Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΤΑΖ: Ελλάδα — Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί χωρίς δουλειά και χρήματα

Η ΤΑΖ σε ένα άλλο εκτε­νές ρεπορ­τάζ της από την Αθή­να,  ανα­φέ­ρε­ται στο ζήτη­μα των υγειο­νο­μι­κών, οι οποί­οι παρά τις έντο­νες πιέ­σεις της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης παρα­μέ­νουν ανεμ­βο­λί­α­στοι. Όπως παρα­τη­ρεί το ρεπορ­τάζ: «Τον Ιού­λιο ψηφί­στη­κε νόμος που προ­βλέ­πει υπο­χρε­ω­τι­κό εμβο­λια­σμό για για­τρούς, νοση­λευ­τές και διοι­κη­τι­κό προ­σω­πι­κό στον τομέα της υγεί­ας λόγω ‘έκτα­κτων λόγων προ­στα­σί­ας της δημό­σιας υγεί­ας’. Από την 1η Σεπτεμ­βρί­ου εργα­ζό­με­νοι που δεν είναι πλή­ρως εμβο­λια­σμέ­νοι, αν και είναι δημό­σιοι υπάλ­λη­λοι, δεν επι­τρέ­πε­ται να εργα­στούν. Το προ­σω­πι­κό που τελεί σε ανα­στο­λή δεν πλη­ρώ­νε­ται. Όποιος βρί­σκε­ται σε ανα­στο­λή δεν μπο­ρεί να εγγρα­φεί αμέ­σως στο ταμείο ανερ­γί­ας ώστε να διεκ­δι­κή­σει κοι­νω­νι­κά επι­δό­μα­τα. Όσο διαρ­κεί η ανα­στο­λή, δεν προ­σμε­τρά­ται ο χρό­νος αυτός για τις συντά­ξεις. Όποιος εμβο­λιά­ζε­ται μπο­ρεί να επι­στρέ­ψει αμέ­σως στη θέση εργα­σί­ας του».

Όπως σημειώ­νει η ΤΑΖ: «σύμ­φω­να με επί­ση­μα στοι­χεία, από 1ης Σεπτεμ­βρί­ου υπάρ­χουν 6.412 εργα­ζό­με­νοι σε νοσο­κο­μεία και κέντρα υγεί­ας καθώς και 500 εργα­ζό­με­νοι στο ΕΚΑΒ που δεν εμβο­λιά­ζο­νται. Αυτό αντι­στοι­χεί στο 6% των εργα­ζο­μέ­νων στον τομέα της υγείας».

Όπως παρα­τη­ρεί το ρεπορ­τάζ: «Για τους δια­δη­λω­τές (κατά των υπο­χρε­ω­τι­κών εμβο­λια­σμών) ένα είναι ξεκά­θα­ρο: το αν εμβο­λια­στεί ή όχι κάποιος, αυτό πρέ­πει να το απο­φα­σί­ζει κάθε άνθρω­πος μόνος του. Θεω­ρούν ότι μπο­ρούν να κάνουν τεστ συνε­χώς και να τηρούν τα μέτρα προ­στα­σί­ας. Όπως ακρι­βώς όταν ξέσπα­σε η παν­δη­μία». Η ΤΑΖ σημειώ­νει στη συνέ­χεια: «Ακό­μη κι αν οι ανεμ­βο­λί­α­στοι απο­τε­λούν μια μειο­ψη­φία, στα ελλη­νι­κά νοσο­κο­μεία είναι αισθη­τή η απώ­λεια εργα­ζο­μέ­νων». Μετα­ξύ άλλων το ρεπορ­τάζ παρα­τη­ρεί ότι: «σύμ­φω­να με έρευ­να του δημο­σκο­πι­κού ινστι­τού­του Marc, το 64,8% των ερω­τη­θέ­ντων ήταν υπέρ του υπο­χρε­ω­τι­κού εμβο­λια­σμού για ορι­σμέ­νες επαγ­γελ­μα­τι­κές ομά­δες, ενώ το 32,6% ήταν κατά».

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο