Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα Σαββατοκύριακα στην Ισπανία δεν είναι πια ημέρες ξεκούρασης για πολλούς εργαζόμενους

Στα 5,83 εκατ. έφθα­σαν το 2018 οι εργα­ζό­με­νοι στην Ισπα­νία που πλέ­ον εργά­ζο­νται δύο, ή και παρα­πά­νω Σάβ­βα­τα τον μήνα, προ­κει­μέ­νου να αντι­σταθ­μί­σουν το κόστος ζωής που έχει επι­βάλ­λει στην κοι­νω­νία η οικο­νο­μι­κή κρί­ση, σύμ­φω­να με την εθνι­κή στα­τι­στι­κή υπη­ρε­σία (ΙΝΑ). Είναι ο δεύ­τε­ρος μεγα­λύ­τε­ρος αριθ­μός που στα­τι­στι­κά έχει κατα­γρα­φεί, μετά τα 5,85 εκατ. των εργα­ζο­μέ­νων το 2017, που ακό­μη απο­τε­λεί ρεκόρ.

Όσον αφο­ρά την εργα­σία τις Κυρια­κές, η ΙΝΑ ανα­φέ­ρει στην έκθε­σή της πως για 894.000 είναι μία πραγ­μα­τι­κό­τη­τα για μία φορά τον μήνα, ενώ για άλλους 3,4 εκατ. εργα­ζο­μέ­νους η κυρια­κά­τι­κη απα­σχό­λη­ση είναι μέρος της ζωής τους για δύο, ή παρα­πά­νω φορές. Οι αριθ­μοί αυτοί είναι οι υψη­λό­τε­ροι από το 2007 και δεί­χνουν μια περαι­τέ­ρω αυξη­τι­κή τάση δεδο­μέ­νης της επέ­κτα­σης λει­τουρ­γί­ας όλο και περισ­σό­τε­ρων κατα­στη­μά­των τις Κυρια­κές με δικαιο­λο­γία την αύξη­ση της του­ρι­στι­κής κίνησης.

Εντός μίας δεκα­ε­τί­ας, οι συνή­θεις εργα­ζό­με­νοι το Σάβ­βα­το αυξή­θη­καν από 27,8% στο 30,2% και εκεί­νοι που εργά­ζο­νται του­λά­χι­στον δύο Κυρια­κές από 13,8% σε 17,6%. Και όλα αυτά τα ποσο­στά κατα­γρά­φο­νται την ώρα που δεν έχει μειω­θεί η ανερ­γία στην Ισπα­νία σε επί­πε­δα πριν την κρί­ση. Στα τέλη του 2007 υπήρ­χαν 20,7 εκατ. εργα­ζό­με­νοι, σήμε­ρα ανέρ­χο­νται σε 19,6 εκατ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο