Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Απροθυμία για κυρώσεις στην Τουρκία

Νέα δυστο­κία της ΕΕ για τυχόν κυρώ­σεις στην Τουρ­κία κατα­γρά­φε­ται επί ώρες στις Βρυ­ξέλ­λες καθώς πολ­λά κρά­τη μέλη δεν θέλουν να δια­τα­ρα­χθεί η «στρα­τη­γι­κή σχέ­ση» με την Τουρ­κία και τα παζά­ρια δίνουν και παίρ­νουν στη Σύνο­δο Κορυ­φής, αφή­νο­ντας εκτε­θει­μέ­νη την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση που έχει ενα­πο­θέ­σει τη δια­σφά­λι­ση των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας στις λυκο­συμ­μα­χί­ες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Αν και το πρό­γραμ­μα της Συνό­δου, προ­έ­βλε­πε το θέμα της Τουρ­κί­ας να τεθεί στο δεί­πνο εργα­σί­ας, οι διερ­γα­σί­ες και οι αντι­θέ­σεις που έκα­ναν την εμφά­νι­σή τους πριν ακό­μη την έναρ­ξη της Συνό­δου, μετέ­θε­σαν τη συζή­τη­ση στην αρχή της συνε­δρί­α­σης. Ενδει­κτι­κό είναι ότι το πρώ­το προ­σχέ­διο της από­φα­σης δεν περιε­λάμ­βα­νε ανα­φο­ρά στην Τουρ­κία, ενώ τα υπό­λοι­πα θέμα­τα της Συνό­δου (την υπό­θε­ση Ναβάλ­νι, τη Λευ­κο­ρω­σία, την κατά­στα­ση στο Ναγκόρ­νο — Καρα­μπάχ αλλά και τις σχέ­σεις Κίνας — ΕΕ), είχαν ήδη «κατα­τε­θεί».

Η Ελλη­νι­κή και η κυπρια­κή κυβέρ­νη­ση, έχουν εκφρά­σει ενστά­σεις στο κεί­με­νο συμπε­ρα­σμά­των, λόγω απου­σί­ας ανα­φο­ρών που ήθε­λαν κατά της Αγκύ­ρας. Ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Στ. Πέτσας, σε δηλώ­σεις του, είπε ότι το κεί­με­νο Συμπε­ρα­σμά­των που προ­ω­θεί­ται «θέλει πολ­λή δου­λειά» για να γίνει απο­δε­κτό από την κυβέρ­νη­ση, ζητώ­ντας «πιο αυστη­ρές και πιο σαφείς τοπο­θε­τή­σεις απέ­να­ντι στην Άγκυ­ρα, όχι απλά να “χαϊ­δεύ­ει”, αλλά να εμπε­ριέ­χει πολύ περισ­σό­τε­ρο μαστί­γιο και λιγό­τε­ρο καρότο».

Μετά την έκφρα­ση των αντιρ­ρή­σε­ων από Αθή­να και Λευ­κω­σία, η Σύνο­δος διε­κό­πη για μία ώρα, προ­κει­μέ­νου να γίνουν οι «απα­ραί­τη­τες» συνα­ντή­σεις για να επι­τευ­χθούν οι συμ­βι­βα­σμοί: Ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης είχε εξα­με­ρή συνά­ντη­ση με την Α. Μέρ­κελ, τον Εμ. Μακρόν, τον Κύπριο Πρό­ε­δρο Ν. Ανα­στα­σιά­δη, τον Πρό­ε­δρο του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου Σ. Μισέλ και την πρό­ε­δρο της Κομι­σιόν Ούρ­σου­λα φον ντερ Λάιεν.

Λίγο μετά τις 10 το βρά­δυ, ξεκί­νη­σε το δεί­πνο των 27 ηγε­τών των κρα­τών-μελών της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης σύμ­φω­να με ανάρ­τη­ση που έκα­νε στο twitter ο εκπρό­σω­πος του προ­έ­δρου του Ευρω­παϊ­κού Συμβουλίου.

Η συζή­τη­ση ξεκί­νη­σε με τα ζητή­μα­τα του Ναγκόρ­νο — Καρα­μπάχ και την υπό­θε­ση του Αλε­ξέι Ναβάλ­νι ανέ­φε­ρε ο Μπά­ρεντ Λέιτς.

Σημειω­τέ­ον, ο Κυρ. Μητσο­τά­κης είχε και πριν ξεκι­νή­σει η Σύνο­δος συνα­ντή­σεις με τον Σ. Μισέλ, την φον ντερ Λάιεν (πέραν των ελλη­νο­τουρ­κι­κών συζή­τη­σαν για το νέο Σύμ­φω­νο για τη Μετα­νά­στευ­ση και το Άσυ­λο), αλλά και τον ύπα­το εκπρό­σω­πο της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης για Θέμα­τα Εξω­τε­ρι­κής Πολι­τι­κής και Πολι­τι­κής Ασφά­λειας, Γ. Μπορέλ.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο