Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τέλος δεν έχει η τραγωδία στην Ιταλία: 2.978 οι νεκροί — 475 τις τελευταίες 24 ώρες

Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των περι­στα­τι­κών κορο­ναϊ­ού στην Ιτα­λία είναι 35.713. Οι νεκροί έφτα­σαν τους 2.978. Παράλ­λη­λα, 4.025 άνθρω­ποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνο­λο των κρου­σμά­των του κορο­ναϊ­ού ήταν 31.506 και είχαν χάσει την ζωή τους 2.503 άνθρωποι.

Το τελευ­ταίο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο, δηλα­δή, έχασαν την ζωή τους 475 ασθε­νείς και κατα­γρά­φη­καν 4.207 νέα κρού­σμα­τα. Άλλα 1.084 άτο­μα έγι­ναν αρνη­τι­κά στον ιό.

Την ίδια ώρα, 2.257 ασθε­νείς βρί­σκο­νται στην εντα­τι­κή μονά­δα θεραπείας.

Στην Λομ­βαρ­δία τα συνο­λι­κά περι­στα­τι­κά είναι 17.713 και οι νεκροί 1.959. Στην Εμί­λια Ρομά­νια τα κρού­σμα­τα είναι 4.525 με τους νεκρούς να έχουν φτά­σει τους 458. Στην περι­φέ­ρεια Βένε­το, οι θετι­κοί στον ιό είναι 3.214, με 94 νεκρούς.

Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων του κορονοϊού είναι 79,5 έτη

Ο μέσος όρος ηλι­κί­ας των ανθρώ­πων που πέθα­ναν στην Ιτα­λία και είχαν εξε­τα­σθεί θετι­κοί στον Covid-19, είναι τα 79,5 έτη και το 70% αυτών είναι άνδρες, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το Ανώ­τε­ρο Ινστι­τού­το Υγεί­ας (ISS), το οποίο δημο­σιεύ­ει τακτι­κά τις στα­τι­στι­κές του.

Από ένα δείγ­μα 2.003 θανά­των από τον ιό, από τους 2.978 που έχει κατα­γρά­ψει η χώρα μέχρι σήμε­ρα, 707 ήταν στην ηλι­κια­κή ομά­δα 70–79, 852 στην ηλι­κια­κή ομά­δα 80–89 και 198 ήταν άνω των 90 ετών, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του ISS.

«Δεκα­ε­πτά άτο­μα ηλι­κί­ας κάτω των 50 ετών που είχαν δια­γνω­σθεί θετι­κοί στον ιό, πέθα­ναν από τον Covid-19. Ειδι­κό­τε­ρα, πέντε από αυτούς ήταν κάτω των 40 ετών, όλοι άνδρες, ηλι­κιών μετα­ξύ 31 και 39 ετών, με σοβα­ρές προ­ϋ­πάρ­χου­σες ιατρι­κές παθή­σεις», υπο­γράμ­μι­σε το Ινστιτούτο.

Εντο­πί­ζο­ντας περί­που δέκα από τις πιο συνη­θι­σμέ­νες παθο­λο­γί­ες στους θανό­ντες, η συχνό­τε­ρη ήταν η υπέρ­τα­ση, ο δια­βή­της ή η ισχαι­μι­κή καρ­διο­πά­θεια, το ISS τόνι­σε πως το 48,5% των νεκρών υπέ­φε­ρε από τρεις ή περισ­σό­τε­ρες από αυτές τις παθο­λο­γί­ες και το 25,6% από δύο παθολογίες.

Μόλις το 0,8%, τρεις συνο­λι­κά, δεν είχε καμία παθο­λο­γία, σύμ­φω­να με την ίδια πηγή.

Σύμ­φω­να με την ίδια μελέ­τη, ο μέσος χρό­νος μετα­ξύ της εμφά­νι­σης των πρώ­των συμ­πτω­μά­των και του θανά­του ήταν οκτώ ημέ­ρες, ενώ τα συχνό­τε­ρα συμ­πτώ­μα­τα ήταν ο πυρε­τός (77% των περι­πτώ­σε­ων), η δύσπνοια (74%), ενώ ο βήχας (42%).

Η ιταλική κυβέρνηση σκέφτεται να απαγορεύσει κάθε αθλητική δραστηριότητα σε ανοικτούς χώρους

Η ιτα­λι­κή κυβέρ­νη­ση σκέ­φτε­ται να απα­γο­ρεύ­σει κάθε αθλη­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα σε ανοι­κτούς χώρους. Πιο συγκε­κρι­μέ­να, ο υπουρ­γός αθλη­τι­σμού Βιν­τσέν­τσο Σπα­ντα­φό­ρα τόνι­σε ότι «αν οι Ιτα­λοί δεν μεί­νουν σπί­τι, η κυβέρ­νη­ση μπο­ρεί να απο­φα­σί­σει να απα­γο­ρεύ­σει την άθλη­ση σε ανοι­κτούς χώρους».

Η ανα­φο­ρά είναι κυρί­ως στους Ιτα­λούς που συνε­χί­ζουν να τρέ­χουν και να κάνουν ποδη­λα­σία στους δρό­μους των μεγα­λύ­τε­ρων πόλε­ων της χώρας, όπως και των χωριών και κωμοπόλεων.

Αρχι­κά, η άθλη­ση είχε επι­τρα­πεί για την μεί­ω­ση του στρες αλλά και για την θετι­κή της επί­πτω­ση σε άτο­μα που υπο­φέ­ρουν από χρό­νιες παθή­σεις. Τώρα, όμως, δια­πι­στώ­νε­ται, ότι ο αριθ­μός των ανθρώ­πων που κάθε μέρα βγαί­νει σε ακτί­να μεγα­λύ­τε­ρη των τρια­κο­σί­ων μέτρων από το σπί­τι του, στη Λομ­βαρ­δία αγγί­ζει το 40% του συνό­λου των κατοίκων.

Πολ­λοί ανα­λυ­τές και ειδι­κοί, βέβαια, τονί­ζουν ότι το ποσο­στό αυτό οφεί­λε­ται και στο ότι η κυβέρ­νη­ση Κόντε απο­φά­σι­σε να επι­τρέ­ψει, σε όσους Ιτα­λούς το επι­θυ­μούν, να συνε­χί­σουν να πηγαί­νουν κάθε μέρα (με το αυτο­κί­νη­τό τους ή τα δημό­σια μέσα μετα­φο­ράς), στους χώρους εργα­σί­ας τους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο