Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα αρχεία του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες δωρεάν στο διαδίκτυο

Το Πανε­πι­στή­μιο του Τέξας ανήρ­τη­σε στο δια­δί­κτυο περί­που 27.500 έγγρα­φα από τα αρχεία του Κολομ­βια­νού Νομπε­λί­στα συγ­γρα­φέα Γκα­μπριέλ Γκαρ­σία Μάρ­κες, δηλα­δή περί­που τα μισά από όσα έχει στην κατο­χή του, κυρί­ως χει­ρό­γρα­φα, σημειω­μα­τά­ρια, επι­στο­λές και φωτογραφίες.

Το Κέντρο Χάρι Ράν­σομ, το ίδρυ­μα λογο­τε­χνι­κής κατα­γρα­φής του Πανε­πι­στη­μί­ου, αγό­ρα­σε τα αρχεία ένα­ντι 2,2 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων τον Νοέμ­βριο του 2014, λίγους μήνες μετά τον θάνα­το του Μάρ­κες, τον Απρί­λιο του ίδιου έτους, στο Μεξικό.

Στη διεύ­θυν­ση http://www.hrc.utexas.edu οι χρή­στες μπο­ρούν να περι­η­γη­θούν δωρε­άν στα αρχεία, πολ­λά από τα οποία δημο­σιεύ­ο­νται για πρώ­τη φορά. Μετα­ξύ άλλων περι­λαμ­βά­νο­νται χει­ρό­γρα­φα δέκα βιβλί­ων του συγ­γρα­φέα καθώς και ένα κεί­με­νο 32 σελί­δων που προ­ο­ρι­ζό­ταν για να συμπλη­ρώ­σει τον δεύ­τε­ρο τόμο των απο­μνη­μο­νευ­μά­των του.

“Η μητέ­ρα μου, ο αδελ­φός μου κι εγώ ανέ­κα­θεν θέλα­με τα αρχεία του πατέ­ρα μου να φτά­σουν σε όσο το δυνα­τόν μεγα­λύ­τε­ρο κοι­νό”, σχο­λί­α­σε ο Ροντρί­γκο Γκαρ­σία, ο ένας από τους γιους του “Γκά­μπο”.

“Τα ντο­κου­μέ­να αυτά καλύ­πτουν διά­στη­μα μισού αιώ­να και απο­κα­λύ­πτουν την ενέρ­γεια και την πει­θαρ­χία του Γκαρ­σία Μάρ­κες, παρέ­χο­ντας μια ιδιαί­τε­ρη ματιά στο έργο του, την οικο­γέ­νειά του, τις φιλί­ες του και την πολι­τι­κή”, εξή­γη­σε η Τζού­λιαν Μπα­λού, η υπεύ­θυ­νη του προ­γράμ­μα­τος στο Κέντρο Ράνσομ.

Για την ψηφιο­ποί­η­ση των αρχεί­ων, που χρη­μα­το­δο­τή­θη­κε από τον ανε­ξάρ­τη­το αμε­ρι­κα­νι­κό οργα­νι­σμό CLIR (Συμ­βού­λιο Βιβλιο­θοι­κο­νο­μι­κών Πηγών και Πλη­ρο­φο­ριών), χρειά­στη­καν 18 μήνες. Μια εκπρό­σω­πος του Πανε­πι­στη­μί­ου του Τέξας είπε ότι προς το παρόν δεν προ­βλέ­πε­ται να ψηφιο­ποι­η­θεί και το υπό­λοι­πο αρχείο.

Ένας χρό­νος χωρίς τον Γκα­μπριέλ Γκαρ­σία Μάρκες

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο