Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα πρώτα περιστατικά παρενεργειών από το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech

Ανα­φέρ­θη­καν ήδη οι πρώ­τες περι­πτώ­σεις παρε­νερ­γειών από το εμβό­λιο των Pfizer-BioNTech κατά του Κορονοϊού.

Μεξικό: 32χρονη γιατρός νοσηλεύεται σε ΜΕΘ

Οι μεξι­κα­νι­κές αρχές γνω­στο­ποί­η­σαν πως μελε­τούν την περί­πτω­ση μιας 32χρονης για­τρού, που νοση­λεύ­ε­ται, αφό­του έλα­βε το εμβό­λιο των Pfizer-BioNTech κατά της COVID-19.

Η για­τρός, το όνο­μα της οποί­ας δεν έχει δοθεί στη δημο­σιό­τη­τα, εισή­χθη στη μονά­δα εντα­τι­κής θερα­πεί­ας ενός δημό­σιου νοσο­κο­μεί­ου, στην πολι­τεία Νου­έ­βο Λεόν, στο βόρειο τμή­μα του Μεξι­κού, αφό­του εμφά­νι­σε δυσκο­λία στην ανα­πνοή, σπα­σμούς και δερ­μα­τι­κό εξάνθημα.

«Η αρχι­κή διά­γνω­ση είναι εγκε­φα­λο­μυ­ε­λί­τι­δα», ανα­κοί­νω­σε το υπουρ­γείο Υγεί­ας, σε μια ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε χθες το βράδυ.

Το υπουρ­γείο πρό­σθε­σε πως η για­τρός έχει ιστο­ρι­κό αλλερ­γι­κών αντι­δρά­σε­ων και ότι δεν υπάρ­χουν στοι­χεία από τις κλι­νι­κές δοκι­μές πως οποιοσ­δή­πο­τε ανέ­πτυ­ξε φλεγ­μο­νή στον εγκέ­φα­λο, μετά τη χορή­γη­ση του εμβολίου.

Οι Pfizer και BioNTech δεν έχουν προς το παρόν σχο­λιά­σει το περιστατικό.

Περισ­σό­τε­ροι από 126.500 άνθρω­ποι έχουν πεθά­νει από τη νόσο Covid-19 στο Μεξι­κό. Η χώρα άρχι­σε τη δια­νο­μή της πρώ­της δόσης των εμβο­λί­ων κατά του νέου κορο­νοϊ­ού σε υγειο­νο­μι­κούς, στις 24 Δεκεμβρίου.

Φιλανδία: Καταγράφηκε το πρώτο περιστατικό με παρενέργεια στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

H Υπη­ρε­σία Φαρ­μά­κων της Φιν­λαν­δί­ας δέχτη­κε την πρώ­τη ανα­φο­ρά για παρε­νέρ­γεια στο εμβό­λιο των Pfizer/BioNTech κατά του κορο­νοϊ­ού, μια εβδο­μά­δα μετά την έναρ­ξη στην Ευρώ­πη της εκστρα­τεί­ας μαζι­κού εμβο­λια­σμού του πλη­θυ­σμού, μετέ­δω­σε σήμε­ρα το φιν­λαν­δι­κό δίκτυο YLE.

Οι χώρες-μέλη της ΕΕ ξεκί­νη­σαν το πρό­γραμ­μα εμβο­λια­σμού στο μπλοκ στις 27 Δεκεμ­βρί­ου, μια ημέ­ρα αφού παρέ­λα­βαν τις πρώ­τες προ­μή­θειες του εμβο­λί­ου των Pfizer/BioNTech έπει­τα από την έγκρι­ση της Ευρω­παϊ­κής Επιτροπής.

“Όταν υπάρ­ξουν του­λά­χι­στον πέντε τέτοια περι­στα­τι­κά, θα ανε­βά­σου­με τις πλη­ρο­φο­ρί­ες στην ιστο­σε­λί­δα μας σχε­τι­κά με τον τύπο της αντί­δρα­σης που εμφα­νί­στη­κε”, δήλω­σε στο δίκτυο η επι­κε­φα­λής για­τρός της Υπη­ρε­σί­ας Μάγια Καου­κό­νεν και πρό­σθε­σε ότι δεν μπο­ρούν να απο­κα­λυ­φθούν περισ­σό­τε­ρες λεπτο­μέ­ρειες λόγω των προ­σω­πι­κών δεδομένων.

Ταυ­τό­χρο­να η ίδια επι­σή­μα­νε ότι οι ανα­φο­ρές αλλερ­γι­κών αντι­δρά­σε­ων ή άλλης παρε­νέρ­γειας πιθα­νόν να αυξηθούν.Μέχρι στιγ­μής εμβό­λια κατά του κορο­νοϊ­ού έχουν χορη­γη­θεί σε εργα­ζό­με­νους στον τομέα υγεί­ας στις πέντε μεγα­λύ­τε­ρες περιο­χές της χώρας από πλευ­ράς νοση­λευ­τι­κών εγκαταστάσεων–Ελσίνκι, Τούρ­κου, Τάμπε­ρε, Κουό­πιο και Ούλου–σύμφωνα με το ρεπορ­τάζ του δικτύου.

Μέχρι στιγ­μής εμβό­λια κατά του κορο­νοϊ­ού έχουν χορη­γη­θεί σε εργα­ζό­με­νους στον τομέα υγεί­ας στις πέντε μεγα­λύ­τε­ρες περιο­χές της χώρας από πλευ­ράς νοση­λευ­τι­κών εγκαταστάσεων–Ελσίνκι, Τούρ­κου, Τάμπε­ρε, Κουό­πιο και Ούλου–σύμφωνα με το ρεπορ­τάζ του δικτύου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο