Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σύνοδος Κορυφής CEEC 17+1

Προχωρούν οι «δουλειές» με την Κίνα, οξύνονται οι ανταγωνισμοί

Στην πρώ­τη Σύνο­δο Κορυ­φής της Πρω­το­βου­λί­ας Συνερ­γα­σί­ας της Κίνας με 17 χώρες της Κεντρι­κής και Ανα­το­λι­κής Ευρώ­πης μετεί­χε χτες, μέσω τηλε­διά­σκε­ψης, ο πρωθυπουργός.
Θυμί­ζου­με ότι η Πρω­το­βου­λία είναι ένα από τα βασι­κά σχή­μα­τα για τη διείσ­δυ­ση της Κίνας σε Βαλ­κά­νια, Κεντρι­κή και Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη, και προ­ώ­θη­σης της στρα­τη­γι­κής της «One Belt, One Road», που οξύ­νει τους σφο­δρούς αντα­γω­νι­σμούς κυρί­ως με τις ΗΠΑ.

Η Ελλά­δα έγι­νε μόνι­μο μέλος της CEEC 17+1, τον Απρί­λη του 2019.
«Είναι το νεό­τε­ρο μέλος αλλά και το παλαιό­τε­ρο μέλος της ΕΕ που συμ­με­τέ­χει στην Πρω­το­βου­λία», είπε στην τηλε­διά­σκε­ψη ο Κυρ. Μητσο­τά­κης, θυμί­ζο­ντας, επί­σης, ότι η κυβέρ­νη­ση έχει δεσμευ­τεί να διορ­γα­νώ­σει φέτος την 6η Σύνο­δο Υψη­λού Επι­πέ­δου για την Του­ρι­στι­κή Συνερ­γα­σία (οργα­νώ­νε­ται από το υπουρ­γείο Του­ρι­σμού) και το 3ο Φόρουμ Εμπει­ρο­γνω­μό­νων για την Προ­στα­σία της Αϋλης Πολι­τι­στι­κής Κλη­ρο­νο­μιάς (οργα­νώ­νε­ται από το υπουρ­γείο Πολιτισμού).

Ακό­μη, υπο­στή­ρι­ξε πως «αν η παν­δη­μία απέ­δει­ξε κάτι, είναι ότι η αντι­με­τώ­πι­ση της υγειο­νο­μι­κής κρί­σης και των σημα­ντι­κών οικο­νο­μι­κών συνε­πειών της απαι­τεί τολ­μη­ρές απο­φά­σεις», ενώ μπαί­νο­ντας στο «ψητό» του κεφα­λαί­ου τόνι­σε ότι «οι επεν­δύ­σεις, το εμπό­ριο και οι δια­προ­σω­πι­κοί δεσμοί συγκα­τα­λέ­γο­νται στα πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κά μέσα σε ό,τι αφο­ρά τη δια­μόρ­φω­ση του κόσμου μας την επο­μέ­νη της παν­δη­μί­ας».

Ανέ­φε­ρε επ’ αυτού «το παρά­δειγ­μα της κινε­ζι­κής επέν­δυ­σης από την COSCO στο λιμά­νι του Πει­ραιά», λέγο­ντας ότι «υπο­γραμ­μί­ζει αυτή την προ­σέγ­γι­ση win-win, μιας επεν­δυ­τι­κής πρω­το­βου­λί­ας που είναι αμοι­βαία ευερ­γε­τι­κή και για τις δύο χώρες».

Δεν περ­νά απα­ρα­τή­ρη­τη, βέβαια, η επι­σή­μαν­σή του περί «δέσμευ­σης» της κυβέρ­νη­σης «να θεσπί­σου­με ισό­τι­μους όρους αντα­γω­νι­σμού για όλους», κάτι που μπαί­νει ως πίε­ση από πλευ­ράς της αμε­ρι­κα­νι­κής πρε­σβεί­ας στην Ελλά­δα, ώστε να μη χάσει ο ευρω­α­τλα­ντι­κός άξο­νας στρα­τη­γι­κές υπο­δο­μές, λιμά­νια κ.ά. που πέφτουν στα χέρια κινε­ζι­κών ομίλων.

Ταυ­τό­χρο­να, με στό­χο «να αντι­με­τω­πί­σου­με τις οικο­νο­μι­κές συνέ­πειες της παν­δη­μί­ας», έβα­λε στό­χο τη «διευ­κό­λυν­ση» του­ρι­σμού και ταξι­διών μετά την παν­δη­μία, όπως είπε. Θύμι­σε επ’ αυτού ότι η κυβέρ­νη­ση έχει προ­τεί­νει την ιδέα του «πιστο­ποι­η­τι­κού εμβο­λια­σμού», «ως ένα εργα­λείο για να διευ­κο­λυν­θεί η επα­νέ­ναρ­ξη των ταξι­διών και οι του­ρί­στες να μπο­ρούν είτε να επι­σκέ­πτο­νται την Κίνα είτε να έρχο­νται στην Ευρώ­πη από την Κίνα», δια­βε­βαί­ω­σε. Ολα αυτά τους αμέ­σως επό­με­νους μήνες, από τον Απρί­λη, και ακρι­βώς όπως πέρυ­σι, χωρίς δηλα­δή τα ανα­γκαία μέτρα προ­στα­σί­ας για το λαό και με τα «ξεχει­λω­μέ­να» πρω­τό­κολ­λα του κεφα­λαί­ου. Με αργούς ρυθ­μούς εμβο­λια­σμού, χώρια τα άλλα μέτρα που δεν παίρ­νο­νται, ενώ άγνω­στο είναι αν οι εμβο­λια­σμέ­νοι, πέρα απ’ το ότι δεν νοσούν, μετα­δί­δουν τον ιό.

Τέλος, ο Μητσο­τά­κης έβα­λε κι άλλα πεδία όπου οσμί­ζε­ται κερ­δο­φο­ρία το κεφά­λαιο, λέγο­ντας ότι «η συν­δε­σι­μό­τη­τα, η και­νο­το­μία και η πρά­σι­νη οικο­νο­μία μπο­ρούν να δια­δρα­μα­τί­σουν καθο­ρι­στι­κό ρόλο στις προ­σπά­θειες οικο­νο­μι­κής ανά­καμ­ψης μετά την παν­δη­μία», προ­σπερ­νώ­ντας βέβαια το γεγο­νός των σφο­δρών αντι­πα­ρα­θέ­σε­ων των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων γύρω από αυτά τα πεδία, που πλη­ρώ­νει ακρι­βά ο λαός.

Στο μετα­ξύ, στην τοπο­θέ­τη­σή του ο Πρό­ε­δρος της Κίνας, Σι Τζιν­πίνγκ, είπε ότι η χώρα του σκο­πεύ­ει τα επό­με­να 5 χρό­νια να εισα­γά­γει αγα­θά αξί­ας 170 δισ. δολα­ρί­ων από τις χώρες της Κεντρι­κής και Ανα­το­λι­κής Ευρώ­πης, όπως και να αυξή­σει κατά 50% το διμε­ρές εμπό­ριο γεωρ­γι­κών προ­ϊ­ό­ντων.

Σε ό,τι αφο­ρά τα «κορ­μιά» που πέφτουν γύρω από τα «πρά­σι­να» πεδία κερ­δο­φο­ρί­ας, σημεί­ω­σε πως η Κίνα και οι 17 χώρες έχουν από κοι­νού εγκρί­νει τη Συμ­φω­νία του Παρι­σιού και «βαθαί­νουν τις ανταλ­λα­γές και τη συνερ­γα­σία σε πεδία, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων της πρά­σι­νης οικο­νο­μί­ας και της καθα­ρής Ενέργειας».
Ενώ ισχυ­ρί­στη­κε πως η πρω­το­βου­λία της Κίνας «δεν έχει πολι­τι­κά κίνη­τρα» και πως «παίρ­νο­ντας υπό­ψη τις αμοι­βαί­ες ανη­συ­χί­ες, έχου­με καταρ­τί­σει σχέ­δια βασι­σμέ­να στις εθνι­κές πραγ­μα­τι­κό­τη­τες κάθε χώρας, ενθαρ­ρύ­νο­ντας όλες τις χώρες να βρουν τους καλύ­τε­ρους τρό­πους να συν­δυά­σουν τις δυνά­μεις τους».

Πηγή Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο