Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σ. Τσιόδρας: 18 νέα κρούσματα, 2.744 συνολικά και 152 θάνατοι

Δεκα­ο­χτώ νέα κρού­σμα­τα στη χώρα μας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο καθη­γη­τής λοι­μω­ξιο­λο­γί­ας Σωτή­ρης Τσιό­δρας, ενη­με­ρώ­νο­ντας ότι ο συνο­λι­κός αριθ­μός των κρου­σμά­των ανέρ­χε­ται σε 2.744. Από αυτά, 608 θεω­ρού­νται σχε­τι­ζό­με­να με ταξί­δι από το εξω­τε­ρι­κό και 1.308 είναι σχε­τι­ζό­με­να με ήδη γνω­στό κρού­σμα. 32 συμπο­λί­τες μας, συμπλή­ρω­σε, νοση­λεύ­ο­νται δια­σω­λη­νω­μέ­νοι, ενώ η διά­με­ση ηλι­κία τους είναι 67 ετών. 11 είναι γυναί­κες και οι υπό­λοι­ποι άνδρες. To 97% έχει υπο­κεί­με­νο νόση­μα ή είναι ηλι­κιω­μέ­νοι 70 ετών και άνω. Παράλ­λη­λα, 88 ασθε­νείς έχουν εξέλ­θει από τις ΜΕΘ.

Από τα 18 νέα κρού­σμα­τα, τα 12, τόνι­σε ο καθη­γη­τής, αφο­ρούν σε συρ­ροή κρου­σμά­των σε ευά­λω­τες ομά­δες, με 7 εξ αυτών να είναι από την ίδια οικο­γέ­νεια. Επί­σης, ο Σ. Τσιό­δρας ανα­κοί­νω­σε 1 ακό­μη θάνα­το με το συνο­λι­κό αριθ­μό να ανέρ­χε­ται σε 152. Οι 40 ήταν γυναί­κες (26.3%) και οι υπό­λοι­ποι άνδρες. Η διά­με­ση ηλι­κία των θανό­ντων συμπο­λι­τών μας ήταν τα 75 έτη. Το 93.4% είχε κάποιο υπο­κεί­με­νο νόση­μα ή/και ηλι­κία 70 ετών και άνω. Ακό­μη, ανά­φε­ρε ότι συνο­λι­κά έχουν ελεγ­χθεί 106.054 κλι­νι­κά δείγματα.

Σε άλλο σημείο, ο καθη­γη­τής ανα­φέρ­θη­κε σε ενθαρ­ρυ­ντι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα από το Χονγκ Κονγκ στην ανα­ζή­τη­ση θερα­πεί­ας, ενώ υπο­γράμ­μι­σε ότι, σύμ­φω­να με τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγεί­ας (ΠΟΥ), οκτώ υπο­ψή­φια εμβό­λια βρί­σκο­νται στη δεύ­τε­ρη φάση των κλι­νι­κών δοκιμών.

Επι­πρό­σθε­τα, σημεί­ω­σε ότι το τελευ­ταίο διά­στη­μα υπήρ­ξε μια φυσιο­λο­γι­κή χαλά­ρω­ση και συνέ­στη­σε την προ­σο­χή όλων. Μην το παίρ­νου­με στα αστεία, υπο­γράμ­μι­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, ενώ στη συνέ­χεια είπε ότι είδε πολύ κόσμο να μη χρη­σι­μο­ποιεί σωστά τη μάσκα. Παράλ­λη­λα, στά­θη­κε στην ανά­γκη ταυ­τό­χρο­νης χρή­σης αντι­ση­πτι­κού, ενώ κάλε­σε τους πολί­τες να απο­φεύ­γουν, όσο είναι εφι­κτό, τα μέσα μεταφοράς.

Τέλος, απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση, ο Σ. Τσιό­δρας δεν απέ­κλει­σε το άνοιγ­μα των οργα­νω­μέ­νων παρα­λιών το προ­σε­χές Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο, όταν η θερ­μο­κρα­σία θα αγγί­ξει τους 35 βαθ­μούς. Ο συγ­χρω­τι­σμός δεν είναι καλό πράγ­μα, υπογράμμισε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο