Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σ. Ζαριανόπουλος (υποψ. δήμαρχος Θεσ/νίκης): Οι πόλεις μπορούν να αναδείξουν δημάρχους μαχητές, διεκδικητές, δημάρχους του ΚΚΕ!

«Οι πόλεις όμως μπο­ρούν να ανα­δεί­ξουν δημάρ­χους μαχη­τές, διεκ­δι­κη­τές. Δημάρ­χους του ΚΚΕ. Άλλω­στε το Κόμ­μα μας έχει παρά­δο­ση δεκα­ε­τιών στον τομέα αυτό», τονί­ζει σε συνέ­ντευ­ξή του στο κυρια­κά­τι­κο φύλ­λο του «Τύπου Θεσ­σα­λο­νί­κης» ο Σωτή­ρης Ζαρια­νό­που­λος, υπο­ψή­φιος δήμαρ­χος Θεσ­σα­λο­νί­κης με τη «Λαϊ­κή Συσπείρωση».

Όπως ανα­φέ­ρει χαρα­κτη­ρι­στι­κά, «αν ο λαός ‑όχι μόνο στη Θεσ­σα­λο­νί­κη- το απο­φα­σί­σει, μπο­ρεί να αλλά­ξει τα πάντα. Αρκεί να το συνει­δη­το­ποι­ή­σει, να το απο­φα­σί­σει, να οργα­νω­θεί, να παλέ­ψει. Αυτό προ­τεί­νει, γι’ αυτό παλεύ­ει το ΚΚΕ». Ακο­λου­θεί η συνέντευξη:

- Κύριε Ζαρια­νό­που­λε, ολοκλη­ρώ­νε­ται πλέ­ον ο κύκλος του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου και επι­στρέ­φε­τε στα γνω­στά …λημέ­ρια των αυτο­διοι­κη­τι­κών. Τι αφή­νε­τε πίσω σας, τι προσ­δο­κά­τε για το μέλλον;

- Η θητεία στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο στά­θη­κε σημα­ντι­κή πηγή γνώ­σης πώς η ΕΕ επη­ρε­ά­ζει  τη ζωή του λαού: Η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση δεν μπο­ρεί να αλλά­ξει παρά μόνο προς το χει­ρό­τε­ρο. Η επο­πτεία συνε­χί­ζε­ται, τα μνη­μό­νια παγιώ­νο­νται  μόνι­μα. Ο λαός να μην περι­μέ­νει τίπο­τα από αυτήν και τα κόμ­μα­τα που την υποστηρίζουν.

Η ΕΕ έχει και «αυτο­διοι­κη­τι­κή» πολι­τι­κή: Δήμους και περι­φέ­ρειες τρο­χο­νό­μους επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων μοι­ρά­ζο­ντας υπη­ρε­σί­ες, χώρους, μπίζ­νες, δήμους φορο­μπή­χτες. Η ΕΕ αρνεί­ται να απο­ζη­μιώ­σει τον κόσμο που πλήτ­τε­ται από σει­σμούς, πλημ­μύ­ρες, φωτιές. Να χρη­μα­το­δο­τή­σει έργα προ­στα­σί­ας. Είναι κον­δύ­λια  βγαλ­μέ­να από τη  φορο­λό­γη­ση του λαού, το ΦΠΑ που πλη­ρώ­νει σε κάθε συναλ­λα­γή. Με ό,τι απο­κό­μι­σα από τη θητεία στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο, όση εμπει­ρία δια­θέ­τω από προη­γού­με­νη θητεία μου στο Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο, από τη δρά­ση στο εργα­τι­κό κίνη­μα της πόλης, θα επι­διώ­ξω να αντα­πο­κρι­θώ στα καθή­κο­ντα που μου ανέ­θε­σε το Κόμ­μα μου, το ΚΚΕ, στο Δήμο Θεσσαλονίκης. 

- Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δ. Κου­τσού­μπας, είπε σχε­τι­κά πρό­σφα­τα ότι πρέ­πει «ο λαός να γυρί­σει την πλά­τη σε παλιούς και νέους “σωτή­ρες”…», ωστό­σο και για Δήμο και για Περι­φέ­ρεια έπε­σε σε δύο «Σωτή­ρες», δύο Σωτή­ρη­δες υπο­ψη­φί­ους στη Θεσ­σα­λο­νί­κη και στην Κ. Μακε­δο­νία. Υπό την έννοια αυτή, πώς σχο­λιά­ζε­τε τα ψηφο­δέλ­τια και τους συν­δυα­σμούς που στη­ρί­ζει το ΚΚΕ;

Μιλή­στε μας για τους ανθρώ­πους που συγκρο­τούν το ψηφο­δέλ­τιο της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» καθώς και για την ανα­λο­γία των υπο­ψή­φιων δημο­τι­κών συμ­βού­λων ανά­με­σα σε άνδρες και γυναίκες;

- Είμα­στε δύο Σωτή­ρη­δες υπο­ψή­φιοι, σε Περι­φέ­ρεια και Δήμο, αλλά δεν είμα­στε «σωτή­ρες». Ο λαός έχει πικρή πεί­ρα απ’ αυτούς, αφού όλα τα προη­γού­με­να χρό­νια σώζο­νται μόνο τρα­πε­ζί­τες, βιο­μή­χα­νοι, μεγα­λέ­μπο­ροι, εφοπλιστές.

 «Σωτή­ρας» του λαού είναι ο ίδιος ο λαός. Τα ψηφο­δέλ­τια της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» που στη­ρί­ζει το ΚΚΕ είναι η απά­ντη­ση στην πολι­τι­κή κατά­στα­ση της σαπί­λας, του αδιε­ξό­δου. Ψηφο­δέλ­τια μάχης, με ταξι­κό πρό­ση­μο, από εργα­ζό­με­νους, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους, με ιδιαί­τε­ρη έμφα­ση στις γυναί­κες και τους νέους, μαχη­τές στους καθη­με­ρι­νούς αγώ­νες για τα τοπι­κά προ­βλή­μα­τα, τη δου­λειά, το μισθό, τη σύντα­ξη, κατά των πλει­στη­ρια­σμών και των φόρων, τα λαϊ­κά δικαιώ­μα­τα, ενά­ντια σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, που μετα­τρέ­πουν τη Θεσ­σα­λο­νί­κη σε βάση τους.

Είναι ψηφο­δέλ­τια της λαϊ­κής πλειο­ψη­φί­ας της πόλης, κόντρα στην ελά­χι­στη μειο­ψη­φία της πόλης που κερ­δί­ζουν όσο περισ­σό­τε­ρο βασα­νί­ζε­ται ο λαός: Τον Σύν­δε­σμο Βιο­μη­χά­νων, τους τρα­πε­ζί­τες. Ψηφο­δέλ­τια συσπεί­ρω­σης κάθε αρι­στε­ρού, προ­ο­δευ­τι­κού, που απο­γοη­τεύ­τη­κε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν το βάζει κάτω. Βλέ­πει ότι το ΚΚΕ μπο­ρεί να εμπνεύ­σει, να οργα­νώ­σει τη λαϊ­κή αντι­πο­λί­τευ­ση. Να βάλει εμπό­δια στον κατή­φο­ρο με όποια κυβέρνηση. 

- Ποιο το όρα­μα της παρά­τα­ξης «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» της οποί­ας ηγεί­σθε, για τη Θεσ­σα­λο­νί­κη του αύριο; Μιλή­στε μας ανα­λυ­τι­κά για το σχέ­διό σας, για τις προ­τε­ραιό­τη­τές σας. Η πολι­τι­κή πρό­τα­ση του ΚΚΕ μπο­ρεί να δώσει διέ­ξο­δο στα σωρευ­μέ­να προ­βλή­μα­τα της πόλης και των πολι­τών της και να τη βγά­λει από το γκρί­ζο που, κατά πολ­λούς, τη βαραίνει; 

- Να ανα­κό­ψου­με τη χει­ρο­τέ­ρευ­ση των όρων δια­βί­ω­σης στην πόλη. Την παρα­πέ­ρα παρά­δο­σή της στα επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, τις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις για τις οποί­ες αντα­γω­νί­ζο­νται όλοι οι υπό­λοι­ποι υπο­ψή­φιοι. Να μην είναι ο δήμος τοπι­κό συμπλή­ρω­μα ενός αντι­λαϊ­κού κρά­τους, αλλά αντι­πο­λί­τευ­ση σ’ αυτό.

Οι κομ­μου­νι­στές δήμαρ­χοι (Πάτρα, Και­σα­ρια­νή, Ικα­ρία, Χαϊ­δά­ρι, Πετρού­πο­λη) απέ­δει­ξαν ότι όλα αυτά γίνο­νται πρά­ξη. Δεν αλλά­ζει η συνο­λι­κή κατά­στα­ση όσο υπάρ­χει αυτό το αντι­λαϊ­κό κρά­τος, αλλά παίρ­νουν μέτρα, ελα­φρύ­νουν το λαό από τοπι­κούς φόρους και χαρά­τσια, αρνού­νται παρά­δο­ση χώρων στα συμ­φέ­ρο­ντα, κάνουν έργα ανα­γκαία για το λαό με τους εργα­ζό­με­νους των δήμων και όχι εργο­λά­βους, με πολύ μικρό­τε­ρο κόστος για­τί δεν εμπλέ­κε­ται το κέρ­δος. Δεν πετά­νε εργα­ζό­με­νους των δήμων στο δρό­μο, τους υπε­ρα­σπί­ζο­νται μπαί­νο­ντας μπρο­στά στον αγώ­να τους για μόνι­μη δουλειά.

Καθα­ριό­τη­τα σημαί­νει όχι εργο­λά­βος, όπως λέει ο υπο­ψή­φιος της ΝΔ, αλλά προ­σλή­ψεις εργα­ζό­με­νων, μονι­μο­ποί­η­ση των συμ­βα­σιού­χων, που αρνιό­ταν σαν υπουρ­γός η υπο­ψή­φια του ΣΥΡΙΖΑ, ανά­κτη­ση των δημο­τι­κών δομών που δόθη­καν σε εργο­λά­βους (π.χ. ΣΜΑ). Συγκοι­νω­νί­ες ανθρώ­πι­νες σημαί­νει όχι το  σκάν­δα­λο του ιδιω­τι­κού ΟΑΣΘ, αλλά ούτε τον δήθεν «απο-ιδιω­τι­κο­ποι­η­μέ­νου» ΟΑΣΘ, όπως προ­βλέ­πει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ και υπο­στη­ρί­ζει η υπο­ψή­φια του στο δήμο.

Δημό­σιος χώρος προ­στα­τευ­μέ­νος από συμ­φέ­ρο­ντα. Όχι να «νοι­κιά­ζεις» σαν δημό­της τον χώρο της πόλης σου για πάρ­κινγκ από όπου θησαυ­ρί­ζουν δήμος και ιδιώ­της.  Δήμος προ­σα­να­το­λι­σμέ­νος όχι μόνο στο κέντρο, αλλά στις γει­το­νιές που στε­νά­ζουν στην αφά­νεια. Ελά­φρυν­ση των μικρών μαγα­ζιών που στε­νά­ζουν από τα δημο­τι­κά τέλη. Πόλη ανοι­κτή στους κατοί­κους της, όχι μόνο στον του­ρι­σμό. Που καλός και ευπρόσ­δε­κτος είναι, αλλά από τον οποίο κερ­δί­ζουν μόνο ξενο­δό­χοι και tour operators. Οι εργα­ζό­με­νοι στα ξενο­δο­χεία, τον επι­σι­τι­σμό, δου­λεύ­ουν σε συν­θή­κες γαλέρας.

Έργα ουσί­ας σε όλες τις γει­το­νιές, αρχί­ζο­ντας από τις πιο υπο­βαθ­μι­σμέ­νες, το Β’ δια­μέ­ρι­σμα, την Τού­μπα, τη Χαρι­λά­ου, την Άνω Πόλη, στο κέντρο πίσω από τις «κουρ­τί­νες». Με αξιο­ποί­η­ση όσων χώρων έμει­ναν ελεύ­θε­ροι, για πρά­σι­νο, πάρ­κινγκ, σχο­λεία, χώρους Αθλη­τι­σμού, Πολι­τι­σμού. Πρό­λη­ψη για τα ναρ­κω­τι­κά, όχι «ελεγ­χό­με­νοι χώροι χρή­σης τους» όπως σχε­διά­ζει η κυβέρ­νη­ση. Ένας δήμος που δεν επι­κα­λεί­ται την άρνη­ση του κρά­τους να τους απο­δώ­σει τα εκα­το­ντά­δες εκα­τομ­μύ­ρια που του οφεί­λει από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό για να παρα­δώ­σει την πόλη σε ιδιώ­τες. Δήμος που διεκ­δι­κεί από το κρά­τος όσα έδω­σαν οι κάτοι­κοί του γι’ αυτόν με τη φορο­λο­γία τους. 

- Θα θέλα­με την κρι­τι­κή σας για τη νυν διοί­κη­ση του Δήμου Θεσ­σα­λο­νί­κης. Πώς θα βαθ­μο­λο­γού­σα­τε τον …απερ­χό­με­νο δήμαρ­χο Γιάν­νη Μπουτάρη;

- Το 2010, όταν εκλέ­χθη­κε δήμαρ­χος ο Γ. Μπου­τά­ρης είχα­με πει ότι, ως βιο­μή­χα­νος, είναι η αιχ­μή του δόρα­τος του Συν­δέ­σμου Βιο­μη­χά­νων στο δήμο. Δικαιω­θή­κα­με. Ιδιω­τι­κο­ποί­η­σε λει­τουρ­γί­ες. Κυνή­γη­σε τους αγώ­νες των εργα­ζό­με­νων. Δια­κή­ρυ­ξε το ανα­τρι­χια­στι­κό «το τζά­μπα τελεί­ω­σε». Υπο­στη­ρί­χθη­κε επι­κοι­νω­νια­κά από το μεγά­λα ΜΜΕ. Από το ΠΑΣΟΚ και τον Τσί­πρα. Θα ήθε­λε να τον έχει επι­σή­μως η ΝΔ (για­τί έκα­νε και τη δική της δου­λειά). Σήμε­ρα όλοι οι άλλοι υπο­ψή­φιοι διεκ­δι­κούν ένα κομ­μά­τι από τη κλη­ρο­νο­μιά του. Αντι­στρα­τευό­μα­στε αυτήν την κλη­ρο­νο­μιά, η πόλη πρέ­πει να αλλά­ξει σελίδα.

- Μπο­ρούν να ελπί­ζουν οι Θεσ­σα­λο­νι­κείς σε ένα πραγ­μα­τι­κά καλύ­τε­ρο μέλ­λον για την πόλη και τους ίδιους;

- Υπάρ­χουν όλες οι αντι­κει­με­νι­κές δυνα­τό­τη­τες γι’ αυτό. Πλού­τος υπάρ­χει, παρα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες επί­σης. Αλλά βρί­σκο­νται στα χέρια των λίγων. Αν ο λαός ‑όχι μόνο στη Θεσ­σα­λο­νί­κη- το απο­φα­σί­σει, μπο­ρεί να αλλά­ξει τα πάντα. Αρκεί να το συνει­δη­το­ποι­ή­σει, να το απο­φα­σί­σει, να οργα­νω­θεί, να παλέ­ψει. Αυτό προ­τεί­νει, γι’ αυτό παλεύ­ει το ΚΚΕ.

-Βλέ­πε­τε άρα­γε την επό­με­νη ημέ­ρα της Θεσ­σα­λο­νί­κης με δήμαρ­χο εσάς κι αν ναι, πώς;

- Το ΚΚΕ δεν αγω­νί­ζε­ται μόνο για την αντι­πο­λί­τευ­ση. Παλεύ­ει να ανέ­βει ο λαός στην εξου­σία. Σήμε­ρα κομ­μου­νι­στές δήμαρ­χοι διοι­κούν μεγά­λους δήμους. Και δεί­χνουν ότι μέσα στο περιο­ρι­σμέ­νο πλαί­σιο μιας γενι­κό­τε­ρης αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής αντι­στέ­κο­νται, δίνουν λύσεις στην καθη­με­ρι­νό­τη­τα, κάνουν έργα για τις λαϊ­κές ανά­γκες, δεί­χνουν άλλο πρό­σω­πο συνερ­γα­σί­ας με το λαό, δεν επι­βάλ­λουν «εξου­σία». Οι πόλεις δεν θα γίνουν «νησί­δες ευη­με­ρί­ας», όπως επαγ­γέλ­λο­νται οι υπο­ψή­φιοι των άλλων κομ­μά­των, μέσα σε μια χώρα όπου ο λαός βασα­νί­ζε­ται από φτώ­χεια και ανερ­γία. Οι πόλεις όμως μπο­ρούν να ανα­δεί­ξουν δημάρ­χους μαχη­τές, διεκ­δι­κη­τές. Δημάρ­χους του ΚΚΕ. Άλλω­στε το Κόμ­μα μας έχει παρά­δο­ση δεκα­ε­τιών στον τομέα αυτό.

- Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δ. Κου­τσού­μπας, χαρα­κτή­ρι­σε τη συμ­φω­νία Τσί­πρα — Ζάεφ ως «επαί­σχυ­ντη» και ως «κατα­πέλ­τη» κατά των συμ­φε­ρό­ντων και των δύο λαών και «όλων των λαών της Βαλ­κα­νι­κής».  Θεω­ρεί­τε ότι αυτή είναι η απαρ­χή περι­πε­τειών για την περιο­χή και τους λαούς της; 

- Για να είναι κάποιος ενά­ντια σε μια συμ­φω­νία ‑όπως των Πρε­σπών- πρέ­πει να είναι ενά­ντια σε όσους την επέ­βα­λαν και τα συμ­φέ­ρο­ντα τους. Με την έννοια αυτή το μόνο κόμ­μα που είναι πραγ­μα­τι­κά ενά­ντια στη Συμ­φω­νία των Πρε­σπών είναι το ΚΚΕ. Δεί­χνει ποιος πραγ­μα­τι­κά την συνέ­τα­ξε (ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ), τι συμ­φέ­ρο­ντα εξυ­πη­ρε­τεί και σε ποιους κιν­δύ­νους βάζει τους λαούς της περιο­χής. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκα­νε για μια ακό­μα φορά τη βρώ­μι­κη δου­λειά, πήρε πάλι τα εύση­μα από τον «δια­βο­λι­κά καλό» Τραμπ, όπως τον βάφτι­σε. Είναι επι­κίν­δυ­νοι. Μεντε­σέ­δες των Αμε­ρι­κα­νών και του ΝΑΤΟ, όπως τους ονο­μα­τί­ζει η αμε­ρι­κά­νι­κη πρε­σβεία. Και με την οικο­νο­μι­κή πολι­τι­κή τους και την εξω­τε­ρι­κή, με τους αλυ­τρω­τι­σμούς που παρα­μέ­νουν στη συμ­φω­νία δίνουν πάτη­μα στους εθνι­κι­σμούς, τρέ­φουν την ακρο­δε­ξιά και τους φασί­στες. Τα «προ­ο­δευ­τι­κά μέτω­πα» που στή­νουν προ­ε­κλο­γι­κά δεν ανα­χαι­τί­ζουν, αλλά τρέ­φουν αυτή τη μαυρίλα. 

Αλλά και οι δήθεν αντί­θε­τοι στη συμ­φω­νία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ακρο­δε­ξιοί, φασί­στες της Χρυ­σής Αυγής) κου­βέ­ντα δεν λένε για τους εμπνευ­στές της συμ­φω­νί­ας, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Υπο­κλί­νο­νται, τρέ­χουν πίσω από τον Αμε­ρι­κα­νό πρέ­σβη που σου­λα­τσά­ρει αδιά­κο­πα στη χώρα σαν στο σπί­τι του. Δεν λένε κου­βέ­ντα οι άλλοι υπο­ψή­φιοι για το ότι το λιμά­νι της Θεσ­σα­λο­νί­κης εκτός του ότι ιδιω­τι­κο­ποι­ή­θη­κε έγι­νε πάλι στρα­τιω­τι­κή βάση των ΗΠΑ τις μέρες αυτές. Τέτοιους ηγέ­τες θέλουν οι Θεσ­σα­λο­νι­κείς; Η συμ­φω­νία έγι­νε μόνο και μόνο για να μπει η χώρα αυτή στο ΝΑΤΟ, προ­ο­πτι­κά στην ΕΕ. Η Ελλά­δα και ιδιαί­τε­ρα η Βόρεια και η Θεσ­σα­λο­νί­κη μετα­τρέ­πε­ται σε κόμ­βο οικο­νο­μι­κό, διοι­κη­τι­κό, στρα­τιω­τι­κό των ΗΠΑ. Εμείς το ΚΚΕ, στη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» είμα­στε απο­φα­σι­σμέ­νοι: Θα πάμε κόντρα, δεν θα τους αφή­σου­με σε χλω­ρό κλα­ρί. Να αφή­σουν ήσυ­χο τον τόπο και τους λαούς των Βαλκανίων. 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο