Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Λ. Μενδώνη για καλλιτέχνες και πολιτισμό

«Από την αρχή η κυβέρ­νη­ση και το ΥΠΠΟΑ δημιούρ­γη­σε μια ολο­κλη­ρω­μέ­νη στρα­τη­γι­κή δια­χεί­ρι­σης, αμέ­σως μόλις προ­έ­κυ­ψε το lockdown, από τον Μάρ­τιο, και στον χώρο του Πολι­τι­σμού. Για την κυβέρ­νη­ση, ο Πολι­τι­σμός και οι εργα­ζό­με­νοί του δεν υπήρ­ξαν ποτέ η εξαί­ρε­ση. Όλα τα μέτρα ακο­λου­θή­θη­καν ορι­ζό­ντια, όμως ο Πολι­τι­σμός έχει τις ιδιαι­τε­ρό­τη­τές του. Τα άμε­σα μέτρα ήταν η στή­ρι­ξη των εργα­ζο­μέ­νων και των επι­χει­ρή­σε­ων του κλά­δου, η τόνω­ση της αγο­ράς με ανα­πτυ­ξια­κά μέτρα. Η τόνω­ση της αγο­ράς την επό­με­νη μέρα, από δω και πέρα δηλα­δή», δήλω­σε μετα­ξύ άλλων η Υπουρ­γός Πολι­τι­σμού και Αθλη­τι­σμού, Λίνα Μεν­δώ­νη, κατά την ενη­μέ­ρω­ση των πολι­τι­κών συντα­κτών από τον κυβερ­νη­τι­κό εκπρό­σω­πο Στέ­λιο Πέτσα.

Η κ. Μεν­δώ­νη συμ­με­τεί­χε στην ενη­μέ­ρω­ση για να παρου­σιά­σει τις εξει­δι­κευ­μέ­νες δρά­σεις για τη βρα­χυ­πρό­θε­σμη και μεσο­πρό­θε­σμη στή­ρι­ξη του κλά­δου του Πολι­τι­σμού, οι οποί­ες συζη­τή­θη­καν χτες σε τηλε­διά­σκε­ψη υπό τον Πρω­θυ­πουρ­γό, Κυριά­κο Μητσοτάκη.

«Ο στό­χος μας είναι διπλός από την αρχή, από τον Μάρ­τιο. Να κρα­τη­θεί ο Πολι­τι­σμός δυνα­τός, να στη­ρι­χθούν δημιουρ­γοί και καλ­λι­τέ­χνες. Μας ενδια­φέ­ρει η επι­δό­τη­ση της εργα­σί­ας και όχι της ανερ­γί­ας. Δεν θέλου­με ένα απο­λι­τι­στι­κό τοπίο στην Ελλά­δα εξαι­τί­ας της παν­δη­μί­ας, δεν θέλου­με ένα απο­λι­τι­στι­κό καλο­καί­ρι το 2020», προ­σέ­θε­σε η υπουρ­γός που ως προς τα άμε­σα μέτρα στή­ρι­ξης τόνι­σε ότι «από 13/5 ως 19/5 θα πάρουν τα 800 ευρώ όσοι έλα­βαν το ειδι­κό επο­χι­κό επί­δο­μα Σεπτεμ­βρί­ου-Νοεμ­βρί­ου 2019 και δεν είναι δικαιού­χοι τακτι­κής ανερ­γί­ας του πρώ­του τρι­μή­νου του 2020».

«Δικαιού­χοι της οικο­νο­μι­κής στή­ρι­ξης των 800 ευρώ έχουν κατα­στεί όλοι οι εργα­ζό­με­νοι των οποί­ων οι συμ­βά­σεις εργα­σί­ας έλη­ξαν πρό­ω­ρα πριν το συμ­βα­τι­κό τους χρό­νο, κατά το διά­στη­μα 1 Μαρ­τί­ου ως 20 Μαρ­τί­ου 2020. Από σήμε­ρα 7/5 ως και τις 10/5, μετά από υπεύ­θυ­νη δήλω­ση εργο­δο­τών και μετά από υπεύ­θυ­νη δήλω­ση των εργα­ζο­μέ­νων στο ΕΡΓΑΝΗ του υπουρ­γεί­ου Εργα­σί­ας, από 8/5 ως 12/5, οι εργα­ζό­με­νοι καθί­στα­νται δικαιού­χοι της οικο­νο­μι­κής ενί­σχυ­σης των 800 ευρώ, πλη­ρω­τέ­ων από 14 και 15/5», συμπλήρωσε.

Τι ισχύει για σινεμά, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Η υπουρ­γός ανα­φέρ­θη­κε λεπτο­με­ρώς στη λει­τουρ­γία μου­σεί­ων, αρχαιο­λο­γι­κών χώρων και θερι­νών σινε­μά καθώς και στον τρό­πο με τον οποίο θα διε­ξα­χθούν τα ζωντα­νά δρώμενα.

Ειδι­κό­τε­ρα, οι αρχαιο­λο­γι­κοί χώροι θα ανοί­ξουν στις 18 Μαΐ­ου, τα θερι­νά σινε­μά την 1η Ιου­νί­ου και τα μου­σεία στις 15 Ιουνίου.

Σε ό,τι αφο­ρά τα μου­σεία, θα πρέ­πει να τηρού­νται οι απο­στά­σεις δύο μέτρων και θα επι­τρέ­πο­νται μόνο κλι­μα­τι­στι­κά ανοι­χτού κυκλώματος.

Ακό­μη, θα εισέρ­χε­ται συγκε­κρι­μέ­νος αριθ­μός ατό­μων ανά ώρα και θα συστή­νε­ται η χρή­ση προ­στα­τευ­τι­κής μάσκας και αλκο­ο­λού­χου αντι­ση­πτι­κού διαλύματος.

Σε ισχύ θα είναι επί­σης ειδι­κοί κανό­νες για τους χώρους υγιει­νής και ειδι­κή δια­δι­κα­σία ρύθ­μι­σης της ροής εισό­δου-εξό­δου του κοινού.

Τα θερι­νά σινε­μά θα λει­τουρ­γή­σουν με όριο πλη­ρό­τη­τας στο 40% για να τηρού­νται οι αποστάσεις.

Οι αρχαιο­λο­γι­κοί χώροι ανοί­γουν στις 18 Μαΐ­ου. Θα πρέ­πει να τηρού­νται απο­στά­σεις 1,5 μέτρου, θα εισέρ­χε­ται συγκε­κρι­μέ­νος αριθ­μός ατό­μων ανά ώρα.

Θα γίνε­ται σύστα­ση χρή­σης προ­στα­τευ­τι­κής μάσκας και αλκο­ο­λού­χου αντι­ση­πτι­κού δια­λύ­μα­τος και θα ισχύ­ουν ειδι­κοί κανό­νες για τους χώρους υγιει­νής και ειδι­κή δια­δι­κα­σία ρύθ­μι­σης της ροής εισό­δου-εξό­δου του κοινού.

Τα κινη­μα­το­γρα­φι­κά γυρί­σμα­τα θα αρχί­σουν επί­σης στις 18 Μαΐου.

Στα γυρί­σμα­τα θα πρέ­πει να τηρού­νται οι ανά­λο­γες αποστάσεις.

Σε κλει­στούς χώρους θα πρέ­πει να εξα­σφα­λί­ζε­ται επαρ­κής αερι­σμός και εξα­ε­ρι­σμός, όπου αυτό είναι δυνα­τόν (επι­τρέ­πο­νται κλι­μα­τι­στι­κά μόνο ανοι­κτού κυκλώματος).

Στους κλει­στούς χώρους πρέ­πει να γίνο­νται απο­λυ­μάν­σεις (διά­λυ­μα χλω­ρί­νης 10:1) πριν και μετά το τέλος κάθε πρό­βας / γυρίσματος

Τα είδη ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας που συστή­νε­ται να χρη­σι­μο­ποιούν οι καλ­λι­τέ­χνες και εργα­ζό­με­νοι είναι προ­στα­τευ­τι­κή μη ιατρι­κή μάσκα, αλκο­ο­λού­χο αντι­ση­πτι­κό διά­λυ­μα για τα χέρια και προ­στα­τευ­τι­κή προ­σω­πί­δα (στις πρόβες).

Ειδι­κοί κανό­νες για μακι­γιάζ, κομ­μω­τή­ριο, βεστιά­ριο, εξο­πλι­σμό κ.λπ.

Σε ό,τι αφο­ρά τα ζωντα­νά θεά­μα­τα και δρώ­με­να, αυτά θα ξεκι­νή­σουν μετά τις 15 Ιου­λί­ου, μόνο σε ανοι­κτούς χώρους.

Τα άτο­μα –με μη ιατρι­κή μάσκα- που μπο­ρούν να βρί­σκο­νται στη σκη­νή πρέ­πει να τηρούν τις ενδε­δειγ­μέ­νες απο­στά­σεις του­λά­χι­στον 1,5 μέτρου μετα­ξύ τους.

Το όριο πλη­ρό­τη­τας θα είναι στο 40%, ώστε να τηρού­νται οι ανά­λο­γες αποστάσεις.

Η σκη­νή θα πρέ­πει να απέ­χει του­λά­χι­στον τρία μέτρα από την πρώ­τη σει­ρά καθισμάτων.

Σε περί­πτω­ση εκδή­λω­σης όπου το κοι­νό είναι όρθιο θα πρέ­πει να τηρεί­ται η από­στα­ση του 1,5 μέτρου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο