Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα Σουηδικά μονοπώλια όπλων σπέρνουν τον θάνατο στα παιδιά της Υεμένης

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Σύμ­φω­να με απόρ­ρη­τα στοι­χεία που διέρ­ρευ­σαν από την κρα­τι­κή υπη­ρε­σία πλη­ρο­φο­ριών της Γαλ­λί­ας DRM το σύστη­μα ραντάρ της Σου­η­δι­κής Σαάμπ χρη­σι­μο­ποιεί­ται για τον συντο­νι­σμό των δολο­φο­νι­κών βομ­βι­στι­κών επι­δρο­μών της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας ενά­ντια στον λαό της Υεμένης

Στα στοι­χεία που διέρ­ρευ­σαν υπάρ­χει και η εκτί­μη­ση πως το Σου­η­δι­κό σύστη­μα παί­ζει καθο­ρι­στι­κό ρόλο από το 2015 που χρη­σι­μο­ποιεί­ται από την Σαου­δι­κή αερά­μυ­να όπως και την πλη­ρο­φο­ρία πως Σου­η­δι­κά πλοία της Swedeship marine χρη­σι­μο­ποιού­νται για τις μετα­φο­ρές από το λιμά­νι Ασσαμπ της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας στίς ακτές της Υεμένης.

Και όμως η Σου­η­δία ήταν η χώρα που κατ’ επι­τα­γήν των ΗΠΑ φιλο­ξέ­νη­σε τις συνο­μι­λί­ες μετα­ξύ των ανταρ­τών Χού­τι και της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας και των Εμι­ρά­των για τερ­μα­τι­σμό των συγκρού­σε­ων τον Νοέμ­βριο του 2018.

«Είμα­στε έτοι­μοι να βοη­θή­σου­με», δήλω­νε υπο­κρι­τι­κά η υπουρ­γός εξω­τε­ρι­κών της Σου­η­δί­ας Margot Wallström  συμπλη­ρώ­νο­ντας πως «στην Υεμέ­νη συντε­λεί­ται η μεγα­λύ­τε­ρη ανθρω­πι­στι­κή κατα­στρο­φή», χωρίς να κατο­νο­μά­ζει τους υπαί­τιους και τα Σου­η­δι­κά όπλα.

Όπως γρά­φα­με τον Νοέμ­βριο του 2018: “Οι αριθ­μοί της κατα­στρο­φής στην Υεμέ­νη  προ­κα­λούν φρί­κη και προ­έρ­χο­νται από την οργά­νω­ση «Κέντρο για τα δικαιώ­μα­τα και την ανά­πτυ­ξη της Υεμέ­νης» που δηλώ­νει στην εφη­με­ρί­δα Mintpress της Υεμέ­νης ότι μέχρι στιγμής

-έχουν σκο­τω­θεί από τις επι­θέ­σεις της Σ.Αραβίας 15.185 άμα­χοι, μετα­ξύ τους 3.527 παι­διά και 2.277 γυναίκες.

-22.822 είναι οι τραυ­μα­τί­ες, 3.526 παι­διά και 2.585 γυναί­κες μετα­ξύ τους, που υπο­φέ­ρουν από την έλλει­ψη φαρ­μά­κων και εξο­πλι­σμού, απόρ­ροια του απο­κλει­σμού που έχει επι­βάλ­λει η Σ.Αραβία από ξηρά, αέρα και θάλασσα..

-2.200 έχουν πεθά­νει από την επι­δη­μία χολέρας.

-Οι αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές σύμ­φω­να με το «Κέντρο» έχουν κατα­στρέ­ψει 15 αερο­δρό­μια, 14 λιμά­νια, 2.559 δρό­μους και γέφυρες.

-781 εγκα­τα­στά­σεις υδρο­δό­τη­σης, 191 σταθ­μούς παρα­γω­γής ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος και 426 τηλε­πι­κοι­νω­νια­κές εγκαταστάσεις.

-Οι βόμ­βες έχουν κατα­στρέ­ψει 421.911 κατοι­κί­ες, 930 τζα­μιά, 888 σχο­λεία, 327 Νοσο­κο­μεία και κέντρα Υγεί­ας, 38 εγκα­τα­στά­σεις τηλε­ο­πτι­κών και ραδιο­φω­νι­κών σταθμών.

-Έχουν προ­κα­λέ­σει το κλεί­σι­μο 4500 σχο­λεί­ων και έχουν ανα­γκά­σει 4 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους να μετα­κι­νη­θούν εξ αιτί­ας των καταστροφών.

- κάθε 10 λεπτά πεθαί­νει ένα παιδί

- 1 εκα­τομ­μύ­ριο παι­διά υποσιτίζονται

Το 80% των 22 εκα­τομ­μυ­ρί­ων της Υεμέ­νης δεν έχουν νερό και φαγητό.

-Η πεί­να, οι ασθέ­νειες, οι κατα­στρο­φές, οι φωτο­γρα­φί­ες που συγκλο­νί­ζουν, μέχρι στιγ­μής, δεν ήταν αρκε­τές να στα­μα­τή­σουν αυτό τον ανε­λέ­η­το, εκδι­κη­τι­κό πόλε­μο, την γενο­κτο­νία στην ουσία που επι­δί­δε­ται η Σ.Αραβία και οι συμ­μα­χοί της με όπλα Σου­η­δι­κά, Αμε­ρι­κά­νι­κα, Γερ­μα­νι­κά και Γαλ­λι­κά που παρό­λες τις δηλώ­σεις των υπευ­θύ­νων και τον απο­τρο­πια­σμό τους συνε­χί­ζουν να πωλούν τα όπλα τους και τις βόμ­βες που σκο­τώ­νουν γυναί­κες και παιδιά”

Η Σου­η­δία συνε­χί­ζει να που­λά­ει όπλα και οπλι­κά συστή­μα­τα στην Σαου­δι­κή Αρα­βία και στα Εμι­ρά­τα παρά τις ειρη­νευ­τι­κές συνομιλίες.

Όταν πριν λίγα χρό­νια απο­κα­λύ­φθη­κε πως η Σαάμπ πού­λη­σε το σύστη­μα αερο­πο­ρι­κών βομ­βαρ­δι­σμών Erieye στην Σ. Αρα­βία  πρώ­τος ο πρω­θυ­πουρ­γός της χώρας σοσιαλ­δη­μο­κρά­της Λεβέν έσπευ­σε να δηλώ­σει πως η Σου­η­δία που­λά­ει όπλα για λόγους “ασφα­λεί­ας”!

Οι απο­κα­λύ­ψεις στην Γαλ­λία για τον ρόλο των Σου­η­δι­κών αλλά και Γαλ­λι­κών όπλων έγι­ναν από την εφη­με­ρί­δα Disclose της οποί­ας οι συντά­κτες διώ­κο­νται επει­δή απο­κά­λυ­ψαν κρα­τι­κά «μυστι­κά». Κιν­δυ­νεύ­ουν να τιμω­ρη­θούν με 7 χρό­νια φυλα­κή για προδοσία!!

Θα μπο­ρού­σε κανείς να σκε­φτεί πως οι υπο­κρι­τές  Μακρόν και ο Λεβέν θα έπρε­πε σε άλλη περί­πτω­ση να παρα­πεμ­φθούν στο Διε­θνές Δικα­στή­ριο της Χάγης για γενο­κτο­νία μαζί με τους υπό­λοι­πους ηγέ­τες συμ­μά­χους της Σαου­δι­κής Αραβίας.

Τα συμ­φέ­ρο­ντα όμως των μονο­πω­λί­ων που θέλουν να επε­κτεί­νουν τις αγο­ρές τους και να εξο­ντώ­σουν τους αντα­γω­νι­στές σπέρ­νουν τον θάνα­το και την δυστυ­χία. Πρω­τα­γω­νι­στι­κό ρόλο παί­ζει και ο Σου­η­δι­κός ιμπε­ρια­λι­σμός που φυσι­κά δεν απο­τε­λεί καμία ειρη­νευ­τι­κή εγγύ­η­ση για τους λαούς της περιοχής.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο