Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα εμβόλια δεν έχουν φτάσει σε όλες τις χώρες

Στο μικρό νοσο­κο­μείο στο οποίο εργά­ζε­ται η Δρ. Ουμάι­μα Τζάρ­μα, στην πρω­τεύ­ου­σα του Τσαντ, δεν υπάρ­χουν συζη­τή­σεις σχε­τι­κά με το ποιο είναι το καλύ­τε­ρο εμβό­λιο κατά του κορω­νοϊ­ού. Δεν υπάρ­χουν καθό­λου εμβόλια.

Ούτε καν για τους για­τρούς και τις νοση­λεύ­τριες που φρο­ντί­ζουν ασθε­νείς με COVID-19 στο Τσαντ, ένα από τα λιγό­τε­ρο ανε­πτυγ­μέ­να έθνη στον κόσμο. Πρό­κει­ται για μία χώρα, το ένα τρί­το της οποί­ας καλύ­πτε­ται από την έρη­μο Σαχάρα.

«Το βρί­σκω άδι­κο», λέει η 33χρονος για­τρός στο Associated Press. «Δεν έχω καν αυτή την επι­λο­γή. Το πρώ­το εμβό­λιο που θα λάβει άδεια, θα το πάρω» προσθέτει.

Ενώ τα πλου­σιό­τε­ρα κρά­τη έχουν απο­θέ­μα­τα εμβο­λί­ων για τους πολί­τες τους, πολ­λές φτω­χό­τε­ρες χώρες προ­σπα­θούν ακό­μα να εξα­σφα­λί­σουν δόσεις. Μερι­κές, όπως το Τσαντ, δεν έχουν ακό­μη λάβει εμβόλια.

«Στην Αφρική μόνο το 1% των εμβολίων παγκοσμίως»

Σύμ­φω­να με τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγεί­ας, πάνω από 10 χώρες, πολ­λές από τις οποί­ες στην Αφρι­κή, περι­μέ­νουν ακό­μη κάποιο εμβό­λιο. Οι ουρα­γοί στην κούρ­σα των εμβο­λί­ων στην αφρι­κα­νι­κή ήπει­ρο, μαζί με το Τσαντ, είναι η Μπουρ­κί­να Φάσο, το Μπου­ρού­ντι, η Ερυ­θραία και η Τανζανία.

«Οι καθυ­στε­ρή­σεις και οι ελλεί­ψεις οδη­γούν τις αφρι­κα­νι­κές χώρες πιο πίσω από τον υπό­λοι­πο κόσμο στη διά­θε­ση εμβο­λί­ων COVID-19 και στην Αφρι­κή χορη­γεί­ται μόνο το 1% των εμβο­λί­ων παγκο­σμί­ως», προει­δο­ποί­η­σε ο ΠΟΥ την Πέμπτη.

Σε μέρη όπου δεν υπάρ­χουν εμβό­λια, υπάρ­χει επί­σης η πιθα­νό­τη­τα να προ­κύ­ψουν νέες μεταλ­λά­ξεις, προει­δο­ποί­η­σε ο Τζιαν Γκά­ντι, συντο­νι­στής του μηχα­νι­σμού COVAX της UNICEF για τη δια­νο­μή εμβο­λί­ων σε φτω­χό­τε­ρες χώρες.

«Επο­μέ­νως, όλοι πρέ­πει να ανη­συ­χού­με για τυχόν έλλει­ψη κάλυ­ψης οπου­δή­πο­τε στον κόσμο» δήλω­σε ο ίδιος, προ­τρέ­πο­ντας τις πλου­σιό­τε­ρες χώρες να δωρί­σουν δόσεις εμβο­λί­ων στα κρά­τη που βρί­σκο­νται σε αναμονή.

Οι χώρες στην Αφρι­κή που περι­μέ­νουν ακό­μη εμβό­λια, δεν δια­θέ­τουν επί­σης ιδιαί­τε­ρο εξο­πλι­σμό για την παρα­κο­λού­θη­ση λοι­μώ­ξε­ων. Το Τσαντ έχει επι­βε­βαιώ­σει μόνο 170 θανά­τους, ενώ αξιω­μα­τού­χοι εκτι­μούν ότι ο αριθ­μός αυτός δεν αντα­πο­κρί­νε­ται στην πραγματικότητα.

«Όλοι πεθαί­νουν από αυτήν την ασθέ­νεια, πλού­σιοι ή φτω­χοί», τόνι­σε η Δρ. Τζάρ­μα. «Όλοι πρέ­πει να έχουν την ευκαι­ρία να εμβο­λια­στούν, ειδι­κά εκεί­νοι που είναι πιο εκτε­θει­μέ­νοι» πρόσθεσε.

Το Τσαντ ανα­μέ­νε­ται να λάβει μερι­κές δόσεις του εμβο­λί­ου της Pfizer τον επό­με­νο μήνα, εφό­σον μπο­ρέ­σει να στή­σει τις απα­ραί­τη­τες εγκα­τα­στά­σεις απο­θή­κευ­σης, προ­κει­μέ­νου να δια­τη­ρεί­ται σε πολύ χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες ‑όπως απαι­τεί­ται- το εμβόλιο.

Η δέσμευ­ση δόσε­ων του εμβο­λί­ου στην Ινδία δημιουρ­γεί φόβους για περαι­τέ­ρω καθυ­στε­ρή­σεις σε χώρες όπως η Μπουρ­κί­να Φάσο.

Στην Αϊτή των 11 εκατ. κατοί­κων, στην Καραϊ­βι­κή, δεν έχει χορη­γη­θεί ούτε ένα εμβό­λιο, καθώς ‑αν και είχε προ­γραμ­μα­τι­στεί η προ­μή­θεια 756.000 δόσε­ων του εμβο­λί­ου AstraZeneca- κυβερ­νη­τι­κοί αξιω­μα­τού­χοι δήλω­σαν ότι δεν υπάρ­χουν κατάλ­λη­λες υπο­δο­μές για την υπο­δο­χή του εμβο­λί­ου, ενώ εξέ­φρα­σαν επί­σης ανη­συ­χί­ες για πιθα­νές παρε­νέρ­γειες, σημειώ­νο­ντας πως θα προ­τι­μού­σαν ένα εμβό­λιο μιας δόσης.

Αρκε­τά μικρά νησιω­τι­κά κρά­τη στον Ειρη­νι­κό δεν έχουν ακό­μη λάβει κανέ­να εμβό­λιο, αν και παρου­σιά­ζουν μικρό αριθ­μό κρου­σμά­των, κάτι που σημαί­νει ότι υπάρ­χει λιγό­τε­ρο επεί­γου­σα ανά­γκη για εκστρα­τεί­ες εμβο­λια­σμού. Το Βανουά­του, με πλη­θυ­σμό 300.000, περι­μέ­νει να λάβει τις πρώ­τες δόσεις του εμβο­λί­ου της AstraZeneca αργό­τε­ρα αυτόν το μήνα, αλλά έχει κατα­γρά­ψει μόνο τρία κρούσματα.

Πηγή: Καθη­με­ρι­νή με πλη­ρο­φο­ρί­ες από Associated Press

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο