Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα πιο μεγάλα ζώα θα έχουν εξαφανιστεί σε 100 χρόνια

Όσο περ­νούν τα χρό­νια, στον πλα­νή­τη μας θα επι­κρα­τούν ολο­έ­να μικρό­τε­ρα σε μέγε­θος θηλα­στι­κά ζώα και που­λιά, με απο­τέ­λε­σμα σε 100 χρό­νια να έχουν σχε­δόν εξα­φα­νι­στεί τα μεγά­λα ζώα, προει­δο­ποιούν Βρε­τα­νοί επιστήμονες.

Το μέλ­λον ανή­κει στα μικρό­σω­μα και γρή­γο­ρα ζώα που γεν­νούν πολ­λούς απο­γό­νους και τρώ­νε έντο­μα, τα οποία μπο­ρούν να προ­σαρ­μο­στούν και να επι­βιώ­σουν σε πολ­λά δια­φο­ρε­τι­κά περι­βάλ­λο­ντα. Ανά­με­σα στους «νικη­τές» θα είναι σίγου­ρα τα τρω­κτι­κά και τα ωδι­κά πτη­νά, ενώ άλλα ζώα όπως οι ελέ­φα­ντες, οι ρινό­κε­ροι, οι ιππο­πό­τα­μοι, οι καμη­λο­παρ­δά­λεις, οι τίγρεις και οι αετοί, που δεν έχουν την ίδια προ­σαρ­μο­στι­κό­τη­τα, οδεύ­ουν προς εξαφάνιση.

Οι ερευ­νη­τές του Πανε­πι­στη­μί­ου του Σαου­θάμ­πτον, με επι­κε­φα­λής τον Ρομπ Κουκ, που ανέ­λυ­σαν στοι­χεία για 15.484 είδη ζώων και που­λιών της ξηράς και έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό “Nature Communications”, προ­βλέ­πουν ότι το μέσο βάρος των θηλα­στι­κών θα μειω­θεί κατά 25% μέσα στον επό­με­νο αιώ­να. Συγκρι­τι­κά, εκτι­μά­ται ότι κατά τα προη­γού­με­να 125.000 χρό­νια το σώμα των ζώων είχε μειω­θεί μόνο κατά 14%.

«Η μεγα­λύ­τε­ρη απει­λή για τα που­λιά και για τα ζώα είναι με μεγά­λη δια­φο­ρά ο άνθρω­πος, ο οποί­ος κατα­στρέ­φει τα ενδιαι­τή­μα­τα τους μέσω απο­ψί­λω­σης των δασών, εντα­τι­κής γεωρ­γί­ας, αστι­κο­ποί­η­σης, κυνη­γιού και των συνε­πειών της παγκό­σμιας υπερ­θέρ­μαν­σης», δήλω­σε ο Κουκ.

Οι άνθρω­ποι έχουν ήδη εξα­φα­νί­σει τα περισ­σό­τε­ρα μεγα­λό­σω­μα ζώα που ζού­σαν σε όλες τις ηπεί­ρους της Γης, με εξαί­ρε­ση μέχρι σήμε­ρα την Αφρι­κή. Όμως περισ­σό­τε­ρα από 1.000 μεγα­λύ­τε­ρου μεγέ­θους είδη θηλα­στι­κών και που­λιών εκτι­μά­ται ότι θα έχουν εξα­φα­νι­στεί μέσα στα επό­με­να 100 χρό­νια (πολ­λά από αυτά πλέ­ον και στην Αφρική).

Οι πλη­θυ­σμοί των ζώων εκτι­μά­ται ότι έχουν μειω­θεί κατά περί­που 60% από το 1970 μέχρι σήμε­ρα, κάτι που υπο­δη­λώ­νει ότι βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη μια έκτη μαζι­κή εξα­φά­νι­ση των ειδών.

«Είναι ανη­συ­χη­τι­κό ότι χάνου­με αυτά τα μεγά­λα είδη, όταν δεν ξέρου­με καν πλή­ρως το ρόλο τους. Χωρίς αυτά, τα πράγ­μα­τα μπο­ρεί να αρχί­σουν να χει­ρο­τε­ρεύ­ουν αρκε­τά γρή­γο­ρα, Τα οικο­συ­στή­μα­τα μπο­ρεί να αρχί­σουν να καταρ­ρέ­ουν και να δυσκο­λέ­ψουν την επι­βί­ω­ση μας», δήλω­σε ο Κουκ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο