Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Σύμπνοια» και ανταγωνισμός ΣΥΡΙΖΑ — ΝΔ για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών ομίλων — Ψηφίζουν τη σύμβαση για το Ελληνικό

Αύριο ολο­κλη­ρώ­νε­ται τελι­κά, στην ολο­μέ­λεια της Βου­λής, η συζή­τη­ση του νομο­σχε­δί­ου για την κύρω­ση της σύμ­βα­σης δια­νο­μής του ακι­νή­του του Ελλη­νι­κού, λόγω του μεγά­λου αριθ­μού ομι­λη­τών, των παρεμ­βά­σε­ων τεσ­σά­ρων αρχη­γών κομ­μά­των (κκ Τσί­πρα, Κου­τσού­μπα, Βελό­που­λου και Βαρου­φά­κη) καθώς και της εμβό­λι­μης συζή­τη­σης επί της ένστα­σης αντι­συ­νταγ­μα­τι­κό­τη­τας άρθρων του νομο­σχε­δί­ου που κατέ­θε­σε το ΜέΡΑ25. Αύριο επί­σης θα διε­ξα­χθεί η ονο­μα­στι­κή ψηφο­φο­ρία που ζήτη­σε το ΚΚΕ επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Η «σύμπνοια» και ο αντα­γω­νι­σμός ΣΥΡΙΖΑ — ΝΔ για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας και την παρο­χή νέων προ­νο­μί­ων στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, απο­τυ­πώ­θη­κε σήμε­ρα και στην περί­πτω­ση του Ελλη­νι­κού. Τα δύο κόμ­μα­τα υπερ­ψη­φί­ζουν το νομο­σχέ­διο με τίτλο «Κύρω­ση Σύμ­βα­σης Δια­νο­μής Ακι­νή­του — Σύστα­σης Δικαιώ­μα­τος Επι­φα­νεί­ας Ακι­νή­του Μητρο­πο­λι­τι­κού Πόλου Ελλη­νι­κού — Αγί­ου Κοσμά και ρύθ­μι­ση συνα­φών θεμά­των» που συζη­τεί­ται στην Ολο­μέ­λεια. Νομο­σχέ­διο που περιέ­χει δια­τά­ξεις που λύνουν τα χέρια του επενδυτή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφί­ζει «ναι επί της αρχής», για το Ελλη­νι­κό, διό­τι «είμα­στε υπέρ της επέν­δυ­σης, έχου­με δου­λέ­ψει πολύ για αυτή» είπε η ειση­γή­τρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεο­πί­στη Πέρ­κα δίνο­ντας έμφα­ση μάλι­στα  ότι η προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση έκα­νε πολύ περισ­σό­τε­ρα από κάθε άλλη κυβέρ­νη­ση και κατη­γό­ρη­σε τη ΝΔ ότι επί 20 μήνες καθυστερεί!

Ο ειση­γη­τής της ΝΔ Ανα­στά­σιος Δημο­σχά­κης, προη­γου­μέ­νως, είχε ανα­φερ­θεί στις προ­σπά­θειες της σημε­ρι­νής κυβέρ­νη­σης για να «τρέ­ξει» η επέν­δυ­ση στο Ελλη­νι­κό και για την προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ ισχυ­ρί­στη­κε ότι «δεν είχε όρα­μα» για το συγκε­κρι­μέ­νο έργο.

Με το νομο­σχέ­διο προ­ω­θού­νται οι τελευ­ταί­ες διευ­θε­τή­σεις που απαι­τεί ο όμι­λος «LAMDA», με σει­ρά παρεκ­κλί­σε­ων από τη νομο­θε­σία της πολε­ο­δό­μη­σης, δια­τά­ξεις για τη δια­δι­κα­σία εισφο­ράς εμπράγ­μα­των δικαιω­μά­των από το ΤΑΙΠΕΔ προς την «Ελλη­νι­κό ΑΕ», με πρό­βλε­ψη της δυνα­τό­τη­τας διε­νέρ­γειας πρό­δρο­μων εργα­σιών στο ακί­νη­το από τον φορέα της επέν­δυ­σης. Επι­πλέ­ον γίνε­ται κατα­γρα­φή της περιο­χής για την πολε­ο­δό­μη­ση και προ­βλέ­πο­νται οι εγγρα­φές στο Κτη­μα­το­λό­γιο, ο καθο­ρι­σμός ποιων εκτά­σε­ων, μετά την παρέ­λευ­ση 99 ετών που διαρ­κεί η παρα­χώ­ρη­ση, επι­στρέ­φουν στο Δημό­σιο και ποιες παρα­μέ­νουν στην κυριό­τη­τα του παραχωρησιούχου.

Όπως επι­σή­μα­ναν οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ στις τοπο­θε­τή­σεις τους, ζήτη­σαν να απο­συρ­θεί η σύμ­βα­ση, δημιουρ­γεί­ται  μια ιδιω­τι­κή πόλη μέσα στην πόλη και πως είναι απά­τη τα περί μητρο­πο­λι­τι­κού πάρ­κου καθώς το πρά­σι­νο θα είναι σε μια ελά­χι­στη έκτα­ση που θα είναι το προ­αύ­λιο των ακρι­βών κατοικιών.

Ο Χρ. Κατσώ­της σην τοπο­θέ­τη­σή του σημεί­ω­σε ότι χάνε­ται μια ελεύ­θε­ρη παρα­λία καθώς θα απο­μεί­νει μόνο ένα χιλιό­με­τρο για τους υπό­λοι­πους κατοί­κους και η πρό­σβα­ση θα είναι πιθα­νό­τα­τα με εισι­τή­ριο. Ανα­φε­ρό­με­νος στις συνέ­πειες, τόνι­σε ότι οι έξι ουρα­νο­ξύ­στες των 200 μέτρων θα αλλά­ξουν τη φυσιο­γνω­μία της Αττι­κής και θα επι­φέ­ρουν κλι­μα­τι­κές επι­πτώ­σεις. Πρό­σθε­σε ότι θα υπάρ­χει κυκλο­φο­ρια­κή επι­βά­ρυν­ση καθώς εκτι­μά­ται ότι ένα εκα­τομ­μύ­ριο του­ρί­στες θα συγκε­ντρώ­νο­νται μόνο στο Ελλη­νι­κό, ενώ θα υπάρ­ξουν αρνη­τι­κές επι­πτώ­σεις στις μικρές επι­χει­ρή­σεις του Εμπο­ρί­ου και του Επι­σι­τι­σμού λόγω της αύξη­σης του κόστους της επαγ­γελ­μα­τι­κής στέ­γης και των ανταγωνισμού.

Σε ό,τι αφο­ρά τις θέσεις εργα­σί­ας, σημεί­ω­σε ότι στον Του­ρι­σμό υπάρ­χουν 14 μορ­φές ελα­στι­κής απα­σχό­λη­σης με βάση τους μνη­μο­νια­κούς νόμους που είναι σε ισχύ και ανέ­φε­ρε ότι η φτη­νή εργα­σία χωρίς δικαιώ­μα­τα είναι ο στό­χος και των νομο­σχε­δί­ων που ανα­μέ­νο­νται το επό­με­νο διά­στη­μα για Εργα­σια­κά και συν­δι­κα­λι­στι­κή δράση.

Τόνι­σε ότι πρέ­πει να οργα­νω­θεί ο αγώ­νας για την ακύ­ρω­ση της επέν­δυ­σης ή έστω πλευ­ρών της που φέρ­νουν τις βαρύ­τε­ρες επι­πτώ­σεις και υπο­γράμ­μι­σε πως κρι­τή­ριο του ΚΚΕ για την αξιο­ποί­η­ση της έκτα­σης είναι η κάλυ­ψη των λαϊ­κών αναγκών.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο