Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα Ιμαλάια η επόμενη ασύλληπτη καταστροφή

 

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Τα τελευ­ταία στοι­χεία της έκθε­σης του ΟΗΕ, όσο όλοι μας είμα­στε στραμ­μέ­νοι προς την κατα­στρο­φή της Αμα­ζο­νί­ας και στην Αρκτι­κή, σοκά­ρουν για την κατά­στα­ση στα Ιμα­λάια που αν δεν παρ­θούν μέτρα οι παγε­τώ­νες που τρο­φο­δο­τούν με νερό 10 μεγά­λα ποτά­μια της περιο­χής μετα­ξύ των οποί­ων και κάποια από τα μεγα­λύ­τε­ρα ποτά­μια του κόσμου, τον Γάγ­γη, τον Κίτρι­νο ποτα­μό, τον Μεκόνγκ και τον Ινδό θα μειω­θούν κατά το ένα τρί­το σε λίγα χρόνια.

Η μεί­ω­ση των παγε­τώ­νων που σύμ­φω­να με τους επι­στή­μο­νες ήδη έχει αρχί­σει, θα επιρ­ρε­ά­σει χώρες όπως την Κίνα, Ινδία, Πακι­στάν, Αφγα­νι­στάν, Μπα­γκλα­ντές, Μια­μάρ, Νεπάλ.

Η περιο­χή των Ιμα­λαί­ων απο­κα­λεί­ται και Τρί­τος Πόλος μιας και μετά την Αρκτι­κή και την Ανταρ­κτι­κή είναι η περιο­χή με την μεγα­λύ­τε­ρη ποσό­τη­τα πάγων και παγε­τώ­νων έκτα­σης 60.000 τετρα­γω­νι­κών χιλιομέτρων.

Είναι η δεξα­με­νή νερού της Νοτιο­α­να­το­λι­κής Ασίας

Δισε­κα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι, 1,9 για την ακρί­βεια, θα επη­ρε­α­στούν, θα κατα­στρα­φούν παρα­γω­γές και οικο­νο­μί­ες, χώρες και ολό­κλη­ροι λαοί, αν μειω­θεί η προ­μή­θεια του νερού. Με τον βαθ­μιαίο λειώ­σι­μο των πάγων πρώ­τα εμφα­νί­ζε­ται ξηρα­σία και κατό­πιν ξαφ­νι­κές πλημμύρες.

Οι θάλασ­σες θα γίνουν όξι­νες, οι σοδειές μικρό­τε­ρες, υδροη­λε­κτρι­κά έργα θα αχρη­στευ­τούν, είδη της χλω­ρί­δας και πανί­δας θα εξα­φα­νι­στούν, απρό­σμε­νες θύελ­λες, κατο­λι­σθή­σεις, ξηρα­σία και πυρ­κα­γιές θα είναι τα επακόλουθα.

Δολο­φο­νι­κές πλημ­μύ­ρες θα πλή­ξουν την Νοτιο­α­να­το­λι­κή Ασία. Θα οξυν­θούν οι αντι­θέ­σεις για την προ­τε­ραιό­τη­τα χρή­σης του νερού.

Σπά­νια ανα­φέ­ρε­ται κανείς στους κιν­δύ­νους που δημιουρ­γού­νται στην συγκε­κρι­μέ­νη περιοχή.

Η κατα­στρο­φή όμως πλη­σιά­ζει, μας το υπεν­θυ­μί­ζουν 350 επι­στή­μο­νες από 23 χώρες της οργά­νω­σης International Centre for Integrated Mountain Development, ακό­μη και αν ακο­λου­θη­θεί κατά γράμ­μα η Συν­θή­κη του Παρι­σιού για το κλί­μα που προ­βλέ­πει μεί­ω­ση της παγκό­σμιας θερ­μο­κρα­σί­ας κατά 1,5 βαθμούς.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη απο­συρ­θεί από την συμ­φω­νία αλλά και οι υπό­λοι­ποι συνε­ταί­ροι στην πρά­ξη δεν ακο­λου­θούν την συμφωνία.

Να υπεν­θυ­μί­σου­με ακό­μη πως πολ­λές από τις ρυπο­γό­νες βιο­μη­χα­νί­ες των λεγό­με­νων εξε­λιγ­μέ­νων χωρών έχουν μετα­φερ­θεί σε χώρες σαν το Μπα­γκλα­ντές και το Πακι­στάν για φτη­νά μερο­κά­μα­τα και φτη­νές πρώ­τες ύλες. Ακό­μη η ύπαρ­ξη χωρών στην περιο­χή σαν την Ινδία και την Κίνα που βρί­σκο­νται στον στό­χο των κατη­γο­ριών ότι δεν τηρούν τις συμ­φω­νί­ες σε συν­δια­σμό με την πυκνό­τη­τα του πλη­θυ­σμού στην περιο­χή επι­δει­νώ­νει και την ρύπαν­ση αλλά και την σφο­δρό­τη­τα των επιπτώσεων.

Η επι­κεί­με­νη κατα­στρο­φή στα Ιμα­λάια αλλά και στις υπό­λοι­πες περιο­χές της γης συν­δέ­ε­ται με την δημο­σιο­ποί­η­ση μιας άλλης έρευ­νας που πρό­σφα­τα αναρ­τή­θη­κε στο ΑΤΕΧΝΩΣ και ανα­φέ­ρει πως:

Οι 100 μεγα­λύ­τε­ρες εται­ρεί­ες του κόσμου ευθύ­νο­νται για το 70% του συνό­λου των ατμο­σφαι­ρι­κών ρύπων που επη­ρε­ά­ζουν την ρύπαν­ση και την υπερ­θέρ­μαν­ση είναι το συμπέ­ρα­σμα τους.

Όπως χαρα­κτη­ρι­στι­κά ανα­φέ­ρει ο επι­κε­φα­λής της έρευ­νας  καθη­γη­τής Henrik Österblom στον τομέα περι­βάλ­λο­ντος στο  Stockholm Resilience Centre του Πανε­πι­στή­μιου της Στοκχόλμης.

-Όταν μιλά­με για παγκό­σμιες λύσεις για το πρό­βλη­μα της ρύπαν­σης πρέ­πει να ξέρου­με ποιοί πρέ­πει να κάθο­νται από την άλλη μεριά του τρα­πε­ζιού, εννο­ώ­ντας τις 100 τερά­στιες εται­ρεί­ες ρυπαντές.

Εμείς θα προ­σθέ­σου­με μόνο πως η άλλη μεριά του τρα­πε­ζιού έπρε­πε να είναι το εδώ­λιο του κατη­γο­ρου­μέ­νου για αυτούς που δεν σέβο­νται ούτε την ζωή μας ούτε το περι­βάλ­λον μπρο­στά στο καπι­τα­λι­στι­κό κέρδος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο