Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τανζανία: Συνετρίβη αεροπλάνο στη λίμνη Βικτόρια (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα επι­βα­τι­κό αερο­πλά­νο με 43 επι­βαί­νο­ντες συνε­τρί­βη σήμε­ρα στη λίμνη Βικτό­ρια στην Ταν­ζα­νία εξαι­τί­ας της κακο­και­ρί­ας, λίγο πριν προ­σγειω­θεί στην πόλη Μπου­κό­μπα, ανα­κοί­νω­σαν οι αρχές της Ταν­ζα­νί­ας προ­σθέ­το­ντας ότι διε­ξά­γο­νται προ­σπά­θειες διάσωσης.

«Έγι­νε ατύ­χη­μα σε αερο­πλά­νο της (αερο­πο­ρι­κής εται­ρεί­ας) Precision Air που (…) συνε­τρί­βη στο νερό σε από­στα­ση περί­που 100 μέτρων από το αερο­δρό­μιο», δήλω­σε ο διοι­κη­τής της περι­φε­ρεια­κής αστυ­νο­μί­ας Ουί­λιαμ Μουα­μπα­γά­λε σε δημο­σιο­γρά­φους στο αερο­δρό­μιο της Μπουκόμπα.

Ο περι­φε­ρεια­κός επί­τρο­πος Άλμπερτ Σαλα­μί­λα διευ­κρί­νι­σε πως 43 άνθρω­ποι, από τους οποί­ους 39 επι­βά­τες, οι δύο πιλό­τοι και δύο μέλη πλη­ρώ­μα­τος, επέ­βαι­ναν στην πτή­ση που είχε ανα­χω­ρή­σει από το Νταρ ελ Σαλάμ, την οικο­νο­μι­κή πρω­τεύ­ου­σα της χώρας, με προ­ο­ρι­σμό την Μπου­κό­μπα, μια πόλη στην όχθη της λίμνης, η οποία είναι η μεγα­λύ­τε­ρη της Αφρι­κής και από την οποία πηγά­ζει ο Νείλος.

«Αυτή τη στιγ­μή που μιλά­με, έχου­με κατα­φέ­ρει να σώσου­με 26 ανθρώ­πους, οι οποί­οι μετα­φέρ­θη­καν σε νοσο­κο­μείο», πρό­σθε­σε ο Σαλα­μί­λα, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πως «η επι­χεί­ρη­ση διά­σω­σης συνεχίζεται».

Σύμ­φω­να με τον ίδιο, το αερο­πλά­νο ήταν ένα ATR 42. Το μοντέ­λο αυτό κατα­σκευά­ζε­ται από τη γαλ­λοϊ­τα­λι­κή εται­ρεία ATR.

Βίντεο που δημο­σιο­ποι­ή­θη­καν από τοπι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης δεί­χνουν μεγά­λο μέρος του αερο­πλά­νου να βρί­σκε­ται κάτω από το νερό, ενώ οι δια­σώ­στες προ­σπα­θούν να ανα­σύ­ρουν επι­ζώ­ντες. Συνερ­γεία επι­χει­ρούν να βγά­λουν το αερο­πλά­νο από το νερό με τη βοή­θεια καλω­δί­ων και γερανών.

Η πρό­ε­δρος της Ταν­ζα­νί­ας Σαμία Σου­λού­χου Χάσαν απηύ­θυ­νε έκκλη­ση για ηρε­μία καθώς συνε­χί­ζε­ται η επι­χεί­ρη­ση διάσωσης.

«Πλη­ρο­φο­ρή­θη­κα με θλί­ψη την είδη­ση για το ατύ­χη­μα με το αερο­πλά­νο της Precision Air», έγρα­ψε στο Twitter. «Ας παρα­μεί­νου­με ήρε­μοι τη στιγ­μή που δια­σώ­στες συνε­χί­ζουν την απο­στο­λή διά­σω­σης και ας προ­σευ­χό­μα­στε στον Θεό να μας βοηθήσει».

Η Precision Air είναι η μεγα­λύ­τε­ρη ιδιω­τι­κή αερο­πο­ρι­κή εται­ρεία της Τανζανίας.

Ο στό­λος της απο­τε­λεί­ται από εννέα αερο­πλά­να, από τα οποία 3 ATR 42–500, 1 ATR 42–600 και 5 ATR 72–500. Δεν έχει γίνει γνω­στό ποιο από τα ATR 42 έχει συντριβεί.

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο