Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ταϊλάνδη: Οκτώ αγόρια διασώθηκαν — Πλέον όλα εξαρτώνται από τον καιρό

Τα 8 από τα 12 αγό­ρια που παγι­δεύ­τη­καν μαζί με τον προ­πο­νη­τή τους σε έναν λαβύ­ριν­θο πλημ­μυ­ρι­σμέ­νων σπη­λαί­ων στη βόρεια Ταϊ­λάν­δη δια­σώ­θη­καν κι είναι πλέ­ον ασφα­λή, όπως γνω­στο­ποί­η­σαν οι αρχές σήμε­ρα, προ­σθέ­το­ντας, ωστό­σο, ότι ο και­ρός θα απο­τε­λέ­σει τον καθο­ρι­στι­κό παρά­γο­ντα για την έναρ­ξη των επι­χει­ρή­σε­ων διά­σω­σης των υπολοίπων.

Η επι­χεί­ρη­ση που ξεκί­νη­σε χθες ισο­δυ­να­μεί για τις αρχές με έναν αγώ­να ενά­ντια στον χρό­νο, καθώς ισχυ­ρές βρο­χο­πτώ­σεις ανα­μέ­νο­νται αυτήν την εβδο­μά­δα, που θα μπο­ρού­σαν να πλημ­μυ­ρί­σουν εκ νέου τις σήραγ­γες με ταχείς ρυθμούς.

Η ομά­δα των ξένων δυτών και των ανδρών των ειδι­κών δυνά­με­ων του πολε­μι­κού ναυ­τι­κού της Ταϊ­λάν­δης κατεύ­θυ­νε τέσ­σε­ρα αγό­ρια την Κυρια­κή και άλλα τέσ­σε­ρα σήμε­ρα μέσω των στε­νών, πλημ­μυ­ρι­σμέ­νων κανα­λιών από το εσω­τε­ρι­κό του σπη­λαί­ου Ταμ Λουάνγκ, όπου βρί­σκο­νταν εγκλω­βι­σμέ­να εδώ και δύο εβδο­μά­δες, στην επι­φά­νεια της γης.

«Και τα τέσ­σε­ρα αγό­ρια έχουν μετα­φερ­θεί στο νοσο­κο­μείο, όλα τους είναι ασφα­λή» δήλω­σε ο επι­κε­φα­λής των επι­χει­ρή­σε­ων διά­σω­σης Ναρον­γκ­σάκ Οσο­τα­να­κόρν, σε δημο­σιο­γρά­φους, ανα­φε­ρό­με­νος στα παι­διά που δια­σώ­θη­καν σήμερα.

Ερω­τη­θείς εάν οι ενα­πο­μεί­να­ντες τέσ­σε­ρις μικροί ποδο­σφαι­ρι­στές και ο προ­πο­νη­τής τους θα δια­σω­θούν όλοι μαζί στην επό­με­νη επι­χεί­ρη­ση, ο ίδιος απά­ντη­σε: «Εξαρ­τά­ται από το σχέ­διο… Εμείς έχου­με εκπο­νή­σει ένα σχέ­διο για τέσ­σε­ρις ανθρώ­πους επο­μέ­νως εάν θέλουν να βγά­λουν πέντε στην επι­φά­νεια (την ίδια ώρα), τότε πρέ­πει να αλλά­ξου­με το σχέδιο».

Η επι­χεί­ρη­ση της Δευ­τέ­ρας διε­ξή­χθη ομα­λό­τε­ρα σε σύγκρι­ση με την Κυρια­κή και διήρ­κη­σε δύο ώρες λιγό­τε­ρο καθώς οι δια­σώ­στες είχαν εξα­σκη­θεί στις απαι­τού­με­νες ενέρ­γειες, όπως εξή­γη­σε ο αξιωματούχος.

Ωστό­σο, ο ίδιος συμπλή­ρω­σε ότι οι ομά­δες διά­σω­σης ενδέ­χε­ται να χρεια­στούν περισ­σό­τε­ρες από 20 ώρες, για να σχε­διά­σουν εκ νέου την επι­χεί­ρη­ση και να ανε­φο­διά­σουν τις μπου­κά­λες με το οξυγόνο.

Κατό­πιν, όλα εξαρ­τώ­νται από τον και­ρό και το ενδε­χό­με­νο νέων ισχυ­ρών βροχοπτώσεων.

«Όπως όλοι μας ανα­φέ­ρα­με, το βασι­κό είναι ότι χρεια­ζό­μα­στε περισ­σό­τε­ρες από 20 ώρες για να προ­ε­τοι­μα­στού­με» είπε ο Νάρονγκσακ.

«Και εξαρ­τά­ται από τις και­ρι­κές συν­θή­κες. Εάν ο θεός της βρο­χής μας βοη­θή­σει, τότε πιθα­νόν θα μπο­ρού­με να εργα­στού­με ταχέ­ως. Όμως, εάν ο θεός της βρο­χής δεν βοη­θή­σει, τότε θα είναι δύσκολο».

Ο πρω­θυ­πουρ­γός Πρα­γιούτ Τσαν-ότσα επι­σκέ­φθη­κε το σπή­λαιο για να επι­θε­ω­ρή­σει τις επιχειρήσεις.

grafhma 1

Πηγή γραφημάτων: IEFIMERIDA

Πηγή γρα­φη­μά­των: IEFIMERIDA

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο