Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σύγχρονοι μετανάστες και μεγάλοι πατριώτες

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Αφορ­μής δοθείσης..

” Η ελλη­νι­κή κοι­νό­τη­τα του Ηe ….Σου­η­δί­ας ακομ­μά­τι­στη και χωρίς εθνι­κι­στι­κές δια­θέ­σεις αλλά με γνώ­μο­να το εθνι­κό συμ­φέ­ρον και την συμπα­ρά­στα­ση στους συνέλ­λη­νες που αγω­νί­ζο­νται για να δια­τη­ρή­σουν παντού την ελλη­νι­κό­τη­τα της Μακε­δο­νί­ας , απο­φά­σι­σε να στη­ρί­ξει οικο­νο­μι­κά στην μετα­φο­ρά Βορειο­ελ­λα­δι­τών στο συλ­λα­λη­τή­ριο της 4ης Φεβρουα­ρί­ου στην Αθήνα.
Πέρα από την οικο­νο­μι­κή συμ­με­το­χή της κοι­νό­τη­τας, όσοι θέλουν να συνει­σφέ­ρουν και προ­σω­πι­κά , ο αριθ­μός λογα­ρια­σμού του διορ­γα­νω­τή φορέα Παμ­μα­κε­δο­νι­κές Ενώ­σεις Υφη­λί­ου είναι : PayPal ct04004@.…. gr
Τα χρή­μα­τα πηγαί­νουν κατευ­θεί­αν στον λογα­ρια­σμό του φορέα
Ο πρόεδρος
Τάκης Π……”

Σας ξέρω όλους. Σας έχω γνω­ρί­σει όλους.

ΕΙΣΑΙ εσύ που ήρθες για μια καλύ­τε­ρη ζωή, δου­λεύ­εις η σπου­δά­ζεις, τιμάς τα λεφτά που με στέ­ρη­ση σου στέλ­νουν, είσαι στο σωμα­τείο ενερ­γά, στο σύλ­λο­γο ζωντα­νός, μαθαί­νεις τα νέα από την πατρί­δα χαί­ρε­σαι, στε­να­χω­ριέ­σαι, θάθε­λες νάσουν εκεί.

Μένεις όμως εδώ και εδώ έχεις να παλέ­ψεις με τα αφε­ντι­κά. Ξέρεις πως δεν είσαι του­ρί­στας και τρέ­χεις τον χαμέ­νο χρό­νο εσύ και τα παι­διά σου να ανα­πλη­ρώ­σουν. Να πάρεις ότι μπο­ρείς καλύ­τε­ρο από δου­λειά και μόρ­φω­ση με ψηλά το κεφάλι.

Και τα παι­διά ας τα λένε τσα­κι­στά τα Ελλη­νι­κά. Δεν πει­ρά­ζει, βλέ­πεις μακριά..

ΕΙΣΑΙ όμως και εσύ που παίρ­νεις το παι­δί σου να μάθει να καθα­ρί­ζει μαζί σου κτή­ρια το βρά­δυ να σε βοη­θή­σει και ποιός γ@μ@ει το σχο­λείο αφού για λίγο ήρθα­με και Σου­η­δός δεν θέλω να γίνει… Είσαι εσύ που ψάχνεις Έλλη­να δάσκα­λο και παπά για­τί αλλιώς τα παι­διά σου θα γίνουν Σου­η­δοί και άθε­οι. Που ούτε καν την γλώσ­σα έμα­θες να πεις μια κου­βέ­ντα. Μόνο της δου­λειάς την γλώσ­σα και του σώματος.

ΕΣΥ που δεν αφή­νεις την κόρη σου να κάνει ντους στο σχο­λείο μετά την γυμνα­στι­κή για να μην την δουν γυμνή. Που δεν θες να βγει με φίλες για­τί θα γίνει που­τά­να σαν τις Σου­η­δέ­ζες. Καλύ­τε­ρα μέσα και στο φέις.  Θα βρού­με κάποιον. Τόσοι φοι­τη­τές έρχονται.

ΕΣΥ που ψάχνεις για μαύ­ρα λεφτά και αδή­λω­τα και κλαίς για  τον φόρο που σου κρα­τάν, τα κρύ­βεις και είναι ζήτη­μα αν θα πάρεις σύντα­ξη. Κλαις που όλα κοστί­ζουν πολύ, που δεν βγαί­νεις και όλη μέρα συγκρί­νεις τις τιμές με την Ελλά­δα και μπο­ρεί να έχεις δηλώ­σει και «ασθέ­νεια» στην κανο­νι­κή σου δου­λειά για να κάνεις κάνα εξτραδάκι.

ΕΣΥ που περ­νάς τον Σου­η­δό για χαζό και μόλις σου πουν για υπε­ρω­ρία τρέ­χεις πρώ­τος. Εσύ που χαί­ρε­σαι που βγά­ζεις τρι­πλή παρα­γω­γή από τον ”κοι­μι­σμέ­νο” Σου­η­δό και σου λέει μπρά­βο το αφε­ντι­κό για­τί σε έχει για πρό­τυ­πο «λαγού» για να τρέ­ξει και τους άλλους.

ΕΣΥ που ακό­μη «κοι­μά­σαι στο πατρι­κό σου κρε­βά­τι» και «ζεις» ακό­μη στην Ελλά­δα βλέ­πο­ντας ελλη­νι­κά σήριαλ και ειδή­σεις στο Σκαι και έβα­λες και δορυ­φο­ρι­κή στο μπε­το­νιέ­νο προ­ά­στιο της Στοκ­χόλ­μης. Ούτε τον εδώ πρω­θυ­πουρ­γό της χώρας δεν έμαθες..

ΕΣΥ που θάθε­λες να μοστρά­ρεις μια Βόλ­βο στους γεί­το­νες στην Ελλά­δα και δεν έχεις ούτε για την μηνιαία κάρ­τα του Μετρό. Ξέρω ότι μιλάς για αμά­ξια και τις επι­δό­σεις τους στους φίλους στο φβ για­τί άλλους δεν έχεις και ούτε θα αποκτήσεις.

Ούτε γκό­με­νο η γκό­με­να θα απο­κτή­σεις αφού εδώ είναι όλοι μαλά­κες άλλω­στε και που να βρεις καλούς;  Εσύ που δηλώ­νεις Έλλη­νας ανώ­τε­ρος από τους άλλους μια και κατά­γε­σαι απευ­θεί­ας από τον Περικλή.

ΕΣΥ που στο όνο­μα της ελλη­νο­σύ­νης, τους έχεις και δου­λεύ­ουν στην κου­ζί­να και τους κοι­μί­ζεις στο υπό­γειο. Κι όταν έρθει η επι­θε­ώ­ρη­ση, να κάνουν τους πελά­τες τους έχεις πει η να φύγουν από την πίσω πόρ­τα μια και τους έχεις αδή­λω­τους. Τους διώ­χνεις όταν θα σε ζορί­σουν για χαρ­τιά η για λεφτά. Τόσους έχει στην ουρά…

ΕΣΥ δέχε­σαι να πλη­ρώ­νε­σαι μαύ­ρα, να μην έχεις χαρ­τιά και να λες στην μάνα σου ότι σπου­δά­ζεις και δου­λεύ­εις μια χαρά. Κινη­τό και­νούρ­γιο και λεζά­ντα κι ας πει­νάς στο δωμά­τιο που κοστί­ζει όσο ένα σπίτι.

ΕΣΥ που βρί­ζεις την Σου­η­δία, τον Σου­η­δό και την Σου­η­δέ­ζα και δεν ξεκολ­λάς από δω όμως ούτε μορ­φώ­νε­σαι παρα­πά­νω περι­μέ­νο­ντας να πέσει από τον ουρα­νό η λύση.

ΕΣΥ που ήρθες συστη­μέ­νος και με καλή δου­λειά και ψάχνεις Έλλη­να ψυχο­λό­γο, νυχού, ηλε­κτρο­λό­γο, δικη­γό­ρο, γυναι­κο­λό­γο, ντα­ντά για τα παι­διά και πηγαί­νεις κάθε Κυρια­κή στην εκκλη­σία και δίνεις τον οβο­λό σου. Θαυ­μά­ζεις την Σου­η­δία που «σου τα έδω­σε όλα» και ψάχνεις και συ ολο­ή­με­ρο Ελλη­νι­κό σχο­λείο για τα παι­διά και μιλάς μέρα νύχτα στο Σκάιπ με την μάνα σου.

ΕΣΥ και όλοι σας που λέτε μακριά από τους συλ­λό­γους και τα σωμα­τεία και τα κόμ­μα­τα σας. Και μένεις στο μαύ­ρο το σκο­τά­δι. Ημι­μα­θής, ξερό­λας, αυτάρ­κης και φοβι­σμέ­νος ποντι­κός που βρυ­χά­ται. Και ντύ­νε­σαι με περι­κε­φα­λαί­ες και θέλεις να τους σκί­σεις τους προ­δό­τες πολιτικούς.

ΕΣΥ που ψάχνεις συλ­λα­λη­τή­ριο για­τί μας παίρ­νουν την Μακε­δο­νία, σε ξέρω.

Ξέρω ακό­μη πως δεν ξέρεις τίπο­τα δεν κατά­λα­βες τίπο­τα και θα είσαι ένα τίπο­τα. Καλύ­τε­ρα που έφυ­γες από την Ελλά­δα και ξεβρό­μι­σε λίγο εκεί του­λά­χι­στον ο τόπος.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011  διαμένει στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ του δήμου Χεργιεντάλεν και εργάζεται ως διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο