Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σύντομη αλλά έντονη κακοκαιρία Ετεοκλής: Ισχυρές βροχοπτώσεις, πυκνές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι

Ένα νέο κύμα κακο­και­ρί­ας, ο «Ετε­ο­κλής», ανα­μέ­νε­ται να επη­ρε­ά­σει το σύνο­λο της χώρας από τις βρα­δι­νές ώρες της Παρα­σκευ­ής, με κύρια χαρα­κτη­ρι­στι­κά τις κατά τόπους πολύ ισχυ­ρές βρο­χο­πτώ­σεις και καται­γί­δες, τις πυκνές χιο­νο­πτώ­σεις στα ορει­νά ηπει­ρω­τι­κά και σε ημιο­ρει­νές περιο­χές της βορειο­δυ­τι­κής χώρας, καθώς και τους πολύ θυελ­λώ­δεις νοτιά­δες, που τοπι­κά θα πνέ­ουν με εντά­σεις 9–10 μπο­φόρ, σύμ­φω­να με το meteo του Αστεροσκοπείου.

Ένα πολύ ισχυ­ρό και βαθύ πρω­τεύ­ον βαρο­με­τρι­κό χαμη­λό, που συν­δέ­ε­ται με μια εκτε­τα­μέ­νη και ιδιαί­τε­ρα έντο­νη ατμο­σφαι­ρι­κή δια­τα­ρα­χή και το οποίο τις βρα­δι­νές ώρες της Πέμ­πτης βρι­σκό­ταν στη Μ. Βρε­τα­νία, κινεί­ται γρή­γο­ρα προς τα νοτιο­α­να­το­λι­κά και, ξεπερ­νώ­ντας το εμπό­διο των Άλπε­ων, θα δημιουρ­γή­σει κατά τη διάρ­κεια της Παρα­σκευ­ής ένα δευ­τε­ρεύ­ον βαθύ ισχυ­ρό βαρο­με­τρι­κό χαμη­λό στην Αδρια­τι­κή. Το νέο βαρο­με­τρι­κό χαμη­λό θα προ­κα­λέ­σει την κακο­και­ρία «Ετε­ο­κλής».

Το ΕΑΑ-meteo επι­ση­μαί­νει ότι αν και το νέο κύμα κακο­και­ρί­ας θα είναι σχε­τι­κά σύντο­μο (διάρ­κεια σχε­δόν μίας ημέ­ρας), εντού­τοις θα είναι ιδιαί­τε­ρα έντο­νο, έως ότου απο­μα­κρυν­θεί προς την ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, όπου και θα εξασθενήσει.

Στην ελλη­νι­κή μυθο­λο­γία ο Ετε­ο­κλής ήταν γιος του Οιδί­πο­δα και της Ιοκά­στης, πατέ­ρας του Λαοδάμαντα.

Την Παρα­σκευή ανα­μέ­νε­ται άστα­τος και­ρός σε ολό­κλη­ρη τη χώρα με βρο­χές και σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες τοπι­κού χαρα­κτή­ρα, κυρί­ως στη Δυτι­κή Ελλά­δα, στη Θρά­κη, στα νησιά του ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου, στα Δωδε­κά­νη­σα και μετά το μεση­μέ­ρι στις Κυκλά­δες και στην Κρή­τη. Από αργά το από­γευ­μα ωστό­σο και από τα δυτι­κά ο και­ρός θα παρου­σιά­σει σημα­ντι­κή επι­δεί­νω­ση με βρο­χές και καται­γί­δες, φαι­νό­με­να που μέχρι αργά το βρά­δυ θα απο­κτή­σουν έντο­νο και τοπι­κά πολύ έντο­νο χαρα­κτή­ρα. Ισχυ­ρές χιο­νο­πτώ­σεις θα εκδη­λω­θούν κυρί­ως στα δυτι­κά ορει­νά, ενώ πολύ θυελ­λώ­δεις άνε­μοι θα επι­κρα­τή­σουν στο Ιόνιο.

Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία από 0 έως 8 βαθ­μούς, στη Βόρεια Ελλά­δα από 5 έως 13 βαθ­μούς, στην Ήπει­ρο και στην Κεντρι­κή Ελλά­δα από 2 έως 15, στη Δυτι­κή και Νότια Ελλά­δα από 8 έως 15 βαθ­μούς, στα υπό­λοι­πα ηπει­ρω­τι­κά από 6 έως 16, στα νησιά του Ιονί­ου από 9 έως 16 βαθ­μούς, στα νησιά του Βόρειου και Βορειο­α­να­το­λι­κού Αιγαί­ου από 7 έως 17, και στις υπό­λοι­πες νησιω­τι­κές περιο­χές από 9 έως 19 βαθ­μούς Κελσίου.

Οι άνε­μοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέ­ουν νοτιο­δυ­τι­κοί μέτριοι μέχρι ισχυ­ροί, αλλά αργά το βρά­δυ θα στρα­φούν σε νότιους και θα ενι­σχυ­θούν στα 7 με 8 μπο­φόρ. Στο υπό­λοι­πο Αιγαίο οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από νοτιο­δυ­τι­κές διευ­θύν­σεις με εντά­σεις 5 έως 6 μπο­φόρ και βαθ­μιαία τοπι­κά 7 μπο­φόρ, αλλά αργά το βρά­δυ θα στρα­φούν σε νότιους με εντά­σεις έως 8 μπο­φόρ και τάση περαι­τέ­ρω ενί­σχυ­σης. Στο Ιόνιο πνέ­ουν νοτιο­δυ­τι­κοί άνε­μοι με έντα­ση αρχι­κά έως 6 μπο­φόρ και στα­δια­κή ενί­σχυ­ση το βρά­δυ σε θυελ­λώ­δεις έως πολύ θυελ­λώ­δεις 8 με 9 μποφόρ.

Στην Αττι­κή ανα­μέ­νο­νται κατά περιό­δους αυξη­μέ­νες νεφώ­σεις, με πιθα­νό­τη­τα για πρό­σκαι­ρες βρο­χές το βρά­δυ. Τη νύχτα προς Σάβ­βα­το θα εκδη­λω­θούν τοπι­κά ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν νοτιο­δυ­τι­κοί ασθε­νείς μέχρι μέτριοι 3 με 5 μπο­φόρ και από αργά το βρά­δυ νότιοι με εντά­σεις έως 7 μπο­φόρ και τάση σημα­ντι­κής περαι­τέ­ρω ενί­σχυ­σης τη νύχτα. Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί στην πόλη της Αθή­νας από 12 έως 15 βαθμούς.

Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη ανα­μέ­νο­νται νεφώ­σεις με αυξη­μέ­νη πιθα­νό­τη­τα για τοπι­κές βρο­χές τις πρω­ι­νές ώρες. Βρο­χές θα εκδη­λω­θούν από αργά το βρά­δυ και τη νύχτα προς Σάβ­βα­το καται­γί­δες. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν ασθε­νείς και μετά το μεση­μέ­ρι νοτιο­α­να­το­λι­κοί μέτριοι. Η θερ­μο­κρα­σία στο κέντρο της πόλης θα κυμαν­θεί από 7 έως 12 βαθμούς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο