Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα ρομπότ της Φολκσβάνγκεν σκοτώνουν και απολύουν ανθρώπους

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Στις 10 Ιανουα­ρί­ου ένα από τα ρομπότ που χρη­σι­μο­ποιεί στην παρα­γω­γή και πει­ρα­μα­τί­ζε­ται για άλλες χρή­σεις η Φολκ­σβάν­γκεν εδώ και 43 χρό­νια, άρπα­ξε ένα 22 εργα­ζό­με­νο χωρίς να μπο­ρεί να δοθεί εξή­γη­ση και τον πέτα­ξε, συν­θλί­βο­ντας τον πάνω σε μια μεταλ­λι­κή επι­φά­νεια. Ο άτυ­χος εργα­ζό­με­νος υπέ­κυ­ψε στα τραύ­μα­τά του στον δρό­μο για το Νοσοκομείο.

Ο ανθρώ­πι­νος παρά­γο­ντας φταί­ει, δήλω­σε ο Heiko Hillwig εκπρό­σω­πος του εργο­στα­σί­ου στην πόλη Baunatal κοντά στην Φραν­κφούρ­τη, και όχι το ρομπότ.

Ο εργα­ζό­με­νος βρι­σκό­ταν στον χώρο των ρομπότ και προ­σπα­θού­σε να συναρ­μο­λο­γή­σει κάποιο εξάρ­τη­μα στο ρομπότ που τον άρπα­ξε και τον συνέθλιψε.

Ο συνά­δελ­φός του που δού­λευε δίπλα του δεν θέλη­σε να κάνει δηλώ­σεις μετα­δί­δει το ΑΡ. Τα απο­τε­λέ­σμα­τα της έρευ­νας δεν έχουν γίνει γνωστά.

Γίνε­ται φανε­ρό πως τα πει­ρά­μα­τα για την πιο εξει­δι­κευ­μέ­νη μελ­λο­ντι­κή χρή­ση των ρομπότ που προ­ο­ρί­ζο­νται να υπο­κα­τα­στή­σουν την ανθρώ­πι­νη εργα­σία έχουν τα θύμα­τά τους, ακό­μη και την ίδια την ζωή των εργαζομένων.

Γίνε­ται ακό­μη φανε­ρό πως στην σημε­ρι­νή φάση χρειά­ζε­ται και ο άνθρω­πος δίπλα στο ρομπότ για να μπο­ρεί να ρυθ­μί­σει την λει­τουρ­γία τους. Έτσι έγι­νε και στην περί­πτω­ση του άτυ­χου 22χρονου.

Αυτό δεν πτο­εί την εται­ρία κολοσ­σό που σχε­διά­ζει να αντι­κα­τα­στή­σει μέχρι το 2023, το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος των 7000 εργα­ζο­μέ­νων που θα απο­λύ­σει, με ρομπότ. 5,9 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ θα εξοι­κο­νο­μη­θούν τον χρό­νο υπο­λο­γί­ζουν οι υπεύθυνοι.

Είναι η δεύ­τε­ρη εξαγ­γε­λία απο­λύ­σε­ων. Η πρώ­τη αφο­ρού­σε 23.000 εργα­ζό­με­νους που θα απο­λυ­θούν μέχρι το 2020 για περαι­τέ­ρω εξοικονόμηση.

Ο σκλη­ρός αντα­γω­νι­σμός των μονο­πω­λί­ων, ιδιαί­τε­ρα στην περί­πτω­ση της Φολκ­σβά­γκεν που δέχε­ται επί­θε­ση από τα Αμε­ρι­κά­νι­κα μονο­πώ­λια και έχει κατα­δι­κα­στεί σε τερά­στια πρό­στι­μα, σπρώ­χνει σε ρομπο­τι­κές και ιντερ­νε­τι­κές λύσεις που θα μειώ­νουν τα εργα­τι­κά χέρια και θα πετούν στον δρό­μο χιλιά­δες εργαζόμενους.

Αντί να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί η τεχνο­λο­γία για την πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κή παρα­γω­γή με λιγό­τε­ρες ώρες εργα­σί­ας για τον εργα­ζό­με­νο γίνε­ται στα χέρια των μονο­πω­λί­ων ένας ακό­μη εχθρός του. Σ αυτή την ανα­πό­φευ­κτη για τον καπι­τα­λι­σμό ανα­νέ­ω­ση του εξο­πλι­σμού του, για να αντέ­ξει τον αντα­γω­νι­σμό, η απα­σχό­λη­ση των εργα­ζο­μέ­νων, η εξα­σφά­λι­ση των μέσων για μια ανθρώ­πι­νη ζωή, η ίδια η ζωή γίνε­ται παι­χνί­δι στον πόλε­μο του κέρδους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο