Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα δεδομένα για μονοκλωνικά και αντι-ιικές θεραπείες έναντι του SARS-CoV‑2

Όλα τα δια­θέ­σι­μα δεδο­μέ­να για την ανεύ­ρε­ση νέων θερα­πειών για την αντι­με­τώ­πι­ση της COVID-19 συνο­ψί­ζουν οι Ιατροί της Θερα­πευ­τι­κής Κλι­νι­κής της Ιατρι­κής Σχο­λής του Εθνι­κού και Καπο­δι­στρια­κού Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών Θεο­δώ­ρα Ψαλ­το­πού­λου, Γιάν­νης Ντά­να­σης, Πάνος Μαλαν­δρά­κης και Θάνος Δημό­που­λος (Πρύ­τα­νης ΕΚΠΑ).

Μια μετα-ανά­λυ­ση στο περιο­δι­κό Frontiers Public Health σχε­τι­κά με τις θερα­πευ­τι­κές επι­λο­γές ένα­ντι της COVID-19 που βρί­σκο­νται υπό αξιο­λό­γη­ση σε κλι­νι­κές μελέ­τες, δημο­σί­ευ­σαν ερευ­νη­τές στο στο περιο­δι­κό Frontiers Public Health. Συνέ­λε­ξαν τα στοι­χεία από 222 μελέ­τες που αφο­ρού­σαν συνο­λι­κά 102.950 ασθε­νείς με COVID-19. Όλες οι πιθα­νές θερα­πευ­τι­κές προ­σεγ­γί­σεις συγκρί­θη­καν με τη βέλ­τι­στη υπο­στη­ρι­κτι­κή αντι­με­τώ­πι­ση. Η χορή­γη­ση ιμα­τι­νί­μπης, ενδο­φλέ­βιας ανο­σο­σφαι­ρί­νης και τοσι­λι­ζου­μά­μπης είχε ως απο­τέ­λε­σμα μειω­μέ­νο κίν­δυ­νο θανά­του. Ο συν­δυα­σμός της μπα­ρι­σι­τι­νί­μπης με τη ρεμ­δε­σι­βί­ρη, καθώς και η κολ­χι­κί­νη, η δεξα­με­θα­ζό­νη, ο ανα­συν­δυα­σμέ­νος παρά­γο­ντας αύξη­σης των κοκ­κιο­κυτ­τά­ρων και η τοσι­λι­ζου­μά­μπη συσχε­τί­στη­καν με μικρό­τε­ρη πιθα­νό­τη­τα μηχα­νι­κού αερι­σμού. Επι­πλέ­ον, η τοφα­σι­τι­νί­μπη, η σαρι­λου­μά­μπη, η ρεμ­δε­σι­βί­ρη και ο συν­δυα­σμός μπα­ρι­στι­νι­μί­μπης με ρεμ­δε­σι­βί­ρη αύξη­σαν το ποσο­στό των ασθε­νών που λάμ­βα­ναν εξι­τή­ριο από το νοσο­κο­μείο. Ακό­μη, το πλά­σμα αναρ­ρω­σά­ντων, η ιβερ­με­κτί­νη με ή χωρίς δοξυ­κυ­κλί­νη, η υδρο­ξυ­χλω­ρο­κί­νη, η νιτα­ζο­ξα­νί­δη και η προ­ξα­λου­τα­μί­δη αύξη­σαν την κάθαρ­ση του ιού SARS-CoV‑2 από τον οργανισμό.

Βέβαια, πρέ­πει να σημειω­θεί ότι για τις περισ­σό­τε­ρες από τις φαρ­μα­κευ­τι­κές αγω­γές που ανα­φέρ­θη­καν προη­γου­μέ­νως τα απο­τε­λέ­σμα­τα δεν αφο­ρούν μεγά­λες κλι­νι­κές μελέ­τες φάσης 3 που δυνη­τι­κά θα οδη­γού­σαν σε έγκρι­ση νέων φαρ­μά­κων. Επι­πλέ­ον, μπο­ρεί να υπάρ­χουν ειδι­κές ομά­δες ασθε­νών που να έχουν το μέγι­στο όφε­λος από τη χορή­γη­ση συγκε­κρι­μέ­νων θερα­πειών. Για παρά­δειγ­μα, η χορή­γη­ση πλά­σμα­τος από αναρ­ρώ­σα­ντες είναι πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κή όταν χορη­γεί­ται τις πρώ­τες 3 ημέ­ρες από την έναρ­ξη των συμ­πτω­μά­των και όταν έχει υψη­λούς τίτλους αντι­σω­μά­των ένα­ντι του SARS-CoV‑2.

Μονοκλωνικά αντισώματα

Τα μονο­κλω­νι­κά αντι­σώ­μα­τα ένα­ντι της COVID-19 ενδεί­κνυ­νται για μη νοση­λευό­με­νους ασθε­νείς ηλι­κί­ας 12 ετών και άνω με διά­γνω­ση COVID-19 ήπιας προς μέτριας βαρύ­τη­τας και αυξη­μέ­νο κίν­δυ­νο για σοβα­ρή COVID-19 και επι­πλο­κές, ανα­φέ­ρουν οι Καθη­γη­τές του ΕΚΠΑ. Πρό­κει­ται δηλα­δή για ασθε­νείς που δεν χρειά­ζο­νται υπο­στή­ρι­ξη με οξυ­γό­νο αλλά έχουν παρά­γο­ντες κιν­δύ­νου για σοβα­ρή νόσο όπως: ηλι­κία 65 ετών και άνω, δεί­κτη μάζας σώμα­τος (BMI) 35 και άνω, υπο­κεί­με­να νοσή­μα­τα όπως χρό­νια νεφρι­κή νόσος, σακ­χα­ρώ­δης δια­βή­της, ανο­σο­κα­τα­στο­λή και ανο­σο­κα­τα­σταλ­τι­κά φάρ­μα­κα, καρ­διαγ­γεια­κή νόσος, υπέρ­τα­ση, χρό­νια ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα. Η χορή­γη­ση θα πρέ­πει να γίνει όσο το δυνα­τόν πιο άμε­σα μετά την εργα­στη­ρια­κή επι­βε­βαί­ω­ση της COVID-19 και σίγου­ρα σε λιγό­τε­ρο από 10 ημέ­ρες από την έναρ­ξη των συμ­πτω­μά­των. Έως σήμε­ρα, τέσ­σε­ρα μονο­κλω­νι­κά αντι­σώ­μα­τα για τη COVID-19 έχουν λάβει θετι­κή γνω­μο­δό­τη­ση για χρή­ση σε επεί­γου­σα βάση, καθό­τι βρί­σκο­νται ακό­μα υπό αξιο­λό­γη­ση για να λάβουν πλή­ρη αδειο­δό­τη­ση κυκλο­φο­ρί­ας. Σε αυτά περι­λαμ­βά­νε­ται ο συν­δυα­σμός των Βamlanivimab και Εtesevimab (EliLilly), ο συν­δυα­σμός των Casirivimab και Imdevimab (Regeneron), το Regdanvimab (Celltrion) και το Sotrovimab (GSK). Η χρή­ση των μονο­κλω­νι­κών αντι­σω­μά­των στο πλαί­σιο κλι­νι­κών πρω­το­κόλ­λων οδή­γη­σε σε μεί­ω­ση των νοση­λειών και των θανά­των σε ασθε­νείς με COVID-19, καθώς και γρη­γο­ρό­τε­ρη μεί­ω­ση του ιικού φορ­τί­ου του SARS-CoV‑2, συγκρι­τι­κά με το εικο­νι­κό φάρμακο.

Αντι-ιικά φάρμακα

Σημα­ντι­κά είναι επί­σης και τα αντι-ιικά φάρ­μα­κα που χορη­γού­νται από το στό­μα. Σε μια σχε­τι­κή κλι­νι­κή μελέ­τη, μη νοση­λευό­με­νοι ασθε­νείς με διά­γνω­ση COVID-19 ήπιας προς μέτριας σοβα­ρό­τη­τας που έλα­βαν μολ­νου­πι­ρα­βί­ρη είχαν σχε­δόν 50% μειω­μέ­νη πιθα­νό­τη­τα να νοση­λευ­τούν ή να κατα­λή­ξουν. Οι ασθε­νείς είχαν συμπα­ρα­μαρ­τού­ντα νοσή­μα­τα και επο­μέ­νως είχαν υψη­λό κίν­δυ­νο να εμφα­νί­σουν βαριά νόσο COVID-19. Η μολ­νου­πι­ρα­βί­ρη έχει λάβει έγκρι­ση για χορή­γη­ση στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο και εκκρε­μεί η σχε­τι­κή από­φα­ση των ρυθ­μι­στι­κών αρχών σε Ευρώ­πη και Αμε­ρι­κή. Επι­πλέ­ον, το αντι-ιικό ρινο­να­βί­ρη χορη­γεί­ται από το στό­μα σε μορ­φή χαπιού έχει συσχε­τι­στεί με μειω­μέ­νο κίν­δυ­νο θανά­του ή νοση­λεί­ας λόγω COVID-19 κατά 89% συγκρι­τι­κά με το εικο­νι­κό φάρ­μα­κο σε μη νοση­λευό­με­νους ασθε­νείς υψη­λού κιν­δύ­νου με COVID-19.

Μονοκλωνικά και θεραπείες

Η Ελλά­δα έλα­βε 2000 δόσεις μονο­κλω­νι­κών αντι­σω­μά­των της Regeneron. Στό­χος της συγκε­κρι­μέ­νης θερα­πεί­ας είναι η απο­τρο­πή της επι­δεί­νω­σης της νόσου, η προ­φύ­λα­ξη, δηλα­δή, από σοβα­ρή νόσο.

Οι κλι­νι­κοί για­τροί της επι­τρο­πής εμπει­ρο­γνω­μό­νων του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, δια­μόρ­φω­σαν τα θερα­πευ­τι­κά πρω­τό­κολ­λα αντι­με­τώ­πι­σης της νόσου, τόσο για τους ασθε­νείς που αντι­με­τω­πί­ζο­νται στην κοι­νό­τη­τα όσο και για νοση­λευό­με­νους ασθε­νείς. Η χορή­γη­ση της θερα­πεί­ας αυτής συστή­νε­ται με βάση συγκε­κρι­μέ­να, καλά καθο­ρι­σμέ­να κρι­τή­ρια και μόνο σε ασθε­νείς που δεν έχουν αντι­σώ­μα­τα ένα­ντι του ιού.

Μέσα στις επό­με­νες εβδο­μά­δες ενδέ­χε­ται να δοθεί έγκρι­ση από τον ΕΜΑ και για το αντι­ι­κό φάρ­μα­κο μολ­νου­πι­ρα­βί­ρη της αμε­ρι­κα­νι­κής εται­ρεί­ας MSD, που φαί­νε­ται να μειώ­νει τον κίν­δυ­νο νοση­λεί­ας και θανά­του κατά 50%, ενώ ιδιαί­τε­ρα ενθαρ­ρυ­ντι­κά είναι και τα πρώ­τα απο­τε­λέ­σμα­τα από αντί­στοι­χοι αντι­ι­κό φάρ­μα­κο της εται­ρεί­ας Pfizer.

Οι επι­στή­μο­νες τονί­ζουν ότι η δια­θε­σι­μό­τη­τα περισ­σό­τε­ρων φαρ­μα­κευ­τι­κών επι­λο­γών δεν μπο­ρεί να συγκρι­θεί με τα οφέ­λη του εμβο­λια­σμού. Το εμβό­λιο προ­στα­τεύ­ει απο­τε­λε­σμα­τι­κά από τη λοί­μω­ξη, ενώ τα φάρ­μα­κα προ­σπα­θούν να βελ­τιώ­σουν την έκβα­ση, αφού αρρω­στή­σει κάποιος.

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο