Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ταυτοποιήθηκαν 26 φασιστοειδή που επιχείρησαν να κάψουν μετανάστες το βράδυ της 22ας Απριλίου στη Μυτιλήνη

Η δρά­ση συνο­λι­κά 26 ατό­μων το βρά­δυ της 22ας Απρι­λί­ου στην πλα­τεία Σαπ­φούς της Μυτι­λή­νης, οπό­τε φασι­στοει­δή επι­χεί­ρη­σαν να κάψουν μετα­νά­στες, ταυ­το­ποι­ή­θη­κε από την Υπο­διεύ­θυν­ση Ασφα­λεί­ας Μυτι­λή­νης και ήδη υπο­βλή­θη­κε στην Εισαγ­γε­λία Πρω­το­δι­κών Μυτι­λή­νης προ­κει­μέ­νου οι κατη­γο­ρού­με­νοι να κλη­θούν για να απο­λο­γη­θούν στον ανακριτή.

Σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση της Αστυ­νο­μί­ας, η δικο­γρα­φία που σχη­μα­τί­σθη­κε, τόσο κατά την αστυ­νο­μι­κή προ­α­νά­κρι­ση όσο και στο πλαί­σιο προ­κα­ταρ­κτι­κής εξέ­τα­σης μετά από σχε­τι­κές παραγ­γε­λί­ες της Εισαγ­γε­λί­ας Πρω­το­δι­κών Μυτι­λή­νης, περι­λαμ­βά­νει αδι­κή­μα­τα πλημ­με­λη­μα­τι­κού αλλά και κακουρ­γη­μα­τι­κού χαρα­κτή­ρα. Συγκε­κρι­μέ­να οι 26 κατη­γο­ρού­νται κατά περί­πτω­ση για τη διά­πρα­ξη των αδι­κη­μά­των της αντί­στα­σης, της στά­σης, της δια­τά­ρα­ξης κοι­νής ειρή­νης, της επι­κίν­δυ­νης σωμα­τι­κής βλά­βης τετε­λε­σμέ­νης και σε από­πει­ρα, της από­πει­ρας πρό­κλη­σης βαριάς σωμα­τι­κής βλά­βης, της πρό­κλη­σης δια­κε­κρι­μέ­νων περι­πτώ­σε­ων φθο­ράς, του εμπρη­σμού, καθώς και της παρά­νο­μης κατο­χής και χρή­σης όπλων, κρο­τί­δων και βεγ­γα­λι­κών. Τα 26 άτο­μα που περι­λαμ­βά­νο­νται στη δικο­γρα­φία, προσ­διο­ρί­ζο­νται είτε ως φυσι­κοί είτε ως ηθι­κοί αυτουρ­γοί των όσων συνέβησαν.

Όπως είναι γνω­στό, το από­γευ­μα της 22ας Απρι­λί­ου 2018, στην πλα­τεία Σαπ­φούς στην πόλη της Μυτι­λή­νης, συγκε­ντρώ­θη­καν 300 περί­που άτο­μα, για την καθιε­ρω­μέ­νη υπο­στο­λή σημαί­ας από στρα­τιω­τι­κό άγη­μα. Μετά το τέλος της δια­δι­κα­σί­ας, 150 περί­που από τα άτο­μα αυτά, κάποια από τα οποία με καλυμ­μέ­να τα πρό­σω­πά τους, επι­τέ­θη­καν σε ομά­δα Αφγα­νών που πραγ­μα­το­ποιού­σαν καθι­στι­κή δια­μαρ­τυ­ρία στην πλα­τεία Σαπ­φούς, με σκο­πό τη βίαιη απο­μά­κρυν­σή τους.

Υπό ιαχές όπως «κάψ­τε τους ζωντα­νούς», ναυ­τι­κές φωτο­βο­λί­δες, κρο­τί­δες, πέτρες από ξηλω­μέ­να λιθό­στρω­τα και παρ­τέ­ρια της πλα­τεί­ας, μπου­κά­λια και άλλα αντι­κεί­με­να εκσφεν­δο­νί­ζο­νταν ενα­ντί­ον των Αφγα­νών οι οποί­οι μαζί με άλλους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες που κατέ­βη­καν στην πλα­τεία από τον καταυ­λι­σμό της Μόριας, σχη­μά­τι­σαν τρι­πλές κυκλι­κές ανθρώ­πι­νες αλυ­σί­δες προ­κει­μέ­νου να αμυν­θούν. Ενώ έβα­λαν στο κέντρο τους γυναί­κες και παι­διά που συμ­με­τεί­χαν στη κινη­το­ποί­η­ση, απλώ­νο­ντας πάνω από τα κεφά­λια τους βρεγ­μέ­νες κουβέρτες.

Τα επει­σό­δια διήρ­κη­σαν έως τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες της 23ης Απρι­λί­ου, με απο­λο­γι­σμό τραυ­μα­τι­σμούς αστυ­νο­μι­κών και μετα­να­στών και φθο­ρές σε κάδους απορ­ριμ­μά­των και σε εξο­πλι­σμό αστυ­νο­μι­κών δυνάμεων.

Σημειώ­νε­ται ότι τη διε­ρεύ­νη­ση της υπό­θε­σης συνέ­δρα­με η Διεύ­θυν­ση Εγκλη­μα­το­λο­γι­κών Ερευ­νών, η Υπο­διεύ­θυν­ση Δίω­ξης Ηλε­κτρο­νι­κού Εγκλή­μα­τος Βορεί­ου Ελλά­δος και το Τμή­μα Συλ­λο­γής και Δια­χεί­ρι­σης Πλη­ρο­φο­ριών της Γενι­κής Περι­φε­ρεια­κής Αστυ­νο­μι­κής Διεύ­θυν­σης Βορεί­ου Αιγαί­ου. Στο πλαί­σιό της δε υπήρ­ξαν και κατα­σχέ­σεις ηλε­κτρο­νι­κού εξο­πλι­σμού (υπο­λο­γι­στές και κινη­τά τηλέ­φω­να) που ανή­καν σε κατη­γο­ρού­με­νους μέσω των οποί­ων και απο­δεί­χθη­κε η εμπλο­κή πολ­λών από τους κατη­γο­ρού­με­νους στα επεισόδια.

Το ΚΚΕ κατα­δι­κά­ζει «την οργα­νω­μέ­νη επί­θε­ση ακρο­δε­ξιών – φασι­στι­κών ομά­δων κατά προ­σφύ­γων και μετα­να­στών στη Μυτιλήνη»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο