Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τέσσερα χρόνια από το δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη 2015

Στις 5 Ιού­λη 2019 συμπλη­ρώ­θη­καν τέσ­σε­ρα χρό­νια από τη διε­νέρ­γεια του δημο­ψη­φί­σμα­τος. Μία από­φα­ση που πήρε η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο πρω­θυ­πουρ­γός, αφού προη­γου­μέ­νως η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή, η Ευρω­παϊ­κή Κεντρι­κή Τρά­πε­ζα και το Διε­θνές Νομι­σμα­τι­κό Ταμείο είχαν κατα­θέ­σει στην ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση το περί­φη­μο «σχέ­διο Γιούν­κερ», τη δέσμη δηλα­δή αντι­λαϊ­κών μέτρων ως «προ­α­παι­τού­με­να» για να να υπάρ­ξει χρη­μα­το­δό­τη­ση της χώρας από την τρόι­κα. Κι αυτό, αφού λίγο πριν είχε ολο­κλη­ρω­θεί το 2ο πρό­γραμ­μα — δανεια­κή σύμ­βα­ση — μνη­μό­νιο, το οποίο είχε επε­κτεί­νει η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ από το Φλε­βά­ρη του 2015.

✔️  Δεν είναι υπερ­βο­λή να πει κάποιος ότι με εκεί­νη την από­φα­ση για το δημο­ψή­φι­σμα, στο οποίο είχε τεθεί ως ερώ­τη­μα το ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην πρό­τα­ση της τρόι­κας, ο ΣΥΡΙΖΑ έστη­σε στις πλά­τες του ελλη­νι­κού λαού μία από τις μεγα­λύ­τε­ρες πολι­τι­κές απά­τες

✔️  Οχι μόνο για­τί το ΟΧΙ έγι­νε ΝΑΙ μετά το δημο­ψή­φι­σμα, αλλά πολύ περισ­σό­τε­ρο για­τί ο λαός στην ουσία καλού­νταν να δια­λέ­ξει ανά­με­σα σε δύο μνη­μό­νια: Αυτό που πρό­τει­νε ο Γιούν­κερ και αυτό που πρό­τει­νε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γεγο­νός βέβαια που κρύ­φτη­κε πολύ καλά πίσω από τη συν­θη­μα­το­λο­γία της περιόδου.

✔️   Ετσι, ενώ είχε ήδη ανα­κοι­νω­θεί το δημο­ψή­φι­σμα, η κυβέρ­νη­ση, λίγες μέρες πριν τη διε­ξα­γω­γή του, κατέ­θε­σε τη δική της πρό­τα­ση για να συνά­ψει νέα δανεια­κή σύμ­βα­ση που συνο­δευό­ταν από το 3ο και πιο αντι­λαϊ­κό — αντερ­γα­τι­κό μνη­μό­νιο! Εκεί­νη η πρό­τα­ση στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ήταν ίδια και απα­ράλ­λα­χτη με την πρό­τα­ση της τρόι­κας, κάτι που είχε απο­δεί­ξει εξα­ντλη­τι­κά ο «Ριζο­σπά­στης» στην αρθρο­γρα­φία της επο­χής (βλέ­πε και στην εικό­να τον πίνα­κα που είχε δημο­σιευ­τεί τότε).

Μέσω λοιπόν του δημοψηφίσματος, 💣 ο ΣΥΡΙΖΑ παγίδευσε τον ελληνικό λαό και εκβίασε τη νομιμοποίηση όλων όσα ήρθαν στα μέσα Ιούλη και στα μέσα Αυγούστου του 2015! Μία σκληρή δέσμη μέτρων που θα ακολουθεί το λαό μέχρι και το 2060! 💣 Ένα ασφυκτικό πλαίσιο και μια θηλιά που μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να βγάλει από το λαιμό του, με την οργανωμένη πάλη του και τον αγώνα του.

* * *

🚩 Εκείνη την περίοδο, το ΚΚΕ κράτησε μία στάση για την οποία δέχτηκε σκληρή πολεμική από όλα τα αστικά κόμματα και τους μηχανισμούς τους, αλλά και άλλες δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως «αριστερές», προβλημάτισε όμως και καλοπροαίρετους αγωνιστές, που πίστευαν ότι το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα μπορούσε να πάρει μια κατεύθυνση ρήξης και σύγκρουσης 📌

🚩Αξίζει να θυμίσουμε τι έλεγε τότε το ΚΚΕ, καταγράφοντας ορισμένα σημαντικά αποσπάσματα από την Ανακοίνωση της ΚΕ για το δημοψήφισμα 📌

Έλε­γε λοιπόν:

  • «Το ΚΚΕ καλεί το λαό να αξιο­ποι­ή­σει το δημο­ψή­φι­σμα ως ευκαι­ρία για να δυνα­μώ­σει η αμφι­σβή­τη­ση στην ΕΕ, να δυνα­μώ­σει η πάλη για τη μονα­δι­κή ρεα­λι­στι­κή διέ­ξο­δο από τη σημε­ρι­νή βαρ­βα­ρό­τη­τα, που έχει μόνο ένα περιε­χό­με­νο: ΡΗΞΗ — ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ, ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ, ΕΡΓΑΤΙΚΗ — ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ.
  • Με τη δρά­ση και την επι­λο­γή του, να απα­ντή­σει στην κοροϊ­δία του κάλ­πι­κου ερω­τή­μα­τος που θέτει η κυβέρ­νη­ση και να απορ­ρί­ψει τόσο την πρό­τα­ση των ΕΕ — ΔΝΤ — ΕΚΤ, όσο και την πρό­τα­ση της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ. (…)
  • Το ΟΧΙ στο δημο­ψή­φι­σμα θα μετα­φρα­στεί από την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση ως έγκρι­ση της δικής της αντι­λαϊ­κής πρό­τα­σης των 47+8 σελί­δων. Το ΝΑΙ θα μετα­φρα­στεί ως συγκα­τά­θε­ση στα βάρ­βα­ρα μέτρα της τρόι­κας και “παρα­μο­νή στην ΕΕ με κάθε θυσία”, όπως λένε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτά­μι. Και οι δύο απα­ντή­σεις οδη­γούν στο ΝΑΙ στην ΕΕ και την καπι­τα­λι­στι­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα.
  • Ο λαός να μην επι­λέ­ξει ανά­με­σα στη Σκύλ­λα και τη Χάρυ­βδη.
  • Να σηκώ­σει το ανά­στη­μά του και να εκφρά­σει, με όλα τα μέσα και τους τρό­πους, στο δημο­ψή­φι­σμα την αντί­θε­σή του στην ΕΕ και τα μνη­μό­νια διαρ­κεί­ας της.
  • Να “ακυ­ρώ­σει” αυτό το δίλημ­μα, ψηφί­ζο­ντας στην κάλ­πη την πρό­τα­ση του ΚΚΕ.
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΕ — ΔΝΤ — ΕΚΤ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ, ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ».
Αφίσα ΚΚΕ

Αφί­σα του ΚΚΕ την περί­ο­δο του δημοψηφίσματος

✔️   Σήμε­ρα, τέσ­σε­ρα χρό­νια μετά, έχει μεγά­λο ενδια­φέ­ρον να βλέ­πει κάποιος μπρο­στά στα μάτια του τη δικαί­ω­ση κάθε λέξης από την τότε παρέμ­βα­ση του ΚΚΕ. Δικαί­ω­ση που ήρθε με τρα­γι­κό τρό­πο για τα συμ­φέ­ρο­ντα των εργα­ζο­μέ­νων και των λαϊ­κών στρω­μά­των.

Κι αυτό γιατί:

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρ­γύ­ρω­σε το ρόλο για τον οποίο επι­λέ­χθη­κε και στη­ρί­χτη­κε από το σύστη­μα, τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, κέντρα των ΗΠΑ και της ΕΕ. Κατά­φε­ρε δηλα­δή να παγι­δεύ­σει το λαό στην απο­δο­χή των θυσιών για το κεφά­λαιο με τη μορ­φή ενός νέου μνη­μο­νί­ου και ιδιαί­τε­ρα στη μη αμφι­σβή­τη­ση όλων των προη­γού­με­νων, την ίδια ώρα που ο ίδιος ο λαός είχε πιστέ­ψει ότι είχε βάλει τέλος στα μνη­μό­νια ψηφί­ζο­ντας ΟΧΙ!
  • Με την ψήφο του λαού το Σεπτέμ­βρη του 2015, κατά­φε­ρε να πάρει την έγκρι­ση για να προ­χω­ρή­σει απο­φα­σι­στι­κά στην υλο­ποί­η­ση της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής: Την αύξη­ση της φορο­λο­γί­ας στα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, τις μειώ­σεις σε μισθούς και συντά­ξεις, την αύξη­ση των ορί­ων ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης, την τερά­στια φορο­λο­γι­κή επι­βά­ρυν­ση στους μικρούς επαγ­γελ­μα­τί­ες, τις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις, τους πλει­στη­ρια­σμούς. Τι έλε­γε όλα αυτά τα χρό­νια;«Μα για το πρό­γραμ­μα που εφαρ­μό­ζου­με πήρα­με την έγκρι­ση του ελλη­νι­κού λαού το Σεπτέμ­βρη του 2015»!
  • Το ΟΧΙ που έγι­νε ΝΑΙ ήταν η «χαρι­στι­κή βολή» σε όποιες ριζο­σπα­στι­κές δια­θέ­σεις υπήρ­χαν στο λαό και μεθο­δι­κά και συστη­μα­τι­κά ο ΣΥΡΙΖΑ …οδή­γη­σε στο συμ­βι­βα­σμό. Ηταν η απο­θέ­ω­ση της απο­γο­ή­τευ­σης, της μοι­ρο­λα­τρί­ας και της παραί­τη­σης, της λογι­κής του «τίπο­τα δεν μπο­ρεί να γίνει», που συνε­χί­στη­κε και τα επό­με­να χρό­νια και που ευθύ­νε­ται για τη συντη­ρη­τι­κο­ποί­η­ση των λαϊ­κών διαθέσεων.
  • Η εφαρ­μο­γή και υλο­ποί­η­ση του τρί­του μνη­μο­νί­ου εμφα­νί­στη­κε ως ο δρό­μος για …την έξο­δο από τα μνη­μό­νια! Η πολι­τι­κή απά­τη κορυ­φώ­θη­κε όταν έφτα­σε τον Αύγου­στο του 2018 να πανη­γυ­ρί­ζει για τη «μετα­μνη­μο­νια­κή επο­χή», ενώ όλοι μα όλοι οι μνη­μο­νια­κοί αντερ­γα­τι­κοί — αντι­λαϊ­κοί νόμοι είναι εδώ και συνε­χί­ζουν να τσα­κί­ζουν το λαό.

✔️  Το παρα­μύ­θι της λεγό­με­νης «σκλη­ρής δια­πραγ­μά­τευ­σης», την οποία έκλι­νε ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις πτώ­σεις πριν αλλά και μετά την ανά­λη­ψη της αστι­κής δια­χεί­ρι­σης… ολο­κλη­ρώ­νε­ται με αυτόν τον τρα­γι­κό για το λαό τρό­πο. Και απο­κα­λύ­πτε­ται πλέ­ον και στον πλέ­ον καχύ­πο­πτο με αυτά που λέει το ΚΚΕ, ότι η δια­πραγ­μά­τευ­ση αυτή δεν έγι­νε ούτε για τα συμ­φέ­ρο­ντα του ελλη­νι­κού λαού, ούτε βέβαια για το «σκί­σι­μο» των μνη­μο­νί­ων και των υπό­λοι­πων αντι­λαϊ­κών μέτρων, όπως κόμπα­ζαν στις πλα­τεί­ες. Ηταν μια δια­πραγ­μά­τευ­ση, αυστη­ρά, από την αρχή έως το τέλος, για λογα­ρια­σμό του κεφα­λαί­ου.

✔️  Τα συμ­φέ­ρο­ντα του κεφα­λαί­ου εξυ­πη­ρε­τού­σαν και το σχέ­διο Γιούν­κερ και το σχέ­διο της κυβέρ­νη­σης.

✔️  Τις μέρες του δημο­ψη­φί­σμα­τος, όπως και μετά, αποδεί­χθη­κε για ακό­μη μια φορά το μέγε­θος της ψευ­δαί­σθη­σης ότι τάχα τα εργα­τι­κά — λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα μπο­ρεί κάπου και κάπο­τε να συμ­βι­βα­στούν με αυτά του κεφα­λαί­ου, ότι υπάρ­χουν τάχα και φιλο­λαϊ­κές «συντα­γές δια­χεί­ρι­σης» και «μείγ­μα­τα», μέσα στο πλαί­σιο του καπι­τα­λι­στι­κού δρό­μου ανάπτυξης.

Alexis Tsipras Signature

Με τη βού­λα του Τσίπρα

✔️  Το ΟΧΙ έγι­νε ΝΑΙ, όπως ακρι­βώς προει­δο­ποιού­σε το ΚΚΕ, που μόνο αυτό δεν δέχτη­κε να μπει στο παζά­ρι που στή­θη­κε ήδη από το επό­με­νο πρωί, στη συνά­ντη­ση των κομ­μά­των, με θέμα το νέο, τρί­το μνη­μό­νιο, που υπε­γρά­φη λίγες μέρες μετά.

✔️  Τα σημά­δια των αυτα­πα­τών, της μοι­ρο­λα­τρί­ας και της ηττο­πά­θειας που ακο­λού­θη­σαν την προ­δια­γε­γραμ­μέ­νη «ηχη­ρή» ματαί­ω­σή τους, ο χαμέ­νος για την ανα­σύ­ντα­ξη του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος χρό­νος, βαραί­νουν έως και σήμε­ρα, παρό­τι το ΚΚΕ μπή­κε από την πρώ­τη στιγ­μή στη μάχη για να σπά­σουν μια ώρα αρχύ­τε­ρα, να οργα­νω­θεί η πάλη ενά­ντια στη θύελ­λα των αντι­λαϊ­κών μέτρων που συνε­χί­ζε­ται, να μεί­νει ανοι­χτός ο πραγ­μα­τι­κά ελπι­δο­φό­ρος δρό­μος της ρήξης με την εξου­σία και την οικο­νο­μία του κεφαλαίου.

✔️  Ομως, η πεί­ρα πρέ­πει να αξιο­ποι­η­θεί. Το ερώ­τη­μα είναι αν εργα­ζό­με­νοι και νέοι που ήλπι­ζαν και απο­γοη­τεύ­τη­καν θα δώσουν με την ψήφο τους άφε­ση αμαρ­τιών σε όλη αυτήν την πολι­τι­κή απά­τη, υπο­κύ­πτο­ντας στα ψευ­το­δι­λήμ­μα­τα που δια­κι­νεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν θα στη­ρί­ξουν το κόμ­μα του Βαρου­φά­κη, που έχει μεγά­λη ευθύ­νη στην προ­ε­τοι­μα­σία και την εκτέ­λε­ση αυτής της απά­της και έχει χρε­ω­θεί με θετι­κή ψήφο στις πρώ­τες ψηφο­φο­ρί­ες για το νέο μνη­μό­νιο.

✔️  ‘Η αν θα επι­λέ­ξουν τη μόνη δύνα­μη που και τότε και τώρα στά­θη­κε απέ­να­ντί τους και τους είπε καθα­ρά και υπεύ­θυ­να ότι: Δεν παντρεύ­ο­νται τα συμ­φέ­ρο­ντα της λαϊ­κής πλειο­ψη­φί­ας με τα συμ­φέ­ρο­ντα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, τα κέρ­δη των τελευ­ταί­ων προ­ϋ­πο­θέ­τουν το τσά­κι­σμα των πρώ­των και αυτό είναι το περιε­χό­με­νο των μνη­μο­νί­ων και της πολι­τι­κής όλων των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων, όπως και αν ονομάζονται.

Γι’ αυτό, στις 7 Ιούλη όλοι αυτοί πρέπει να δώσουν δύναμη στο ΚΚΕ. Η ψήφος στο ΚΚΕ την Κυριακή 7 Ιούλη είναι η δύναμη που μπορεί να πάρει ο λαός, ώστε την επόμενη μέρα να έχει στη Βουλή πιο δυνατό το δικό του Κόμμα, που θα παλέψει για να υπάρξουν κατακτήσεις, θα βάλει φρένο στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται στα προγράμματα και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΧΙ Δημοψήφισμα

Μετά το δημο­ψή­φι­σμα

Ας θυμη­θού­με λίγο πιο ανα­λυ­τι­κά και τι ακο­λού­θη­σε το δημο­ψή­φι­σμα στις 5 Ιούλη.

  • Στις 8 Ιού­λη 2015, λίγες μόλις μέρες μετά, η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ κατα­θέ­τει αιφ­νι­δια­στι­κά στη Βου­λή ένα νομο­σχέ­διο με ένα και μονα­δι­κό άρθρο. Ο τίτλος του νομο­σχε­δί­ου είναι: «Για τη δια­πραγ­μά­τευ­ση και σύνα­ψη δανεια­κής σύμ­βα­σης με τον Ευρω­παϊ­κό Μηχα­νι­σμό Στα­θε­ρό­τη­τας (ESM. Η κυβέρ­νη­ση πριν από το δημο­ψή­φι­σμα έχει ζητή­σει να πάρει νέο δάνειο τριε­τούς διάρ­κειας (1/7/2015 — 30/6/2018) και για να το πάρει είχε προ­τεί­νει μια σει­ρά αντι­λαϊ­κών μέτρων που θα νομο­θε­τού­σε ως προ­α­παι­τού­με­να για το δάνειο. Στις 9 Ιού­λη, λοι­πόν, αυτό το αίτη­μα έρχε­ται με δια­δι­κα­σί­ες εξπρές για έγκρι­ση και ψήφι­ση στην κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ομά­δα του ΣΥΡΙΖΑ, στις Επι­τρο­πές της Βου­λής και στο Κοι­νο­βού­λιο. Είναι ξεκά­θα­ρο ότι η κυβέρ­νη­ση μόλις έχει κατα­θέ­σει «πακέ­το» τη νέα δανεια­κή σύμ­βα­ση με τα προ­α­παι­τού­με­να μέτρα που συγκρο­τούν το 3ο μνη­μό­νιο! Αυτό λοι­πόν το νομο­σχέ­διο ψήφι­σε με επι­στο­λι­κή ψήφο ο κατά τ’ άλλα …αντι­μνη­μο­νια­κός κ. Βαρουφάκης.
  • Ανά­με­σα σε άλλα, σε εφαρ­μο­γή μπαί­νουν τα εξής μέτρα, τα οποία είχε προ­τεί­νει και η τρόικα:
  • Απο­γειώ­νε­ται η φορο­μπη­ξία απέ­να­ντι στο λαό, μέσω της αύξη­σης του ΦΠΑ κατά 10% (από 13% σε 23%) σε σει­ρά στοι­χειω­δών προ­ϊ­ό­ντων για το λαό (π.χ. συσκευα­σμέ­να — μετα­ποι­η­μέ­να τρόφιμα).
  • Ξεκι­νά η στα­δια­κή «προ­σαρ­μο­γή» των κανό­νων συντα­ξιο­δό­τη­σης, ώστε μέχρι το 2022 η μικρό­τε­ρη δυνα­τή ηλι­κία συντα­ξιο­δό­τη­σης να είναι τα 67 έτη για όλους.
  • Αύξη­ση εισφο­ρών Υγεί­ας στις κύριες συντά­ξεις, από το 4% στο 6%. Αυτό­μα­τα, αυτό σημαί­νει ότι οι περι­κο­πές στις κύριες συντά­ξεις δια­μορ­φώ­νο­νται στο 2%.
  • Καθιέ­ρω­ση εισφο­ράς Υγεί­ας 6% στις επι­κου­ρι­κές συντά­ξεις (δεν υπήρ­χε καθό­λου μέχρι τότε). Αντί­στοι­χα αυτό οδη­γεί σε μεί­ω­ση 6% σε όλες ανε­ξαι­ρέ­τως τις συντάξεις.
  • Αμε­ση έναρ­ξη του μέτρου για την κατάρ­γη­ση του ΕΚΑΣ των χαμη­λο­συ­ντα­ξιού­χων, με πλή­ρη εφαρ­μο­γή μέχρι το τέλος του 2019.
  • Επι­βο­λή ΕΝΦΙΑ και για το 2015 και για το 2016… και για το ’17, και για το ’18, μέχρι το 2050 και βάλε
  • … και πολ­λά άλλα

F B ΛΣ photo profile new

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο