Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Προσπάθειες συμβιβασμού για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Με τα σχέ­δια ενερ­γεια­κής απε­ξάρ­τη­σης από την Ρωσία να συνε­χί­ζουν να προ­κα­λούν σοβα­ρές αντι­θέ­σεις στο εσω­τε­ρι­κό της λυκο­συμ­μα­χί­ας, πραγ­μα­το­ποιεί­ται στις 30 και 31 Μάη, στις Βρυ­ξέλ­λες η έκτα­κτη Σύνο­δος Κορυ­φής της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης.

Η «ατζέ­ντα» του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου περι­λαμ­βά­νει την ενέρ­γεια, την ιμπε­ρια­λι­στι­κή σύγκρου­ση και το φαγο­πό­τι της «ανοι­κο­δό­μη­σης» στην Ουκρα­νία, την «επι­σι­τι­στι­κή ασφά­λεια» και την άμυ­να, δηλα­δή την ενί­σχυ­ση της δυνα­τό­τη­τας της ΕΕ να συμ­με­τέ­χει σε πολέ­μους και επεμβάσεις.

Στην αρχή της συνε­δρί­α­σης θα απευ­θυν­θεί μέσω τηλε­διά­σκε­ψης στους Ευρω­παί­ους ηγέ­τες ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος Β. Ζελέν­σκι, που υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι έχει κατα­θέ­σει και αίτη­μα για έντα­ξη της χώρας του στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή Ένω­ση, χωρίς επί του παρό­ντος να υπάρ­χει συμφωνία.

Είναι ενδει­κτι­κό ότι αντι­πα­ρά­θε­ση έχει εκφρα­στεί ήδη πάνω στο προ­σχέ­διο της Από­φα­σης της Συνό­δου, γύρω από αν η ΕΕ πρέ­πει να καλέ­σει την Ουκρα­νία να επι­στρέ­ψει στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις και να επι­διώ­ξει την εκε­χει­ρία (αυτό υπο­στη­ρί­ζει η Ιτα­λία) ή να θέσει ως στό­χο την ήττα της Ρωσίας.

Ο Πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου, Σαρλ Μισέλ, στην καθιε­ρω­μέ­νη προ των Συνό­δων Κορυ­φής επι­στο­λή του προς τους Ευρω­παί­ους ηγέ­τες σημειώ­νει, μετα­ξύ άλλων, πως «μία από τις πιο πιε­στι­κές ανη­συ­χί­ες μας είναι να βοη­θή­σου­με το ουκρα­νι­κό κρά­τος, μαζί με τους διε­θνείς εταί­ρους μας, στις ανά­γκες ρευ­στό­τη­τάς του. Θα συζη­τή­σου­με επί­σης πώς να οργα­νώ­σου­με καλύ­τε­ρα την υπο­στή­ρι­ξή μας για την ανοι­κο­δό­μη­ση της Ουκρα­νί­ας», τομέ­ας στον οποίο προ­φα­νώς τα ευρω­παϊ­κά μονο­πώ­λια βλέ­πουν μεγά­λες ευκαι­ρί­ες κερ­δο­φο­ρί­ας, όπως συμ­βαί­νει, άλλω­στε, σε κάθε ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλεμο.

Προσπάθειες συμβιβασμού για το εμπάργκο στο πετρέλαιο

«Θα συνε­χί­σου­με να ασκού­με πίε­ση στη Ρωσία. Η ενό­τη­τά μας ήταν πάντα το ισχυ­ρό­τε­ρο πλε­ο­νέ­κτη­μά μας και παρα­μέ­νει η κατευ­θυ­ντή­ρια αρχή μας», σημειώ­νει επί­σης ο Σαρλ Μισέλ, στο φόντο της αντί­δρα­σης μιας σει­ράς χωρών όπως η Ουγ­γα­ρία στην επι­βο­λή εμπάρ­γκο στο ρωσι­κό πετρέλαιο.

Με βάση πλη­ρο­φο­ρί­ες που δημο­σιεύ­ει το «Reuters», προ­ω­θεί­ται μια μεσο­βέ­ζι­κη φόρ­μου­λα που θα βοη­θή­σει να καμ­φθούν οι αντιρ­ρή­σεις της Ουγ­γα­ρί­ας και έτσι θα «ξεμπλο­κά­ρει» το νέο πακέ­το κυρώ­σε­ων προς τη Ρωσία. Με βάση αυτό το σχέ­διο, το εμπάρ­γκο θα επι­βλη­θεί σε αυτή τη φάση μόνο στις παρα­δό­σεις ρωσι­κού πετρε­λαί­ου μέσω της θάλασ­σας και θα επι­τρα­πούν οι παρα­δό­σεις μέσω αγωγών.

Η Ουγ­γα­ρία τρο­φο­δο­τεί­ται από τον ρωσι­κό αγω­γό Druzhba, ο οποί­ος δια­σχί­ζει επί­σης τη Σλο­βα­κία και την Τσεχία.

Οι λαοί πληρώνουν το μάρμαρο

Εξάλ­λου, την πρώ­τη ημέ­ρα του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου, οι «27» θα συζη­τή­σουν το θέμα της ενέρ­γειας και των υψη­λών τιμών, όπου οι λαοί πλη­ρώ­νουν το μάρ­μα­ρο της «πρά­σι­νης μετά­βα­σης», αλλά και της ιμπε­ρια­λι­στι­κής σύγκρου­σης με τη Ρωσία.

Η όλη συζή­τη­ση θα είναι ενταγ­μέ­νη στις κατευ­θύν­σεις που έχει θέσει η Σύνο­δος του Μαρ­τί­ου στις Βερ­σαλ­λί­ες, οι οποί­ες εξει­δι­κεύ­ο­νται στο πρό­γραμ­μα «RePowerEU» που παρου­σιά­στη­κε την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα και συνε­χί­ζουν στον ίδιο ακρι­βώς δρό­μο που έχει οδη­γή­σει στη σημε­ρι­νή κατά­στα­ση: Μεγέ­θυν­ση των ΑΠΕ με μεγά­λες επι­δο­τή­σεις στα «πρά­σι­να» αρπα­κτι­κά, αντι­κα­τά­στα­ση του ρωσι­κού φυσι­κού αερί­ου με το πανά­κρι­βο αμε­ρι­κά­νι­κο LNG και μεί­ω­ση της κατα­νά­λω­σης για τον λαό. «Πρέ­πει να επι­τα­χύ­νου­με την ενερ­γεια­κή μας μετά­βα­ση εάν θέλου­με να καταρ­γή­σου­με στα­δια­κά την εξάρ­τη­σή μας από τα ρωσι­κά ορυ­κτά καύ­σι­μα το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τό», ανα­φέ­ρει ο Σαρλ Μισέλ στην επι­στο­λή του.

Οι Ευρω­παί­οι ηγέ­τες θα συζη­τή­σουν, εξάλ­λου, για τις επι­πτώ­σεις στην παγκό­σμια επι­σι­τι­στι­κή ασφά­λεια. Στη συζή­τη­ση θα συμ­με­τά­σχει, μέσω τηλε­διά­σκε­ψης ο πρό­ε­δρος της Αφρι­κα­νι­κής Ένω­σης Μάκι Σαλ.

Τέλος, η ευρω­παϊ­κή άμυ­να θα απα­σχο­λή­σει τους «27», καθώς ο πόλε­μος στην Ουκρα­νία ενί­σχυ­σε περαι­τέ­ρω τις φιλο­δο­ξί­ες για κέρ­δη και στον τομέα της πολε­μι­κής βιο­μη­χα­νί­ας, αλλά και τη συζή­τη­ση για την ανά­γκη μεί­ω­σης της εξάρ­τη­σης από το ΝΑΤΟ όσον αφο­ρά την ανά­λη­ψη στρα­τιω­τι­κής δράσης.

(Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

 

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο