Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα “Ηλιοτρόπια” του Βαν Γκογκ δεν θα ξαναταξιδέψουν στο εξωτερικό

Τα διά­ση­μα “Ηλιο­τρό­πια” του Βίν­σεντ Βαν Γκογκ, ένας πίνα­κας που έγι­νε διά­ση­μος σε όλο τον κόσμο, δεν θα ταξι­δεύ­ουν πια στο εξω­τε­ρι­κό λόγω της “ευθραυ­στό­τη­τάς” τους, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το μου­σείο που είναι αφιε­ρω­μέ­νο στον ολλαν­δό μετα-ιμπρε­σιο­νι­στή ζωγρά­φο (1853–1890).

Διε­θνής έρευ­να πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε για τον πίνα­κα κατά την οποία δια­πι­στώ­θη­κε ότι η κατά­στα­σή του είναι “στα­θε­ρή αλλά εύθραυ­στη”, ανα­κοί­νω­σε το μου­σείο Βαν Γκογκ του Αμστερ­νταμ. “Για τον λόγο αυτό απο­φα­σί­σα­με τα ‘Ηλιο­τρό­πια’ να μην ταξι­δεύ­ουν πλέ­ον. Αυτό το αρι­στούρ­γη­μα της συλ­λο­γής” θα μεί­νει μόνι­μα στο μου­σείο Βαν Γκογκ του Άμστερ­νταμ, δήλω­σε ο διευ­θυ­ντής του μου­σεί­ου ‘Αλεξ Ρούγκερ.

Ο πίνα­κας που φιλο­τε­χνή­θη­κε πριν από 130 χρό­νια υπο­βάλ­λε­ται σε λεπτο­με­ρή εξέ­τα­ση από το 2016 από ολλαν­δούς ειδι­κούς, σε συνερ­γα­σία με βέλ­γους, ιτα­λούς, πολω­νούς συνα­δέλ­φους τους. Για την έρευ­να χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν οι πιο σύγ­χρο­νες τεχνι­κές προ­κει­μέ­νου να συλ­λε­χθούν όσο το δυνα­τόν περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες για τον πίνα­κα, κυρί­ως για την τωρι­νή του κατά­στα­ση και για τα υλι­κά που είχε χρη­σι­μο­ποι­ή­σει ο ζωγράφος.

“Ένα σημα­ντι­κό πόρι­σμα της έρευ­νας είναι ότι αυτές οι επι­στρώ­σεις του χρώ­μα­τος είναι στα­θε­ρές αλλά πολύ ευαί­σθη­τες στους κρα­δα­σμούς και στις αλλα­γές της υγρα­σί­ας και της θερ­μο­κρα­σί­ας. Συνε­πώς είναι βασι­κό ο πίνα­κας να μετα­κι­νεί­ται το λιγό­τε­ρο δυνα­τόν”, τόνι­σε ο ‘Αλεξ Ρούγκερ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο