Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα πράσινα φιλιά ζωής που μας σκοτώνουν

Στο τελευ­ταίο newsletter του ΤΕΕ (Τεχνι­κό Επιμε­λη­τή­ριο Ελλά­δος) δια­βά­σα­με για μια ομά­δα (των Commons in Residency — «Κοι­νών υπό Κατοί­κη­ση») στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, που «στο­χεύ­ει στη δημιουρ­γία μιας δρα­στή­ριας κοι­νό­τη­τας ενερ­γών πολι­τών» (και) «θα δώσει “πρά­σι­νο ” φιλί της ζωής σε μια πολυ­κα­τοι­κία 90 ετών -πολυ­κα­τοι­κία του Μεσο­πο­λέ­μου»

Ρίξα­με μια ματιά στο κεί­με­νο, μια από τα ίδια, σκε­φτή­κα­με… (ΣΣ |> για την «πρά­σι­νη ανά­πτυ­ξη» που μας έχει κάψει τη γού­να), αλλά στη συνέ­χεια (βλέ­πο­ντας κάποια του είδους «στο πλαί­σιο της εται­ρι­κής κοι­νω­νι­κής ευθύ­νης»… «το περι­βαλ­λο­ντι­κό ζήτη­μα είναι κατά βάση κοι­νω­νι­κό», «η ομά­δα φιλο­δο­ξεί να εμφυ­σή­σει τη συλ­λο­γι­κή ευθύ­νη για το περι­βάλ­λον» με «περι­βαλ­λο­ντι­κή εκπαί­δευ­ση») μια σύντο­μη google_αναζήτηση μας οδή­γη­σε και στα ψιλά γράμ­μα­τα (εκεί­να που γενι­κά δε δια­βά­ζου­με και την πατά­με) και που ανα­φέ­ρουν επί λέξει «Tα “Κοι­νά υπό κατοί­κη­ση – Commons in Residency” στη­ρί­ζο­νται σε μια ιδέα του Περι­κλή Χατζη­νά­κου και χρη­μα­το­δο­τού­νται από το πρό­γραμ­μα START – Create Cultural Change. Υλο­ποιού­νται μέσω του Ιδρύ­μα­τος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνερ­γα­σία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη μη κερ­δο­σκο­πι­κού χαρα­κτή­ρα Ομο­σπον­δια­κή Ένω­ση Κοι­νω­νι­κο­πο­λι­τι­στι­κών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.). Υπο­στη­ρί­ζο­νται από το Κοι­νω­φε­λές Ίδρυ­μα Ιωάν­νη Σ. Λάτση και το Bodossaki FoundationΊδρυ­μα Μπο­δο­σά­κη.

Γνω­στά ιδρύ­μα­τα και ΜηΚυΟ όλα «μπου­μπού­κια». Ευπα­τρί­δες — «ευερ­γέ­τες»… Θα ομο­λο­γή­σου­με πως δεν γνω­ρί­ζα­με τον κο Robert Bosch και το Stiftung του…

Robert Bosch Stiftung Bosch Composition

Εικό­να της «οικο­γε­νεια­κής» επι­χεί­ρη­σης |>Stammkapital = μετο­χι­κό κεφάλαιο<|

Ξεφυλ­λί­ζο­ντας το κεντρι­κό μενού «Η πόλη μου ανή­κει σε μένα» ανα­κα­λύ­πτου­με την «Αμε­ρι­κή» |> «οι πόλεις είναι οικο­νο­μι­κοί μηχα­νι­σμοί και εμπο­ρι­κά κέντρα, αλλά, πάνω απ όλα, είναι οι χώροι στους οποί­ους ζού­με» <|…
(Ακο­λου­θεί ρητο­ρι­κή ερώτηση)
Πώς θα μπο­ρού­σε να είναι, η σωστή ζωή στην πόλη; Πώς μπο­ρούν οι κάτοι­κοί της να δια­μορ­φώ­σουν την αστι­κή μετα­μόρ­φω­ση έξω από την πολι­τι­κή; Ποιο ρόλο θα μπο­ρού­σαν να δια­δρα­μα­τί­σουν οι χάρ­τες [;;] για την επί­τευ­ξη αυτού του μετα­σχη­μα­τι­σμού; (ΣΣ |> στην αρχή δεν κατα­λά­βα­με την έννοια «karten erstellt»- «creating maps», αλλά μας λύθη­κε η απο­ρία αμέ­σως μετά)
Andreas Brück(απα­ντά­ει ο καθη­γη­τής Andreas Brück  [Ing.ερευ­νη­τι­κός συνερ­γά­της” στο Ινστι­τού­το Πολε­ο­δο­μί­ας και Χωρο­τα­ξί­ας του Technische Universität του Βερο­λί­νου] για το ερευ­νη­τι­κό του έργο «Κρί­σι­μη χαρ­το­γρά­φη­ση στα κινή­μα­τα της πόλης»)
|> είναι μια κρί­σι­μη προ­σέγ­γι­ση στη δημιουρ­γία χαρ­τών… οι χάρ­τες δεν είναι ποτέ ουδέ­τε­ροι, αντι­κα­το­πτρί­ζουν τις δομές της εξου­σί­ας (ΣΣ |> το μόνο σωστό είναι αυτό).
Για πολύ και­ρό, ήταν προ­νό­μιο των ισχυ­ρών λίγων που δια­πραγ­μα­τεύ­τη­καν τα όρια και καθό­ρι­σαν τις υπο­δο­μές. Οι σημε­ρι­νοί χάρ­τες είναι παντα­χού παρόντες…
Παίρ­νου­με πάντο­τε μαζί μας κινη­τές συσκευ­ές όπως smartphones και ιχνη­λά­τες γυμνα­στι­κής (fitness trackers) ‑sic!! και με τη βοή­θεια των δεδο­μέ­νων που συλ­λέ­γο­νται από το GPS, δημιουρ­γού­με συνε­χώς χάρτες.
Δεν χρειά­ζε­ται πλέ­ον να γνω­ρί­ζου­με πώς να διε­ξά­γου­με έρευ­νες χρή­σης γης, θα μπο­ρού­σα­με λοι­πόν να μιλή­σου­με για έναν εκδη­μο­κρα­τι­σμό των χαρτών.
Αυτό θέτει το ερώ­τη­μα: Τι μπο­ρούν να κάνουν οι άνθρω­ποι με αυτές τις τεχνο­λο­γί­ες για να συμ­με­τά­σχουν και για να προ­ω­θή­σουν την αστι­κή μετα­μόρ­φω­ση στις πόλεις τους;
Θα μπο­ρού­σαν οι χάρ­τες να βοη­θή­σουν να μετα­το­πι­στεί η ισορ­ρο­πία δυνά­με­ων — με βάση μια δια­φο­ρε­τι­κή κατα­νό­η­ση του χώρου που κινού­μα­στε καθημερινά;
Ενδια­φε­ρό­μα­στε για το τι σημαί­νουν αυτά τα εργα­λεία για τα κινή­μα­τα γει­το­νιάς, τις πρω­το­βου­λί­ες των πολι­τών που θέλουν να δια­μορ­φώ­σουν το αστι­κό τοπίο σε τοπι­κό επί­πε­δο, πέρα ​​από την πολι­τι­κή και τα εδραιω­μέ­να κόμ­μα­τα.
Με απλά λόγια, το σχέ­διό μας διε­ρευ­νά τις δυνα­τό­τη­τες της κρί­σι­μης χαρ­το­γρά­φη­σης να οδη­γεί την αλλα­γή με τρό­πο που ωφε­λεί τους κατοί­κους της πόλης… κλπ)

Κάπου δίπλα αλιεύ­σα­με και το «Η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση ήταν η πιο όμορ­φη απά­ντη­ση στην τρα­γω­δία του Δευ­τέ­ρου Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου» του (ΣΣ |> Πολω­νού) Rafał Dutkiewicz «πολι­τι­κού, επι­χει­ρη­μα­τία, καθη­γη­τή πανε­πι­στη­μί­ου και ακτι­βι­στή- δήμαρ­χου 2002–2018 της πόλης του Βρό­τσλαβ — Wrocław Breslau, κατά την περί­ο­δο της στρα­το­κρα­τί­ας πήρε ενερ­γά μέρος στη Solidarność (ΣΣ |>Αλλη­λεγ­γύη)
Startseite BühneΚαι στα ψιλά «ΗΠΑ και Ευρώ­πη: Συνερ­γα­σία για την Προ­στα­σία του Κλί­μα­τος;» ‑Θα κατα­φέ­ρουν να συνερ­γα­στούν και να αντι­με­τω­πί­σουν μαζί την παγκό­σμια κλι­μα­τι­κή πρόκληση;
«Μετά την ανά­λη­ψη των καθη­κό­ντων της διοί­κη­σης Trump, πολ­λά προ­χω­ρά­νε σε σχέ­ση με την προ­στα­σία του κλί­μα­τος περισ­σό­τε­ρα από ποτέ»Αλεξ Σβώλου 45 φυτεμένο δώμαΤο κεί­με­νο-πρό­σκλη­ση έχει ανα­λυ­τι­κά ως εξής
Κοι­νά υπό κατοί­κη­ση” είναι ο τίτλος της ομά­δας που δημιούρ­γη­σε ο Περι­κλής Χατζη­νά­κος, πτυ­χιού­χος του Τμή­μα­τος Πολι­τι­σμι­κής Τεχνο­λο­γί­ας και Επι­κοι­νω­νί­ας του Πανε­πι­στη­μί­ου Αιγαί­ου, η οποία απο­τε­λεί­ται από τους Νίκο Καλ­λι­γά, πολι­τι­κό μηχα­νι­κό, Ηλέ­κτρα Μαν­τσί­νη, αρχι­τέ­κτο­να, Χρή­στο Σχοι­νά, εκπαι­δευ­τι­κό και τις εμψυ­χώ­τριες Θένια Χρη­στά­κου και Μαρία Τσανανά.
✔️  “Στό­χος μας είναι να μετα­μορ­φώ­σου­με μια πολυ­κα­τοι­κία στο κέντρο της Θεσ­σα­λο­νί­κης, όχι μόνο να τη μετα­τρέ­ψου­με σε φιλι­κή προς το περι­βάλ­λον, αλλά να φέρου­με κοντά τους κατοί­κους της και γενι­κό­τε­ρα τη γει­το­νιά” εξη­γεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Περι­κλής Χατζη­νά­κος διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι “το περι­βαλ­λο­ντι­κό ζήτη­μα είναι κατά βάση κοινωνικό”.
✔️  Η πολυ­κα­τοι­κία που έχει ήδη επι­λε­γεί βρί­σκε­ται στην οδό Αλεξ. Σβώ­λου 45, έχει τέσ­σε­ρα δια­με­ρί­σμα­τα και είναι κατα­σκευα­σμέ­νη το 1930 ενώ έγι­νε ανα­κα­τα­σκευή το 1950, οπό­τε και προ­στέ­θη­κε ένας όρο­φος και το δυτι­κό μέρος.
Έχου­με ήδη ένα πλά­νο συγκε­κρι­μέ­νων δρά­σε­ων και καλού­με για συμ­με­το­χή διά­φο­ρες εται­ρί­ες, στο πλαί­σιο της εται­ρι­κής κοι­νω­νι­κής ευθύ­νης. Για παρά­δειγ­μα, πιστεύ­ου­με ότι μπο­ρεί να δημιουρ­γη­θεί φυτε­μέ­νο δώμα στην ταρά­τσα, ανα­βαθ­μί­ζο­ντας ενερ­γεια­κά την πολυ­κα­τοι­κία και παράλ­λη­λα, να απο­τε­λεί έναν χώρο συνά­ντη­σης των κατοί­κων οι οποί­οι θα μπο­ρούν τους θερι­νούς μήνες, να απο­λαμ­βά­νουν ται­νί­ες στον ανοι­χτό χώρο ή ακό­μη, να ανα­κυ­κλώ­νουν τα οργα­νι­κά υπο­λείμ­μα­τα με οικια­κό σύστη­μα κομπο­στο­ποί­η­σης” ανα­φέ­ρει ο κ.Χατζηνάκος. Η ομά­δα των “Κοι­νών υπό Κατοί­κη­ση” στο­χεύ­ει ακό­μη στις κάθε­τες φυτεύ­σεις στην επι­λε­γεί­σα πολυ­κα­τοι­κία και στην τοπο­θέ­τη­ση φωτοβολταϊκών.
✔️  Ωστό­σο, εκτός από την “πρά­σι­νη” πολυ­κα­τοι­κία, η ομά­δα φιλο­δο­ξεί να εμφυ­σή­σει τη συλ­λο­γι­κή ευθύ­νη για το περι­βάλ­λον με εργα­λεία την εμψύ­χω­ση-υπο­στή­ρι­ξη, την περι­βαλ­λο­ντι­κή εκπαί­δευ­ση και διά­φο­ρες δρά­σεις στον αστι­κό ιστό που θα συντε­λέ­σουν στη δημιουρ­γία μιας ενερ­γούς κοι­νό­τη­τας.
✔️  Στην κατεύ­θυν­ση αυτή διορ­γα­νώ­νουν την Πέμ­πτη 16 Ιανουα­ρί­ου, στις 6 το από­γευ­μα, στο Κέντρο Αρχι­τε­κτο­νι­κής του δήμου Θεσ­σα­λο­νί­κης (οδός Αγγε­λά­κη 13) το πρώ­το τους ανοι­χτό κάλε­σμα για τη δημιουρ­γία πρά­σι­νης κοινότητας.
“Το πρό­γραμ­μά μας συμπε­ρι­λαμ­βά­νει δωρε­άν εβδο­μα­διαί­ες συνα­ντή­σεις εμψύ­χω­σης, εκπαι­δευ­τι­κά-βιω­μα­τι­κά σεμι­νά­ρια, εκπαι­δευ­τι­κές εκδρο­μές αλλά και δημιουρ­γι­κές δρά­σεις (κατα­σκευή λαχα­νό­κη­πων σε σχο­λεία, φυτεύ­σεις, δημιουρ­γία πρά­σι­νων χώρων και πολ­λά άλλα).
✔️  Στο­χεύ­ου­με στη δημιουρ­γία μιας δρα­στή­ριας κοι­νό­τη­τας ενερ­γών πολι­τών, από όλη την πόλη, η οποία επι­θυ­μού­με να λει­τουρ­γή­σει ως κοι­νω­νι­κός πολ­λα­πλα­σια­στής ικα­νός να φέρει άμε­σες αλλα­γές στον τρό­πο σκέ­ψης αλλά και στην αστι­κή καθη­με­ρι­νό­τη­τα” ανα­φέ­ρε­ται στην πρό­σκλη­ση της ομάδας.
Σημ
«Tα “Κοι­νά υπό κατοί­κη­ση – Commons in Residency” στη­ρί­ζο­νται σε μια ιδέα του Περι­κλή Χατζη­νά­κου και χρη­μα­το­δο­τού­νται από το πρό­γραμ­μα START – Create Cultural Change. Υλο­ποιού­νται μέσω του Ιδρύ­μα­τος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνερ­γα­σία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη μη κερ­δο­σκο­πι­κού χαρα­κτή­ρα Ομο­σπον­δια­κή Ένω­ση Κοι­νω­νι­κο­πο­λι­τι­στι­κών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.). Υπο­στη­ρί­ζο­νται από το Κοι­νω­φε­λές Ίδρυ­μα Ιωάν­νη Σ. Λάτση και το Bodossaki FoundationΊδρυ­μα Μπο­δο­σά­κη.

Atexnos Logo ^^

Τα παρα­πά­νω δεν είναι και­νούρ­για ‑έχουν να κάνουν με τη λεγό­με­νη «πρά­σι­νη οικο­νο­μία» και ανά­πτυ­ξη, τα «Green Deal», την ΕΕ που επι­βρα­βεύ­ει τα μεγά­λα συμ­φέ­ρο­ντα με “πρά­σι­να” ταμεία και επεν­δύ­σεις τρι­σε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ, ενώ τιμω­ρεί τις λαϊ­κές οικο­γέ­νειες με κάθε έμπνευ­σης επι­χει­ρή­μα­τα, όπως την επι­κίν­δυ­νη αντί­λη­ψη της ατο­μι­κής ευθύνης.

💥  Σε περί­ο­δο σφο­δρών αντα­γω­νι­σμών ανά­με­σα σε ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα, όπως ΕΕ, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία και σε κολοσ­σούς της Ενέρ­γειας, απο­τε­λεί πρό­σχη­μα για να δοθεί άφθο­νο χρή­μα στους μεγά­λους ομί­λους στην κούρ­σα με τους αντα­γω­νι­στές τους.

πράσινα φιλιά ...

Σ’ ότι αφο­ρά τους Commons in Residency, μάλ­λον φτω­χοί συγ­γε­νείς δεί­χνουν, παρά το «sponsored background». Εξ άλλου ‑όντας επι­στή­μο­νες, φυσι­κά και γνω­ρί­ζουν, πως τα «πρά­σιν’ άλο­γα» και οι χρω­μα­τι­στές τέντες που προ­τεί­νουν δεν θα αλλά­ξουν ούτε στο ελά­χι­στο τη ζοφε­ρή εικό­να της τσιμεντούπολης.

Θεσσαλονίκη Αλεξ Σβώλου 45

Τι μένει λοι­πόν από την πρόταση;

  1. Η πολυ­πό­θη­τη συμ­με­το­χή εται­ρειών για να μοι­ρα­στούν τη λεία των όποιων κοι­νο­τι­κών κλπ κον­δυ­λί­ων, και
  2. Η στο­χευ­μέ­νη πλύ­ση εγκε­φά­λου του απλού κόσμου για «εται­ρι­κή κοι­νω­νι­κή ευθύ­νη», «συλ­λο­γι­κή ευθύ­νη για το περι­βάλ­λον» και «αλλα­γές στον τρό­πο σκέ­ψης και στην αστι­κή καθη­με­ρι­νό­τη­τα» στην κατεύ­θυν­ση του «όλοι μαζί τα φάγα­με» — «όλοι μαζί μπορούμε»

Μόνο μια σχεδιασμένη κεντρικά οικονομία, μπορεί να δημιουργήσει ανθρώπινες πόλεις (σαν αυτές που ζήσαμε στον υπαρκτό ‑αν και κολοβό, σοσιαλισμό) ικανοποιώντας και τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

🎈  Παράλ­λη­λα με τις καθη­με­ρι­νές μικρές και μεγά­λες μάχες που δίνει η λαϊ­κή οικο­γέ­νεια. Στους χώρους δου­λειάς και στη συνοι­κία. Λιώ­νο­ντας παπού­τσια στους δρό­μους, στις κινη­το­ποι­ή­σεις, για το μερο­κά­μα­το, για να βελ­τιώ­σει τη ζωή της, για την παι­δεία, την υγεία την πρό­νοια, για τον απε­γκλω­βι­σμό από ΝΑΤΟ και ΕΕ, για ένα καλύ­τε­ρο αύριο των παι­διών της, για όλα εκεί­να που δικαιούται.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο