Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τέσσερα μέτωπα φωτιάς στη Λίμνη Ευβοίας — Καθηλωμένα τα εναέρια μέσα — Μετρούν τα καμένα σπίτια

Κορυ­φώ­νε­ται η αγω­νία στη Λίμνη Εύβοιας, καθώς η φωτιά μαί­νε­ται σε τέσ­σε­ρα κύρια μέτω­πα αυτήν την ώρα και υπάρ­χει αδυ­να­μία βοή­θειας από τα ενα­έ­ρια μέσα.

Οι χει­ρι­στές δύο αερο­πλά­νων, που πέτα­ξαν πάνω από τη φλε­γό­με­νη περιο­χή με το πρώ­το φως της ημέ­ρας, δια­πί­στω­σαν έλλει­ψη ορα­τό­τη­τας που δεν τους επέ­τρε­ψε να κάνουν ρίψεις και απο­χώ­ρη­σαν. Ήδη, πριν από λίγα λεπτά έφτα­σε και επι­χει­ρεί στην περιο­χή ένα ελικόπτερο.

Έντα­ση υπήρ­ξε στη συνε­δρί­α­ση του Συντο­νι­στι­κού Οργά­νου, η οποία ολο­κλη­ρώ­θη­κε πριν από λίγο. Οι αντι­δρά­σεις από τον περι­φε­ρειάρ­χη Στε­ρε­άς Ελλά­δας, Φάνη Σπα­νό και τον δήμαρ­χο Μαντου­δί­ου-Λίμνης-Αγί­ας Άννας, Γιώρ­γο Τσα­πουρ­νιώ­τη ήταν έντο­νες και ζήτη­σαν άμε­ση επέμ­βα­ση των ενα­έ­ριων μέσων.

Ήδη από την πλευ­ρά της Περι­φέ­ρειας Στε­ρε­άς σηκώ­θη­κε drone πάνω από την φλε­γό­με­νη περιο­χή έτσι ώστε να δια­πι­στώ­σουν τις πραγ­μα­τι­κές συν­θή­κες που επι­κρα­τούν και κρα­τούν καθη­λω­μέ­να τα ενα­έ­ρια μέσα. Με τον τρό­πο αυτό θέλουν να προσ­διο­ρί­σουν παράλ­λη­λα το χρό­νο που θα βελ­τιω­θούν οι συν­θή­κες ορα­τό­τη­τας για να καλέ­σουν και πάλι το Συντο­νι­στι­κό της Γενι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας να απο­στεί­λει ενα­έ­ριες δυνάμεις.

Οι εκτι­μή­σεις που κυριάρ­χη­σαν από όλες τις πλευ­ρές κατά την διάρ­κεια της συνε­δρί­α­σης του Συντο­νι­στι­κού Οργά­νου είναι πως “δεν πρό­κει­ται να στα­μα­τή­σει η κατα­στρο­φή από την φωτιά ακό­μη και μετά 2 η 3 ενα­έ­ρια μέσα που πιθα­νά να απο­στα­λούν στην περιο­χή. Οι ενα­έ­ριες δυνά­μεις χρειά­ζο­νται περαι­τέ­ρω ενί­σχυ­ση και άμε­ση επέμ­βα­ση” που ήταν και το μήνυ­μα που μετα­φέ­ρουν στο Συντο­νι­στι­κό της Πολι­τι­κής Προστασίας.

Αυτή τη στιγ­μή η φωτιά έχει ανα­πτύ­ξει 4 μεγά­λα μέτω­πα και κινεί­ται προς δια­φο­ρε­τι­κές κατευ­θύν­σεις. Όλη τη νύχτα η φωτιά ανέ­βαι­νε προς το βου­νό και με το ξημέ­ρω­μα βοη­θού­με­νη από τους ανέ­μους επι­στρέ­φει και πάλι σε παρα­λια­κές περιοχές.

Στο χωριό Κούρ­κου­λοι είναι το ένα μέτω­πο, το δεύ­τε­ρο στην περιο­χή Μαν­δα­νι­κά, το τρί­το στην Καυ­κά­λα και κινεί­ται προς τις Ροβιές πλέ­ον και το τέταρ­το μέτω­πο είναι από την άλλη πλευ­ρά στη Βατε­ρή και κινεί­ται προς τη Λίμνη.

Κατά τη διάρ­κεια του Συντο­νι­στι­κού η πρώ­τη απο­τί­μη­ση θέλει την φλε­γό­με­νη περιο­χή να έχει έκτα­ση έως 20.000 στρέμ­μα­τα μέσα στα οποία υπάρ­χουν πολ­λές εγκα­τα­στά­σεις, σπί­τια, του­ρι­στι­κά κατα­λύ­μα­τα και απο­θή­κες η κατα­γρα­φή των οποί­ων ξεκι­νά αυτές τις ώρες.

Σύμ­φω­να με την πυρο­σβε­στι­κή επι­χει­ρούν 95 πυρο­σβέ­στες με 4 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, 35 οχή­μα­τα και 2 αερο­σκά­φη που όμως απο­χώ­ρη­σαν λόγω έλλει­ψης ορα­τό­τη­τας. Συν­δρο­μή παρέ­χουν ακό­μη εθε­λο­ντές των περιο­χών υδρο­φό­ρες και μηχα­νή­μα­τα έργων που έχουν δια­τε­θεί από το Δήμο και την Περιφέρεια.

Σύμ­φω­να με τα όσα κατα­τέ­θη­καν κατά τη διάρ­κεια του συντο­νι­στι­κού πάνω από 10 σπί­τια έχουν καεί στον οικι­σμό Σηπιά­δα όπου η φωτιά πέρα­σε τη ζώνη άμυ­νας των πυρο­σβε­στών πού ήταν ο παρα­λια­κός δρό­μος και έφτα­σε στη θάλασσα.

Έχουν ακό­μα μετρή­σει 6 καμέ­να σπί­τια στον οικι­σμό Χρό­νια που επί­σης η φωτιά συγκρα­τή­θη­κε στον παρα­λια­κό δρό­μο αλλά μέχρις εκεί κατέ­στρε­ψε σπί­τια που βρί­σκο­νται προς την πλευ­ρά του βου­νού ενώ υπάρ­χουν και άλλα καμέ­να σπί­τια στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή και τα χωριά.

“Μιλά­με για την από­λυ­τη κατα­στρο­φή και κάνεις πλέ­ον δεν ξέρει τι θα προ­κύ­ψει τις επό­με­νες ώρες καθώς δεν υπάρ­χουν ενα­έ­ρια μέσα να βοη­θή­σουν” υπο­γραμ­μί­ζει μιλώ­ντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντι­δή­μαρ­χος Λίμνης κ. Αργύ­ρης Λιάσκος.

Ο ίδιος ο αντι­δή­μαρ­χος περι­γρά­φει στο ΑΠΕ ΜΠΕ πως “υπάρ­χουν δεκά­δες καμέ­να σπί­τια στα χωριά, στις παρα­λια­κές περιο­χές που πέρα­σε μέσα η φωτιά. Υπάρ­χουν καμέ­νες απο­θή­κες, αγρο­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις, ποι­μνιο­στά­σια και άνθρω­ποι που έχα­σαν το βίο τους. Δυστυ­χώς όμως η κατα­στρο­φή συνε­χί­ζε­ται. Όπου περ­νά­ει η φωτιά δεν αφή­νει τίποτα».

Πηγή: ΑΠΕ

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο