Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μήνυσε εκδότη — δημοσιογράφο γιατί δημοσίευσε ανακοίνωση του ΚΚΕ!!! — Εκλήθη στο ΑΤ!!!

Εκδό­της τοπι­κού δια­δι­κτυα­κού μέσου μηνύ­θη­κε διό­τι δημο­σί­ευ­σε ανα­κοί­νω­ση του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Ελλά­δας!!! Μηνύ­θη­κε από τον πρό­ε­δρο Συλ­λό­γου Γονέ­ων και Κηδε­μό­νων για λογα­ρια­σμό του συλ­λό­γου, και με προ­φα­νή στό­χο να τον τρο­μο­κρα­τή­σουν και να τον απο­τρέ­ψουν από το να φιλο­ξε­νεί ανα­κοι­νώ­σεις του ΚΚΕ αλλά και κάθε φωνή που απο­κα­λύ­πτει τα έργα και τις ημέ­ρες των νοσταλ­γών των πιο μαύ­ρων ημε­ρών του τόπου.

Το συμπέ­ρα­σμα ότι πρό­κει­ται για προ­σπά­θεια τρο­μο­κρά­τη­σης του συνα­δέλ­φου δημο­σιο­γρά­φου προ­κύ­πτει από το γεγο­νός ότι μηνύ­θη­κε μόνο ο εκδό­της του ionianet.gr παρό­τι την ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ φιλο­ξέ­νη­σαν και άλλα μέσα, μετα­ξύ αυτών και το Ατέ­χνως. Και εμείς γίνα­με δέκτες θρα­σύ­τα­του αιτή­μα­τος να κατε­βά­σου­με τη σχε­τι­κή ανάρ­τη­ση το οποίο και αγνο­ή­σα­με, όπως και ο Βασ. Μαγκα­να­δέλ­λης του ionianet.gr αλλά και άλλα μέσα.

Προς το παρόν περιο­ρι­ζό­μα­στε στην ανα­δη­μο­σί­ευ­ση του σημε­ρι­νού άρθρου του Βασ. Μαγκα­να­δέλ­λη (όπου περι­γρά­φε­ται και όλο το ιστο­ρι­κό της υπό­θε­σης) και δηλώ­νου­με προς άπα­ντες δε θα χαρι­στού­με σε όλους όσους ονει­ρεύ­ο­νται επο­χές λογο­κρι­σί­ας και στο­χο­ποί­η­σης αγω­νι­στών είτε στο γονεϊ­κό κίνη­μα είτε στο μαζι­κό λαϊ­κό κίνημα.

***

“Πρωτοφανές! Κινδυνεύει η ελευθερία του Τύπου στη Ν. Ιωνία;”, γράφει ο Βασ. Μαγκαναδέλλης

Γρά­φει ο Εκδό­της — Διευ­θυ­ντής της Ionianet.gr, Βασί­λης Μαγκαναδέλλης

Ως εκδό­της της εφη­με­ρί­δας μας ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr δέχτη­κα πριν λίγες ημέ­ρες κλή­ση να παρου­σια­στώ στο Αστυ­νο­μι­κό τμή­μα Ν. Ιωνί­ας στο πλαί­σιο προ­α­νά­κρι­σης για τη διά­πρα­ξη του εγκλή­μα­τος της συκο­φα­ντι­κής δυσφή­μι­σης ενα­ντί­ον μελών του Δ.Σ. του Συλ­λό­γου Γονέ­ων και Κηδε­μό­νων του 7ου Γυμνα­σί­ου της πόλης μας.

Η εξέ­λι­ξη αυτή δεν μας βρή­κε απρο­ε­τοί­μα­στους ως εφη­με­ρί­δα, αφού ο πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου μάς είχε ενη­με­ρώ­σει από τον Φεβρουά­ριο ότι θα υπο­βάλ­λει μήνυ­ση… κάτι που έπρα­ξε (20/02/19) σε σχέ­ση με ανα­κοί­νω­ση που δημο­σιεύ­θη­κε στην εφη­με­ρί­δα μας.

Για να κατα­λά­βεις αγα­πη­τέ συμπο­λί­τη, η εφη­με­ρί­δα μας δημο­σί­ευ­σε ανα­κοί­νω­ση (19/02/19) του ΚΚΕ Καλο­γρέ­ζας – Αλσού­πο­λης – ιδιαί­τε­ρα αιχ­μη­ρή όσον αφο­ρά τις εκλο­γές στο Σύλ­λο­γο – χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας τες νόθες και με πολι­τι­κούς χαρα­κτη­ρι­σμούς σε βάρος μελών του Δ.Σ. του Συλ­λό­γου, ανα­φέ­ρο­ντάς τους ως φασιστοειδή.

Η υπό­θε­ση είναι γνω­στή και αφο­ρά δια­μά­χη μέσα στο Σύλ­λο­γο που έχει λάβει και πολι­τι­κές προ­ε­κτά­σεις και που απα­σχό­λη­σε το Δημο­τι­κό συμ­βού­λιο, το οποίο εξέ­δω­σε σχε­τι­κό ψήφι­σμα (13/11/18) με ψήφους 24 υπέρ και 4 απο­χές. Το ψήφι­σμα ανα­φέ­ρε­ται σε χει­ρα­γώ­γη­ση των εκλο­γών του 2015 από τα παρα­πά­νω μέλη του Συλ­λό­γου και σε πολι­τι­κή δίω­ξη από τα ίδια πρό­σω­πα σε βάρος του τότε Προ­έ­δρου του. Η υπό­θε­ση είχε και συνέ­χεια αφού στις 23/01/19 ζητεί­ται από το Δ.Σ. του Συλ­λό­γου, χωρίς επι­τυ­χία, από το Δημο­τι­κό συμ­βού­λιο Ν. Ιωνί­ας η ανά­κλη­ση του ψηφίσματος.

Μετά τη δημο­σί­ευ­ση της ανα­κοί­νω­σης του ΚΚΕ από την εφη­με­ρί­δα μας, δέχθη­κα το ίδιο βρά­δυ τηλε­φώ­νη­μα στα γρα­φεία μας από τον Πρό­ε­δρο του Συλ­λό­γου κ. Μαρ­κά­το, ο οποί­ος σε κατά­στα­ση οργής μου ζητού­σε να πλη­ρο­φο­ρη­θεί ποιο άτο­μο μας έστει­λε την σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση και απαι­τού­σε τη δια­γρα­φή της συγκε­κρι­μέ­νης ανάρ­τη­σης από την εφη­με­ρί­δα. Του απά­ντη­σα ότι η ανα­κοί­νω­ση έχει ταυ­τό­τη­τα και δεν έχω υπο­χρέ­ω­ση να τον ενη­με­ρώ­σω για οτι­δή­πο­τε άλλο, ούτε απο­δέ­χθη­κα τη δια­γρα­φή της συγκε­κρι­μέ­νης ανα­κοί­νω­σης για­τί δεν είναι στις αρχές της δημο­σιο­γρα­φι­κής δεο­ντο­λο­γί­ας που υπη­ρε­τού­με να δια­γρά­φου­με μια ανα­κοί­νω­ση κόμ­μα­τος που εκπρο­σω­πεί­ται στη Βου­λή επει­δή το απαι­τεί ένας ανα­γνώ­στης. Θεω­ρή­σα­με όμως υπο­χρέ­ω­σή μας, στο πλαί­σιο πάλι της δημο­σιο­γρα­φι­κής δεο­ντο­λο­γί­ας, να ανα­φέ­ρου­με κάτω από την ανα­κοί­νω­ση ότι αρμό­διο για την ανα­κοί­νω­ση είναι το ΚΚΕ Καλο­γρέ­ζας – Αλσού­πο­λης και όχι η ΙΟΝΙΑΝΕΤ μιας και δεν έχου­με κάνει σχε­τι­κό ρεπορ­τάζ και δεν μπο­ρού­με να εκφέ­ρου­με δημο­σιο­γρα­φι­κά άπο­ψη για την αλή­θεια του περιε­χο­μέ­νου της ανα­κοί­νω­σης. Σημειώ­να­με μάλι­στα ότι θα δημο­σιεύ­σου­με κάθε επι­στο­λή του Συλ­λό­γου που θα αντι­κρού­ει την ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ.
Ερω­τή­μα­τα που προκύπτουν:

Για­τί η μήνυ­ση του Συλ­λό­γου γονέ­ων στη δίω­ξη ηλε­κτρο­νι­κού εγκλή­μα­τος στρέ­φε­ται κατά αγνώ­στων, ανα­φε­ρό­με­νη όμως στην δημο­σί­ευ­σή της ονο­μα­στι­κά στην ΙΟΝΙΑΝΕΤ; Δεν αντι­λαμ­βά­νο­νται ότι μας βάζουν στο κάδρο με συνέ­πεια να χρειά­ζε­ται να ετοι­μά­σου­με γρα­πτές εξη­γή­σεις εντός λίγων ημε­ρών, να ανα­στεί­λου­με δια­κο­πές, να παρα­με­λή­σου­με τις εργα­σί­ες μας και γενι­κώς να δημιουρ­γη­θεί θόρυ­βος στην πόλη με δυσμε­νείς για εμάς οικο­νο­μι­κές και άλλες επι­πτώ­σεις, βάζο­ντάς μας καλο­και­ριά­τι­κα σε περιτ­τές ταλαιπωρίες;

Για­τί αυτή η επι­λε­κτι­κή ανα­φο­ρά στην ΙΟΝΙΑΝΕΤ αφού η εν λόγω ανα­κοί­νω­ση δημο­σιεύ­θη­κε και σε άλλα ηλε­κτρο­νι­κά μέσα ενημέρωσης;

Για­τί η μήνυ­ση στέ­φε­ται κατ’ αγνώ­στων ενώ η ανα­κοί­νω­ση γρά­φει ξεκά­θα­ρα τον απο­στο­λέα της, την Κ.Ο. του ΚΚΕ Καλο­γρέ­ζας – Αλσού­πο­λης; Πιστεύ­ουν ότι θα ήταν ποτέ δυνα­τόν το ΚΚΕ να αρνιό­ταν την πατρό­τη­τα της ανα­κοί­νω­σής του;

Για­τί οι συμπο­λί­τες μας μέλη του ΔΣ του Συλ­λό­γου προ­βαί­νουν σε μήνυ­ση, ενώ θα μπο­ρού­σαν να στεί­λουν ανα­κοί­νω­ση με τις από­ψεις τους που βεβαί­ως θα την δημο­σιεύ­α­με όσο αιχ­μη­ρή και να ήταν η απά­ντη­σή τους; Πιστεύ­ουν άρα­γε ότι η μήνυ­σή τους θα βλά­ψει το ΚΚΕ ως κόμ­μα, αφού ως γνω­στόν κάθε ενέρ­γεια Τοπι­κής Οργά­νω­σης καλύ­πτε­ται από την Κεντρι­κή Επι­τρο­πή του Κόμ­μα­τος; Θα θιγεί δηλα­δή σε κάτι ο Κουτσούμπας;

Συμπέ­ρα­σμα:

Εκ των πραγ­μά­των λοι­πόν μόνη θιγό­με­νη από την προ­α­νά­κρι­ση είναι η εφη­με­ρί­δα μας επει­δή στην ουσία δημο­σί­ευ­σε την ανα­κοί­νω­ση. Ανα­γνω­ρί­ζου­με ότι η ανα­κοί­νω­ση περιέ­χει βαρείς πολι­τι­κά χαρα­κτη­ρι­σμούς και μέλη του Δ.Σ. του Συλ­λό­γου θεώ­ρη­σαν τον εαυ­τό τους και τον Σύλ­λο­γό τους προ­σβε­βλη­μέ­νο. Δεν κατα­λα­βαί­νουν όμως ότι τέτοια ζητή­μα­τα δεν λύνο­νται με μηνύ­σεις, αλλά με παρά­θε­ση επι­χει­ρη­μά­των και απο­κα­τά­στα­ση της κατά την γνώ­μη τους αλήθειας;

Αν τα Μέσα Ενη­μέ­ρω­σης αρνού­νταν να δημο­σιεύ­σουν ανα­κοι­νώ­σεις νομί­μως λει­τουρ­γού­ντων πολι­τι­κών κομ­μά­των και κινή­σε­ων επει­δή περιέ­χουν σκλη­ρές εκφρά­σεις για την κυβέρ­νη­ση ή για την αντι­πο­λί­τευ­ση, για πρό­σω­πα του πολι­τι­κού μας βίου, τότε το 90% των ανα­κοι­νώ­σε­ων δεν θα έπρε­πε να δημο­σιεύ­ο­νται επει­δή κάποιοι θα το θεω­ρού­σαν συκοφαντικό.

Μια απλή ανά­γνω­ση του έντυ­που και ηλε­κτρο­νι­κού τύπου, για να ανα­φερ­θού­με μόνο στα ταραγ­μέ­να χρό­νια της οικο­νο­μι­κής κρί­σης, βρί­θει από χαρα­κτη­ρι­σμούς σε επί­ση­μες ανα­κοι­νώ­σεις κομ­μά­των όπως, λαϊ­κι­στές, ψεύ­τες, απα­τε­ώ­νες, προ­δό­τες, ταγ­μα­τα­σφα­λί­τες, επι­κίν­δυ­νοι κομ­μου­νι­στές ή φασί­στες, Μερ­κε­λι­στές, πρά­κτο­ρες και τόσους άλλους που θα γέμι­ζαν μία σελίδα.
Τι πρέ­πει να κάνει ο Τύπος;

Στο όνο­μα της ελευ­θε­ρο­τυ­πί­ας και της ολό­πλευ­ρης ενη­μέ­ρω­σης κατά κανό­να δημο­σιεύ­ο­νται από τα ΜΜΕ όλα τα παρα­πά­νω για να ενη­με­ρώ­νε­ται το ανα­γνω­στι­κό κοι­νό και να κρί­νει την αλή­θεια των χαρα­κτη­ρι­σμών, αλλά και το ήθος και ύφος αυτών που τα γρά­φουν. Αν κάθε τέτοια ανα­κοί­νω­ση συνο­δευό­ταν από μια μήνυ­ση, ζήτω που καήκαμε.

Η ΙΟΝΙΑΝΕΤ είχε λοι­πόν υπο­χρέ­ω­ση να δημο­σιεύ­σει την ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ, όπως είχε υπο­χρέ­ω­ση να δημο­σιεύ­σει κάθε αντί­θε­τη επι­στο­λή του Συλ­λό­γου γονέ­ων που όμως ΔΕΝ ΕΣΤΑΛΗ.

Επι­πλέ­ον η εφη­με­ρί­δα μας με την εν λόγω ανα­κοί­νω­ση έδι­νε την ευκαι­ρία στα μέλη του Δ.Σ. του Συλ­λό­γου Γονέ­ων του 7ου Γυμνα­σί­ου να παρου­σιά­σουν την δική τους άπο­ψη για σει­ρά κατη­γο­ριών ενα­ντί­ον τους σε βαθ­μό που μέρος τους απα­σχό­λη­σε, όπως προ­α­να­φέ­ρα­με και το Δημο­τι­κό συμ­βού­λιο της πόλης μας. Αν το έπρατ­ταν αυτό με επι­χει­ρή­μα­τα θα δημο­σιεύ­ο­νταν και η δική τους άπο­ψη, ενώ τώρα τι θα κερ­δί­σουν με τις μηνύ­σεις, θα αλλά­ξει άπο­ψη το ΚΚΕ; Ή εμείς θα φοβη­θού­με και δεν θα δημο­σιεύ­ου­με πλέ­ον αιχ­μη­ρές ανα­κοι­νώ­σεις κομμάτων;

Και για να ξεκα­θα­ρί­σου­με τα πράγματα

Η ΙΟΝΙΑΝΕΤ είναι μια πλου­ρα­λι­στι­κή εφη­με­ρί­δα που παρου­σιά­ζει όλες τις πολι­τι­κές από­ψεις, χωρίς δια­κρί­σεις πλην όσων σπεί­ρουν το μίσος και τον διχα­σμό ή προ­τρέ­πουν σε πρά­ξεις εμφα­νώς αντι­δη­μο­κρα­τι­κές. Γι’ αυτή της τη στά­ση, την αδέ­σμευ­τη από πολι­τι­κά και οικο­νο­μι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, απο­λαμ­βά­νει της εμπι­στο­σύ­νης του συνό­λου της τοπι­κής κοι­νω­νί­ας και όλων των πολι­τι­κών δυνά­με­ων που κατά και­ρούς έχουν δημο­σιεύ­σει στις σελί­δες μας σωρεία ανα­κοι­νώ­σε­ων, χωρίς ποτέ να δημιουρ­γη­θεί πρόβλημα.

Προ­σω­πι­κά αισθά­νο­μαι πολύ προ­βλη­μα­τι­σμέ­νος που για πρώ­τη φορά στα 29 χρό­νια της εκδο­τι­κής και δημο­σιο­γρα­φι­κής πορεί­ας μου στον Τοπι­κό τύπο καλού­μαι σε προ­α­νά­κρι­ση για την ανάρ­τη­ση μιας ενυ­πό­γρα­φης ανα­κοί­νω­σης πολι­τι­κού κόμ­μα­τος, που δεν απο­τε­λεί κάποιο δικό μας ρεπορτάζ.

Ανα­ρω­τιέ­μαι αν το Δ.Σ. του Συλ­λό­γου Γονέ­ων του 7ου Γυμνα­σί­ου αντι­λη­φθεί το σφάλ­μα του και το διορ­θώ­σει εγκαί­ρως ή επι­θυ­μεί – αν δεν το κάνει – να θεω­ρη­θεί ότι απο­λύ­τως συνει­δη­τά και επι­λε­κτι­κά πράτ­τει σε ενέρ­γειες που είναι σε βάρος της τοπι­κής εφη­με­ρί­δας, που αν μη τι άλλο με ρεπορ­τάζ και συνε­ντεύ­ξεις έχει ανα­δεί­ξει και στη­ρί­ξει τις προ­σπά­θειες του Συλ­λό­γου τους για την επί­λυ­ση των προ­βλη­μά­των του σχο­λεί­ου τους.

Θα δώσω σε λίγες μέρες τις ανα­γκαί­ες εξη­γή­σεις στο αστυ­νο­μι­κό τμή­μα και θα περι­φρου­ρή­σω την υπό­λη­ψη της εφη­με­ρί­δας μας, η οποία επι­χει­ρεί­ται να θιγεί.

Ελπί­ζω να γίνε­ται αντι­λη­πτό ότι όλες οι τοπι­κές πολι­τι­κές δυνά­μεις, κόμ­μα­τα, δημο­τι­κές παρα­τά­ξεις και κινή­σεις, οφεί­λουν να πάρουν θέση στα ερωτήματα.

– Θεω­ρούν δημο­σιο­γρα­φι­κά ορθό μια εφη­με­ρί­δα να λογο­κρί­νει τις ανα­κοι­νώ­σεις τους επει­δή κάποιοι θα ενοχληθούν;
– Υπε­ρα­σπί­ζο­νται την ελευ­θε­ρο­τυ­πία ακό­μα κι αν περιέ­χει σκλη­ρές πολι­τι­κές εκφράσεις;
– Πρέ­πει οι εφη­με­ρί­δες να καλού­νται σε προ­α­να­κρί­σεις επει­δή απλά δημο­σιεύ­ουν τις ανα­κοι­νώ­σεις τους;

Ερω­τή­μα­τα που πρέ­πει να πάρουν ορι­στι­κές απα­ντή­σεις και η ΙΟΝΙΑΝΕΤ ευχα­ρί­στως θα δημο­σιεύ­σει κάθε σχε­τι­κή επι­στο­λή που θα λάβει από φορέα, σύλ­λο­γο ή πρό­σω­πο της τοπι­κής μας κοινωνίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο