Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σύνταγμα: Ηχηρό μήνυμα ενάντια στο τζογάρισμα εισφορών και συντάξεων

Αγώ­νας για υπο­χρε­ω­τι­κή καθο­λι­κή δημό­σια κοι­νω­νι­κή ασφά­λι­ση για όλους είναι το μήνυ­μα που στέλ­νουν οι εργα­ζό­με­νοι με τη συγκέ­ντρω­σή τους στο Σύνταγ­μα, την ώρα που στη Βου­λή συζη­τεί­ται το νομο­σχέ­διο για την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της Επι­κου­ρι­κής Ασφάλισης.

Δημ. Κουτσούμπας
Η ασφάλιση είναι κοινωνικό δικαίωμα, υψώνουμε ανάστημα για να μην ιδιωτικοποιηθεί η επικουρική ασφάλιση

«Η ασφά­λι­ση είναι κοι­νω­νι­κό δικαί­ω­μα, δεν είναι τζό­γος. Υψώ­νου­με ανά­στη­μα για να μην ιδιω­τι­κο­ποι­η­θεί η επι­κου­ρι­κή ασφάλιση.
Απαι­τού­με κατάρ­γη­ση όλων των αντια­σφα­λι­στι­κών νόμων των κυβερ­νή­σε­ων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ. Αυξή­σεις στις συντά­ξεις και σε όλες τις κοι­νω­νι­κές παρο­χές. Να επα­νέλ­θει ο 13ος μισθός, η 13η και η 14η σύντα­ξη και όλες οι περι­κο­πές που έγι­ναν όλη την τελευ­ταία δεκα­ε­τία. Οργα­νώ­νου­με, δυνα­μώ­νου­με την εργα­τι­κή-λαϊ­κή πάλη, απο­φα­σι­στι­κά από δω και πέρα, αλλά­ζου­με τους αρνη­τι­κούς συσχετισμούς».

Εργα­ζό­με­νοι, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι, συντα­ξιού­χοι, γυναί­κες, φοι­τη­τές και σπου­δα­στές σηκώ­νουν το ανά­στη­μά τους για να προ­στα­τεύ­σουν τη ζωή τους, για να παλέ­ψουν για την ανα­τρο­πή του νόμου — εκτρώ­μα­τος Χατζη­δά­κη και όλων των άλλων βάρ­βα­ρων νόμων που προ­κα­λούν ισχυ­ρές ανα­τρο­πές στη ζωή και στην εργασία.

Τονί­ζουν ότι δε θα επι­τρέ­ψουν να θυσιά­σουν τους κόπους και τον ιδρώ­τα τους στον βωμό του κέρ­δους. Δίνουν όλες τους τις δυνά­μεις ώστε να μην περά­σει η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της Επι­κου­ρι­κής Ασφάλισης.

Διεκ­δι­κούν κατάρ­γη­ση όλων των αντια­σφα­λι­στι­κών νόμων που έχουν ψηφί­σει δια­χρο­νι­κά οι κυβερ­νή­σεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Αυξή­σεις στις συντά­ξεις και τις κοι­νω­νι­κές παρο­χές, επα­να­φο­ρά της 13ης και της 14ης σύντα­ξης και όλων των περι­κο­πών που έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί την τελευ­ταία δεκαετία.

Δεν τζογάρουμε τις συντάξεις και την υγεία μας

«Ασφά­λι­ση, υγεία, σύντα­ξη, δου­λειά, δε θα τα χαρί­σου­με στα αφε­ντι­κά», φώνα­ξαν οι εργα­ζό­με­νοι στα μπλοκ των σωμα­τεί­ων παίρ­νο­ντας τη θέση τους μπρο­στά στην εξέ­δρα που στή­θη­κε απέ­να­ντι από τη Βου­λή. «Δεν τζο­γά­ρου­με τις συντά­ξεις και την υγεία μας», ξεκαθάρισαν.

«Με το νομο­σχέ­διο για την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της επι­κου­ρι­κής ασφά­λι­σης η κυβέρ­νη­ση κλι­μα­κώ­νει την επί­θε­ση απέ­να­ντι στα δικαιώ­μα­τα και τις κατα­κτή­σεις των εργα­ζο­μέ­νων» σημεί­ω­σε ο Στά­θης Στα­θου­λό­που­λος, πρό­ε­δρος του Συν­δι­κά­του Φαρ­μά­κου Αττι­κής προ­σθέ­το­ντας πως «δια­τρα­νώ­νου­με την θέλη­σή μας ότι δεν θα επι­τρέ­ψου­με να περά­σει αυτό το νομο­σχέ­διο, θα παλέ­ψου­με για να το ανα­τρέ­ψου­με, από αύριο κλι­μα­κώ­νου­με τη μάχη».

Τόνι­σε πως «από αύριο κλι­μα­κώ­νου­με τη μάχη για την ικα­νο­ποί­η­ση των δικών μας συμ­φε­ρό­ντων. Τις ζωές μας εμείς θα τις σώσου­με. Συσπει­ρω­μέ­νοι στα Σωμα­τεία μας, παίρ­νου­με την υπό­θε­ση στα χέρια μας. Οργώ­νου­με κάθε χώρο δου­λειάς, συζη­τά­με με τους εργα­ζό­με­νους να συστρα­τευ­θούν ενά­ντια σε κυβερ­νή­σεις και εργοδότες».

«Οι εργα­ζό­με­νοι πρέ­πει τώρα μαζί με το ταξι­κό εργα­τι­κό κίνη­μα να απαι­τή­σου­με την ανά­κλη­ση όλων των μειώ­σε­ων που έχουν επι­βλη­θεί, επα­να­φο­ρά 13ης και 14ης σύντα­ξης. Ουσια­στι­κές αυξή­σεις σε μισθούς και συντά­ξεις. Κατάρ­γη­ση όλων των αντερ­γα­τι­κών νόμων. Ο μόνος δρό­μος είναι οργά­νω­ση και αγώ­νας για μόνι­μη και στα­θε­ρή δου­λειά με δικαιώ­μα­τα, για μισθούς και συντά­ξεις που θα αντα­πο­κρί­νο­νται στις δικές μας σύγ­χρο­νες ανά­γκες. Καμία ανο­χή, καμία ανα­μο­νή. Παλεύ­ου­με για δημό­σια, καθο­λι­κή, υπο­χρε­ω­τι­κή Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση» επε­σή­μα­νε η Γιώ­τα Κίτσου, γγ της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Προ­σω­πι­κού Οργα­νι­σμών Κοι­νω­νι­κής Πολι­τι­κής (ΠΟΠΟΚΠ).

Από το βήμα της συγκέ­ντρω­σης τα σωμα­τεία απηύ­θυ­ναν κάλε­σμα στη σύσκε­ψη που οργα­νώ­νουν στην Αθή­να τη Δευ­τέ­ρα 6 Σεπτέμ­βρη και στη δια­δή­λω­ση το Σάβ­βα­το 11 Σεπτέμ­βρη στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, με αφορ­μή τη ΔΕΘ.

Παράλ­λη­λα, εξέ­φρα­σαν την αλλη­λεγ­γύη και υπο­στή­ρι­ξη τους στους υγειο­νο­μι­κούς. «Τα σωμα­τεία είναι υπέρ του μαζι­κού εμβο­λια­σμού», τόνι­σαν και πρό­σθε­σαν πως δεν θα επι­τρέ­ψουν να γίνει ο εμβο­λια­σμός εργα­λείο για επί­θε­ση στους εργαζόμενους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο