Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα επιστημονικά δεδομένα «φωνάζουν» ότι οι εμβολιασμοί θα πρέπει να συνδυαστούν με ουσιαστικά μέτρα προστασίας

Aυτό που οι υγειο­νο­μι­κοί και οι φορείς του λαι­κού κινή­μα­τος φωνά­ζουν εδώ και ένα χρό­νο «ότι οι εμβο­λια­σμοί είναι απα­ραί­τη­τοι, αλλά θα πρέ­πει να συν­δυα­στούν και με άλλα μέτρα προ­στα­σί­ας», επι­βε­βαιώ­νουν όλο και περισ­σό­τε­ρο τα επι­στη­μο­νι­κά δεδομένα.

Στη σημε­ρι­νή ενη­μέ­ρω­ση, η πρό­ε­δρος της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Εμβο­λια­σμών, Μ. Θεο­δω­ρί­δου, ανα­φέρ­θη­κε στις δύο βασι­κές ιδιό­τη­τες της παραλ­λα­γής «Όμι­κρον», την μεγά­λη μετα­δο­τι­κό­τη­τα και την ανο­σια­κή δια­φυ­γή που συν­δέ­ε­ται με την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των εμβολίων.

Η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα της τρί­της δόσης σχε­τι­κά με τη μεί­ω­ση των λοι­μώ­ξε­ων είναι της τάξε­ως του 50% και «είναι ακρι­βώς το γεγο­νός που μας έχει απο­γοη­τεύ­σει που δεν μπο­ρεί το εμβό­λιο να κτί­σει το τεί­χος και να στα­μα­τή­σει την μετά­δο­ση. Όμως το 50% είναι κρι­τή­ριο σύμ­φω­να με τον FDA χαρα­κτη­ρι­σμού ενός εμβο­λί­ου ως απο­τε­λε­σμα­τι­κού», τόνι­σε η Μ. Θεοδωρίδου.

Φυσι­κά, η παρα­δο­χή αυτή σε καμία περί­πτω­ση δεν υπο­βι­βά­ζει τη σημα­σία του εμβο­λια­σμού, το αντί­θε­το. Κάνει επι­τα­κτι­κή την ανά­γκη για μια ολο­κλη­ρω­μέ­νη εκστρα­τεία εμβο­λια­σμού, κάτι όμως που προ­ϋ­πο­θέ­τει να υπάρ­χει σύστη­μα Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας που σήμε­ρα είναι διαλυμένο.

Η πρό­ε­δρος της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Εμβο­λια­σμών ανέ­φε­ρε πως σύμ­φω­να με δεδο­μέ­να μελέ­της από τη Βρε­τα­νία, η χορή­γη­ση της τρί­της δόσης προ­λαμ­βά­νει τον θάνα­το σε ποσο­στό 95%, μετά δύο εβδο­μά­δες. Αντί­στοι­χα, με δύο δόσεις εμβο­λί­ου, μετά 25 εβδο­μά­δες, το ποσο­στό είναι 59%. Δηλα­δή και με την «Όμι­κρον», με την 3η δόση επι­τυγ­χά­νο­νται τα ποσο­στά που είχα­με με την παραλ­λα­γή «Δέλ­τα», σημείωσε.

Η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα για την εισα­γω­γή στο νοσο­κο­μείο απο­τυ­πώ­νε­ται από τρεις δια­φο­ρε­τι­κές μελέ­τες. Η μεί­ω­ση των εισα­γω­γών στο νοσο­κο­μείο με δύο δόσεις μετά από 4–6 μήνες είναι της τάξε­ως του 44% έως 68%, ενώ με τρεις δόσεις η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα κυμαί­νε­ται από 83 έως 90% και μάλι­στα με διάρ­κεια πέραν των τριών μηνών.

Ανα­φε­ρό­με­νη στην χορή­γη­ση τέταρ­της δόσης, είπε πως οι ερευ­νη­τές διε­θνώς είναι σκε­πτι­κοί, καθώς οι επα­να­λαμ­βα­νό­με­νοι εμβο­λια­σμοί και σε σύντο­μο διά­στη­μα, δεν απο­τε­λούν μία βιώ­σι­μη και μακρο­πρό­θε­σμη στρατηγική.

Επί­σης, για την υπο­πα­ραλ­λα­γή «Όμι­κρον 2», η Μ. Θεο­δω­ρί­δου σημεί­ω­σε ότι είναι περί­που 1,5 φορά πιο μετα­δο­τι­κή από την αρχι­κή «Όμι­κρον» αλλά δεί­χνει να μην αυξά­νει νοση­λεί­ες και θανάτους.

Ανα­φέρ­θη­κε, τέλος, στο σύν­δρο­μο long-covid, το οποίο έχει συγκε­ντρώ­σει την ανη­συ­χία και το ενδια­φέ­ρον των επι­στη­μό­νων, κι όπου σύμ­φω­να με επι­στη­μο­νι­κά δεδο­μέ­να ο εμβο­λια­σμός μειώ­νει τις πιθα­νό­τη­τες εμφα­νι­σής του. Το σύν­δρο­μο μετά-covid, όπως είπε, είναι άγνω­στης παθο­γέ­νειας που πιθα­νόν να οφεί­λε­ται σε μία φλεγ­μο­νώ­δη αντί­δρα­ση του ατό­μου και εμφα­νί­ζε­ται του­λά­χι­στον 4 εβδο­μά­δες μετά την λοί­μω­ξη, με συμ­πτώ­μα­τα κόπω­σης, δυσκο­λία στην ανα­πνοή, απώ­λεια όσφρη­σης, γεύ­σης, δια­τα­ρα­χή νοη­τι­κών λει­τουρ­γιών. Δεδο­μέ­να από την Βρε­τα­νία με αυτο­α­να­φο­ρές κατέ­γρα­ψαν 1.266.000 άτο­μα με συμ­πτω­μα­το­λο­γία σαν του long-covid. Βρέ­θη­κε ότι σε ποσο­στό 3 έως 12% υπήρ­χαν άτο­μα με συμ­πτώ­μα­τα μετά από 12 εβδο­μά­δες. Φαί­νε­ται από την κατα­γρα­φή στην Αγγλία ότι άτο­μα που έχουν εμβο­λια­στεί με δύο δόσεις έχουν κατά 50% μικρό­τε­ρη πιθα­νό­τη­τα να παρου­σιά­σουν αυτό το σύνδρομο.

Από την πλευ­ρά του ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας, Μάριος Θεμι­στο­κλέ­ους, ανα­κοί­νω­σε πως έρχε­ται στις 21 Φλε­βά­ρη το εμβό­λιο Novavax, με 168.000 (από τις 474.000 ανα­με­νό­με­νες) δόσεις και θα δια­τε­θεί σε συγκε­κρι­μέ­να εμβο­λια­στι­κά κέντρα και περιοχές.

Ο Μ. Θεμι­στο­κλέ­ους είπε ακό­μα πως μέχρι τώρα, από τους 5,8 εκα­τομ­μύ­ρια δικαιού­χους της 3ης δόσης, έχουν εμβο­λια­στεί 4,8 εκα­τομ­μύ­ρια, ενώ 200.000 ραντε­βού έχουν κλει­στεί για το επό­με­νο διά­στη­μα. Επί­σης, μέχρι στιγ­μής είναι πλή­ρως εμβο­λια­σμέ­νο το 69,8% του πλη­θυ­σμού και πως 3 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις έχουν δοθεί σε άλλες χώρες από τη χώρα μας.

Πηγή: 902.gr

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο