Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα σενάρια ρήξης ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ και η αριθμητική των ψηφοφοριών

Δέσμευ­ση ότι δεν θα στη­ρί­ξουν μία ενδε­χό­με­νη πρό­τα­ση μομ­φής της ΝΔ κατά της κυβέρ­νη­σης κάλε­σε όλους τους υπουρ­γούς ο πρω­θυ­πουρ­γός, Αλ. Τσί­πρας, κατά τη συνε­δρί­α­ση του υπουρ­γι­κού συμ­βου­λί­ου χτες, απευ­θυ­νό­με­νος κυρί­ως στους προ­ερ­χό­με­νους από τους ΑΝΕΛ. Μάλι­στα ζήτη­σε από τους ΑΝΕΛ να μην ταυ­τι­στούν με τη δεξιά και την ακρο­δε­ξιά (!) και όπως εύστο­χα σχο­λί­α­σε το Γρα­φείο Τύπου του ΚΚΕ «είναι σαν να ζητάς από κάποιον να μην ταυ­τί­ζε­ται με τον εαυ­τό του».

Η μη δια­τά­ρα­ξη της κυβερ­νη­τι­κής συνέ­χειας  το ζητού­με­νο, σύμ­φω­νοι στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή και στη μετα­τρο­πή της Ελλά­δας σε Νατοϊ­κό ορμη­τή­ριο. Αυτά δεν απει­λού­νται ανε­ξαρ­τή­τως της εξέ­λι­ξης της συνερ­γα­σί­ας ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ.

Υπάρ­χει η απα­ραί­τη­τη πλειο­ψη­φία για να εγκρι­θεί η Συμ­φω­νία των Πρε­σπών όταν έρθει στη Βου­λή, όπως επί­σης υπάρ­χει η απα­ραί­τη­τη πλειο­ψη­φία για την κυβέρ­νη­ση αν τεθεί ζήτη­μα ψήφου εμπι­στο­σύ­νης προς αυτήν, δήλω­σε προ­χτές ο γραμ­μα­τέ­ας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρ­λέ­της, επα­να­λαμ­βά­νο­ντας ουσια­στι­κά παλαιό­τε­ρες δηλώ­σεις κυβερ­νη­τι­κών στελεχών.

Δεδο­μέ­νη θεω­ρούν στο ΣΥΡΙΖΑ την υπερ­ψή­φι­ση της συμ­φω­νί­ας με του­λά­χι­στον 154 βου­λευ­τές, ενώ όσον αφο­ρά την δεδη­λω­μέ­νη έχουν τη δική τους ερμηνεία.

Όσον αφο­ρά την υπερ­ψή­φι­ση της Συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών και με βάση τις δηλώ­σεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, θα λάβει τις 145 θετι­κές ψήφους των βου­λευ­τών του ΣΥΡΙΖΑ. Τη θετι­κή ψήφο της Κατε­ρί­νας Παπα­κώ­στα που είναι υφυ­πουρ­γός της κυβέρ­νη­σης. Τις θετι­κές ψήφους του Θανά­ση Παπα­χρι­στό­που­λου και της Ελε­νας Κου­ντού­ρα, η οποία για πρώ­τη φορά δημο­σί­ως με ανάρ­τη­ση της στο Twitter ανέ­φε­ρε ότι θα ψηφί­σει κατά συνεί­δη­ση, δια­φο­ρο­ποιού­με­νη έτσι από την θέση των ΑΝΕΛ κατά της συμ­φω­νί­ας, του Σπύ­ρου Δανέλ­λη, του Σταύ­ρου Θεο­δω­ρά­κη, του Γιώρ­γο Μαυ­ρω­τά και του Σπύ­ρου Λυκού­δη από το Ποτα­μι και του ανε­ξάρ­τη­του Χάρη Θεο­χά­ρη. Το άθροι­σμα αυτών των βου­λευ­τών που αμέ­σως ή εμμέ­σως έχουν δηλώ­σει ότι θα ψηφί­σουν την συμ­φω­νία των Πρε­σπών φτά­νει τους 153. Θεω­ρεί­ται δεδο­μέ­νο ότι θα υπάρ­ξουν και άλλες «εκπλή­ξεις» ακό­μη και από τους ΑΝΕΛ.

«Κλει­στά χαρ­τιά» κρα­τά προς ώρας ο υφυ­πουρ­γός Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης Βασί­λης Κόκ­κα­λης αν και πηγές από το περι­βάλ­λον του ανα­φέ­ρουν ότι θα λάβει τις τελι­κές του απο­φά­σεις την ύστα­τη ώρα και ανά­λο­γα με τον συσχε­τι­σμό δυνά­με­ων που θα έχει δια­μορ­φω­θεί. Ερώ­τη­μα παρα­μέ­νει η στά­ση του υφυ­πουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών Τέρνς Κουίκ. Οι μόνοι που φαί­νε­ται να τηρούν την «γραμ­μή» που επι­χει­ρεί να επι­βάλ­λει ο κ. Καμ­μέ­νος είναι οι Μαρία Κόλ­λια Τσα­ρου­χά και ο Κώστας Κατσίκης.

¨Οσον αφο­ρά τη δεδη­λω­μέ­νη, κατά την προ­βαλ­λό­με­νη ερμη­νεία από κυβερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη η δεδη­λω­μέ­νη κτά­ται μία μόνο φορά, μετά την ανά­γνω­ση των προ­γραμ­μα­τι­κών δηλώ­σε­ων, και αφού έχει προη­γη­θεί ο γύρος των διε­ρευ­νη­τι­κών εντο­λών. Ο Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας που δίνει την εντο­λή σχη­μα­τι­σμού κυβέρ­νη­σης δεν έχει αρμο­διό­τη­τα στο ενδιά­με­σο να γνω­μο­δο­τή­σει για τη δεδηλωμένη.

Έτσι η κυβέρ­νη­ση δε χάνει τη δεδη­λω­μέ­νη αν άρει την εμπι­στο­σύ­νη του προς αυτήν ο νυν κυβερ­νη­τι­κός εταί­ρος της ούτε καν αν κατα­ψη­φι­σθεί κάποιο νομο­σχέ­διο. Ο μόνος τρό­πος απώ­λειας της δεδη­λω­μέ­νης είναι – κατ’ αυτήν – η υπο­βο­λή δυσπι­στί­ας προς την κυβέρ­νη­ση από την αντι­πο­λί­τευ­υ­ση και η υπερ­ψή­φι­ση της πρό­τα­σης αυτής από του­λά­χι­στον 151 βου­λευ­τές. Στα ηγε­τι­κά κλι­μά­κια του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, όχι μόνο δεν πιστεύ­ουν ότι απει­λεί­ται η δεδη­λω­μέ­νη τους αυτή τη στιγ­μή, αλλά προ­ε­ξο­φλούν την εξα­σφά­λι­σή της  δεδο­μέ­νης της εκφρα­σμέ­νης άπο­ψης βου­λευ­τών και κομ­μά­των. Ακό­μη και από τους ΑΝΕΛ είναι ένα ερώ­τη­μα τι θα πρά­ξουν οι Παπα­χρη­στό­που­λος, Ζουράρης.

Γι’ αυτό και στον ΣΥΡΙΖΑ εκτι­μούν πως η Συμ­φω­νία των Πρε­σπών μπο­ρεί να εγκρι­θεί το μίνι­μουμ με 154 ψήφους και το μάξι­μουμ με 170! Ωστό­σω, ακό­μη κι αν αυτό συμ­βεί, θα πρό­κει­ται για πλειο­ψη­φία βου­λευ­τών, όχι κομμάτων.

Θυμί­ζου­με ενδει­κτι­κά μια πρό­σφα­τη δήλω­ση του ευρω­βου­λευ­τή του ΣΥΡΙΖΑ Στέ­λιου Κού­λο­γλου, ο οποί­ος επι­κα­λού­με­νος το παρά­δειγ­μα της Ισπα­νί­ας συμ­βού­λε­ψε «να μάθου­με να ζού­με με κυβερ­νή­σεις μειοψηφίας».

Σε περί­πτω­ση που οι ΑΝΕΛ απο­χω­ρή­σουν από την κυβέρ­νη­ση και οι βου­λευ­τές του Πάνου Καμ­μέ­νου μαζί με τον ίδιον απο­σύ­ρουν την εμπι­στο­σύ­νη τους απ’ αυτήν, ο πρω­θυ­πουρ­γός μπο­ρεί να απο­φα­σί­σει να ζητή­σει ψήφο εμπι­στο­σύ­νης για την κυβέρ­νη­σή του.

Με βάση πάλι τις δηλώ­σεις που έχουν γίνει δημο­σί­ως τις τελευ­ταί­ες μέρες, στή­ρι­ξη στη νέα κυβέρ­νη­ση θα δώσουν οι 145 βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κατε­ρί­να Παπα­κώ­στα που είναι υφυ­πουρ­γός της κυβέρ­νη­σης. Από τους ΑΝΕΛ ο Θανά­σης Παπα­χρι­στό­που­λος, ο Κώστας Ζου­ρα­ρης, η Έλε­να Κου­ντου­ρά, από το Ποτά­μι ο Σπύ­ρος Δανέλ­λης. Σύνο­λο 150 βου­λευ­τές. Την κρί­σι­μη ψήφο ενδέ­χε­ται να δώσει ο ανε­ξάρ­τη­τος βου­λευ­τής Χάρης Θεο­χά­ρης ο όποιος χθες το βρά­δυ σε εκπο­μπή στο κανά­λι Action άφη­σε ανοι­χτό ένα τέτοιο ενδε­χό­με­νο. Άρα και σε αυτή την ψηφο­φο­ρία η κυβέρ­νη­ση είναι πολύ πιθα­νό να συγκε­ντρώ­σει τον απαι­τού­με­νο αριθ­μό των 151 βουλευτών.

Η τρί­τη ψηφο­φο­ρία που μπο­ρεί να υπάρ­ξει στη Βου­λή, είναι αυτή της πρό­τα­σης δυσπι­στί­ας που μπο­ρεί να κατα­θέ­σει η αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση από τις 16 Δεκεμ­βρί­ου και μετά. Στη συγκε­κρι­μέ­νη δια­δι­κα­σία η πρό­τα­ση για να υπερ­ψη­φι­στεί χρειά­ζε­ται τον αριθ­μό των 151 βου­λευ­τών. Με βάση τις χθε­σι­νές δηλώ­σεις του Πάνου Καμ­μέ­νου στο Υπουρ­γι­κό Συμ­βού­λιο ότι δεν υπάρ­χει περί­πτω­ση να βοη­θή­σει τη Νέα Δημο­κρα­τία σε μια τέτοια δια­δι­κα­σία και δεν θα κατα­ψη­φί­σει την κυβέρ­νη­ση γίνε­ται κατα­νοη­τό ότι η πρό­τα­ση αυτή δεν μπο­ρεί να συμπλη­ρώ­σει τον αριθ­μό των 151 βου­λευ­τών ακό­μη κι αν όλα τα κόμ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης πλην  ΑΝΕΛ την υπερψήφιζαν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο