Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Τα Ρεμπέτικα Πάθη της Σωτηρίας» με τη Νάντια Καραγιάννη

Ένα νέο τρα­γού­δι συνέ­θε­σε και ερμη­νεύ­ει η αγα­πη­μέ­νη μας σπου­δαία τρα­γου­δί­στρια, Νάντια Καρα­γιάν­νη. Ένα τρα­γού­δι αφιε­ρω­μέ­νο στην ταρα­χώ­δη ζωή της Σωτη­ρί­ας Μπέλ­λου. Η ίδια γρά­φει «Είναι ένα μικρό μου­σι­κό αφιέ­ρω­μα στη Σωτη­ρία Μπέλ­λου! Στιγ­μές και σταθ­μοί της ζωής της. Βιο­γρα­φι­κή μπα­λά­ντα σε ρυθ­μό ζεϊμπέκικου».

Το τρα­γού­δι είναι σε μου­σι­κή σύν­θε­ση και ερμη­νεία της Νάντιας Καρα­γιάν­νη και οι στί­χοι του Γιώρ­γου Ηρακλέους.

Η δημιουρ­γι­κή έμπνευ­ση και των δυο έγι­νε από θαυ­μα­σμό και συγκί­νη­ση για την Σωτη­ρία Μπέλ­λου, για το «μεγα­λείο» της παρου­σί­ας της στο τρα­γού­δι καθώς και για την πολυ­τά­ρα­χη ζωή της που σίγου­ρα έκρυ­βε πολύ μεγά­λο βιω­μα­τι­κό πόνο. Φυλα­κί­στη­κε στα 18 της στην Χαλ­κί­δα. Ήρθε στην Αθή­να το 1940 και έκα­νε διά­φο­ρες δου­λειές για να επι­βιώ­σει. Την απέρ­ρι­ψε η μάνα της και η οικο­γέ­νεια της. Κλεί­στη­κε σε δύο ψυχια­τρι­κές κλι­νι­κές, του Λυμπέ­ρη και το Μαρ­κο­μι­χε­λά­κειο. Αρρώ­στη­σε με καρ­κί­νο και έφυ­γε το 1996 στην Αθή­να, στο Νοσο­κο­μείο «Σωτη­ρία». Πολύ­πα­θος άνθρω­πος, που μέσα από αυτόν ανα­δύ­θη­κε αυτή η μεγά­λη φωνή — ψυχή !!!

Παί­ζουν οι εξαι­ρε­τι­κοί σολί­στες — μουσικοί:

Μπου­ζού­κι: Κώστας Ζαρι­δά­κης

Κιθά­ρες: Κώστας Χατζη­γε­ωρ­γί­ου

Πιά­νο — ακορ­ντε­όν — μεταλ­λό­φω­νο — μπά­σο: Γιάν­νης Τσέρτος

Επι­μέ­λεια ορχή­στρας — προ­γραμ­μα­τι­σμός — ηχο­λη­ψία — μίξη: Γιάν­νης Τσέρ­τος — Studio Ζεύξι

Απαγ­γέλ­λουν οι ηθο­ποιοί: Νατα­λία Δρα­γού­μη, Μιχά­λης Μαρίνος

Λίγα λόγια από τη Νάντια Καραγιάννη για τη Σωτηρία Μπέλλου

«Νιώ­θω ότι είναι χρέ­ος μας να τιμού­με τις μεγά­λες προ­σω­πι­κό­τη­τες που αφή­νουν δυνα­τό απο­τύ­πω­μα στον χωρο­χρό­νο. Έτσι έχει κατα­χω­ρη­θεί και η ξεχω­ρι­στή παρου­σία της Σωτη­ρί­ας Μπέλ­λου στην τέχνη και τη ζωή. Όταν διά­βα­σα τον λόγο του ποι­η­τή και φιλο­λό­γου ΓΙΩΡΓΟΥ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ για κάποιες τραυ­μα­τι­κές εμπει­ρί­ες που καθό­ρι­σαν σίγου­ρα την ψυχο­σύν­θε­ση και τη στά­ση της στη ζωή της, αλλά και στο τρα­γού­δι, συγκλο­νί­στη­κα και αυθόρ­μη­τα θέλη­σα να βάλω μου­σι­κή. Δεν πρό­κει­ται για ένα απλό τρα­γού­δι, αλλά για μια ποι­η­τι­κή μπα­λά­ντα που περιέ­χει βιο­γρα­φι­κά στοι­χεία, ιστο­ρι­κά, κοι­νω­νι­κά, τραυ­μα­τι­κά από τη ζωή της Σωτη­ρί­ας Μπέλλου.

Έτσι έγι­ναν “Τα Ρεμπέ­τι­κα Πάθη της Σωτη­ρί­ας”, ως φόρος τιμής.

Ένας ύμνος για τη Σωτηρία…

Νιώ­θω μεγά­λη αγά­πη και σεβα­σμό για τη Σωτη­ρία Μπέλ­λου. Για μένα είναι κάτι ιερό σαν παρου­σία. Η φωνή της είχε μεγά­λες δυνα­τό­τη­τες έκφρα­σης και ερμηνείας.»

Σκλη­ρός Απρί­λης του 2020μ.Χ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο