Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σύσσωμο παραιτήθηκε το ΔΣ της Ακαδημίας βραβείων Cesar λόγω Πολάνσκι και «Κατηγορώ»

Σύσ­σω­μο παραι­τή­θη­κε χθες το διοι­κη­τι­κό συμ­βού­λιο της Ακα­δη­μί­ας Cesar, η οποία απο­νέ­μει τα γαλ­λι­κά βρα­βεία κινη­μα­το­γρά­φου, αντί­στοι­χα των Όσκαρ, μόλις δύο εβδο­μά­δες πριν από την τελε­τή απο­νο­μής, έπει­τα από την έντο­νη κρι­τι­κή που δέχτη­κε με αφορ­μή τη νέα ται­νία του Ρομάν Πολάν­σκι “Κατη­γο­ρώ” (J’ Accuse/ An Officer and a Spy), η οποία βρέ­θη­κε στην κορυ­φή του κατα­λό­γου με τις υποψηφιότητες.

Ο Πολω­νο-γάλ­λος σκη­νο­θέ­της κατη­γο­ρεί­ται από το 1978 στις ΗΠΑ για βια­σμό μιας 13χρονης και είναι “ανε­πι­θύ­μη­το πρό­σω­πο” στο Χόλιγουντ.

Περισ­σό­τε­ροι από 200 ηθο­ποιοί, παρα­γω­γοί, σκη­νο­θέ­τες και προ­σω­πι­κό­τη­τες του κινη­μα­το­γρά­φου δια­τύ­πω­σαν σε ανοι­χτή επι­στο­λή τους προς το ΔΣ της Ακα­δη­μί­ας την Τετάρ­τη αίτη­μα για “ριζι­κή μεταρρύθμιση”.

Σε αυτήν κατήγ­γει­λαν την “δυσλει­τουρ­γία” και την “έλλει­ψη δια­φά­νειας” στα οικο­νο­μι­κά της Ακαδημίας.

Επί­σης εξέ­φρα­σαν παρά­πο­να για­τί το ιδρυ­τι­κό κατα­στα­τι­κό των Cesar δεν έχει αλλά­ξει εδώ και πολύ και­ρό και για­τί τα σχε­δόν 5.000 μέλη της Ακα­δη­μί­ας δεν έχουν δικαί­ω­μα ψήφου ούτε λόγου στις απφά­σεις της.

Φεμι­νι­στι­κές οργα­νώ­σεις οργι­σμέ­νες από τις υπο­ψη­φιό­τη­τες της ται­νί­ας του Πολάν­σκι έχουν απευ­θύ­νει εκκλή­σεις για μποϊ­ο­κτάζ και για δια­δή­λω­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας έξω από τον χώρο που θα γίνει η τελε­τή απο­νο­μής που είναι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη για τις 28 Φεβρουα­ρί­ου, στο αμφι­θέ­α­τρο Salle Pleyel του Παρισιού.

“Όταν κινη­το­ποιού­μα­στε, συμ­βαί­νουν πράγ­μα­τα!”, έγρα­ψε στο Twitter η φεμι­νι­στι­κή κολε­κτί­βα Nous Toutes (Όλες Εμείς).

Μια άλλη οργά­νω­ση, η Osez Le Feminisme (Τολ­μή­στε τον Φεμι­νι­σμό), ανα­κοί­νω­σε το εξής: “Φαντα­στεί­τε τι έπε­ται. Μια νέα επι­τρο­πή που θα ψηφί­ζει χωρίς την αυτο­πε­ποί­θη­ση του αρσε­νι­κού, χωρίς αδια­φά­νεια και σεξι­σμό. Θα στα­μα­τή­σου­με επι­τέ­λους να χει­ρο­κρο­τού­με τους βια­στές και τους παι­δε­ρα­στές που διαφεύγουν;”.

Την παρου­σία της ται­νί­ας του Πολάν­σκι στον κατά­λο­γο με τις υπο­ψη­φιό­τη­τες κατήγ­γει­λαν και η υπουρ­γός Ισό­τη­τας της Γαλ­λί­ας καθώς και κρι­τι­κοί κινη­τα­ο­γρά­φου, αλλά η Ακα­δη­μία απά­ντη­σε ότι δεν μπο­ρεί να παίρ­νει “θέση για θέμα­τα ηθι­κής” όταν αξιο­λο­γεί ταινίες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο