Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σ. Τσιόδρας: Ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα

«Ο ιός κινεί­ται με πολύ υψη­λές ταχύ­τη­τες, με μια πολύ σημα­ντι­κή μετα­δο­τι­κό­τη­τα τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες» υπο­γράμ­μι­σε ο Σωτή­ρης Τσιό­δρας παρου­σιά­ζο­ντας τα επι­δη­μιο­λο­γι­κά δεδο­μέ­να που οδή­γη­σαν την κυβέρ­νη­ση στην από­φα­ση να επι­βά­λει εκ νέου lockdown, από το πρωί του Σαβ­βά­του 7 Νοεμβρίου.

«Εκ μέρους της επι­τρο­πής των λοι­μω­ξιο­λό­γων, που συνε­δριά­ζει όλο αυτό το διά­στη­μα, θα σας δεί­ξω μερι­κά δεδο­μέ­να» ανέ­φε­ρε ο καθη­γη­τής κ. Τσιό­δρας, τα οποία παρου­σί­α­σε σε δια­φά­νειες. Όπως εξή­γη­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, αυτή είναι η παρου­σί­α­ση που λαμ­βά­νει και ο ίδιος τρεις φορές την εβδομάδα.

Σύμ­φω­να με την επι­δη­μιο­λο­γι­κή καμπύ­λη, σε έναν μέσο όρο των τελευ­ταί­ων 7 ημε­ρών, ο ιός κινεί­ται με πολύ υψη­λές ταχύ­τη­τες, με μια πολύ σημα­ντι­κή μετα­δο­τι­κό­τη­τα ανέ­φε­ρε ο καθη­γη­τής κ. Τσιό­δρας, για να επι­ση­μά­νει ότι η δια­σπο­ρά παρου­σιά­ζε­ται και ανά ηλι­κια­κή ομά­δα και δεί­χνει ότι ο ιός εξα­πλώ­νε­ται επι­θε­τι­κά και στις ηλι­κια­κές ομά­δες που κιν­δυ­νεύ­ουν ακό­μα περισ­σό­τε­ρο από τον κορονοϊό.

«Ποτέ ξανά στη σύγ­χρο­νη ιστο­ρία δεν έχει συμ­βεί να έχου­με τόσους νοση­λευό­με­νους σε ΜΕΘ από έναν ιό που κάνει πνευ­μο­νία» σημεί­ω­σε και τόνι­σε είναι περισ­σό­τε­ρες από 170 οι εισα­γω­γές στα νοσο­κο­μεία ανά ημέρα.

Όπως τόνι­σε, μπαί­νουν περισ­σό­τε­ροι άνθρω­ποι στα νοσο­κο­μεία, απ’ ό,τι βγαίνουν.

Σε ό,τι αφο­ρά τις κλί­νες ΜΕΘ ο επι­κε­φα­λής της επι­τρο­πής εμπει­ρο­γνω­μό­νων τόνι­σε πως έχει αυξη­θεί η πλη­ρό­τη­τα σε Αττι­κή και Θεσ­σα­λο­νί­κη. Όπως είπε καλυμ­μέ­νο είναι το 66% στις ΜΕΘ για Covid- 19 στην Αττι­κή και το 78% στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τσιό­δρας είπε ότι οι άντρες προ­σβάλ­λο­νται πιο σοβα­ρά από τον ιό, ενώ υπεν­θύ­μι­σε ότι χθες, Τετάρ­τη, ήταν ημέ­ρα ρεκόρ σε θανά­τους. Σημεί­ω­σε ότι οι θάνα­τοι αφο­ρούν κυρί­ως ανθρώ­πους άνω των 75 ετών.

Η χρή­ση μάσκας, σύμ­φω­να με τον κ. Τσιό­δρα, έχει σημα­ντι­κό εύρος στην κατα­πο­λέ­μη­ση του ιού και θεω­ρεί­ται ότι προ­λαμ­βά­νει εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες θανά­τους, μέχρι να έρθει το εμβόλιο.

Ανα­φέρ­θη­κε επί­σης στον κίν­δυ­νο από τα fake news γύρω από τον ιό, που οδη­γεί σε λαν­θα­σμέ­νη στά­ση απέ­να­ντι στο φαι­νό­με­νο. «Ο ιός είναι εδώ, συνε­χί­ζου­με να τον παλεύ­ου­με» υπο­γράμ­μι­σε. Ανα­λυ­τι­κά οι δηλώ­σεις του Σωτή­ρη Τσιόδρα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο