Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Τα Σκαρπίνια» με πρωταγωνιστή τον κόσμο του μόχθου

Νέα κυκλο­φο­ρία από τις Εκδό­σεις Νησί­δες, ” Τα Σκαρ­πί­νια” του Παύ­λου Μου­ρου­ζί­δη, διη­γή­μα­τα του οποί­ου φιλο­ξε­νή­σα­με στο παρελ­θόν στις σελί­δες του Ατέχνως.

mourozidis

Από το οπι­σθό­φυλ­λο του βιβλίου:

Μικρές ιστο­ρί­ες, επει­σό­δια καθη­με­ρι­νά, παλιές αφη­γή­σεις και η νοσταλ­γία της παι­δι­κής αθω­ό­τη­τας, με φόντο και πρω­τα­γω­νι­στή τον κόσμο του μόχθου, δομούν ανε­παί­σθη­τα, με διά­θε­ση πότε σαρ­κα­στι­κή και παι­γνιώ­δη, πότε οργι­σμέ­νη, το περί­γραμ­μα του ευαί­σθη­του μικρό­κο­σμου των έντε­κα διη­γη­μά­των της συλ­λο­γής Τα σκαρ­πί­νια και άλλα διηγήματα.
Έντε­κα διη­γή­μα­τα ενός πρω­το­εμ­φα­νι­ζό­με­νου συγ­γρα­φέα, που επα­λη­θεύ­ουν αυτό που έγρα­ψε ο Αντό­νιο Γκράμ­σι: «Αν δεν μπο­ρείς να κατα­νο­ή­σεις πραγ­μα­τι­κούς ανθρώ­πους, δεν μπο­ρείς να δια­κρί­νεις τι έχει γενι­κή αξία.»

Βιο­γρα­φι­κό

Ο Παύ­λος Μου­ρου­ζί­δης γεν­νή­θη­κε το ’68 στην Πεντά­βρυ­σο Καστο­ριάς και μεγά­λω­σε στην Πτολεμαΐδα.

Είναι πτυ­χιού­χος Χημι­κός Μηχ/κός (1996, ΑΠΘ) και εργά­ζε­ται σε ιδιω­τι­κές εται­ρί­ες στο χώρο της ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γής (ως χει­ρι­στής βάρ­διας, ανα­λυ­τής εργα­στη­ρί­ων, μηχα­νι­κός επί­βλε­ψης) σε εργο­τά­ξια νέων ΑΗΣ ανά τη χώρα. Το 2015 ολο­κλή­ρω­σε τις μετα­πτυ­χια­κές του σπου­δές στη Συστη­μα­τι­κή Φιλο­σο­φία Κοι­νω­νι­κών Επι­στη­μών (ΑΠΘ). Είναι τακτι­κός συνερ­γά­της στην περιο­δι­κή πολι­τι­κή επι­θε­ώ­ρη­ση «Τετρά­δια Μαρ­ξι­σμού», ενώ άρθρα του έχουν δημο­σιευ­τεί σε εβδο­μα­διαί­ες (ΠΡΙΝ) κι επαρ­χια­κές εφημερίδες.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο