Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Μέρα ανεί­πω­της τρα­γω­δί­ας και θλί­ψης για τη χώρα εξαι­τί­ας του πρω­το­φα­νούς σιδη­ρο­δρο­μι­κού ατυ­χή­μα­τος. Ο αριθ­μός των νεκρών έχει φτά­σει τους 38, ενώ 85 είναι οι τραυ­μα­τί­ες, εκ των οποί­ων οι 66 νοση­λεύ­ο­νται (έξι σε Μονά­δες Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας) από τη σύγκρου­ση των δύο τρέ­νων αργά το βρά­δυ της Τρί­της στα Τέμπη

Σύμ­φω­να με τοπι­κά Μέσα Ενη­μέ­ρω­σης οι περισ­σό­τε­ροι νεκροί είναι φοι­τη­τές. Ταυ­τό­χρο­να, εκφρά­ζο­νται φόβοι ότι ο αριθ­μός των θυμά­των θα αυξη­θεί, καθώς υπάρ­χουν αρκε­τά άτο­μα εγκλω­βι­σμέ­να στα πρώ­τα βαγό­νια της επι­βα­τι­κής αμα­ξο­στοι­χί­ας, όπου βρί­σκο­νται σε εξέ­λι­ξη οι επι­χει­ρή­σεις διάσωσης.

Συνο­λι­κά 346 επι­βά­τες βρί­σκο­νταν στην επι­βα­τι­κή αμα­ξο­στοι­χία, ενώ δεν είναι σαφής μέχρι τώρα ο αριθ­μός αγνο­ου­μέ­νων. Οι εκτι­μή­σεις κάνουν λόγο για πάνω από 20 αγνοούμενους.

Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι όλοι οι νεκροί ανα­σύρ­θη­καν από το τρί­το βαγό­νι, ενώ η έρευ­να στο πρώ­το και το δεύ­τε­ρο βαγό­νι ξεκι­νά τώρα.

Οι επι­χει­ρή­σεις έρευ­νας για απε­γκλω­βι­σμό επι­βα­τών είναι σε πλή­ρη εξέ­λι­ξη από δια­σώ­στες αλλά και εθε­λο­ντές που έχουν σπεύ­σει στο σημείο και ψάχνουν κάθε σπι­θα­μή. Στο σημείο επι­χει­ρούν 150 πυρο­σβέ­στες, στε­λέ­χη της ΕΜΑΚ, 17 οχή­μα­τα και τέσ­σε­ρα γερα­νο­φό­ρα, ενώ έχουν σπεύ­σει επί­σης 30 ασθενοφόρα.

Το επι­βα­τι­κό τρέ­νο που είχε κατεύ­θυν­ση προς Θεσ­σα­λο­νί­κη συγκρού­στη­κε μετω­πι­κά με εμπο­ρι­κή αμα­ξο­στοι­χία που είχε αντί­θε­τη κατεύ­θυν­ση. Τα δύο τρέ­να βρέ­θη­καν – υπό άγνω­στες ακό­μη συν­θή­κες – να κινού­νται στην ίδια γραμ­μή, κάτι που οδή­γη­σε στη σφο­δρή σύγκρουση.

Η επι­βα­τι­κή αμα­ξο­στοι­χία εκτε­λού­σε το δρο­μο­λό­γιο Αθή­να – Θεσ­σα­λο­νί­κη, ενώ η εμπο­ρι­κή που μάλ­λον μετέ­φε­ρε λαμα­ρί­νες, το δρο­μο­λό­γιο Θεσ­σα­λο­νί­κη – Αθήνα.

 Θα χρειαστεί έλεγχος DNA για ταυτοποίηση κάποιων σορών

Σε άσχη­μη κατά­στα­ση βρί­σκο­νται οι σοροί στο νεκρο­το­μείο του Γενι­κού Νοσο­κο­μεί­ου Λάρισας.

Οπως ανέ­φε­ρε σε τοπι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης η Ρου­μπί­νη Λεο­ντα­ρή, προϊ­στά­με­νη της Ιατρο­δι­κα­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας Λάρι­σας, από το Γενι­κό Νοσο­κο­μείο της πόλης, «στο νεκρο­το­μείο υπάρ­χουν 35 σοροί αυτή τη στιγ­μή, ενώ συνε­χί­ζε­ται η μετα­φο­ρά σορών».

«Οι επτά είναι απαν­θρα­κω­μέ­νοι. Η δια­δι­κα­σία της ταυ­το­ποί­η­σης δεν έχει ξεκι­νή­σει ακό­μη και θα είναι χρο­νο­βό­ρα. Κάποιες από τις σορούς θα χρεια­στούν και εξέ­τα­ση DNA για την ταυ­το­ποί­η­ση λόγω της απανθράκωσης».

Η κα Λεο­ντα­ρη πρό­σθε­σε πως οι σοροί στην πλειο­ψη­φία τους ανή­κουν σε άτο­μα νεα­ρής ηλι­κί­ας, χωρίς όμως να έχει βρε­θεί κάποιο παι­δί ανά­με­σα τους.

 Προσήχθη ο σταθμάρχης Λάρισας

Ο σταθ­μάρ­χης της Hellenic Trains μετα­φέρ­θη­κε στο Δικα­στι­κό Μέγα­ρο Λάρι­σας, με τις κύριες ευθύ­νες να επιρ­ρί­πτο­νται σε αυτόν, ενώ ο κλει­δού­χος κλή­θη­κε για εξη­γή­σεις στο Τμή­μα Τρο­χαί­ας Λάρι­σας που διε­νερ­γεί την προ­α­νά­κρι­ση και συγκε­ντρώ­νει την ογκώ­δη δικο­γρα­φία για το πρω­το­φα­νές αυτό σιδη­ρο­δρο­μι­κό δυστύ­χη­μα, με τις κατα­θέ­σεις των επι­ζώ­ντων, ωστό­σο, η πραγ­μα­το­γνω­μο­σύ­νη θα ρίξει περισ­σό­τε­ρο φως στα ακρι­βή αίτια του δυστυχήματος.

Αυτό που κυρί­ως ερευ­νά­ται είναι εάν πρό­κει­ται για ανθρώ­πι­νο λάθος ή για μία σει­ρά τεχνι­κών παρα­λεί­ψε­ων και σφαλ­μά­των που οδή­γη­σαν στο μοι­ραίο δυστύ­χη­μα, καθώς και για­τί ο σταθ­μάρ­χης έδω­σε τη συγκε­κρι­μέ­νη γραμ­μή στην επι­βα­τι­κή αμαξοστοιχία.

Παρέμβαση Ντογιάκου

O Εισαγ­γε­λέ­ας του Αρεί­ου Πάγου Ισί­δω­ρος Ντο­γιά­κος έχει ανα­θέ­σει την επο­πτεία της προ­α­νά­κρι­σης για το σιδη­ρο­δρο­μι­κό δυστύ­χη­μα στα Τέμπη στον προϊ­στά­με­νο της Εισαγ­γε­λί­ας Εφε­τών Λάρι­σας Στα­μά­τη Δασκαλόπουλο.

Τριήμερο εθνικό πένθος

Ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης μετα­βαί­νει στη Λάρι­σα. Επί­σης, με από­φα­ση του πρω­θυ­πουρ­γού κηρύσ­σε­ται τρι­ή­με­ρο εθνι­κό πέν­θος για τα θύμα­τα του σιδη­ρο­δρο­μι­κού δυστυ­χή­μα­τος των Τεμπών από την 1η έως και την 3η Μαρ­τί­ου 2023, με μεσί­στια έπαρ­ση σημαί­ας σε όλα τα δημό­σια κτί­ρια και ανα­στο­λή των δημο­σί­ων εορ­τα­στι­κών εκδηλώσεων.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο