Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα κέρδη τους οι νεκροί μας — Μέτρα τώρα για την υγεία και τη ζωή του λαού!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ — ΦΟΡΕΩΝ
ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Αγώνας για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, Επίταξη του ιδιωτικού τομέα,

Για ασφαλή σχολεία και συγκοινωνίες, Για μέτρα σε χώρους δουλειάς

Στο πόδι είναι εργα­τι­κά σωμα­τεία, σύλ­λο­γοι υγειο­νο­μι­κών, φορείς αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων και μαζι­κοί φορείς σε όλη τη χώρα, δίνο­ντας μάχη για την προ­στα­σία του λαού από την παν­δη­μία, κόντρα στα πρω­τό­κολ­λα — «λάστι­χο» της κυβέρ­νη­σης, που υπο­τάσ­σο­νται στην προ­στα­σία των κερ­δών των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και στη λογι­κή «κόστους — οφέλους».
Και, παρά το τσου­χτε­ρό κρύο χτες, τόσο στην Αθή­να όσο και σε όλη τη χώρα, με τις συγκε­ντρώ­σεις που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν δια­τρα­νώ­θη­καν τα δίκαια αιτή­μα­τα του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος για μέτρα προ­στα­σί­ας, επί­τα­ξη των ιδιω­τι­κών ομί­λων της Υγεί­ας, για απο­συμ­φό­ρη­ση στα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς, άδειες στους εργα­ζό­με­νους που νοσούν ή τίθε­νται σε καρα­ντί­να, δωρε­άν μαζι­κά τεστ με ευθύ­νη κρά­τους — εργο­δο­σί­ας κ.ο.κ. στους εργα­ζό­με­νους που νοσούν ή τίθε­νται σε καραντίνα.

Στην Αθή­να, η συγκέ­ντρω­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε έξω από το υπουρ­γείο Υγεί­ας, με τη συμ­με­το­χή δεκά­δων σωμα­τεί­ων εργα­ζο­μέ­νων του ιδιω­τι­κού και του δημό­σιου τομέα. «Τα κέρ­δη τους, οι νεκροί μας. Μέτρα τώρα για την υγεία του λαού. Επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα της Υγεί­ας»: Πίσω από το σύν­θη­μα αυτό πήραν τη θέση τους εκπρό­σω­ποι συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων. Με τις παρεμ­βά­σεις τους στη συνέ­ντευ­ξη Τύπου μπρο­στά στην είσο­δο του υπουρ­γεί­ου, οργά­νω­σαν τη δική τους ενη­μέ­ρω­ση του λαού σε αντι­πα­ρά­θε­ση με την κυβερ­νη­τι­κή προ­πα­γάν­δα, με την οποία τα στε­λέ­χη του υπουρ­γεί­ου κλί­νουν σε όλες τις πτώ­σεις την ατο­μι­κή ευθύ­νη, καλ­λιερ­γούν επι­κίν­δυ­νο εφη­συ­χα­σμό και υπε­ρα­σπί­ζο­νται την πολι­τι­κή που συνε­χί­ζει να αφή­νει αθω­ρά­κι­στο το δημό­σιο σύστη­μα Υγείας.

Οι ανάγκες του λαού δεν συναντιούνται με την επιχειρηματική δράση

Η Αφρο­δί­τη Ρέν­τζιου, πρό­ε­δρος της ΟΕΝΓΕ, σημεί­ω­σε μετα­ξύ άλλων το βαρύ τίμη­μα που πλη­ρώ­νουν εδώ και δύο χρό­νια οι δημό­σιες μονά­δες Υγεί­ας, εξαι­τί­ας της εγκλη­μα­τι­κής κυβερ­νη­τι­κής πολι­τι­κής. Τα νοσο­κο­μεία, όχι μόνο δεν έχουν ενι­σχυ­θεί με όλο το ανα­γκαίο μόνι­μο προ­σω­πι­κό, απε­να­ντί­ας οι υγειο­νο­μι­κοί, που έτσι και αλλιώς δεν επαρ­κού­σαν πριν από την έναρ­ξη της παν­δη­μί­ας, είναι λιγό­τε­ροι από ό,τι ήταν πριν από 2 — 3 χρό­νια. Προ­τε­ραιό­τη­τα της κυβέρ­νη­σης δεν είναι να ενι­σχύ­σει με μόνι­μο προ­σω­πι­κό το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας, αλλά να εξα­σφα­λί­σει ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρες περι­κο­πές των δαπα­νών για τα λει­τουρ­γι­κά έξο­δα των νοσο­κο­μεί­ων, ενώ προ­ω­θεί τα αντι­δρα­στι­κά της σχέ­δια για το νέο ΕΣΥ.

Ανέ­δει­ξε ότι τα νοσο­κο­μεία και τα Κέντρα Υγεί­ας είναι στο «κόκ­κι­νο» κάτω από τα όρια ασφα­λούς λει­τουρ­γί­ας και εφη­μέ­ρευ­σης, με τους υγειο­νο­μι­κούς εξου­θε­νω­μέ­νους. Και, δίνο­ντας απά­ντη­ση στον επι­κίν­δυ­νο εφη­συ­χα­σμό, υπο­γράμ­μι­σε ότι σε εξέ­λι­ξη βρί­σκο­νται δύο παράλ­λη­λα επι­δη­μι­κά κύμα­τα με την «Ομι­κρον» να επε­λαύ­νει και την ίδια ώρα η κυβέρ­νη­ση δια­δί­δει επι­κίν­δυ­να σενά­ρια ότι πλη­σιά­ζει το τέλος της παν­δη­μί­ας, για να μην πάρει μέτρα προ­στα­σί­ας της ζωής και της υγείας.

Αντί, σημεί­ω­σε, για την επα­να­λει­τουρ­γία των 8 νοσο­κο­μεί­ων που παρα­μέ­νουν κλει­στά 10 χρό­νια τώρα με ευθύ­νη τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, την επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα Υγεί­ας χωρίς παζά­ρια και χωρίς απο­ζη­μί­ω­ση για μια ακό­μη φορά τμή­μα­τα, κλι­νι­κές, ολό­κλη­ρα νοσο­κο­μεία μετα­τρέ­πο­νται σε Covid, στε­ρώ­ντας κρε­βά­τια και πολύ­τι­μες υπη­ρε­σί­ες από ασθε­νείς που αντι­με­τω­πί­ζουν άλλα προ­βλή­μα­τα υγείας.

«Οι ανά­γκες του λαού», τόνι­σε, «για δημό­σιες και δωρε­άν υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας που­θε­νά δεν συνα­ντιού­νται με την επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση στην Υγεία, με την πολι­τι­κή που θεω­ρεί την υγεία μας κόστος από τη μία και ευκαι­ρία για μπίζ­νες και για κέρ­δη από την άλλη για τους λίγους. Η υπε­ρά­σπι­ση της υγεί­ας και της ζωής μας βρί­σκε­ται στα χέρια μας, είναι δική μας υπόθεση».

Οι υγειονομικοί δεν είναι μηχανές!

«Οποιοι μιλούν ότι η παν­δη­μία έχει τελειώ­σει, οποί­οι λένε ότι αντέ­χουν τα νοσο­κο­μεία, τους καλού­με να επι­σκε­φτούν ένα νοσο­κο­μείο στην εφη­με­ρία του», τόνι­σε ο Μιχά­λης Γιαν­νά­κος, πρό­ε­δρος της ΠΟΕΔΗΝ. Μετέ­φε­ρε τα σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν καθη­με­ρι­νά οι υγειο­νο­μι­κοί, τον συνω­στι­σμό των ασθε­νών σε ράν­τζα, τις δια­σω­λη­νώ­σεις εκτός ΜΕΘ αλλά και την κοροϊ­δία της «συνει­σφο­ράς» του ιδιω­τι­κού τομέα στον οποίο κατευ­θύ­νο­νται μόνο περι­στα­τι­κά στη φάση της απο­κα­τά­στα­σης. «Δεν είμα­στε μηχα­νές να δου­λεύ­ου­με αστα­μά­τη­τα», τόνι­σε και στη­λί­τευ­σε το μέτρο της ανα­στο­λής των ανεμ­βο­λί­α­στων υγειο­νο­μι­κών, την ίδια στιγ­μή που συνά­δελ­φοί τους ανα­γκά­ζο­νται να δου­λεύ­ουν ακό­μα κι αν έχουν συμπτώματα.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για το δικαίωμα στην υγεία και τη μόρφωση

Για την κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί στις σχο­λι­κές αίθου­σες, όπου τις τελευ­ταί­ες μέρες τα κρού­σμα­τα σε μαθη­τές και εκπαι­δευ­τι­κούς ξεπερ­νούν τις 30.000, μίλη­σε ο Αχιλ­λέ­ας Ζορ­μπάς, μέλος της Διοί­κη­σης της ΔΟΕ. «Τα χιλιά­δες έκτα­κτα κενά που δημιουρ­γού­νται καθη­με­ρι­νά, έρχο­νται να προ­στε­θούν στα πάνω από 5.500 λει­τουρ­γι­κά κενά στην πρω­το­βάθ­μια εκπαί­δευ­ση και στα πάνω από 3.500 στη δευ­τε­ρο­βάθ­μια, που δεν έχουν καλυ­φθεί μέχρι στιγ­μής. Την ίδια στιγ­μή, η κυβέρ­νη­ση ανα­κοι­νώ­νει μόλις 1.774 προ­σλή­ψεις εκ των οποί­ων οι μισοί σχε­δόν 3μηνίτες!», ανέ­φε­ρε. Μίλη­σε ακό­μα για το «κου­κού­λω­μα» των κενών, αφού επι­στρα­τεύ­ο­νται και οι συγ­χω­νεύ­σεις τμη­μά­των με «στοί­βαγ­μα 25, 26, 27 και 28 μαθη­τών ακό­μα και δια­φο­ρε­τι­κών τάξε­ων σε αίθου­σες κλου­βιά», η κατάρ­γη­ση διδα­κτι­κών ωρών, το κλεί­σι­μο των ολο­ή­με­ρων τμη­μά­των, η μετα­τρο­πή των εκπαι­δευ­τι­κών σε «λάστι­χο» ακό­μα και αν δεν έχουν αναρ­ρώ­σει πλή­ρως. Εκτός από την επι­βε­βλη­μέ­νη αραί­ω­ση των μαθη­τών στα τμή­μα­τα και την κάλυ­ψη των χιλιά­δων κενών, επι­σή­μα­νε την ανά­γκη για χορή­γη­ση έκτα­κτου κον­δυ­λί­ου στις σχο­λι­κές επι­τρο­πές για την κάλυ­ψη των ανα­γκών σε μέσα ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας, θέρ­μαν­ση και αντι­με­τώ­πι­ση των ελλεί­ψε­ων στο προ­σω­πι­κό καθα­ριό­τη­τας. Στην κατεύ­θυν­ση αυτή, χαι­ρέ­τι­σε τις κινη­το­ποι­ή­σεις που ανα­πτύσ­σο­νται τόσο στην Ελλά­δα όσο και στο εξω­τε­ρι­κό, με ενδει­κτι­κό παρά­δειγ­μα τη χτε­σι­νή απερ­γία των εκπαι­δευ­τι­κών στη Γαλ­λία. «Δυνα­μώ­νου­με τώρα τον αγώ­να για το δικαί­ω­μα στην υγεία και τη μόρ­φω­ση!», ήταν το κάλε­σμα στο οποίο κατέληξε.

Στο «μη παρέκει» η κατάσταση στους χώρους δουλειάς

«Είμα­στε σήμε­ρα εδώ για­τί προ­φα­νώς τα μέτρα που δεν έχει πάρει η κυβέρ­νη­ση δύο χρό­νια τώρα έχουν φέρει την κατά­στα­ση στο ως εδώ και μη παρέ­κει μέσα στους εργα­σια­κούς χώρους, στα σχο­λεία, και αλλού», σημεί­ω­σε ο Μάρ­κος Μπε­κρής, πρό­ε­δρος του Εργα­τι­κού Κέντρου Πει­ραιά. Και, φέρ­νο­ντας παρα­δείγ­μα­τα από χώρους δου­λειάς της περιο­χής του Πει­ραιά, μίλη­σε για τα καρά­βια, όπου οι ναυ­τερ­γά­τες στε­ρού­νται ακό­μα και υπο­τυ­πώ­δη ατο­μι­κά μέσα προ­στα­σί­ας, ενώ αν κάποιος νοσή­σει εν πλω «η πορεία του πλοί­ου δεν αλλά­ζει ώστε να νοση­λευ­τεί άμε­σα σε κάποιο νοσο­κο­μείο». Στο Εμπό­ριο, δεκά­δες κρού­σμα­τα απο­κρύ­πτο­νται από την εργο­δο­σία και οι εργα­ζό­με­νοι υπο­χρε­ώ­νο­νται να πάνε στη δου­λειά. Στην COSCO οι απο­λυ­μάν­σεις των μηχα­νη­μά­των δεν είναι επαρ­κείς, ενώ δεν γίνε­ται περιο­δι­κός έλεγ­χος και το λιμά­νι κιν­δυ­νεύ­ει «να μετα­τρα­πεί σε μια υγειο­νο­μι­κή βόμ­βα». Σε ναυ­τι­λια­κές εται­ρεί­ες, εργα­ζό­με­νοι επι­στρέ­φουν στη δου­λειά ακό­μα και ασθε­νείς, ρεπό και άδειες «κόβο­νται». «Μπρο­στά σ’ αυτήν την κατά­στα­ση τα εργα­τι­κά σωμα­τεία του Πει­ραιά, το Εργα­τι­κό Κέντρο Πει­ραιά, παίρ­νου­με την κατά­στα­ση στα χέρια μας», τόνι­σε και προ­α­νήγ­γει­λε τη διορ­γά­νω­ση συλ­λα­λη­τη­ρί­ου στο οποίο θα «ενω­θούν οι φωνές των εργα­ζο­μέ­νων της στε­ριάς και της θάλασ­σας» ενά­ντια στην πολι­τι­κή «που μας αφή­νει ανο­χύ­ρω­τους μπρο­στά και στην παν­δη­μία».

Σε τραγική κατάσταση οι αστικές συγκοινωνίες

Ο Γιώρ­γος Βαρ­δά­κης, εργα­ζό­με­νος στις αστι­κές συγκοι­νω­νί­ες, μέλος του ΔΣ του Σωμα­τεί­ου Τεχνι­κών και Εργα­ζο­μέ­νων ΟΑΣΑ — ΟΣΥ, επε­σή­μα­νε ότι η παν­δη­μία βρή­κε τις αστι­κές συγκοι­νω­νί­ες σε φάση απα­ξί­ω­σης, απο­τέ­λε­σμα της πολι­τι­κής ιδιω­τι­κο­ποί­η­σή τους. Σήμε­ρα μαζί με τα λεω­φο­ρεία που έχουν ενοι­κια­στεί είναι δια­θέ­σι­μα μόλις 1.045. Οι τελευ­ταί­ες προ­σλή­ψεις έχουν γίνει το 2008, ενώ τα τελευ­ταία οχή­μα­τα αγο­ρά­στη­καν το 2009. Στη στα­θε­ρή τρο­χιά, οι ίδιοι ή και λιγό­τε­ροι συρ­μοί πρέ­πει να σηκώ­σουν περισ­σό­τε­ρο κόσμο.

Εδώ και δύο χρό­νια, ανέ­φε­ρε, «η κυβέρ­νη­ση απορ­ρί­πτει τα αιτή­μα­τα πύκνω­σης των δρο­μο­λο­γί­ων και λήψης μέτρων για την προ­στα­σία των εργα­ζο­μέ­νων. Οι προ­σλή­ψεις προ­σω­πι­κού που έγι­ναν ήταν στα­γό­να στον ωκε­α­νό, εξα­νε­μί­στη­καν μέσα σε αυτά τα δύο χρό­νια μόνο από τις συντα­ξιο­δο­τή­σεις. Η είσο­δος των ΚΤΕΛ με κρι­τή­ριο καθα­ρά και μόνο το κέρ­δος το μόνο που έφε­ραν είναι 12ωρα και 16ωρα στο τιμό­νι, με οχή­μα­τα που ούτε τα ελέγ­χει κανείς και φυσι­κά ούτε λόγος για απο­λύ­μαν­ση! Ακό­μα δεν δια­θέ­τουν στο σύνο­λό τους τις απα­ραί­τη­τες προ­δια­γρα­φές τα λεγό­με­να νοι­κιά­ρι­κα που ο ελλη­νι­κός λαός θα χρυσοπληρώσει».

Επε­σή­μα­νε ότι στον κλά­δο του μετρά­νε ήδη τρεις νεκρούς συνα­δέλ­φους από Covid και τη δοσμέ­νη στιγ­μή το πρό­βλη­μα είναι μεγα­λύ­τε­ρο. Ηδη σε κάποια αμα­ξο­στά­σια κλεί­νουν τμή­μα­τα, αφού νοσούν ομα­δι­κά τεχνί­τες ενώ αυτήν τη βδο­μά­δα περί­που 100 οδη­γοί είναι εκτός δου­λειάς. Αυτό θα επι­φέ­ρει νέα μεί­ω­ση στο ήδη λει­ψό συγκοι­νω­νια­κό έργο που στη­ρί­ζε­ται σε μεγά­λο βαθ­μό στα δεδου­λευ­μέ­να ρεπό και την εντα­τι­κο­ποί­η­ση της δουλειάς.

«Παρών» από τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης

Το «παρών» στην κινη­το­ποί­η­ση με το δικό τους πανό έδω­σαν οι εργα­ζό­με­νοι στο Νοσο­κο­μείο Παί­δων Πεντέ­λης που δίνουν μάχη για να μεί­νει το νοσο­κο­μείο ανοι­χτό και να συνε­χί­σει τις εφη­με­ρί­ες του. Εκ μέρους των εργα­ζο­μέ­νων, η Δέσποι­να Δήμου κατήγ­γει­λε την από­φα­ση του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας να στα­μα­τή­σει η λει­τουρ­γία των παι­δια­τρι­κών κλι­νι­κών, να ανα­στα­λούν οι εφη­με­ρί­ες και το νοσο­κο­μείο να μετα­τρα­πεί σε εμβο­λια­στι­κό κέντρο. «Στη­ρί­ζου­με τον εμβο­λια­σμό παι­διών και ενη­λί­κων», τόνι­σε και πρό­σθε­σε πως αυτός πρέ­πει να γίνε­ται με σοβα­ρό σχε­δια­σμό σε δομές Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας και όχι να οδη­γεί στην κατάρ­γη­ση της 24ωρης λει­τουρ­γί­ας ενός εκ των τεσ­σά­ρων παι­δια­τρι­κών νοσο­κο­μεί­ων της χώρας.

Ηχηρό μήνυμα διεκδίκησης και από τη Θεσσαλονίκη

Με τα πανό και τις σημαί­ες τους υψω­μέ­νες και φωνά­ζο­ντας συν­θή­μα­τα, τα σωμα­τεία και στη Θεσ­σα­λο­νί­κη ανέ­δει­ξαν τις ευθύ­νες κυβέρ­νη­σης — εργο­δο­σί­ας για τις εκα­τόμ­βες νεκρών και πρό­βα­λαν τις διεκ­δι­κή­σεις τους. Εργα­ζό­με­νοι όλων των κλά­δων, από τον ιδιω­τι­κό και το δημό­σιο τομέα, υγειο­νο­μι­κοί, εργα­ζό­με­νοι στον Του­ρι­σμό και στις Κατα­σκευ­ές, εκπαι­δευ­τι­κοί, δια­νο­μείς και βιο­μη­χα­νι­κοί εργά­τες, φοι­τη­τές και μαθη­τές στο πλάι των γονιών τους, μαζί με τους από­μα­χους της δου­λειάς. Ολοι με μια φωνή απαί­τη­σαν «Φάρ­μα­κα, για­τρούς, δωρε­άν Υγεία — Τώρα να πλη­ρώ­σει η εργοδοσία».

Στη συγκέ­ντρω­ση μίλη­σε ο Θανά­σης Κοκο­νάς, πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Ενώ­σε­ων Γονέ­ων Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, ο οποί­ος ανα­φέρ­θη­κε στην κατά­στα­ση στα σχο­λεία, τονί­ζο­ντας ως χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα ότι στον νομό Θεσ­σα­λο­νί­κης προ­σλή­φθη­καν μόλις 53 εκπαι­δευ­τι­κοί! Για τα σχο­λεία μίλη­σε και η Σοφία Κυρια­κί­δου, αντι­πρό­ε­δρος της Β’ ΕΛΜΕ, ανα­δει­κνύ­ο­ντας την καθη­με­ρι­νή αύξη­ση των κρου­σμά­των αλλά και των κενών σε εκπαιδευτικούς.

Η Ναφέ­λη Ζαφει­ρού­λη, εκ μέρους του Συλ­λό­γου Φοι­τη­τών Ιατρι­κής, σημεί­ω­σε ότι δεν έγι­νε πρό­σλη­ψη διδα­κτι­κού προ­σω­πι­κού ούτε αξιο­ποί­η­ση ελεύ­θε­ρων χώρων για να σπά­σουν τα τμή­μα­τα, με απο­τέ­λε­σμα να τίθε­ται σε κίν­δυ­νο η υγεία χιλιά­δων φοι­τη­τών και να υπο­βαθ­μί­ζε­ται η ποιό­τη­τα του μαθή­μα­τος. Κατήγ­γει­λε δε ότι τέτοιοι χώροι, π.χ. αμφι­θέ­α­τρα των σχο­λών, νοι­κιά­ζο­νται σε επι­χει­ρή­σεις για να κάνουν σεμινάρια.

Παρό­ντες δια­νο­μείς της «e‑food»

Για την κατά­στα­ση στα νοσο­κο­μεία μίλη­σε η Ρού­λα Γεωρ­γιά­δου, μέλος του ΔΣ της Ενω­σης Νοσο­κο­μεια­κών Ιατρών Θεσ­σα­λο­νί­κης, τονί­ζο­ντας ότι η κυβέρ­νη­ση κρα­τά κλει­στά τα Νοσο­κο­μεία «Λοι­μω­δών», πρώ­ην 424 και «Πανα­γία» την ίδια στιγ­μή που δια­σω­λη­νω­μέ­νοι ασθε­νείς παρα­μέ­νουν εκτός ΜΕΘ για πολ­λές μέρες, ή «βαφτί­ζει» ΜΕΘ κλι­νι­κές χωρίς τις κατάλ­λη­λες υποδομές.

Ο Δημή­τρης Μπε­λό­που­λος, πρό­ε­δρος της Ενω­σης Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων, μετέ­φε­ρε την αλλη­λεγ­γύη και στή­ρι­ξη στα λαϊ­κά στρώ­μα­τα του Καζακ­στάν και ανέ­φε­ρε ότι «το σύν­θη­μα που βρο­ντο­φώ­να­ξαν οι συνά­δελ­φοί μας της “Καρ­φούρ” στη Γαλ­λία, “τα κέρ­δη σας οι νεκροί μας”, δεί­χνει τον πραγ­μα­τι­κό ένο­χο για αυτήν την κατά­στα­ση: Το κέρ­δος των καπι­τα­λι­στών. Αυτό το σύν­θη­μα όμως δεί­χνει και τον δρό­μο που πρέ­πει να ακο­λου­θή­σου­με. Είναι ο δρό­μος της σύγκρου­σης με τα κέρ­δη των ομίλων».

Ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς της εργατικής τάξης

Η συγκέ­ντρω­ση ολο­κλη­ρώ­θη­κε με χαι­ρε­τι­σμό από τον Ηλία Νεο­χω­ρί­τη, πρό­ε­δρο της προ­σω­ρι­νής Διοι­κού­σας Επι­τρο­πής του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων της «e‑food», οι οποί­οι παρευ­ρέ­θη­καν μαζι­κά και συγκρο­τη­μέ­να, με το πανό τους να προ­βάλ­λει την απαί­τη­ση για «Δωρε­άν μέτρα υγειο­νο­μι­κής προ­στα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων — δια­γρα­φή των άδι­κων προστίμων».

Την ώρα που μιλού­σε, σε μια συμ­βο­λι­κή κίνη­ση δια­νο­μείς άφη­ναν τα κρά­νη τους μπρο­στά στο βήμα και από κάτω συνά­δελ­φοί τους έγρα­ψαν το σύν­θη­μα «Τα κέρ­δη τους οι νεκροί μας». Δυνα­τά ακού­στη­κε και το σύν­θη­μα «Απλή­ρω­τη δου­λειά, σακα­τε­μέ­νοι εργά­τες — έτσι πλου­τί­ζουν οι κεφαλαιοκράτες».

Στην Πάτρα και άλλες πόλεις

«Για ακό­μη μια φορά, είμα­στε στο ίδιο έργο θεα­τές, με επι­κίν­δυ­να μέτρα για προ­σω­πι­κό και ασθε­νείς στα νοσο­κο­μεία, με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης, η οποία δεν έχει λάβει έως σήμε­ρα κανέ­να ουσια­στι­κό μέτρο για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας», σημεί­ω­σε, μετα­ξύ άλλων, ο Δημή­τρης Μαρ­μού­τας, πρό­ε­δρος του Εργα­τι­κού Κέντρου Πάτρας, κατά τη διάρ­κεια της χτε­σι­νής συγκέ­ντρω­σης και του συλ­λα­λη­τη­ρί­ου για τη λήψη μέτρων προ­στα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων και συνο­λι­κά της υγεί­ας του λαού.

Στο κάλε­σμα του ΕΚΠ αντα­πο­κρί­θη­καν εργα­τι­κά σωμα­τεία, συντα­ξιού­χοι και φοι­τη­τές, ενώ το «παρών» στη συγκέ­ντρω­ση έδω­σε αντι­προ­σω­πεία της δημο­τι­κής αρχής με επι­κε­φα­λής τον δήμαρ­χο, Κώστα Πελε­τί­δη.

Πριν από την κεντρι­κή ομι­λία, χαι­ρε­τι­σμό απηύ­θυ­ναν ο πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Νέων Τεχνο­λο­γιών και Τηλε­πι­κοι­νω­νιών και μέλος του ΔΣ του Εργα­τι­κού Κέντρου, Φώτης Κομπλί­τσης, καθώς και ο Χρή­στος Δαβού­λος, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑ.

«Ο,τι έχου­με κερ­δί­σει μέχρι και σήμε­ρα οι εργα­ζό­με­νοι, το έχου­με κατα­φέ­ρει με μεγά­λους αγώ­νες, δεν μας το χάρι­σε κανείς και έτσι πρέ­πει να συνε­χί­σου­με», σημεί­ω­σε ο πρό­ε­δρος του ΕΚΠ, καλώ­ντας σε ενί­σχυ­ση της πάλης.

Μετα­ξύ των αιτη­μά­των της κινη­το­ποί­η­σης ήταν και αυτά για την επα­να­λει­τουρ­γία του Νοσο­κο­μεί­ου Νοση­μά­των Θώρα­κος, που ο ΣΥΡΙΖΑ έκλει­σε και η ΝΔ συνε­χί­ζει να κρα­τά κλει­στό, και για την επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού θερα­πευ­τη­ρί­ου «Ολύ­μπιον».

Στην Ήπειρο

Στα Γιάν­νε­να έξω από το Πανε­πι­στη­μια­κό Γενι­κό Νοσο­κο­μείο κινη­το­ποί­η­ση πραγ­μα­το­ποί­η­σε η Επι­τρο­πή Αγώ­να Συμ­βα­σιού­χων του νοσο­κο­μεί­ου, διεκ­δι­κώ­ντας μόνι­μη και στα­θε­ρή δου­λειά μπρο­στά στην από­λυ­ση 400 συμ­βα­σιού­χων όλων των σχέ­σε­ων εργα­σί­ας τον Μάρ­τη. Στο Γενι­κό Νοσο­κο­μείο της Πρέ­βε­ζας πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε Γενι­κή Συνέ­λευ­ση των συμ­βα­σιού­χων. Στη Λευ­κά­δα οργα­νώ­θη­κε συμ­βο­λι­κή παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας έξω από την πύλη του Νοσο­κο­μεί­ου. Στην Αρτα έγι­νε κινη­το­ποί­η­ση από το Εργα­τι­κό Κέντρο στο Κέντρο Υγεί­ας της πόλης.

Παράλ­λη­λα, παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας στην Περι­φέ­ρεια Ηπεί­ρου πραγ­μα­το­ποί­η­σαν στα Γιάν­νε­να δεκά­δες συν­δι­κα­λι­στές πρω­το­βάθ­μιων σωμα­τεί­ων, στο πλαί­σιο της μέρας πανελ­λα­δι­κής δρά­σης για την Υγεία, που οργά­νω­σε το Εργα­τι­κό Κέντρο Ιωαν­νί­νων. Την κινη­το­ποί­η­ση στή­ρι­ξαν οι Φοι­τη­τι­κοί Σύλ­λο­γοι ΒΕΤ και Φυσι­κού του Πανε­πι­στη­μί­ου Ιωαν­νί­νων. Επί­σης, κλι­μά­κιο της διοί­κη­σης του Εργα­τι­κού Κέντρου συνα­ντή­θη­κε με στε­λέ­χη της Διεύ­θυν­σης Υγεί­ας και της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας της Περι­φέ­ρειας Ηπεί­ρου, που με κυνι­κό τρό­πο παρα­δέ­χτη­καν την ανυ­παρ­ξία μέτρων προ­στα­σί­ας της υγεί­ας στους χώρους εργα­σί­ας, την εγκα­τά­λει­ψη κάθε προ­σπά­θειας ιχνη­λά­τη­σης των κρου­σμά­των λόγω έλλει­ψης προ­σω­πι­κού και την αδυ­να­μία των κρα­τι­κών δομών να δια­σφα­λί­σουν μαζι­κά δωρε­άν δια­γνω­στι­κά τεστ, προς όφε­λος του ιδιω­τι­κού τομέα της Υγείας.

Οι δρά­σεις κορυ­φώ­θη­καν το από­γευ­μα με πικε­το­φο­ρία στα Γιάν­νε­να, όπου επι­κε­φα­λής τέθη­καν οι συμ­βα­σιού­χοι του ΠΓΝΙ, στη Λευ­κά­δα με συγκέ­ντρω­ση του Εργα­τι­κού Κέντρου στην πλ. Αγί­ου Μηνά.

Στη Θεσσαλία

Συγκέ­ντρω­ση στην είσο­δο του ΤΕΠ του Νοσο­κο­μεί­ου πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στα Τρί­κα­λα, με τους υγειο­νο­μι­κούς να ανα­δει­κνύ­ουν πως με από­φα­ση της διοί­κη­σης υπάρ­χει μεί­ω­ση στα ραντε­βού των τακτι­κών ιατρεί­ων και των χει­ρουρ­γεί­ων, ενώ σε 24ωρη βάση κατα­γρά­φε­ται ρεκόρ προ­σέ­λευ­σης στο ιατρείο COVID, με ασθε­νείς να καλού­νται να στα­θούν σε ουρές, να περι­μέ­νουν να εξε­τα­στούν στον προ­αύ­λιο χώρο του ΤΕΠ (σε δύσκο­λες και­ρι­κές συν­θή­κες, είτε μέρα είτε νυχτα) πάνω από 4 — 5 ώρες!

Στον Βόλο η κινη­το­ποί­η­ση έγι­νε στο προ­αύ­λιο του Γενι­κού Νοσοκομείου.

Στην Καρ­δί­τσα, εκπρό­σω­ποι από συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις και φορείς συγκε­ντρώ­θη­καν στην είσο­δο του Κέντρου Υγεί­ας, όπου μίλη­σε ο πρό­ε­δρος της Ενω­σης Ιατρών Νοσο­κο­μεί­ου και Κέντρων Υγεί­ας, Εκτο­ρας Γάζος. Μετα­ξύ άλλων ανα­φέρ­θη­κε στα οξυ­μέ­να προ­βλή­μα­τα του Νοσο­κο­μεί­ου και στην απα­ρά­δε­κτη ενέρ­γεια της διοί­κη­σης να καλέ­σει σε απο­λο­γία για παρά­βα­ση καθή­κο­ντος υγειο­νο­μι­κούς για την απο­τυ­χία του προ­γράμ­μα­τος εμβο­λια­σμού κατ’ οίκον. Στη συνέ­χεια η γραμ­μα­τέ­ας του Συλ­λό­γου Εργα­ζο­μέ­νων ΚΥ, Πόπη Μπού­τα, στον χαι­ρε­τι­σμό της ανα­φέρ­θη­κε στα πολ­λά προ­βλή­μα­τα των ΚΥ — Πολυια­τρεί­ων εξαι­τί­ας της υπο­στε­λέ­χω­σης, της έλλει­ψης εξο­πλι­σμού και της κτι­ρια­κής υποδομής.

Χαι­ρε­τι­σμό, εκφρά­ζο­ντας την υπο­στή­ρι­ξη των φορέ­ων τους στην κινη­το­ποί­η­ση, απηύ­θυ­ναν η αντι­πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Γυναι­κών (μέλος της ΟΓΕ), Κλε­ο­πά­τρα Ζού­κα, και ο πρό­ε­δρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, Απο­στό­λης Ταξιάρ­χης.

Μαζι­κές εξορ­μή­σεις από σωμα­τεία της Στε­ρε­άς και της Εύβοιας

Στη Χαλ­κί­δα, χτες τα ξημε­ρώ­μα­τα, επι­χει­ρη­σια­κά και κλα­δι­κά συν­δι­κά­τα πραγ­μα­το­ποί­η­σαν μαζι­κή εξόρ­μη­ση στο πάρ­κο Βούρ­κου, από όπου ξεκι­νούν τα λεω­φο­ρεία για τη μετα­φο­ρά των εργα­ζο­μέ­νων στα εργο­στά­σια των Οινο­φύ­των και του Σχη­μα­τα­ρί­ου. Αντι­προ­σω­πεία των συν­δι­κά­των μοί­ρα­σε ανα­κοι­νώ­σεις στους εργα­ζό­με­νους καλώ­ντας τους να οργα­νώ­σουν την πάλη στους χώρους δου­λειάς για μέτρα πρό­λη­ψης και προ­στα­σί­ας, καθώς και την ενί­σχυ­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγείας.

Μαζι­κή εξόρ­μη­ση στο κέντρο της Λαμί­ας πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε χτες το από­γευ­μα από το Εργα­τι­κό Κέντρο της πόλης. Το Εργα­τι­κό Κέντρο και σωμα­τεία της Φθιώ­τι­δας, την Παρα­σκευή 21 Γενά­ρη, στις 10 π.μ., θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας στην πύλη του Νοσο­κο­μεί­ου Λαμίας.

Στη Χαλ­κί­δα, η Ενω­ση Ιδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων απευ­θύ­νει κάλε­σμα κοι­νής δρά­σης σε σωμα­τεία και φορείς της περιο­χής για τη διεκ­δί­κη­ση μέτρων προ­στα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων και του λαού από την παν­δη­μία. Συγκε­κρι­μέ­να, καλεί σε συγκέ­ντρω­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας και διεκ­δί­κη­σης την Τρί­τη 18 Γενά­ρη, στις 7 μ.μ. στην πλα­τεία Ταχυδρομείου.

Κινη­το­ποί­η­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε και στο Αγρί­νιο, με πικε­το­φο­ρία που οργά­νω­σε το Εργα­τι­κό Κέντρο. Συγκέ­ντρω­ση και πορεία για τα ζητή­μα­τα της Υγεί­ας έγι­ναν στη Ζάκυν­θο μετά από κάλε­σμα του Εργα­τι­κού Κέντρου. Στην Κεφα­λο­νιά, παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε χτες από το Εργα­τι­κό Κέντρο και άλλους φορείς στο Γενι­κό Νοσο­κο­μείο Αργο­στο­λί­ου. Το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων του Νοσο­κο­μεί­ου Λευ­κά­δας πραγ­μα­το­ποί­η­σε δίω­ρη στά­ση εργα­σί­ας στο πλαί­σιο της μέρας πενελ­λα­δι­κής δρά­σης για την Υγεία.

Περισ­σό­τε­ρα στον σημε­ρι­νό Ριζο­σπά­στη

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο