Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΤΑΖ: «Η ζούγκλα της Σάμου»

«Η ζού­γκλα της Σάμου» είναι ο τίτλος του πρω­το­σέ­λι­δου σχο­λί­ου στην TAZ, ενώ στις εσω­τε­ρι­κές της σελί­δες φιλο­ξε­νεί εκτε­νές ρεπορ­τάζ για τις άθλιες συν­θή­κες δια­βί­ω­σης προ­σφύ­γων και μετα­να­στών.

Στο σχό­λιό της, η εφη­με­ρί­δα σημειώ­νει: «Το ό,τι το λοκντά­ουν κάνει την κατά­στα­ση χει­ρό­τε­ρη (για τους πρό­σφυ­γες) πρέ­πει να είναι ξεκά­θα­ρο στην ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση. Παρ ‘όλα αυτά, εμμέ­νει στο σχέ­διό της και θέλει να χτί­σει νέα στρα­τό­πε­δα — κλει­στά, φυσι­κά — μια καλύ­τε­ρη στρα­τη­γι­κή από την αυστη­ρή απα­γό­ρευ­ση δεν φαί­νε­ται να έχει η Αθή­να. Και η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση είναι πιστός συνέ­νο­χος. Ο υπουρ­γός Μετα­νά­στευ­σης Νότης Μητα­ρά­κης μίλη­σε τη Δευ­τέ­ρα στους δημο­σιο­γρά­φους για ένα πρό­γραμ­μα που χρη­μα­το­δο­τεί­ται από την ΕΕ και κάνει λόγο για “κλει­στούς καταυ­λι­σμούς” με ελέγ­χους στις εισό­δους και “διπλή περί­φρα­ξη”, που πρό­κει­ται να χτι­στούν στη Λέσβο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο. Ώστε έτσι! Αυτό ήταν λοι­πόν το σχέ­διο στο οποίο ανα­φε­ρό­ταν ως Πρό­ε­δρος της Κομι­σιόν η Ούρ­σου­λα φον ντερ Λάιεν τον Σεπτέμ­βριο μιλώ­ντας για τη μεταρ­ρύθ­μι­ση του ασύ­λου και ανα­κοι­νώ­νο­ντας “ένα κοι­νό πιλο­τι­κό σχέ­διο με την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση στη Λέσβο”».

Και το σχό­λιο κατα­λή­γει: «Αυτές τις μέρες η βρο­χή στη Λέσβο πλημ­μύ­ρι­σε τον προ­σω­ρι­νό καταυ­λι­σμό. Η ΕΕ πρέ­πει να βρει έναν ανθρώ­πι­νο τόπο για τραυ­μα­τι­σμέ­νους από τον πόλε­μο και τις συγκρού­σεις πρό­σφυ­γες και μαζί με την Ελλά­δα να τους πάρει από τα νησιά — τώρα. Κανείς δεν θέλει να φαντα­στεί τι θα φέρει ο χει­μώ­νας και παν­δη­μία μαζί στους καταυλισμούς».

mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο