Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα παιδιά της Κούβας έχουν δώρα και αγάπη κάθε μέρα και όχι μόνο το Πάσχα

  Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //
  –Αυτή την επο­χή που, ας είναι Πάσχα, σχε­δόν κάθε μέρα δια­βά­ζου­με πως παι­διά δολο­φο­νού­νται, κακο­ποιού­νται, βομ­βαρ­δί­ζο­νται, διώ­κο­νται, φυλα­κί­ζο­νται, πει­νά­νε και κρυώ­νουν, τα σχο­λεία τους ή είναι κατε­στραμ­μέ­να από τον πόλε­μο ή απλά δεν υπάρ­χουν η δεν έχουν δασκά­λους μια ακτί­δα ήλιου βγή­κε στην θυμη­σή μου. Τα παι­διά της Κού­βας είναι στο επί­κε­ντρο της κοι­νω­νί­ας, παίρ­νουν δώρα και αγά­πη κάθε μέρα και όχι μόνο το Πάσχα.
21432872_486974378327846_8047631837280224120_nΓεμί­σα­με μισή βαλί­τσα μαρ­κα­δό­ρους και μπο­γιές ακού­γο­ντας βλα­κω­δώς το πρακτορείο.
” Φυσι­κά χαί­ρο­νται τα παι­διά όταν τα πας δωρά­κια. Δεν έχου­με όμως ανά­γκη. Λάθος σας τα είπαν” μας λέει η ξενα­γός. Κατε­βά­σα­με το κεφά­λι αλλά στα­μά­τη­σε το του­ρι­στι­κό λεω­φο­ρείο, εμείς και καμ­μιά 10ρια αδιά­φο­ροι Εγγλέ­ζοι  και μπή­κα­με στο σχολείο.
Τέσ­σε­ρα παι­δά­κια της πρώ­της η της δευ­τέ­ρας με τις χαρα­κτη­ρι­στι­κές στο­λές των παι­διών του δημο­τι­κού πήραν τα δωρά­κια, βγή­καν και οι απα­ραί­τη­τες φωτογραφίες.
Μικρό το σχο­λείο δύο χώροι μόνο. “Θα μπο­ρού­σα­με να τα στέλ­νου­με στην πιο κοντι­νή πόλη με το λεω­φο­ρείο κάθε μέρα αλλά πιστεύ­ου­με ότι είναι ακό­μη σε μικρή ηλι­κία και πρέ­πει πρώ­τα να πάρουν τις βάσεις και μετά βλέπουμε”
μας είπε η ευγε­νι­κή  δασκά­λα που της δια­κό­ψα­με το μάθημα.

Μιά που είχα­με ήδη ντρα­πεί, μας έβλε­παν και τα παι­δά­κια απο­ρη­μέ­να, ε δεν είμα­σταν και πολύ περή­φα­νοι που συμ­με­τεί­χα­με σε “φιλαν­θρω­πία” χωρίς λόγο. Αυτά στο Πινάρ ντελ Ρίο

Στον επό­με­νο σταθ­μό μας πήρα­με μια παλιά μαού­να που έτρι­ζε αλλά μας πήγε σε ενα νησά­κι μέσα σε μια τερά­στια λίμνη στο Καμα­γου­έι. Πήρε μία ώρα. Δεν είχα­με άλλους του­ρί­στες ευτυ­χώς μαζί μας. Βρή­κα­με εκεί.. Στο νησά­κι ζού­σαν 4–5 οικο­γέ­νειες που ασχο­λού­νταν με τα αγροτικά,το ψάρε­μα, είχαν και λίγα ζώα.
Τους πετύ­χα­με που “κάπνι­ζαν” ένα μελίσ­σι για να πάρουν το μέλι. Δεν ασχο­λή­θη­καν μαζί μας μόνο μια για­γιά μας κέρα­σε καφέ με κόκ­κους από το δέντρο της. Δυνα­τός του θανατά.
“Τα πρώ­τα χρό­νια της Επα­νά­στα­σης τους πήραν οι υπη­ρε­σί­ες από δω και τους έδω­σαν σπί­τια και δου­λειές στην στεριά.
Ήταν όμως πολύ δυστυ­χι­σμέ­νοι και ανα­πο­λού­σαν το νησί τους και την ζωή που έχουν εδώ. Έτσι έγι­νε μια εξαί­ρε­ση και τους ξανά­φε­ραν εδώ”.
“Και τα παι­διά; Δεν πάνε σχο­λείο;”. ” Φυσι­κά πάνε σχο­λείο. Τα πηγαι­νο­φέρ­νει το καρα­βά­κι που σας έφε­ρε. Κάθε μέρα! Κάνει δρο­μο­λό­για μόνο για τα παιδιά”.
 ” Δεν μας νοιά­ζουν τα έξο­δα στην Κού­βα όταν πρό­κει­ται για την μόρ­φω­ση των παι­διών μας ” μας λέει ο Ξαβιέ που είναι δάσκα­λος και κάνει για μερι­κά χρό­νια τον οδη­γό για να αλλά­ξει και λίγο περι­βάλ­λον. Ό  γιός του είναι για­τρός και δου­λεύ­ει στην Βενε­ζου­έ­λα μέσω δια­κρα­τι­κής συμ­φω­νί­ας. “Ανα­νέ­ω­σε για άλλα τρία χρό­νια” έλαμ­ψε το πρό­σω­πο του Ξαβιέ όταν μιλού­σε για τον γιό του και μας έδει­χνε φωτο­γρα­φί­ες του στο ιατρείο.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 διαμένει στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ του δήμου Χεργιεντάλεν και εργάζεται ως διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο