Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σύμπραξη Εκδοτών: Τα βιβλιοπωλεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά

Η Σύμπρα­ξη των Εκδο­τών απευ­θύ­νει έκκλη­ση στην κυβέρ­νη­ση, μέσω επι­στο­λής της στον Πρω­θυ­πουρ­γό, να παρα­μεί­νουν ανοι­χτά τα βιβλιο­πω­λεία στη διάρ­κεια της εφαρ­μο­γής των μέτρων για τον έλεγ­χο της παν­δη­μί­ας, όπως ακρι­βώς συμ­βαί­νει στην Ιτα­λία και το Βέλ­γιο. Όπως ανα­φέ­ρε­ται στην επι­στο­λή, το βιβλίο υπήρ­ξε ο κύριος συμπα­ρα­στά­της της ελλη­νι­κής κοι­νω­νί­ας και η γοη­τεία της ανά­γνω­σης μετρί­α­σε τις σκλη­ρές και άχα­ρες ώρες όλων μας στη διάρ­κεια του διμή­νου Μαρ­τί­ου-Μαΐ­ου, όταν “Μεί­να­με Σπί­τι” και απο­τρέ­ψα­με την εξά­πλω­ση του κορονοϊού.

Τα βιβλιο­πω­λεία είναι στη συντρι­πτι­κή τους πλειο­νό­τη­τα μικρά κατα­στή­μα­τα, στα οποία μπο­ρούν εύκο­λα να τηρη­θούν οι κανό­νες ασφα­λεί­ας. Το SMS για τη μετά­βα­ση στα φαρ­μα­κεία μπο­ρεί να περι­λαμ­βά­νει και τα βιβλιο­πω­λεία. Η παραγ­γε­λία μπο­ρεί να γίνε­ται τηλε­φω­νι­κά και ο ενδια­φε­ρό­με­νος θα παρα­λαμ­βά­νει το βιβλίο του στην πόρ­τα του βιβλιο­πω­λεί­ου, όπως ακρι­βώς συμ­βαί­νει και στα φαρ­μα­κεία. Με τον τρό­πο αυτόν απο­φορ­τί­ζο­νται και οι εται­ρεί­ες ταχυ­με­τα­φο­ρών, οι οποί­ες απο­δεί­χτη­καν ανε­παρ­κείς στο διά­στη­μα της προη­γού­με­νης καρα­ντί­νας λόγω έλλει­ψης μέσων να αντα­πο­κρι­θούν στην αυξη­μέ­νη ζήτη­ση βιβλίων.

Ο κόσμος του βιβλί­ου δια­βε­βαιώ­νει τους πάντες ότι είναι έτοι­μος να ανα­λά­βει τις ευθύ­νες του και ότι τα βιβλιο­πω­λεία μπο­ρούν να λει­τουρ­γή­σουν με τις ίδιες ακρι­βώς προ­ϋ­πο­θέ­σεις που λει­τουρ­γούν τα φαρμακεία.

Με τα βιβλιο­πω­λεία ανοι­χτά, ο κοι­νω­νι­κός περιο­ρι­σμός δεν θα κατα­λή­ξει πολι­τι­στι­κή απο­μό­νω­ση και θα στη­ρι­χθούν και όσοι από τους συμπο­λί­τες μας δεν έχουν εξοι­κεί­ω­ση και πρό­σβα­ση στις νέες τεχνο­λο­γί­ες για να απο­κτή­σουν πρό­σβα­ση στο βιβλίο, τον μονα­δι­κό, πολύ­τι­μο και δια­χρο­νι­κό σύντρο­φο όλων μας, ανε­ξαρ­τή­τως πεποι­θή­σε­ων, φύλου, μορ­φω­τι­κού επι­πέ­δου, τόπου κατοικίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο