Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα «κροκοδείλια δάκρυα» του Μακρόν και της ΕΕ για την καταστροφή του Αμαζονίου

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

-Πως είναι δυνα­τόν να εισά­γεις κρέ­α­τα και ζάχα­ρη από τις περιο­χές του Αμα­ζο­νί­ου που υλο­το­μεί ο Μπολ­σο­νά­ρο και να μιλάς για στό­χους περιο­ρι­σμού της υπερ­θέρ­μαν­σης του πλανήτη;

Αυτό το ερώ­τη­μα απευ­θύ­νουν οικο­λο­γι­κές και οργα­νώ­σεις ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των αλλά και συν­δι­κά­τα της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής στους πολι­τι­κούς της ΕΕ που υπέ­γρα­ψαν συμ­φω­νία ελεύ­θε­ρου εμπο­ρί­ου με τις χώρες της Mercosur. Η Mercosur περι­λαμ­βά­νει την Βρα­ζι­λία, Αργε­ντι­νή, Ουρου­γουάη και Παραγουάη.

Τα προ­ϊ­ό­ντα που θα εισά­γο­νται, είναι κρέ­ας, ζάχα­ρη, αυγά,αιθανόλη, χυμοί φρού­των, νες καφέ και ρύζι.

Η σύνα­ψη της συμ­φω­νί­ας έγι­νε τον Ιού­λιο μετά από 20 χρό­νια δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων και επι­τεύ­χθη­κε μετά την άνο­δο στην εξου­σία των δεξιών και ακρο­δε­ξιών κυβερ­νή­σε­ων στην Αργε­ντι­νή και Βραζιλία.

Η ΕΕ θα μπο­ρεί να εξά­γει χωρίς δασμούς, γύρω στα 4 δις ευρώ τον χρό­νο επω­φε­λού­νται τα Ευρω­παϊ­κά μονο­πώ­λια, αυτο­κί­νη­τα , μοτέρ, χημι­κά, φάρ­μα­κα και ρού­χα και θάχει την δυνα­τό­τη­τα να συμ­με­τέ­χει σε δημό­σιους δια­γω­νι­σμούς ανα­φο­ρι­κά με τηλε­πι­κοι­νω­νί­ες, μετα­φο­ρές και συγκοινωνίες.

Οι αγρο­τι­κές οργα­νώ­σεις των χωρών της ΕΕ είναι και αυτές αρνη­τι­κές σε αυτή την εξέ­λι­ξη. Δεν υπάρ­χουν οι ίδιες ποιο­τι­κές προ­δια­γρα­φές και ο έλεγ­χος στις χώρες εισα­γω­γής. Χρη­σι­μο­ποιού­νται αντι­βιο­τι­κά στην παρα­γω­γή κρέ­α­τος, δηλώ­νουν. Εκτός αυτού κιν­δυ­νεύ­ουν πολ­λές αγρο­τι­κές καλ­λιέρ­γειες μικρού μεγέ­θους στην Ευρω­παϊ­κή περι­φέ­ρεια να μην μπο­ρούν να ακο­λου­θή­σουν τον αντα­γω­νι­σμό που θα προ­κύ­ψει ακό­μη πιο σκληρός.

Ο πρώ­ην σύμ­βου­λος του Μακρόν στα θέμα­τα περι­βάλ­λο­ντος ανα­ρω­τιέ­ται πως είναι δυνα­τόν να υπο­γρά­φη­κε αυτή η συμ­φω­νία σε σχέ­ση με τους στό­χους της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής. Το ελεύ­θε­ρο εμπό­ριο είναι εχθρός των στό­χων για το κλί­μα, προσθέτει.

-Ο Μπολ­σο­νά­ρο είναι γνω­στό πως θέλει να υλο­το­μή­σει τον Αμα­ζό­νιο για να επε­κτεί­νει μετα­ξύ των άλλων την αγρο­τι­κή παρα­γω­γή και εμείς του δίνου­με το κίνη­τρο, συμπληρώνει.

Τα γαλ­λι­κά μονο­πώ­λια όμως διεκ­δι­κούν την μερί­δα  του λέο­ντος από αυτή την συμ­φω­νία και έτσι ο Μακρον κατα­δι­κά­ζει στα λόγια από την μιά και προ­ω­θεί την εμπο­ρι­κή συμ­φω­νία από την άλλη.

Από την άλλη ο Γιούν­γκερ απο­κα­λεί την συμ­φω­νία ιστο­ρι­κή και η Cecilia Malmström επί­τρο­πος εμπο­ρί­ου της ΕΕ είναι πολύ ικανοποιημένη.

Μένει στις κυβερ­νή­σεις της ΕΕ να απο­δεί­ξουν με ποιους είναι αφού η συμ­φω­νία θα επι­κυ­ρω­θεί από τα εθνι­κά κοι­νο­βού­λια. Ιδιαί­τε­ρα η Ελλη­νι­κή που δεν έχει κανέ­να άμε­σο συμ­φέ­ρον πχ από τα αδα­σμο­λό­γη­τα αυτο­κί­νη­τα και τα μοτέρ προς την Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή αφού δεν υπάρ­χει εγχώ­ρια παρα­γω­γή, να δού­με αν εγκρί­νει την συμ­φω­νία που σε βάθος χρό­νου θα κατα­στρέ­ψει και άλλους Έλλη­νες αγρό­τες. Όχι ότι έχου­με και καμιά αμφι­βο­λία για τη στά­ση της αλλά θα έχει ενδια­φέ­ρον να ακού­σου­με τα επι­χει­ρή­μα­τα. Να θυμί­σου­με πως ο Ελλη­νι­κός λαός ξανα­έ­φα­γε κρε­ά­τα από την Αργε­ντι­νή. Τα σάπια κρέ­α­τα του Μπα­λό­που­λου επί χούντας…

Οι πυρ­κα­γιές του Αμα­ζο­νί­ου δεν προ­έ­κυ­ψαν μόνο τον Αύγου­στο. Οι 70 και παρα­πά­νω χιλιά­δες πυρ­κα­γιές καί­νε όλο τον χρό­νο. Ακό­μη και τότε που γινό­ταν οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις. Και τότε που ο Μπολ­σο­νά­ρο δήλω­νε πως δεν τον ενδια­φέ­ρει η τύχη των Ινδιά­νων, ότι θέλει να επε­κτεί­νει την γεωρ­γι­κή και κτη­νο­τρο­φι­κή παρα­γω­γή, ότι θα δώσει άδειες για ορυ­χεία στο δάσος του Αμα­ζο­νί­ου και θα κατα­σκευά­σει δρό­μο που θα το δια­σχί­ζει. Ήταν εκεί οι δια­πραγ­μα­τευ­τές της ΕΕ όταν δόξα­ζε σαν ήρω­ες τους βασα­νι­στές της στυ­γνής δικτα­το­ρί­ας της Βρα­ζι­λί­ας. Όμως τα συμ­φέ­ρο­ντα των μονο­πω­λί­ων, το κυνή­γι του κέρ­δους και το άνοιγ­μα νέων αγο­ρών είναι υπε­ρά­νω οποιασ­δή­πο­τε ευαισθησίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο