Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα «λουκέτα» στις ΜΕΘ και το κυνηγητό των fake news απ’ το υπουργείο Υγείας!

«Τι ωραία! Τι καλά!! ΣΥΝ-Καμ­μέ­νη Αρι­στε­ρά!!!» θα μπο­ρού­σε να είναι το σύν­θη­μα του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας ως απά­ντη­ση στην απο­κά­λυ­ψη ότι και εγκαυ­μα­τί­ες δεν βρή­καν, έγκαι­ρα, κρε­βά­τι σε Μονά­δες Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας (ΜΕΘ)!

Το προ­σω­πι­κό στις δημό­σιες μονά­δες υγεί­ας — και ιδιαί­τε­ρα στα νοσο­κο­μεία — δια­θέ­τει τον καλύ­τε­ρο εαυ­τό του, έχο­ντας ν’ αντι­με­τω­πί­σει –πέρα απ’ όλα τ’ άλλα- και τις τερά­στιες ελλεί­ψεις. Δεκά­δες χιλιά­δες οι κενές οργα­νι­κές θέσεις για­τρών, νοση­λευ­τών και λοι­πού προ­σω­πι­κού. Τερά­στιες οι ανε­πάρ­κειες στις υπο­δο­μές, οι οποί­ες είναι και πεπαλαιωμένες.

Αυτό το προ­σω­πι­κό, και ιδιαί­τε­ρα της επεί­γου­σας ιατρι­κής, υπερ­βάλ­λει τον εαυ­τό του στις δύσκο­λες περι­στά­σεις. Αυτό έκα­νε, όπως έκα­ναν και οι άλλες δυνά­μεις (πυρο­σβέ­στες, λιμε­νι­κοί, αστυ­νο­μι­κοί, εθε­λο­ντές) στη διάρ­κεια των φονι­κών πυρ­κα­γιών στην Ανα­το­λι­κή Αττι­κή. Όμως όσο ηρω­ϊ­κές και αν είναι οι προ­σπά­θειες και η προ­σφο­ρά, οι ανε­πάρ­κειες, σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις, είναι ανυπέρβλητές.

Αυτό συμ­βαί­νει με τα κρε­βά­τια στις Μονά­δες Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας (ΜΕΘ). Απ’ τα κοντά 700 κρε­βά­τια ΜΕΘ που έχουν ανα­πτυ­χθεί σε όλα τα νοσο­κο­μεία της χώρας, παρα­μέ­νουν μόνι­μα «κλει­στά» 100–200 λόγω έλλει­ψης κυρί­ως νοση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού. Είναι μια κατά­στα­ση μόνι­μη, του­λά­χι­στον, εδώ και 20 χρό­νια, παρά τις επα­νειλ­λη­μέ­νες καταγ­γε­λί­ες και δια­μαρ­τυ­ρί­ες τόσο της Ελλη­νι­κής Εται­ρεί­ας Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας (ΕΕΕΘ), όσο και των συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων των για­τρών όπως οι Ομο­πον­δί­ες Για­τρών (ΟΕΝΓΕ) και Εργα­ζο­μέ­νων (ΠΟΕΔΗΝ). Μάλι­στα ο Ιατρι­κός Σύλ­λο­γος Αθη­νών (ΙΣΑ) στις 19.1.2018 κατέ­θε­σε και ανα­φο­ρά προς τον Εισαγ­γε­λέα του Αρεί­ου Πάγου, «για την τρα­γι­κή καθυ­στέ­ρη­ση στη στε­λέ­χω­ση των ΜΕΘ που έχει απο­τέ­λε­σμα να χάνο­νται ανθρώ­πι­νες ζωές».

Το 2009, και υπό την απει­λή της επι­δη­μί­ας της γρί­πης Η1Ν1, άρχι­σαν να γίνο­νται προ­σλή­ψεις νοση­λευ­τών με διε­τείς συμ­βά­σεις και επι­κου­ρι­κών για­τρών με συμ­βά­σεις ενός έτους για να ανοί­ξουν κάπου 85 κρε­βά­τια ΜΕΘ. Μάλι­στα οι πρώ­τες προ­σλή­ψεις με αυτές τις ελα­στι­κές εργα­σια­κές σχέ­σεις έγι­ναν μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ…

Αυτού του τύπου οι ελα­στι­κές εργα­σια­κές σχέ­σεις για τις ΜΕΘ, όπως για όλες τις δημό­σιες μονά­δες υγεί­ας, ισχύ­ουν, εμπλου­τι­σμέ­νες μάλι­στα, μέχρι σήμε­ρα. «Οι ελα­στι­κές θέσεις εργα­σί­ας που υπήρ­ξαν και υπάρ­χουν ακό­μη, βοή­θη­σαν την λει­τουρ­γία του συστή­μα­τος υγεί­ας, κάλυ­ψαν ένα μεγά­λο κενό με γρή­γο­ρο τρό­πο στη φάση που το σύστη­μα ήθε­λε στή­ρι­ξη – γι αυτό και τις επι­λέ­ξα­με» δια­μή­νυ­σε ο υπουρ­γός Υγεί­ας Ανδρέ­ας Ξαν­θός απ’ το Ρέθυ­μνο το Γενά­ρη του 2018.

Οι μόνι­μες ελλεί­ψεις σε συν­δυα­σμό με τις ελα­στι­κές εργα­σια­κές σχέ­σεις έχουν μετα­τρέ­ψει τις ΜΕΘ σε «φυσαρ­μό­νι­κα»: Μόλις, δηλα­δή, λήξουν οι συμ­βά­σεις των νοση­λευ­τών κλεί­νουν και τα αντί­στοι­χα κρε­βά­τια, καθώς, σύμ­φω­να με τις διε­θνείς προ­δια­γρα­φές, ο συνο­λι­κός αριθ­μός νοση­λευ­τών που απαι­τεί­ται για τη λει­τουρ­γία ενός κρεβ­βα­τιού ΜΕΘ, είναι κατ΄ ελά­χι­στον τέσσερις.

Τα λου­κέ­τα στα κρε­βά­τια των ΜΕΘ, υπο­χρε­ώ­νουν ασθε­νείς και μάλι­στα βαριά περι­στα­τι­κά, να βρί­σκο­νται σε ανα­ζή­τη­ση κλί­νης ανά την επι­κρά­τεια. Ειδι­κό­τε­ρα στο Λεκα­νο­πέ­διο Αττι­κής υπάρ­χουν καθη­με­ρι­νά 30–40 αιτή­μα­τα για κρε­βά­τι σε ΜΕΘ, σύμ­φω­να με την ΕΕΕΘ. Αν δεν βρε­θεί κρε­βά­τι οι ασθε­νείς δια­σω­λη­νώ­νο­νται και φιλο­ξε­νού­νται σε κρε­βά­τια άλλων κλι­νι­κών ή στους χώρους αυξη­μέ­νης φρο­ντί­δας των ΜΕΘ.

Αυτή κατά­στα­ση απο­τυ­πώ­νε­ται δια­χρο­νι­κά σε ανα­κοι­νώ­σεις και δημοσιεύματα: 

  • Στις 23.1.2015 δημο­σιεύ­τη­κε ανα­κοί­νω­ση της Ένω­σης Ιατρών Νοσο­κο­μεί­ων Αθη­νών-Πει­ραιώς (ΕΙΝΑΠ) η οποία ανέ­φε­ρε: «Τις τελευ­ταί­ες μέρες, πολ­λές δεκά­δες αρρώ­στων — και μάλι­στα βαρέ­ως πάσχο­ντες — παρα­μέ­νουν δια­σω­λη­νω­μέ­νοι σε φορη­τούς ανα­πνευ­στή­ρες σε κοι­νούς θαλά­μους των νοσο­κο­μεί­ων Αττι­κής, εκτός Μονά­δων Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας (ΜΕΘ). Η κατά­στα­ση αυτή απει­λεί άμε­σα δεκά­δες ζωές και οφεί­λε­ται στη μη ύπαρ­ξη δια­θέ­σι­μων κλι­νών ΜΕΘ λόγω έλλει­ψης νοση­λευ­τι­κού και ιατρι­κού προ­σω­πι­κού. Οι για­τροί εκφρά­ζουν φόβους ότι αν προ­κύ­ψουν βαριά κρού­σμα­τα γρί­πης, υπάρ­χει σοβα­ρός κίν­δυ­νος η κατά­στα­ση να ξεφύ­γει πέρα από κάθε έλεγχο».
  • Ένα χρό­νο αργό­τε­ρα, στις 9.1.2016, δημο­σιεύ­τη­κε το παρα­κά­τω ρεπορ­τάζ: «Δια­σω­λη­νω­μέ­νοι σε κοι­νούς θαλά­μους, περι­μέ­νο­ντας την εισα­γω­γή τους σε Μονά­δες Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας, παρα­μέ­νουν αυτή τη στιγ­μή δεκά­δες βαριά ασθε­νείς. Επί­σης, πολ­λές σοβα­ρές τακτι­κές χει­ρουρ­γι­κές επεμ­βά­σεις ανα­βάλ­λο­νται λόγω της έλλει­ψης δια­θέ­σι­μων κλι­νών σε ΜΕΘ. Σύμ­φω­να με στοι­χεία από τις Ενώ­σεις των για­τρών, στις 3 Γενά­ρη 2016 στη «λίστα ανα­μο­νής» του ΕΚΑΒ Αθή­νας ήταν κατα­χω­ρη­μέ­να 52 περι­στα­τι­κά βαρέ­ως πασχό­ντων ασθε­νών, ενώ αντί­στοι­χα στις 4/1 ήταν 50. Την ίδια στιγ­μή, 200 περί­που κρε­βά­τια ΜΕΘ ‑100 μόνο στο Λεκα­νο­πέ­διο- που είναι εξο­πλι­σμέ­να, παρα­μέ­νουν κλει­στά επει­δή και η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση δεν προ­χω­ρά στις απα­ραί­τη­τες προ­σλή­ψεις μόνι­μου προσωπικού».
  • Και την 1.8.2017 δημο­σιεύ­τη­κε καταγ­γε­λία της ΟΕΝΓΕ, η οποία ανέ­φε­ρε: «Την Παρα­σκευή 28 Ιού­λη 2018, μόνο στην Αθή­να, 30 ασθε­νείς βαρέ­ως πάσχο­ντες, δια­σω­λη­νω­μέ­νοι, βρί­σκο­νταν σε κοι­νούς θαλά­μους των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων, καθώς δεν βρι­σκό­ταν κλί­νη σε (ΜΕΘ)…Κάποιοι από αυτούς παρα­μέ­νουν δια­σω­λη­νω­μέ­νοι εκτός ΜΕΘ πλέ­ον των τριών ή και περισ­σό­τε­ρων ημερών…».

Τα «λου­κέ­τα» των κρε­βα­τιών των ΜΕΘ αντι­με­τώ­πι­σαν και οι εγκαυ­μα­τί­ες απ’ τη φονι­κή πυρ­κα­γιά στην Ανα­το­λι­κή Αττική.

Αυτή την κατά­στα­ση κατέ­γρα­ψε η δημο­σιο­γρά­φος Ντά­νι Βέρ­γου στην «Εφη­με­ρί­δα των Συντα­κτών (ΕΦΣΥΝ)» της 28.7.2018 με το απο­κα­λυ­πτι­κό ρεπορ­τάζ «Τεστ αντο­χής για τους εγκαυ­μα­τί­ες λόγω “λου­κέ­των” στις ΜΕΘ» στο οποίο ανέ­φε­ρε: «Σε τεστ αντο­χής (!) στις μακρο­χρό­νιες ελλεί­ψεις στις Μονά­δες Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας (ΜΕΘ) υπο­βλή­θη­καν και οι εγκαυ­μα­τί­ες απ’ τις φονι­κές πυρ­κα­γιές στην Ανα­το­λι­κή Αττι­κή, καθώς υπο­χρε­ώ­θη­καν να παρα­μέ­νουν δια­σω­λη­νω­μέ­νοι εκτός ΜΕΘ και μετα­φέρ­θη­καν σε μονά­δες άλλων νοσο­κο­μεί­ων, όταν, στις τελευ­ταί­ες εκκε­νώ­θη­καν κρε­βά­τια. Τα “λου­κέ­τα” στα 150 κρε­βά­τια ΜΕΘ, λόγω πρω­τί­στως ελλεί­ψε­ων νοση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού, διό­γκω­σαν μετά τις φονι­κές πυρ­κα­γιές το καθη­με­νι­νό φαι­νό­με­νο να ανα­ζη­τού­νται 30–40 κρε­βά­τια σε ΜΕΘ στα νοσο­κο­μεία του Λεκα­νο­πε­δί­ου Αττι­κής, σύμ­φω­να με την ΕΕΕΘ. Υπήρ­ξε εγκαυ­μα­τί­ας –τα στοι­χεία είναι στη διά­θε­ση της εφη­με­ρί­δας μας- που παρέ­μει­νε δια­σω­λη­νω­μέ­νος στο νοσο­κο­μείο Σισμα­νό­γλειο, εκτός ΜΕΘ για δύο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρα — από την Δευ­τέ­ρα το βρά­δυ μέχρι την Τετάρ­τη το βρά­δυ. Τότε μετα­φέρ­θη­κε στην ΜΕΘ του ΚΑΤ. Στη λίστα του Εθνι­κού Κέντρου Αμε­σης Βοή­θειας με τους ασθε­νείς που ανα­μέ­νουν να βρουν κρε­βά­τι σε ΜΕΘ — όπως είθι­σται — δεν μπή­κε ποτέ, απλώς ζητή­θη­κε απο το Κέντρο την Τετάρ­τη το βρά­δυ η μετα­φο­ρά του… Το περι­στα­τι­κό που μετα­φέρ­θη­κε στο ΚΑΤ δεν είναι το μονα­δι­κό. Ακό­μα “ τρείς εγκαυ­μα­τί­ες –βαριά περι­στα­τι­κά- μετα­φέρ­θη­καν την επο­μέ­νη των γεγο­νό­των στη ΜΕΘ του “Γ. Γενη­μα­τά” από το Σισμα­νό­γλειο” λέει απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­μα της “Εφ.συν” η Ματί­να Παγώ­νη πρό­ε­δρος της ΕΙΝΑΠ».

Κι όμως αυτή η κατα­γρα­φή εξόρ­γι­σε το υπουρ­γείο Υγεί­ας με πρώ­το τον ανα­πλη­ρω­τή υπουρ­γό Παύ­λο Πολά­κη, ο οποί­ος ως για­τρός κατέ­χει και την ειδι­κό­τη­τα του εντα­ντι­κο­λό­γου. Μέσω του facebook ο Π. Πολά­κης κατα­τρό­πω­σε τα Fake news. Δηλα­δή τις ψευ­δείς δηλα­δή ειδήσεις

«ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ!!!!!!!» έγρα­ψε ο Π. Πολά­κης στο facebook για να κλεί­σει τη σύντο­μη ενη­μέ­ρω­σή του, όπως ανέ­φε­ρε, με ανα­λυ­τι­κή απά­ντη­ση την επο­μέ­νη μέρα στην εφημερίδα.

Πράγ­μα­τι στις 30.7.2018 δημο­σιεύ­τη­κε στην «Εφ.συν» επι­στο­λή του «Γρα­φεί­ου Τύπου του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας», που μαζί με τη σύντο­μη απά­ντη­ση της συντά­κτριας ξεπέ­ρα­σε τη μια σελίδα. 

Στην επι­στο­λή, μετα­ξύ των άλλων ανα­φέ­ρο­νται τα εξής: «Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι ότι περι­στα­τι­κό με αυτά τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά δεν υπήρ­ξε ποτέ και ότι κανέ­νας εγκαυ­μα­τί­ας από την τρα­γω­δία στο Μάτι δεν βρέ­θη­κε σε λίστα ανα­μο­νής για Μονά­δα Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας (ΜΕΘ). Πιο συγκεκριμένα: 

Το μονα­δι­κό περι­στα­τι­κό που μετα­φέρ­θη­κε από το «Σισμα­νό­γλειο» στο ΚΑΤ, αφο­ρά άνδρα ο οποί­ος αφού δια­κο­μί­στη­κε στο Σισμα­νό­γλειο, δια­σω­λη­νώ­θη­κε στη Μονά­δα Ανα­ζω­ο­γό­νη­σης και ήταν υπό τη συνε­χή παρα­κο­λού­θη­ση του προ­σω­πι­κού της ΜΕΘ μέχρι τις πρώ­τες πρω­ϊ­νές ώρες της Τρί­της οπό­τε και δια­κο­μί­στη­κε στη ΜΕΘ του ΚΑΤ. Η μετα­φο­ρά δηλα­δή έγι­νε σε λίγες ώρες και όχι δύο 24ωρα μετά».

Σε άλλο σημείο της επι­στο­λής βέβαια υπάρ­χει η παρα­δο­χή: «Φυσι­κά υπάρ­χει ακό­μα λίστα ανα­μο­νής για εισα­γω­γή σε ΜΕΘ, κυρί­ως στο Λεκα­νο­πέ­διο, αλλά απο­δεί­χθη­κε αυτές τις μέρες ότι όταν υπάρ­χει επεί­γου­σα ανά­γκη πάντα καλύ­πτε­ται». Και παρα­κά­τω υπο­στη­ρί­ζει, χωρίς παρά­θε­ση στοι­χεί­ων, ότι «τα κλει­στά κρε­βά­τια ΜΕΘ έχουν μειω­θεί τα τελευ­ταία 2 χρό­νια και ότι η χώρα έχει σήμε­ρα το μεγα­λύ­τε­ρο αριθ­μό ενερ­γών κλι­νών εντα­τι­κής στη μνη­μο­νια­κή περίοδο».

Η ανάρ­τη­ση του Π. Πολά­κη στο facebook ενερ­γο­ποί­η­σε τα αντα­κλα­στι­κά των εξα­πτέ­ρυ­γων της συγκυ­βέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έφτα­σαν μέχρι και τον έσχα­το ευτε­λι­σμό. Χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα απο­τε­λεί η ανάρ­τη­ση στο facebook του Διοι­κη­τή του νοσο­κο­μεί­ου Λευ­κά­δας Βησ­σά­ρη Μίχα, οδο­ντο­για­τρού στο επάγ­γελ­μα που υπη­ρέ­τη­σε και στο δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας. «Δια­βά­ζου­με διά­φο­ρα στη συγκε­κρι­μέ­νη εφη­με­ρί­δα εκτός από την παρα­πά­νω είδη­ση –fake news. Μάλ­λον κάτι ζήτη­σαν και δεν το “πήραν”» έγρα­ψε ο Διοι­κη­τής ενός νοσο­κο­μεί­ου το οποίο χει­μά­ζε­ται απ’ τις δρα­μα­τι­κές ελλεί­ψεις προ­σω­πι­κού, και σε μια περί­ο­δο που η Λευ­κά­δα είναι γεμά­τη από τουρίστες.

Βέβαια εκεί­νο που καί­ει το συγκυ­βερ­νη­τι­κό θία­σο είναι αυτό που ομο­λο­γεί το «Γρα­φείο Τύπου» στην επι­στο­λή του: «(Θεω­ρού­με) ακό­μα πιο απα­ρά­δε­κτο η όποια καταγ­γε­λία να γενι­κεύ­ε­ται για να στη­ρί­ξει το αφή­γη­μα της “δοκι­μα­σί­ας των τραυ­μα­τιών λόγω των λου­κέ­των στις ΜΕΘ” και της “δρα­μα­τι­κής επι­δεί­νω­σης της κατά­στα­σης στο ΕΣΥ” που από που­θε­νά δεν επι­βε­βαιώ­νε­ται. Το αντί­θε­το μάλι­στα. Το Δημό­σιο Σύστη­μα Υγεί­ας, οι υπη­ρε­σί­ες και οι άνθρω­ποι του σε όλα τα επί­πε­δα (ΕΚΕΠΥ, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγεί­ας, Νοσο­κο­μεία, ΜΕΘ, κλι­νι­κές πλα­στι­κής χει­ρουρ­γι­κής), ήταν παρό­ντες στην πρό­σφα­τη τρα­γω­δία. Έγκαι­ρα και απο­τε­λε­σμα­τι­κά. Αυτή την αλή­θεια που δεν αμφι­σβη­τή­θη­κε από κανέ­να (πολι­τι­κά κόμ­μα­τα, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ, Τοπι­κή Αυτο­διοί­κη­ση, ΜΚΟ, πολί­τες), έρχε­ται δυστυ­χώς — και ελπί­ζου­με όχι συνει­δη­τά- το δημο­σί­ευ­μα της ΕΦ.ΣΥΝ. να “απο­δο­μή­σει”. Ανα­δει­κνύ­ο­ντας υπαρ­κτά και δια­χρο­νι­κά ελλείμ­μα­τα του ΕΣΥ, που όμως έχουν ήδη αρχί­σει να αντι­με­τω­πί­ζο­νται δρα­στι­κά μέσα στην κρίση».

Με τη διά­ψευ­ση της απο­κά­λυ­ψης της χρό­νιας απορ­ρύθ­μι­σης στο δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας επι­χει­ρούν να συγκα­λύ­ψουν ότι και η δική τους πολι­τι­κή είναι ένας απ’ τους κρί­κους της ίδιας αλυ­σί­δας αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής των προη­γού­νων κυβερ­νή­σε­ων στο χώρο της υγεί­ας. Και φορώ­ντας κου­κού­λες σαν το μυθι­κό Περ­σέα κυνη­γούν ως φαντά­σμα­τα παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης την απο­κά­λυ­ψη της πραγ­μα­τι­κό­τη­τας. Επι­χει­ρούν να αθω­ώ­σουν στη συνεί­δη­ση του κόσμου τον ακρω­τη­ρια­σμό βασι­κών ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κών παρο­χών, για τις οποί­ες οι άρρω­στοι πλη­ρώ­νουν απ’ την τσέ­πη τους απ’ το 2008 μέχρι σήμε­ρα από 35,5–39,4%, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του ΟΟΣΑ.

Και μες την ταλαι­πώ­ρια να βρεί μια χαρα­μά­δα για­τριάς καλούν τον κόσμο, ούτε λίγο-ούτε πολύ, να ανα­φω­νή­σει μαζί τους: «Τι ωραία! Τι καλά!! ΣΥΝ-Καμ­μέ­νη Αρι­στε­ρά!!Και σε παραλ­λα­γή: «Τι ωραία! Τι καλά! Με Καμμένο-Αριστερά».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο