Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τέλος δεν έχει η τραγωδία από τον πύρινο όλεθρο — Περισσότεροι από εξήντα οι νεκροί — Φόβοι για τριψήφιο αριθμό — Χιλιάδες σπίτια καμένα (Συνεχής ενημέρωση)

Τέλος δεν έχει η τρα­γω­δία στην Ανα­το­λι­κή Αττι­κή. Ξεπέ­ρα­σαν τους 60 οι νεκροί και υπάρ­χουν φόβοι ότι ο αριθ­μός θα γίνει τρι­ψή­φιος. Μετα­ξύ τους πολ­λά παι­διά. Οι τραυ­μα­τί­ες είναι 156 ενή­λι­κοι, εκ των οποί­ων 11 είναι δια­σω­λη­νω­μέ­νοι, καθώς 16 παι­διά — χωρίς να κιν­δυ­νεύ­ει κανέ­νας από αυτούς. Εχουν γίνει 15 κλή­σεις στο 199 για αγνοούμενους…

Λίγο νωρί­τε­ρα ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος επι­βε­βαί­ω­σε την ύπαρ­ξη 50 νεκρών. Είκο­σι πέντε από τα θύμα­τα βρέ­θη­καν σήμε­ρα το πρωί σε οικο­πε­δι­κό χώρο στην περιο­χή Ζού­γκλα στο Μάτι.

Οι περισ­σό­τε­ροι νεκροί έχουν βρε­θεί στην περιο­χή μετα­ξύ Ραφή­νας και Νέας Μάκρης, όπου εγκλω­βί­στη­καν από τις φλό­γες σε σπί­τια και αυτο­κί­νη­τα ή προ­σπά­θη­σαν να δια­φύ­γουν από τη θάλασ­σα αλλά πνί­γη­καν. Οι κάτοι­κοι της περιο­χής έζη­σαν εφιαλ­τι­κές στιγ­μές πέφτο­ντας στη θάλασ­σα για να σωθούν από τις φλό­γες, καθώς δεν είχαν καμία οδό διαφυγής.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, άλλοι δέκα νεκροί εντο­πί­στη­καν πριν από λίγα λεπτά στο Μάτι. Συγκε­κρι­μέ­να, σε ένα καμέ­νο αυτο­κί­νη­το βρέ­θη­καν τέσ­σε­ρα άτο­μα, ενώ αρι­στε­ρά από αυτό, μέσα σε σπί­τι, άλλοι τέσ­σε­ρις και κάτω στην πλα­γιά του λόφου άλλοι δύο νεκροί.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες για τους νεκρούς στο σπί­τι, πρό­κει­ται για μητέ­ρα με τις δύο ανή­λι­κες κόρες της, 5 και 6 ετών, και την για­γιά της οικο­γέ­νειας, που βγή­καν από το σπί­τι τους και έτρε­ξαν στο δάσος για να σωθούν, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Στο ίδιο σημείο, σε αυτο­κί­νη­το, έχει εντο­πι­στεί απαν­θρα­κω­μέ­νη οικο­γέ­νεια ‑γονείς και δύο παιδιά.

Ένας ακό­μη άνθρω­πος ανα­σύρ­θη­κε νεκρός μέσα από καμέ­νο αυτο­κί­νη­το, έξω από την ταβέρ­να στην Αργυ­ρή Ακτή, όπου νωρί­τε­ρα έχι­χαν βρε­θεί νεκροί άλλοι 26 άνθρω­ποι. Κατά πλη­ρο­φο­ρί­ες, υπάρ­χουν ακό­μα πολ­λοί, που ανα­ζη­τούν τους δικούς τους.

Ακό­μη μία σορός, ενός άνδρα, εντο­πί­στη­κε το μεση­μέ­ρι στη θαλάσ­σια περιο­χή της Αρτέ­μι­δας. Το θύμα εντό­πι­στη­κε να επι­πλέ­ει στο νερό ανοι­κτά της Λού­τσας από σκά­φος του Λιμε­νι­κού και έχει μετα­φερ­θεί στο Λιμε­ναρ­χείο Ραφή­νας για τις δια­δι­κα­σί­ες ταυ­το­ποί­η­σης. Στη συνέ­χεια θα μετα­φερ­θεί στην Ιατρο­δι­κα­στι­κή Υπη­ρε­σία για να εξα­κρι­βω­θουν τα αίτια θανά­του του.

Δύο Πολωνοί μεταξύ των νεκρών

Δύο Πολω­νοί, μια μητέ­ρα και ο γιος της, είναι μετα­ξύ των θυμά­των από τις φονι­κές πυρ­κα­γιές στην Ελλά­δα, όπως επι­βε­βαί­ω­σε σήμε­ρα το πολω­νι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών, το οποίο επι­κα­λεί­ται το κινε­ζι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Xinhua.

Κατά τη διάρ­κεια ενη­μέ­ρω­σης των δημο­σιο­γρά­φων στη Βαρ­σο­βία, ο εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Αρτούρ Λομπάρτ επι­βε­βαί­ω­σε ότι μια γυναί­κα και ο γιος της είναι μετα­ξύ των περί­που 10 άλλων ανθρώ­πων που πνί­γη­καν καθώς προ­σπα­θού­σαν να εγκα­τα­λεί­ψουν το ξενο­δο­χείο τους για να γλι­τώ­σουν από τις φλό­γες επι­βι­βα­ζό­με­νοι σε μία βάρ­κα, η οποία στη συνέ­χεια βυθίστηκε.

Τραυματίες

Σύμ­φω­να με τα νεό­τε­ρα στοι­χεία του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας συγκε­ντρω­τι­κά στα νοσο­κο­μεία παρα­μέ­νουν για νοση­λεία 71 ενή­λι­κες εγκαυ­μα­τί­ες — τραυ­μα­τί­ες, από τους οποί­ους πλέ­ον οι 10 είναι δια­σω­λη­νω­μέ­νοι. Αρκε­τοί από αυτούς που αρχι­κά είχαν μετα­φερ­θεί ή προ­σέλ­θει με δικά τους μέσα στα νοσο­κο­μεία έχουν ήδη λάβει εξι­τή­ριο, ενώ άλλοι θα μπο­ρέ­σουν να φύγουν μετά την παρέ­λευ­ση 48 ωρών.

Επί­σης σημειώ­νε­ται ότι αυξή­θη­κε ο αριθ­μός των παι­διών που νοση­λεύ­ο­νται στα Νοσο­κο­μεία Παί­δων, από 16 σε 23, τα οποία παρα­μέ­νουν υπό παρα­κο­λού­θη­ση. Ετσι ο συνο­λι­κός αριθ­μός των νοση­λευό­με­νων τραυ­μα­τιών ανέρ­χε­ται στους 94 (ενή­λι­κες και παιδιά).

Ωστό­σο εκφρά­ζο­νται φόβοι ότι οι αριθ­μός των θυμά­των μπο­ρεί να αυξη­θεί καθώς υπάρ­χουν ανα­φο­ρές στο Κέντρο της Πυρο­σβε­στι­κής, στην Αστυ­νο­μία και στο Λιμε­νι­κό για αγνο­ού­με­νους. Η κ. Μαλ­λί­ρη, εκπρό­σω­πος της πυρο­σβε­στι­κής, έκα­νε έκκλη­ση στους συγ­γε­νείς των αγνο­ου­μέ­νων να επι­κοι­νω­νούν στον τηλ. αριθ­μό 199 για να δηλώ­σουν τους ανθρώ­πους που ανα­ζη­τούν δίνο­ντας τις απα­ραί­τη­τες πληροφορίες.

Ο δήμαρ­χος Ραφή­νας — Πικερ­μί­ουο οποί­ος εξέ­φρα­σε το φόβο ότι ο αριθ­μός των νεκρών θα είναι τριψήφιος:

«Οι νεκροί είναι παρα­πά­νω από αυτούς που έχουν ανα­κοι­νω­θεί, αυτό μπο­ρώ να το επι­βε­βαιώ­σω. Η κατα­στρο­φή είναι βιβλι­κή. Έχουν καεί 1000 σπί­τια. Πραγ­μα­τι­κά φοβά­μαι, δεν θέλω να φαντα­στώ ότι μπο­ρεί να έχου­με τόσους νεκρούς. Ελπί­ζω να μην φτά­σου­με σε τρι­ψή­φιο νού­με­ρο. Είναι πολ­λα­πλοί οι λόγοι της μεγά­λης θνη­σι­μό­τη­τας. Τι να ερευ­νή­σεις σε 1000 σπί­τια; Η φωτιά ξέφυ­γε από τους ισχυ­ρούς ανέ­μους και έφτα­σε μέσα σε μισή ώρα μέσα στη θάλασ­σα. Εμείς περιο­ρί­σα­με το κακό, αλλά δεν μπο­ρέ­σα­με να το απο­τρέ­ψου­με. Το Κόκ­κι­νο Λιμα­νά­κι κάη­κε κατά 50%, όμως το Μάτι κάη­κε κατά 98%. Κάη­κε και το δικό μου σπί­τι και η δική μου οικο­γέ­νεια κιν­δύ­νευ­σε. Κάη­καν τα αυτο­κί­νη­τά μου. Η κατά­στα­ση ήταν ανεξέλεγκτη».

Εχουν γίνει πολ­λά τηλε­φω­νή­μα­τα για αγνο­ού­με­νους στην Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία, συνερ­γεία της οποί­ας επι­χει­ρούν για τον εντο­πι­σμό τους.

 

Από την κυβέρ­νη­ση έχει τεθεί σε εφαρ­μο­γή το σχέ­διο δια­χεί­ρι­σης ανθρώ­πι­νων απω­λειών και όλα τα θύμα­τα μετα­φέ­ρο­νται στο νεκρο­το­μείο στο Γου­δί, προ­κει­μέ­νου να γίνει ταυ­το­ποί­η­σή τους

fotia mati1

Ενδει­κτι­κό του πανι­κού που επι­κρά­τη­σε είναι το γεγο­νός ότι πολ­λοί κάτοι­κοι των περιο­χών της ανα­το­λι­κής Αττι­κής επι­βι­βά­στη­καν σε βάρ­κες και προ­σπά­θη­σαν να σωθούν μέσω θαλάσ­σης για να δια­σω­θούν στη συνέ­χεια από διερ­χό­με­να σκάφη.

Από τις παρα­λί­ες της Αττι­κής έχουν απε­γκλω­βι­στεί του­λά­χι­στον 700 άνθρω­ποι, οι οποί­οι μετα­φέρ­θη­καν στο λιμά­νι της Ραφή­νας και από εκεί σε ασφα­λή προορισμό.

.

fotia mati5

Η επόμενη ημέρα

Ο κεντρι­κός δρό­μος στο Μάτι θυμί­ζει τοπίο πολέ­μου… Χαλά­σμα­τα, καμέ­να αυτο­κί­νη­τα, δέντρα και κολώ­νες της ΔΕΗ συν­θέ­τουν το σκη­νι­κό της επό­με­νης μέρας της φονι­κής πυρ­κα­γιάς. Κατά μήκος της οδού Ποσει­δώ­νος τα πυρο­σβε­στι­κά οχή­μα­τα διέρ­χο­νται συνε­χώς στους στε­νούς δρό­μους προ­σπα­θώ­ντας να συμ­βάλ­λουν στην κατά­σβε­ση των μικρο­ε­στιών οι οποί­ες συχνά πυκνά ανα­ζω­πυ­ρώ­νο­νται λόγω των ανέμων.

Οι κάτοι­κοι μετρούν τις απώ­λειές τους και βιώ­νουν τον πόνο αυτής της τρα­γω­δί­ας. Κάνουν λόγο για σκη­νι­κό πολέ­μου και για τις προ­σπά­θειές τους να σβή­σουν τη φωτιά στα σπί­τια, να βοη­θή­σουν τους γεί­το­νες, να σώσουν τους δικούς τους, τους αγα­πη­μέ­νους τους, να σώσουν τα κατοι­κί­διά τους.

 

Γιάννης Γκιόκας: Άνθρωποι εγκλωβίστηκαν από τη φωτιά και δεν είχαν έξοδο διαφυγής

ο Γιάν­νης Γκιό­κας, μέλος της ΚΕ και βου­λευ­τής του ΚΚΕ, σε συνέ­ντευ­ξή του στο ρ/σ «News 24/7», σημεί­ω­σε ότι είναι τερά­στιες οι κατα­στρο­φές σε σπί­τια και σε αυτο­κί­νη­τα και βέβαια το πιο τρα­γι­κό, οι ζωές που έχουν χαθεί, άνθρω­ποι που εγκλω­βί­στη­καν από τη φωτιά και δεν είχαν έξο­δο διαφυγής.

Ο Γ. Γκιό­κας επι­σή­μα­νε ότι η περιο­χή είναι μια περιο­χή με συγκε­κρι­μέ­να χαρα­κτη­ρι­στι­κά, που θα έπρε­πε να υπήρ­χε σε έκτα­κτες περι­πτώ­σεις, όπως αυτή, ένα σχέ­διο δια­φυ­γής. Τέτοιο σχέ­διο δεν υπήρ­χε, τόνι­σε και υπο­γράμ­μι­σε ότι αυτό που προ­έ­χει αυτή τη στιγ­μή είναι να υπάρ­χει αρω­γή σε αυτούς που έχουν πλη­γεί, κυρί­ως σε όσους έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους.

Ακό­μα, ο Γ. Γκιό­κας υπεν­θύ­μι­σε ότι το ΚΚΕ είχε οργα­νώ­σει ημε­ρί­δα για την πυρο­προ­στα­σία, την πρό­λη­ψη και την πυρό­σβε­ση, είχε κάνει δεκά­δες παρεμ­βά­σεις για το θέμα, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι αυτό που ανα­δει­κνύ­ε­ται είναι πως αυτά τα ζητή­μα­τα είναι πρώ­της ανά­γκης και πρέ­πει να μπουν σε προτεραιότητα.

fotia mati2

Η εικόνα των μετώπων

Σε ό,τι αφο­ρά την εικό­να των πυρ­κα­γιών, σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία συνε­χί­ζουν να βρί­σκο­νται σε εξέ­λι­ξη και οι τρεις της Αττι­κής (Κινέ­τα, Ανα­το­λι­κή Αττι­κή, Κάλα­μος), καθώς επί­σης και οι μεγά­λες πυρ­κα­γιές που είχαν εκδη­λω­θεί χθες στην υπό­λοι­πη Ελλά­δα, και ειδι­κό­τε­ρα στην Κοριν­θία (Δεμε­νό, Ίσθμια Λου­τρα­κί­ου, Θρο­φα­ρί) και στα Χανιά. Δύο νέες πυρ­κα­γιές εκδη­λώ­θη­καν τη νύχτα στον νομό Φωκί­δας, σε δύσβα­τες δασι­κές περιο­χές, στη Λάρι­μνα και στο Χλω­μό, όπου δεν απει­λού­νται κατοι­κη­μέ­νες περιοχές.

Με το πρώ­το φως της μέρας άρχι­σαν να επι­χει­ρούν και τα ενα­έ­ρια μέσα και συγκε­κρι­μέ­να 5 ελι­κό­πτε­ρα στην Κινέτ­τα, 3 ελι­κό­πτε­ρα και δύο Κανα­ντέρ στην Ανα­το­λι­κή Αττι­κή, ένα ελι­κό­πτε­ρο στα Χανιά, ένα αερο­σκά­φος και ένα ελι­κό­πτε­ρο στο Ζεμε­νό Κοριν­θί­ας, κι ένα ελι­κό­πτε­ρο στη Λάριμνα.

Στην Κινέτ­τα και στην Ανα­το­λι­κή Αττι­κή υπάρ­χουν πολ­λές διά­σπαρ­τες εστί­ες φωτιάς, ενώ επι­χει­ρούν ισχυ­ρές δυνά­μεις της Πυρο­σβε­στι­κής με τη συν­δρο­μή εθε­λο­ντών, υδρο­φό­ρων των δήμων, μηχα­νή­μα­τα της περι­φέ­ρειας και του στρατού.

fotia mati3

Εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο

Έρευ­να για τα αίτια της φονι­κής πυρ­κα­γιάς στην Αττι­κή διέ­τα­ξε η Εισαγ­γε­λέ­ας του Αρεί­ου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Η ανω­τά­τη εισαγ­γε­λι­κή λει­τουρ­γός δια­βί­βα­σε ήδη δημο­σιεύ­μα­τα του ηλε­κτρο­νι­κού Τύπου στον προϊ­στά­με­νο της Εισαγ­γε­λί­ας Πρω­το­δι­κών Αθη­νών Ηλία Ζαγο­ραίο με την εντο­λή να διε­ρευ­νη­θούν τα πάντα σχε­τι­κά με τις χθε­σι­νές πυρ­κα­γιές που οδή­γη­σαν στον τρα­γι­κό θάνα­το δεκά­δες πολί­τες και σε κατα­στρο­φή περιου­σιών (σπι­τιών, αυτο­κι­νή­των, κλπ.)

Ένα 24ωρο συμπλήρωσε στη μάχη με τρία παράλληλα μέτωπα ο κρατικός μηχανισμός

Ένα 24ωρο συμπλη­ρώ­νουν αυτή την ώρα στη μάχη του με τις πυρ­κα­γιές στην Αττι­κή ο κρα­τι­κός μηχα­νι­σμός, αλλά και οι εθε­λο­ντές που έδω­σαν το δικό τους «παρών».

Πυρο­σβέ­στες, αστυ­νο­μι­κοί, μέλη του ΕΚΑΒ, το προ­σω­πι­κό νοσο­κο­μεί­ων των νομών Αττι­κής και Κοριν­θί­ας, υπάλ­λη­λοι των συναρ­μό­διων Υπουρ­γεί­ων, των Δήμων και της Περι­φέ­ρειας ‑όλοι, άνδρες και γυναί­κες, ρίχτη­καν στη μάχη με τις φλό­γες αλλά και με τις συνέ­πειες που αυτές άφη­σαν άφη­ναν πίσω τους.

Δεκα­πέ­ντε ταυ­τό­χρο­νες εστί­ες σε τρία δια­φο­ρε­τι­κά μέτω­πα στη δυτι­κή, ανα­το­λι­κή και βορειο-ανα­το­λι­κή Αττι­κή, με δυτι­κούς ανέ­μους που τοπι­κά έφθα­ναν τα έντε­κα Μπο­φόρ συνέ­θε­ταν ένα ιδιαί­τε­ρο σύν­θε­το όσο και δύσκο­λο τοπίο για τον κρα­τι­κό μηχα­νι­σμό, που υπο­χρε­ώ­θη­κε εκ των πραγ­μά­των να δια­σπά­σει τις δυνά­μεις του. «Από τη πρώ­τη στιγ­μή στα πύρι­να μέτω­πα έσπευ­σε το σύνο­λο των πτη­τι­κών δυνά­με­ων, 7 κανα­ντέρ, 10 ελι­κό­πτε­ρα, καθώς και πάνω από 300 πυρο­σβε­στι­κά οχή­μα­τα», επε­σή­μα­νε ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Δημή­τρης Τζα­να­κό­που­λος. Αλλά δεν ήταν μονον αυτοί που πάλε­ψαν με την πρω­το­φα­νή πρόκληση.

Ο κρα­τι­κός μηχα­νι­σμός, τοπι­κού και μη, χαρα­κτή­ρα ήταν εκεί για να σώσει, να βοη­θή­σει, να στηρίξει.

Κρί­σι­μη, επί­σης, η απο­στο­λή του Λιμε­νι­κού και του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού, που έσω­σαν από τα κύμα­τα πολ­λές ανθρώ­πι­νες ζωές, κυρί­ως από την περιο­χή Μάτι. Συγκε­κρι­μέ­να, δώδε­κα σκά­φη του Λιμε­νι­κού Σώμα­τος, μία φρε­γά­τα, τρία ελι­κό­πτε­ρα και τρία σκά­φη ανορ­θό­δο­ξου πολέ­μου, αλλά και περισ­σό­τε­ρα από τριά­ντα ιδιω­τι­κά σκά­φη έσω­σαν περισ­σό­τε­ρους από 750 ανθρώπους.

Ακό­μη, σε πλή­ρη δια­θε­σι­μό­τη­τα τέθη­καν όλες οι μονά­δες του Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, μαζί με 38 ασθε­νο­φό­ρα, 4 κινη­τές μονά­δες και 2 ειδι­κές μονά­δες αντι­με­τώ­πι­σης καταστροφών.

Την ώρα αυτή, τέλος, ξεκι­νά επι­χεί­ρι­ση μικτών περι­πο­λιών (αστυ­νο­μί­ας, πυρο­σβε­στι­κής και στρα­τού), για την αστυ­νό­μευ­ση των περιο­χών που επλήγησαν.

Στον Κάλα­μο, σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή, η κατά­στα­ση είναι καλύ­τε­ρη, αλλά και εκεί υπάρ­χουν πολ­λές εστί­ες στην περί­με­τρο της πυρκαγιάς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο