Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας: Έκρυθμη η κατάσταση με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες

Για βίαιη συμπε­ρι­φο­ρά κατά μετα­να­στών, παι­διών και γυναι­κών, κατη­γο­ρούν την Πολω­νία οι αρχές της Λευ­κο­ρω­σί­ας. Σε βίντεο που ανέ­βη­κε στο δια­δί­κτυο φαί­νο­νται πολω­νοί στρα­τιώ­τες να εκδιώ­χνουν με την βία ανή­λι­κους πρό­σφυ­γες προς τα συρ­μα­το­πλέγ­μα­τα των συνόρων.

«Παρά τις προ­φα­νείς απο­δεί­ξεις γι’ αυτήν την απάν­θρω­πη συμπε­ρι­φο­ρά, η Πολω­νία όχι μόνο επι­χει­ρεί να συγκα­λεί­ψει τέτοια γεγο­νό­τα αλλά κατη­γο­ρεί την Λευ­κο­ρω­σία για προ­κλή­σεις στα σύνο­ρά της» σημειώ­νει η κρα­τι­κή επι­τρο­πή συνό­ρων της Λευκορωσίας.

«Η πολω­νι­κή συνο­ριο­φυ­λα­κή έχει δηλώ­σει επα­νει­λημ­μέ­να ότι απω­θεί χιλιά­δες μετα­νά­στες προς τα σύνο­ρα με τη Λευ­κο­ρω­σία. Οι πρό­σφυ­γες επι­χεί­ρη­σαν αυτό το βήμα από­γνω­σης λόγω της αδια­φο­ρί­ας και της απάν­θρω­πης στά­σης των πολω­νι­κών αρχών», δήλω­σαν εκπρό­σω­ποι της συνο­ρια­κής υπη­ρε­σί­ας της Λευκορωσίας.

Μέχρι σήμε­ρα έχουν κατα­γρα­φεί του­λά­χι­στον εφτά θάνα­τοι μεταναστών.

Με την κατά­στα­ση να είναι εξαι­ρε­τι­κά τετα­μέ­νη στα σύνο­ρα των δύο χωρών, η πολω­νι­κή κυβέρ­νη­ση ενι­σχύ­ει ακό­μη περισ­σό­τε­ρο τις στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις στα σύνο­ρα με την Λευ­κο­ρω­σία προ­κει­μέ­νου να εμπο­δί­σει πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες να εισέλ­θουν στην επι­κρά­τειά της. Ήδη 12.000 πολω­νοί στρα­τιώ­τες έχουν ανα­πτυ­χθεί κατά μήκος των συνό­ρων κάνο­ντας την περιο­χή να μοιά­ζει με εμπό­λε­μη ζώνη.

Η Λευ­κο­ρω­σία κατήγ­γει­λε την στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση των συνό­ρων ως αυθαί­ρε­τη ενέρ­γεια της Βαρ­σο­βί­ας που θέτει σε κίν­δυ­νο την ασφά­λεια στην περιοχή.

Από την πλευ­ρά της, η Πολω­νία, χώρες-μέλη της ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ κατη­γο­ρούν την κυβέρ­νη­ση Λου­κα­σέν­κο ότι επι­χει­ρεί να δημιουρ­γή­σει μια νέα προ­σφυ­γι­κή κρί­ση ως αντί­ποι­να για την κρι­τι­κή που δέχε­ται σε ζητή­μα­τα ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των, ενώ καλούν το Μινσκ «να στα­μα­τή­σει να χρη­σι­μο­ποιεί τους πρό­σφυ­γες ως μέσο πίεσης».

Στο μετα­ξύ η Γερ­μα­νία κάλε­σε τα μέλη της ΕΕ να «λάβουν δρά­ση» για να αντι­με­τω­πί­σουν την επι­δει­νού­με­νη κρί­ση. «Η Πολω­νία ή η Γερ­μα­νία δεν μπο­ρούν να το χει­ρι­στούν μόνες τους», δήλω­σε στην εφη­με­ρί­δα Bild ο υπη­ρε­σια­κός υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Χορστ Ζεεχόφερ.

«Πρέ­πει να βοη­θή­σου­με την πολω­νι­κή κυβέρ­νη­ση να δια­σφα­λί­σει τα εξω­τε­ρι­κά της σύνο­ρα. Αυτό θα ήταν στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα καθή­κον της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής. Τώρα τους κάνω έκκλη­ση να ανα­λά­βουν δρά­ση», σημείωσε.

Η δε πρό­ε­δρος της Κομι­σιόν, Ούρ­σου­λα φον Ντερ Λάιεν, εξέ­φρα­σε χτες την «αλλη­λεγ­γύη της ΕΕ» στις τρεις παρα­πά­νω χώρες, ενώ κάλε­σε όλα τα κρά­τη — μέλη της λυκο­συμ­μα­χί­ας «να εγκρί­νουν το διευ­ρυ­μέ­νο καθε­στώς κυρώ­σε­ων στις αρχές της Λευ­κο­ρω­σί­ας που είναι υπεύ­θυ­νες για αυτήν την υβρι­δι­κή επίθεση».

che guevara 008

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο