Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σύνοδος της Αμερικής: Αντιδράσεις για τον αποκλεισμό Κούβας, Βενεζουέλας και Νικαράγουα

Ο απο­κλει­σμός της Βενε­ζου­έ­λας, της Κού­βας και της Νικα­ρά­γουας, ως χωρών με «έλλει­ψη δέσμευ­σης στη δημο­κρα­τία», από τη Σύνο­δο της Αμε­ρι­κής που φιλο­ξε­νεί η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ στις 6 — 10 Ιού­νη στο Λος Αντζε­λες, έχει προ­κα­λέ­σει μεγά­λες αντι­δρά­σεις στην περιο­χή της Λατι­νι­κής Αμερικής.

Ηδη πολ­λοί Πρό­ε­δροι χωρών της περιο­χής δηλώ­νουν ότι δεν θα παρα­βρε­θούν και θα εκπρο­σω­πη­θούν με κατώ­τε­ρης βαθ­μί­δας αξιω­μα­τού­χους. Μια τέτοια περί­πτω­ση είναι ο σοσιαλ­δη­μο­κρά­της Πρό­ε­δρος του Μεξι­κού, Αντρές Μανου­έλ Λόπες Ομπρα­δόρ, ενώ και οι κυβερ­νή­σεις Αργε­ντι­νής, Χιλής, Βολι­βί­ας, Περού, Ονδού­ρας ζητούν να συμ­με­τά­σχουν όλες οι χώρες της περιο­χής χωρίς αποκλεισμούς.

Τα περί δημο­κρα­τί­ας που επι­κα­λού­νται οι ΗΠΑ, πάντως δεν αφο­ρούν αντι­δρα­στι­κές κυβερ­νή­σεις που απο­δε­δειγ­μέ­να υπο­βαθ­μί­ζουν τα κοι­νω­νι­κά και εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων, όπως της Βρα­ζι­λί­ας, της Κολομ­βί­ας, της Γουα­τε­μά­λας, του Ελ Σαλ­βα­δόρ κ.λπ.

Τη θέση κατα­δί­κης των απο­κλει­σμών ανα­μέ­νε­ται να πάρει και η Σύνο­δος των χωρών που απο­τε­λούν την περι­φε­ρεια­κή οργά­νω­ση Μπο­λι­βα­ρια­νή Συμ­μα­χία για τους Λαούς της Δικής μας Αμε­ρι­κής — Συμ­φω­νία Εμπο­ρί­ου των Λαών (Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra America-Tratado de Comercio de los Pueblos, ALBA-TCP) που ξεκί­νη­σε την Παρα­σκευή στην Αβά­να της Κού­βας. Πρό­κει­ται για τη Συμ­μα­χία που ίδρυ­σαν το 2004 οι τότε Πρό­ε­δροι της Κού­βας και της Βενε­ζου­έ­λας, Φιντέλ Κάστρο και Ούγκο Τσά­βες Φρί­ας αντί­στοι­χα και εκτός των δύο χωρών συμ­με­τέ­χουν ακό­μα οι: Νικα­ρά­γουα, Βολι­βία και τα μικρά κρά­τη της Καρα­βαϊ­κής Αγιος Βικέ­ντιος και Γρε­να­δί­νες, Γρα­νά­δα, Δομί­νι­κα, Αντί­γκουα και Μπαρ­μπού­ντα, Σεντ Κιτς και Νέβις και Αγία Λουκία.

Ριζο­σπά­στης

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο