Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σύγκριση αντιμετώπισης της πανδημίας στην Κούβα και στην Δανία με τα μάτια ενός Δανού 

Επι­μέ­λεια Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της // //

O Δανός Henrik Thejl μετά από τρεις μήνες απου­σί­ας στην Δανία για διά­φο­ρες δου­λειές ξανα­γυρ­νά τον Νοέμ­βριο στην οικο­γέ­νειά του στην Αβά­να όπου ζού­νε μόνι­μα. Με άρθρο του στην εφη­με­ρί­δα Arbejderen του ΚΚ Δανί­ας περι­γρά­φει τις εμπει­ρί­ες του μετά την επι­στρο­φή και κάνει τις ανα­πό­φευ­κτες συγκρί­σεις στην αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας μετα­ξύ των δύο χωρών.

Η οικο­γέ­νεια του, η γυναί­κα του και τα δύο παι­διά, δεν τον ακο­λού­θη­σαν στην Δανία λόγω της αβε­βαιό­τη­τας της κατά­στα­σης που επι­κρα­τεί στην Δανία με την μετά­δο­ση του ιού,  όπως λέει ο ίδιος. 

 Στις αρχές Νοεμ­βρί­ου, επέ­στρε­ψε στην Κού­βα, λίγες ημέ­ρες πριν ανοί­ξει επί­ση­μα το αερο­δρό­μιο José Martí. Ως εκ τού­του, ήταν σχε­τι­κά άνε­τα για να περά­σει από το τελω­νείο και — πάνω απ όλα – να κάνει το πρώ­το υπο­χρε­ω­τι­κό τεστ PCR-corona στο αερο­δρό­μιο. Το δεύ­τε­ρο τεστ έπρε­πε να γίνει πέντε ημέ­ρες αργό­τε­ρα, και με τους νέους κανό­νες καρα­ντί­νας στην Κού­βα, μπο­ρού­σε να πάει στο σπί­τι στην οικο­γέ­νειά του και να μεί­νει εκεί.

Αλλά η καρα­ντί­να στο σπί­τι επι­βάλ­λει πολ­λές υπο­χρε­ώ­σεις και περιο­ρι­σμούς. Αυτό σήμαι­νε, ότι δεν θα υπήρ­χε καμία φυσι­κή επα­φή με την οικο­γέ­νεια τις πρώ­τες οκτώ ημέρες.

-Στην Κού­βα, δεν μπο­ρεί­τε να επι­κοι­νω­νή­σε­τε με τις υγειο­νο­μι­κές αρχές μέσω του Δια­δι­κτύ­ου ή  με έναν αριθ­μό τηλε­φώ­νου για να πάρε­τε απα­ντή­σεις στις δοκι­μές PCR. Θα πρέ­πει να περι­μέ­νε­τε τον καθο­ρι­σμέ­νο αριθ­μό ημε­ρών (πέντε ημέ­ρες για την πρώ­τη δοκι­μή και τρεις ημέ­ρες για τη δεύτερη).
Αν όμως είστε μολυ­σμέ­νος να είστε σίγου­ροι πως θα έρθουν να σας πάρουν, διη­γεί­ται ο Henrik!

Αυτό σήμαι­νε ότι κατά την άφι­ξή του στο σπί­τι μπο­ρού­σε να φιλή­σει και να αγκα­λιά­σει την οικο­γέ­νεια του μόνο εικο­νι­κά. Τα κορί­τσια ήταν πολύ ήρε­μα και πει­θαρ­χη­μέ­να και ο ίδιος μετα­κό­μι­σε στην κρε­βα­το­κά­μα­ρά, η οποία θα ήταν η προ­σω­ρι­νή κατοι­κία του κατά τη διάρ­κεια της 8ήμερης καραντίνας.

Κατά τη διάρ­κεια των επό­με­νων οκτώ ημε­ρών, η πόρ­τα της κρε­βα­το­κά­μα­ρας ήταν ένα πολύ κεντρι­κό σημείο για όλη την επικοινωνία. 

20201203 004928

-Τα κορί­τσια συνή­θι­ζαν να έρχο­νται και να κάθο­νται μπρο­στά στην πόρ­τα και μιλού­σαν, χόρευαν, τρα­γου­δού­σαν και έπαι­ζαν, και με τον ίδιο τρό­πο είχα μαθή­μα­τα αγγλι­κών και βιο­λιού με την μεγα­λύ­τε­ρη κόρη μου. Η γυναί­κα μου έπρε­πε να δια­κό­πτει τις “συνε­δρί­ες” μας σε τακτά χρο­νι­κά δια­στή­μα­τα για να συνεν­νοη­θού­με για το φαγη­τό και τις καθη­με­ρι­νές δου­λειές των κορι­τσιών, λέει ο Henrik.

Ο οικο­γε­νεια­κός Για­τρός χτυ­πά­ει την πόρτα 

  • Από την πρώ­τη μου μέρα εδώ, ο οικο­γε­νεια­κός μας για­τρός ερχό­ταν μια φορά την ημέ­ρα για να δει πώς αισθά­νο­μαι, αν έχω συμ­πτώ­μα­τα, αλλά και να ελέγ­ξει ότι πραγ­μα­τι­κά είμαι σε καραντίνα.
    Αυτό κάνει με όλους τους νεο­φερ­μέ­νους από το εξω­τε­ρι­κό Κου­βα­νούς και με τους αλλο­δα­πούς μόνι­μους κατοί­κους στην ιατρι­κή περιο­χή του.
  • Μια μέρα πριν μου επι­τρα­πεί να βγω από την απο­μό­νω­ση μου, η μικρό­τε­ρη, πεντά­χρο­νη κόρη μου, μου είπε, “Αύριο θα είναι μια καλή μέρα, μπα­μπά, ξέρεις για­τί; Για­τί τότε μπο­ρού­με να αγκα­λια­στού­με. Ήταν μια μια συγκι­νη­τι­κή στιγ­μή, διη­γεί­ται ο Henrik!

Ο  Henrik περι­γρά­φει πως μερι­κές μέρες μετά (15 Νοέμ­βρη) άνοι­ξε το αερο­δρό­μιο της Αβά­νας, γεγο­νός που έδω­σε μια ανά­σα στην οικο­νο­μία της Κού­βας που έχει πλη­γεί σοβα­ρά από το εμπάρ­γκο και ιδιαί­τε­ρα τα 4 τελευ­ταία χρό­νια. Μια από τις τελευ­ταί­ες αρνη­τι­κές ενέρ­γειες των ΗΠΑ ήταν να ανα­γκά­σει σε κλεί­σι­μο 407 ανταλ­λα­κτή­ρια δολα­ρί­ων της Western Union μη χορη­γώ­ντας συνάλ­λαγ­μα στα ανταλλακτήρια.

20201203 004955

Φάρ­μα­κα της Κού­βας που αντι­με­τω­πί­ζουν με απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα την ασθένεια

Ακό­μη ανα­φέ­ρε­ται στην αδυ­να­μία των μικρών και φτω­χών χωρών να εξα­σφα­λί­σουν το εμβό­λιο μια και οι μεγά­λες χώρες έχουν παραγ­γεί­λει εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις ώστε να μην φτά­νουν για όλους, ενώ η Κού­βα είναι στα­θε­ρή στην άπο­ψη πως το εμβό­λιο πρέ­πει να μοι­ρα­στεί ισό­τι­μα σε όλες τις χώρες. Παρά­δειγ­μα του πολέ­μου για τα φάρ­μα­κα και τα εμβό­λια που παρά­γο­νται είναι το φάρ­μα­κο Remdesivir που εγκρί­θη­κε για την κατα­πο­λέ­μη­ση του Covid-19 και χρη­σι­μο­ποιεί­ται από το σύστη­μα Υγεί­ας της Δανί­ας παρό­λο πoυ ο ΠΟΥ εκφρά­ζει τις αμφι­βο­λί­ες του για την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του. 

Σε αντί­θε­ση με τα αβέ­βαια φάρ­μα­κα η Κού­βα έχει ανα­πτύ­ξει αρκε­τά φάρ­μα­κα όπως τα Biomodulina T, CIGB 258, Interferon Alfa 2B, Azitromicina och Provengo Vir που ανα­κα­λύ­φθη­καν για άλλες ασθέ­νειες αλλά εξε­λί­χθη­καν και αντι­με­τω­πί­ζουν με καλά απο­τε­λέ­σμα­τα τον ιό. Από­δει­ξη: έχουν χρη­σι­μο­ποι­η­θεί κατά της ασθέ­νειας και έχουν περιο­ρί­σει σε μόνο 44 νέους θανά­τους στο δεύ­τε­ρο κύμα που ξέσπα­σε στα μέσα Αυγού­στου ενώ  το σύνο­λο των θανά­των που σχε­τί­ζο­νται με τον ιό στην Κού­βα είναι μόλις 132. 

Οι νεκροί στην Κού­βα αντι­προ­σω­πεύ­ουν 11,5 θανά­τους ανά 1.000.000 κατοί­κους.  Στην Δανία, ο αριθ­μός αυτός είναι 143 θάνα­τοι ανά εκα­τομ­μύ­ριο κατοί­κους, στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, ο αριθ­μός είναι 780 ανά εκα­τομ­μύ­ριο κατοί­κους, και το Βέλ­γιο βρί­σκε­ται στην κορυ­φή του κατα­λό­γου με 1.353 θανά­τους ανά εκα­τομ­μύ­ριο κατοίκους.
(Η Σου­η­δία έχει 629 θανά­τους ανά εκα­τομ­μύ­ριο κατοί­κους, η Ελλά­δα έφτα­σε τους 3300 νεκρούς στα 11 εκα­τομ­μύ­ρια κατοί­κους). Αυτές είναι αξιο­ση­μεί­ω­τες δια­φο­ρές που θα πρέ­πει να κάνουν τους δυτι­κούς εμπει­ρο­γνώ­μο­νες να ανοί­ξουν τα μάτια τους στην εμπει­ρία χωρών όπως η Κού­βα, τονί­ζει ο Henrik.

Το δεύ­τε­ρο κύμα και η πρόληψη

Στην Κού­βα, το δεύ­τε­ρο κύμα ξεκί­νη­σε σαν απο­τέ­λε­σμα του τερ­μα­τι­σμού των πολύ ριζι­κών περιο­ρι­σμών που επι­βλή­θη­καν κατά τους πρώ­τους τέσ­σε­ρις μήνες της πρώ­της περιό­δου της παν­δη­μί­ας, η αρχή της οποί­ας έγι­νε στα μέσα Μαρτίου.
Ηπιό­τε­ροι περιο­ρι­σμοί και γενι­κή κόπω­ση στον πλη­θυ­σμό, οδή­γη­σε σε απο­δυ­νά­μω­ση της πει­θαρ­χί­ας στη δια­τή­ρη­ση της κοι­νω­νι­κής από­στα­σης, σε διά­φο­ρα μέρη της χώρας. Οι εστί­ες εξα­πλώ­θη­καν σε αρκε­τές επαρχίες.

Ο αριθ­μός των μολυ­σμέ­νων αυξή­θη­κε δρα­μα­τι­κά τον Σεπτέμ­βριο και τον Οκτώ­βριο, ειδι­κά στην Αβά­να, όπου επι­βλή­θη­καν ριζι­κοί περιο­ρι­σμοί. Αλλά η συχνό­τη­τα της μόλυν­σης ποτέ δεν πλη­σί­α­σε σε αυτό που έχου­με βιώ­σει στη Δανία ή σε άλλες δυτι­κές χώρες.

 Ο μεγα­λύ­τε­ρος αριθ­μός ανθρώ­πων που μολύν­θη­καν σε μία ημέ­ρα στην Κού­βα ήταν 103 άνθρω­ποι, σε μια χώρα με διπλά­σιο αριθ­μό κατοί­κων από τη Δανία, όπου κατα­γρά­φο­νται περί­που 1.200 κρού­σμα­τα την ημέρα.

Σήμε­ρα, Κυρια­κή 22 Νοεμ­βρί­ου, μόνο 48 νέα κρού­σμα­τα έχουν κατα­γρα­φεί στην Κού­βα τις τελευ­ταί­ες 24 ώρες.
Επί του παρό­ντος, στην Κού­βα υπάρ­χουν συνο­λι­κά 378 ενερ­γά μολυ­σμέ­να άτομα.

Η πρό­λη­ψη είναι σημα­ντι­κό μέρος της αντι­με­τώ­πι­σης της παν­δη­μί­ας στην Κού­βα, και δεν είναι μόνο οι μολυ­σμέ­νοι άνθρω­ποι που βρί­σκο­νται σε καρα­ντί­να, αλλά και εκεί­νοι που έχουν έρθει σε επα­φή με μολυ­σμέ­να άτο­μα, ακό­μη και επα­φές των επα­φών με μολυ­σμέ­να άτο­μα. Αυτό σημαί­νει ότι πάρα πολ­λοί άνθρω­ποι είναι συνε­χώς σε καρα­ντί­να στο σπί­τι ή αν υπάρ­χει υψη­λός κίν­δυ­νος μόλυν­σης στο νοσο­κο­μείο. Στην Κού­βα, όλοι οι μολυ­σμέ­νοι από κορο­νοιό εισά­γο­νται και απο­μο­νώ­νο­νται σε ένα από τα νοσο­κο­μεία της χώρας.

Λεπτο­με­ρής ανίχνευση

Σήμε­ρα 2.010 άνθρω­ποι βρί­σκο­νται σε καρα­ντί­να. Τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο, όταν η εξά­πλω­ση της λοί­μω­ξης ήταν υψη­λό­τε­ρη στη χώρα, ο αριθ­μός των ατό­μων σε καρα­ντί­να στο σπί­τι ήταν πάνω από 7.000 άτομα. 

Συγκρι­τι­κά, η Δανία επι­κρί­θη­κε πρό­σφα­τα από τον ΠΟΥ για την ανε­παρ­κή ανί­χνευ­ση των λοι­μώ­ξε­ων, και μια νέα έκθε­ση της Δανι­κής Υπη­ρε­σί­ας για την Ασφά­λεια των Ασθε­νών δεί­χνει ότι έχει ανι­χνευ­θεί  μόνο ΜΙΑ στε­νή επα­φή ανά μολυσμένο.

Από τους 48 που έχουν μολυν­θεί στην Κού­βα τις τελευ­ταί­ες 24 ώρες, ο εντο­πι­σμός επα­φών έχει οδη­γή­σει 124 άτο­μα σε καρα­ντί­να στο σπί­τι τους.
Ένα άλλο παρά­δειγ­μα είναι ένας Κου­βα­νός μολυ­σμέ­νος στο Camagüey. Μπή­καν 35 άτο­μα σε καρα­ντί­να στο σπί­τι εξαι­τί­ας του. 

Δεν υπάρ­χει αμφι­βο­λία ότι η απο­τε­λε­σμα­τι­κή ανί­χνευ­ση της λοί­μω­ξης έχει συμ­βά­λει στο να κρα­τη­θεί χαμη­λά ο αριθ­μός των ατό­μων που έχουν μολυνθεί.

Όταν  ανι­χνευ­θεί μια σημα­ντι­κή τοπι­κή εστία, η καρα­ντί­να θα ισχύ­σει σε μια μεγα­λύ­τε­ρη ή μικρό­τε­ρη περιο­χή για να στα­μα­τή­σει την εξά­πλω­ση της μόλυν­σης. Αυτός ακρι­βώς είναι ο λόγος για τον οποίο ολό­κλη­ρη η Αβά­να “έκλει­σε” τον Αύγου­στο, όταν η ασθέ­νεια είχε εξα­πλω­θεί σε όλους τους δήμους της πρω­τεύ­ου­σας.

Η Αβά­να είναι μια πόλη περί­που δύο εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων. Όλες οι δημό­σιες συγκοι­νω­νί­ες έκλει­σαν, οι κάτοι­κοι ενός δήμου δεν επι­τρε­πό­ταν να δια­σχί­σουν τα σύνο­ρα των άλλων δήμων της πόλης, υπήρ­ξε απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας από τις 19:00 το βρά­δυ – όπως είδα­με να συμ­βαί­νει και σε διά­φο­ρες ευρω­παϊ­κές χώρες τους τελευ­ταί­ους μήνες. Σήμαι­νε επί­σης ότι τα σχο­λεία και τα νηπια­γω­γεία ήταν κλειστά.

Αυτά τα απο­τε­λε­σμα­τι­κά προ­λη­πτι­κά μέτρα κατά­φε­ραν να κατα­πο­λε­μή­σουν την εξά­πλω­ση της μόλυν­σης σε ολό­κλη­ρη την πόλη σε λίγο περισ­σό­τε­ρο από δύο μήνες, έτσι ώστε τώρα να έχουν παρέλ­θει αρκε­τές ημέ­ρες τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες, που δεν έχουν εντο­πι­στεί νέα κρού­σμα­τα στην Αβάνα.

Από το Νοέμ­βριο, οι περιο­ρι­σμοί μειώ­θη­καν και πάλι στην Αβάνα. 

20201203 004548

Τα σχο­λεία στην Κούβα

Tα εκπαι­δευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα έχουν πλη­γεί σκλη­ρά από την πολι­τι­κή αντι­με­τώ­πι­σης του ιού. 

Η νέα σχο­λι­κή χρο­νιά, η οποία συνή­θως αρχί­ζει τον Σεπτέμ­βριο, ανα­βλή­θη­κε για την 1η Δεκεμ­βρί­ου. Αυτό σημαί­νει ότι η μεγα­λύ­τε­ρη κόρη μου, Linn, είναι ακό­μα στην 6η τάξη (ακρι­βώς όπως και πέρυ­σι), αλλά ξεκι­νά στην 7η τάξη την 1η Δεκεμ­βρί­ου του τρέ­χο­ντος έτους.
Η μικρή (Linet) θα ξεκι­νή­σει στην προ­σχο­λι­κή ηλι­κία από την 1η Δεκεμ­βρί­ου, και πραγ­μα­τι­κά ανυ­πο­μο­νεί να αρχί­σει επει­δή θα βάλει επι­τέ­λους την σχο­λι­κή στο­λή, διη­γεί­ται ο Henrik!

Μερι­κά στοι­χεία ακόμη 

Τις τελευ­ταί­ες 24 ώρες, 10.113 άτο­μα έχουν κάνει τεστ στην Κού­βα. Από τις 48 κατα­γε­γραμ­μέ­νες θετι­κές περι­πτώ­σεις, οι 39 ήταν χωρίς συμ­πτώ­μα­τα. Συνο­λι­κά 4914 από αυτούς που έχουν μολυν­θεί σε όλη την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας (συνο­λι­κά 62,6%) έχουν ανι­χνευ­θεί χωρίς συμπτώματα.

Υπάρ­χουν μόνο δύο άτο­μα σε μονά­δα εντα­τι­κής θερα­πεί­ας (στη Δανία υπάρ­χουν επί του παρό­ντος 41 ασθε­νείς εντα­τι­κής θεραπείας).
Στην Κού­βα, ένα από τα δύο άτο­μα στην εντα­τι­κή είναι σε
ανα­πνευ­στή­ρα, (στη Δανία, 26 είναι σε ανα­πνευ­στή­ρα).
Συνο­λι­κά, έχουν υπάρ­ξει 7.846 κατα­χω­ρη­μέ­να κρού­σμα­τα καθ’ όλη τη διάρ­κεια της περιό­δου, από τα οποία τα 7.334 έχουν θερα­πευ­τεί. Αυτό σημαί­νει  το 93,5% όλων των περιπτώσεων. 

Στη Δανία, 71 654 μολυ­σμέ­να άτο­μα έχουν κατα­γρα­φεί για ολό­κλη­ρη την περί­ο­δο, εκ των οποί­ων οι  56 032 (= 78%) έχουν θερα­πευ­τεί. Για άλλη μια φορά, πρέ­πει να θυμό­μα­στε ότι ο πλη­θυ­σμός της Δανί­ας είναι το ήμι­συ του πλη­θυ­σμού της Κού­βας περί­που 5 εκα­τομ­μύ­ρια.

Η Σου­η­δία είχε αριθ­μό ρεκόρ των νέων κρου­σμά­των την Παρα­σκευή, 20 Νοεμ­βρί­ου, με 7.240 σε μία ημέ­ρα. Η Σου­η­δία έχει ένα εκα­τομ­μύ­ριο λιγό­τε­ρους κατοί­κους από την Κού­βα, και στις 18 Νοεμ­βρί­ου κατα­γρά­φη­καν 96 θάνατοι. 

Αυτός ο αριθ­μός  αντι­προ­σω­πεύ­ει τα τρία τέταρ­τα όλων των θανά­των που σχε­τί­ζο­νται με την παν­δη­μία στην Κού­βα από τον Μάρ­τιο.
Υπήρ­χουν πολ­λοί αριθ­μοί, αλλά έχουν ενδια­φέ­ρον  επει­δή δεί­χνουν ότι αν υπάρ­χει η θέλη­ση, η παν­δη­μία μπο­ρεί να αντι­με­τω­πι­στεί, ολο­κλη­ρώ­νει την διή­γη­ση του ο Henrik

Οι συγκρί­σεις με τους αριθ­μούς που κατα­γρά­φο­νται στην χώρα μας σήμε­ρα 3/12 είναι ακό­μη πιο απο­κα­λυ­πτι­κοί της τερά­στιας δια­φο­ράς στην αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας από την Κού­βα με σύστη­μα, τεστ, ανί­χνευ­ση, φάρ­μα­κα και για­τρούς οικο­γε­νεια­κούς. Γιαυ­τό η Κού­βα κρα­τά­ει τα κρού­σμα­τα χαμη­λά από τις περισ­σό­τε­ρες χώρες του κόσμου. Στην Κού­βα αγα­πούν τον άνθρω­πο και κάνουν τα πάντα για τις ανά­γκες του και στην σημε­ρι­νή συγκυ­ρία για την ζωή του πρώ­τα και κύρια. 

Πηγή Arbejderen 22/11

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο