Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα παιδιά του ISIS δεν τα θέλει κανείς

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Δεκά­δες παι­διά Σου­η­δών, πρώ­ην στρα­τιω­τών του ISIS, μεγα­λώ­νουν σε απαί­σιες συν­θή­κες, εγκλω­βι­σμέ­να σε στρα­τό­πε­δα αιχ­μα­λώ­των στην βορειο­α­να­το­λι­κή Συρία. Η Σου­η­δι­κή κυβέρ­νη­ση αρνεί­ται να τα παρα­λά­βει και να τα σώσει από την δυστυχία.

Τρια­κό­σιοι Σου­η­δοί υπή­κο­οι με αρα­βι­κές ρίζες πήγαν τα προη­γού­με­να χρό­νια στην Συρία και στο Ιράκ για να βρε­θούν στις γραμ­μές του ISIS και να πολε­μή­σουν για το “χαλι­φά­το”.

60 με 70 ήταν γυναίκες.

Μέχρι το 2017 οι 150 από αυτούς γύρι­σαν πίσω στην Σου­η­δία και 50 από αυτούς σκο­τώ­θη­καν στις μάχες εκεί. Οι υπό­λοι­ποι 100 παρέ­μει­ναν εκεί χωρίς να γνω­ρί­ζει κανείς πόσοι από αυτούς σκο­τώ­θη­καν από το 2017 μέχρι τώρα ή πού να βρίσκονται.

Τα στοι­χεία είναι παρ­μέ­να από ανα­κοί­νω­ση της Σου­η­δι­κής Υπη­ρε­σί­ας Ασφαλείας.

Κάποιοι από  τους Σου­η­δούς που παρέ­μει­ναν εκεί πιά­στη­καν αιχ­μά­λω­τοι ή παρα­δό­θη­καν στους Αμερικάνους.

Ζού­νε σε στρα­τό­πε­δα που τα φυλά­νε οι Κούρ­δοι στην Βορειο­α­να­το­λι­κή Συρία.

Οι συν­θή­κες είναι φυσι­κά άθλιες και κανείς δεν θα περί­με­νε καλύ­τε­ρη μεταχείριση.

Πριν από λίγες μέρες ο Τραμπ ζήτη­σε από τις ευρω­παϊ­κές χώρες από όπου προ­έρ­χο­νται οι πρώ­ην στρα­τιώ­τες του ISIS να τους πάρουν πίσω.

Η Σου­η­δι­κή κυβέρ­νη­ση απά­ντη­σε σε όλους τους τόνους πως δεν τους θέλει πίσω ούτε καν για να τους δικά­σει για εγκλή­μα­τα πολέ­μου, γεγο­νός που είναι από­λυ­τα κατα­νοη­τό και απο­δε­κτό στην κοινωνία.

Το Σου­η­δι­κό τμή­μα της Διε­θνούς οργά­νω­σης Save the Children International, “Σώστε τα παι­διά” επι­σκέ­φθη­κε τα στρα­τό­πε­δα αυτά  και δια­πί­στω­σε πως μερι­κές δεκά­δες παι­διά που είναι εγκλω­βι­σμέ­να εκεί, παι­διά των πρώ­ην στρα­τιω­τών του ISIS, είναι Σου­η­δά­κια αφού οι γονείς τους είναι Σου­η­δοί υπήκοοι.

Γεν­νή­θη­καν εκεί, μεγά­λω­σαν εκεί, είδαν και έζη­σαν φρι­κτές κατα­στά­σεις ακό­μη και τον θάνα­το των γονιών τους μπρο­στά στα μάτια τους.

Μεγα­λώ­νουν σαν τα αγρί­μια σε άθλιες συν­θή­κες, χωρίς φαγη­τό, νερό, φρο­ντί­δα, για­τρό, σχο­λεία,  μερι­κά είναι ορφα­νά και από τους δύο γονείς και τόσα άλλα.

Κανέ­να από αυτά τα παι­διά δεν έχει απο­δει­κτι­κά έγγρα­φα ότι ειναι Σου­η­δι­κής κατα­γω­γής, από πού να τα πάρουν άλλω­στε, υπάρ­χει μόνο η μαρ­τυ­ρία των γονιών ή του ενα­πο­μεί­να­ντα γονιού ότι είναι δικά τους παιδιά.

Για αυτά που είναι ορφα­νά και με τους δυο γονείς πεθα­μέ­νους, μόνο με μαρ­τυ­ρί­ες τρί­των μπο­ρεί να επι­βε­βαιω­θεί ότι οι γονείς ήταν Σου­η­δοί. Υπάρ­χουν ένα σωρό πρα­κτι­κά και γρα­φε­ο­κρα­τι­κά θέματα.

Τι θα γίνουν όμως όλα αυτά τα παιδιά;

Έχει ηθι­κή και ανθρω­πι­στι­κή υπο­χρέ­ω­ση ένα εξε­λιγ­μέ­νο και πολι­τι­σμέ­νο κρά­τος να τα περι­θάλ­ψει, να τα πάρει από την κόλα­ση που ζουν;

Πρέ­πει να τιμω­ρη­θούν και αυτά  για τις αμαρ­τί­ες και τα πιθα­νά εγκλή­μα­τα των γονιών τους;

Μπο­ρεί μια κοι­νω­νία να δαι­μο­νο­ποι­ή­σει μωρά, αθώα παιδιά,θύματα του Ιμπε­ρια­λι­σμού και των επι­λο­γών των γονιών τους;

Απά­ντη­ση δεν υπάρχει.

Μόνο πικρές σκέ­ψεις και ανά­θε­μα γι’αυ­τούς που κερ­δί­ζουν απο τους πολέ­μους και σκορ­πί­ζουν την δυστυ­χία ακό­μη και σε αθώα μικρά παιδιά.

_________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο