Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα πράγματα θα είναι καλύτερα την επόμενη μέρα, αν εκτός από το ΚΚΕ υπάρχει κι άλλη αριστερή δύναμη στη Βουλή; (…)

«Τα πράγ­μα­τα θα είναι καλύ­τε­ρα την επό­με­νη μέρα, αν εκτός από το ΚΚΕ υπάρ­χει κι άλλη αρι­στε­ρή δύνα­μη στη Βου­λή, όπως το κόμ­μα του Βαρου­φά­κη»…

Για όσους αισθά­νο­νται αρι­στε­ροί, για εκεί­νους που δοκί­μα­σαν τη μεγά­λη απο­γο­ή­τευ­ση από την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ψάχνουν μια δύνα­μη να στη­ρί­ξουν, αυτή είναι μόνο το ΚΚΕ, που είναι δοκι­μα­σμέ­νο, στα­θε­ρό και σίγου­ρο ότι θα είναι στην πρώ­τη γραμ­μή της λαϊ­κής πάλης την επό­με­νη μέρα.
✔️  Το κόμ­μα του Βαρου­φάκη δεν μπο­ρεί να χαρα­κτη­ρί­ζε­ται «αρι­στε­ρό» ούτε βέβαια «αντι­συ­στη­μι­κό», όπως αυτο­προ­βάλ­λε­ται. Πρό­κει­ται για κόμ­μα-συμπλή­ρω­μα στην αστι­κή δια­χεί­ρι­ση, κάτι που απο­τυ­πώ­νε­ται άλλω­στε και στο πρό­γραμ­μα και στις πολι­τι­κές του θέσεις. Είναι κόμ­μα μιας χρή­σης, από τα πολ­λά που εξα­φα­νί­στη­καν όπως ακρι­βώς δημιουρ­γή­θη­καν, αφού πρώ­τα έπαι­ξαν ρόλο στη στή­ρι­ξη αντι­λαϊ­κών κυβερ­νή­σε­ων, αλλά και ως «παγί­δες» στη λαϊ­κή δυσα­ρέ­σκεια, ανα­λαμ­βά­νο­ντας να την επι­στρέ­ψουν από την πίσω πόρ­τα στην κοί­τη των κομ­μά­των που την προκάλεσαν.
✔️  Όσοι επο­μέ­νως προ­βλη­μα­τί­ζο­νται και βλέ­πουν με συμπά­θεια το κόμ­μα του Βαρου­φά­κη, πρέ­πει να ανα­ρω­τη­θούν: Για­τί αυτό το κόμ­μα να απο­τε­λέ­σει την εξαί­ρε­ση από την πορεία που ακο­λού­θη­σαν παρό­μοιες δυνά­μεις; Πολύ περισ­σό­τε­ρο που οι θέσεις του, η δια­δρο­μή του επι­κε­φα­λής του αλλά και στε­λε­χών του δεί­χνουν ότι η πορεία του είναι προδιαγεγραμμένη.
Πρέ­πει επί­σης να θυμη­θούν ότι και ο «Συνα­σπι­σμός» των δεκα­ε­τιών του 1990 και του 2000 ψηφι­ζό­ταν σε μεγά­λο βαθ­μό με ένα παρό­μοιο κρι­τή­ριο: «Να μπει στη Βου­λή μια ακό­μα αρι­στε­ρή δύνα­μη». Και στη συνέ­χεια ο «Συνα­σπι­σμός» έγι­νε ΣΥΡΙΖΑ και εκτός από τη ζημιά που έκα­νε στο εργα­τι­κό κίνη­μα με τις αυτα­πά­τες που καλ­λιερ­γού­σε, ήρθε το 2012 η ώρα του να αξιο­ποι­η­θεί από το κεφά­λαιο για να το ξελα­σπώ­σει. Κατόρ­θω­σε μάλι­στα ‑και με τη συν­δρο­μή του ίδιου του Βαρου­φά­κη- να ανα­βα­πτί­σει στη λαϊ­κή συνεί­δη­ση όλο το φθαρ­μέ­νο παλιό πολι­τι­κό προ­σω­πι­κό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η εμπει­ρία δεν πρέ­πει να πετα­χτεί, αντί­θε­τα να γίνει όπλο για ένα τμή­μα εργα­ζο­μέ­νων που προ­βλη­μα­τί­ζο­νται και βλέ­πουν θετι­κά κόμματα-«κομήτες».
✔️  Η στή­ρι­ξη σε ένα τέτοιο κόμ­μα σημαί­νει συγ­χω­ρο­χάρ­τι στην πολι­τι­κή με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προ­ε­τοί­μα­σε το 3ο μνη­μό­νιο. Σημαί­νει άλλο­θι στην κοροϊ­δία του πρώ­του εξα­μή­νου του 2015, όπου ο Βαρου­φά­κης είχε καθο­ρι­στι­κή συμ­βο­λή, σπρώ­χνο­ντας στη συνέ­χεια ο ΣΥΡΙΖΑ χιλιά­δες λαϊ­κούς ανθρώ­πους στη μοι­ρο­λα­τρία, στην απο­γο­ή­τευ­ση, στην απο­στρά­τευ­ση από το κίνημα.
✔️  Είναι μάλι­στα τόσο …«αντι­συ­στη­μι­κός» και «αρι­στε­ρός» ο Βαρου­φά­κης, που στο κόμ­μα του έχει υπο­ψη­φί­ους ορι­σμέ­νους από τους πιο «νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρους» απο­λο­γη­τές της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής και των ιμπε­ρια­λι­στι­κών επεμ­βά­σε­ων, ενώ πριν ακό­μα τεθεί το ερώ­τη­μα της δια­κυ­βέρ­νη­σης φτά­νει να δηλώ­νει «έτοι­μος» για να παί­ξει το ρόλο του ανα­γκαί­ου συμπλη­ρώ­μα­τος σε μια επό­με­νη κυβέρ­νη­ση συνερ­γα­σί­ας με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ… Είναι τόσο «αρι­στε­ρός» που υπο­στη­ρί­ζει την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, τη ΝΑΤΟι­κή Συμ­φω­νία των Πρε­σπών, στη­ρί­ζει την επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα (όπως και οι άλλοι άλλω­στε) κ.λπ.
✔️  Οι εργα­ζό­με­νοι και ιδιαί­τε­ρα οι νεό­τε­ροι ηλι­κια­κά πρέ­πει να γνω­ρί­ζουν το ρόλο που έπαι­ξε ο ίδιος ο Βαρου­φά­κης στο «ξέπλυ­μα» των μνη­μο­νια­κών πολι­τι­κών, τη συμ­φω­νία του με το 70% του μνη­μο­νί­ου, όπως δήλω­νε όταν ήταν υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών. Το «ναι» που είπε, σπεύ­δο­ντας μάλι­στα να κατα­θέ­σει «επι­στο­λι­κή ψήφο» στη Βου­λή, στη­ρί­ζο­ντας τη δανεια­κή σύμ­βα­ση του Ιού­λη του 2015, όπως και την επέ­κτα­ση της δανεια­κής σύμ­βα­σης λίγους μήνες νωρί­τε­ρα, το Φλε­βά­ρη του 2015. Ο Βαρου­φά­κης ήταν υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών τον Απρί­λη του 2015, όταν το πρό­γραμ­μα μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων του υπουρ­γεί­ου του απο­θέ­ω­νε την 6χρονη μέχρι τότε εφαρ­μο­γή των μνη­μο­νί­ων, μιλώ­ντας από την πρώ­τη παρά­γρα­φο ακό­μα για την «πρό­ο­δο που επε­τεύ­χθη», αφού η Ελλά­δα «προ­χώ­ρη­σε σε πρω­το­φα­νή οικο­νο­μι­κή προ­σαρ­μο­γή με στό­χο αφε­νός τη βελ­τί­ω­ση των δημο­σιο­νο­μι­κών μεγε­θών, αφε­τέ­ρου την ενί­σχυ­ση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας της οικονομίας…».
🧐 Πιστεύ­ει κανείς ότι με τέτοιες «περ­γα­μη­νές» μπο­ρεί αυτό το κόμ­μα να συμ­βά­λει στην αντί­στα­ση του λαού την επό­με­νη μέρα, να δώσει διέ­ξο­δο από την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή και τις θυσί­ες δίχως τέλος για την ανάπτυξη;

✔️  Ιδιαίτερα όσοι αισθάνονται αριστεροί, ριζοσπάστες, όσοι έχουν σχέση με το εργατικό — λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να την πατήσουν για μια ακόμα φορά με ένα ακόμα ανάχωμα.

✔️  Πρέπει να πουν ένα «φτάνει πια» στις αυταπάτες, στα πειράματα, στις απογοητεύσεις.

Η θέση τους είναι με το ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που παλεύει ενάντια στο σύστημα, στα μονοπώλια και στα κόμματά τους, στην εξουσία και τις συμμαχίες τους, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. 

Γιατί μόνο με το δρόμο που προτείνει το ΚΚΕ μπορούν να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό.

header Τώρα ξέρεις Το 2019 δεν είναι 2015

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο