Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα «αντεθνικά βιβλία» του 1962… (ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας // 

Δια­χρο­νι­κό είναι το φαι­νό­με­νο και στη χώρα μας των πολύ­μορ­φων απα­γο­ρεύ­σε­ων, λογο­κρι­σί­ας και διώ­ξε­ων συγ­γρα­φέ­ων, εκδο­τι­κών οίκων. Που έφτα­ναν μέχρι το κάψι­μό των βιβλί­ων ή το οδή­γη­μα των συγ­γρα­φέ­ων στις φυλα­κές και τις εξο­ρί­ες. Και αυτό ανε­ξάρ­τη­τα αν υπήρ­χε «κοι­νο­βου­λευ­τι­κή δημο­κρα­τία» ή δικτα­το­ρία, για­τί «το κρά­τος έχει συνέχεια»…

Να σημειώ­σου­με ότι όλα αυτά είχαν να κάνουν με τη σημα­ντι­κή επί­δρα­ση της Λογο­τε­χνί­ας και γενι­κό­τε­ρα του προ­ο­δευ­τι­κού βιβλί­ου στο κοι­νό κι η άμε­ση ή έμμε­ση αλλα­γή που φέρ­νει στις συνειδήσεις.

Επο­μέ­νως, όλοι οι θεσμι­κοί παρά­γο­ντες του αστι­κού κρά­τους θα ήθε­λαν π.χ τα λογο­τε­χνι­κά έργα και οι φορείς τους να εκφρά­ζουν τις πάγιες αντι­λή­ψεις, να συστρα­τεύ­ο­νται με το ιδε­ο­λο­γι­κό-πολι­τι­κό-ηθι­κό τους πρό­ταγ­μα (της αστι­κής τάξης δηλα­δή) και φυσι­κά να μην αμφι­σβη­τούν το πολι­τι­κό-οικο­νο­μι­κό-ιδε­ο­λο­γι­κό status quo

Τα έγγρα­φα που παρου­σιά­ζου­με (ΓΑΚ Ν. Ημα­θί­ας) είναι του 1962 και είναι απο­κα­λυ­πτι­κά των όσων βιβλί­ων- παρά το γεγο­νός ότι είχαν μπο­ρέ­σει να κυκλο­φο­ρή­σουν- χαρα­κτη­ρι­ζό­ταν ως «αντε­θνι­κά», ενώ εντύ­πω­ση προ­κα­λεί και ο χαρα­κτη­ρι­σμός των εκδο­τών τους, αλλά ακό­μη και των τότε πλα­σιέ που τα διακινούσαν.

apaoreumena vivlia

apaoreumena vivlia 2a

apaoreumena vivlia3Πρό­κει­ται για έγγρα­φα-κατα­στά­σεις που συνό­δευαν απόρ­ρη­το έγγρα­φο του Υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών προς τους τότε νομάρ­χες (16/5/1962) και το οποίο ανέ­φε­ρε ότι πρό­κει­ται «για κατά­στα­σιν της ΚΥΠ δι’ ης επι­ση­μαί­νο­νται βιβλία αντε­θνι­κού περιε­χο­μέ­νου, ίνα τελή­τε εν γνώσει».

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο