Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Τα ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες — Δεν τα παραδίδουμε στους κεφαλαιοκράτες» — Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα (ΑΘΗΝΑ)

Την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα τους να εντεί­νουν την πάλη για απο­κλει­στι­κά δημό­σια υπο­χρε­ω­τι­κή ασφά­λι­ση για όλους δια­τρά­νω­σαν με το μεγά­λο τους συλ­λα­λη­τή­ριο και πορεία  στη Βου­λή εργα­ζό­με­νοι, άνερ­γοι, συντα­ξιού­χοι, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι, νέοι και γυναίκες.

«Τα ταμεία χτί­στη­καν στων εργα­τών τις πλά­τες — Δεν τα παρα­δί­δου­με στους κεφα­λαιο­κρά­τες» και «Το ασφα­λι­στι­κό δεν είναι για παζά­ρια, τα δικαιώ­μα­τα μας δεν παί­ζου­με στα ζάρια» βρο­ντο­φώ­να­ξαν χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι, συντα­ξιού­χοι  που αντα­πο­κρί­θη­καν στο κάλε­σμα Εργα­τι­κών Κέντρων, Ομο­σπον­διών, Συν­δι­κά­των και των Συνερ­γα­ζό­με­νων Συντα­ξιου­χι­κών Οργανώσεων.

asfalistiko3

Οι δια­δη­λω­τές έδω­σαν απο­φα­σι­στι­κή εργα­τι­κή — λαϊ­κή απά­ντη­ση στα σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης για παρα­πέ­ρα ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της Ασφά­λι­σης, σε συνέ­χεια όλου του αντια­σφα­λι­στι­κού οπλο­στα­σί­ου που έχουν δια­μορ­φώ­σει οι κυβερ­νή­σεις ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ.

Με τις κινη­το­ποι­ή­σεις τους απα­ντά­νε στο σχέ­διο του κεφα­λαί­ου, των κυβερ­νή­σε­ων και των κομ­μά­των του για τη μετα­τρο­πή των ενα­πο­μεί­να­ντων ασφα­λι­στι­κών δικαιω­μά­των σε παρα­νά­λω­μα του χρη­μα­τι­στη­ρια­κού τζό­γου, προ­τάσ­σο­ντας ταυ­τό­χρο­να τις σύγ­χρο­νες εργα­τι­κές — λαϊ­κές ανά­γκες σε ό,τι αφο­ρά τις συντά­ξεις, την Υγεία και την Πρόνοια.

asfalistiko2

Στο συγκέ­ντρω­ση στα Προ­πύ­λαια μίλη­σε ο Olivier Mateu, γγ του Εργα­τι­κού Κέντρου Μασ­σα­λί­ας, αντι­προ­σω­πεία του οποί­ου επι­σκέ­πτε­ται από την Παρα­σκευή την Αθή­να, ύστε­ρα από πρό­σκλη­ση του ΠΑΜΕ, ο οποί­ος τόνι­σε ότι είναι κοι­νός αγώ­νας για τα ασφα­λι­στι­κά και κοι­νω­νι­κά δικαιώ­μα­τά μας «όχι μόνο επει­δή οι εργα­ζό­με­νοι όλου του κόσμου πρέ­πει να είναι αλλη­λέγ­γυοι για να κερ­δί­σουν τον κοι­νό τους εχθρό: τον καπι­τα­λι­σμό. Αλλά πάνω από όλα είναι και δικοί μας αγώ­νες για­τί και στη Γαλ­λία, δεχό­μα­στε την ίδια επί­θε­ση ενά­ντια στις κοι­νω­νι­κές κατα­κτή­σεις μας, ενά­ντια στα ασφα­λι­στι­κά και κοι­νω­νι­κά δικαιώ­μα­τά μας. Για τους ίδιους λόγους, με τον ίδιο στό­χο, όλες οι κυβερ­νή­σεις δια­δο­χι­κά και η μεγά­λο­ερ­γο­δο­σία ψάχνουν να κατα­στρέ­ψουν ο,τι εμπο­δί­ζει το κέρ­δος και προ­στα­τεύ­ει τους εργα­ζό­με­νους και τις οικο­γέ­νειές τους».

asfalistiko4

Ο Δημή­τρης Βιτά­λης μέλος του ΔΣ της Ομο­σπον­δί­ας Βιο­τε­χνι­κών Σωμα­τεί­ων Αθή­νας (ΟΒΣΑ) μετα­ξύ άλλων είπε: «Η πλειο­ψη­φία των συνα­δέλ­φων που αντι­με­τω­πί­ζει οικο­νο­μι­κά προ­βλή­μα­τα θα υπο­χρε­ω­θεί “με ελεύ­θε­ρη επι­λο­γή” σε συντά­ξεις-φιλο­δω­ρή­μα­τα, ανί­κα­νες να τους θρέ­ψουν σαν από­μα­χους της δου­λειάς. Αλλά και σε πλημ­με­λή ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή περί­θαλ­ψη, με ό,τι κιν­δύ­νους προ­κύ­πτουν για την Υγεία. Θα ανα­γκα­στούν να στρα­φούν προς τα κορά­κια των ιδιω­τι­κών ασφα­λι­στι­κών εται­ρειών που θα απο­τε­λούν τη μονα­δι­κή επι­λο­γή. Αυτή η κίνη­ση δεί­χνει ότι οι κυβερ­νή­σεις έχουν συνέ­χεια. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ νομο­θέ­τη­σαν με ενιαί­ες κατευ­θύν­σεις, που στό­χο είχαν τη διά­λυ­ση του κοι­νω­νι­κού χαρα­κτή­ρα της Ασφά­λι­σης και την ιδιω­τι­κο­ποί­η­σή της».

asfalistiko5

Ο Γιώρ­γος Στε­φα­νά­κης πρό­ε­δρος του Συν­δι­κά­του Επι­σι­τι­σμού — Του­ρι­σμού — Ξενο­δο­χεί­ων Ν. Αττι­κής επι­σή­μα­νε την ανά­γκη του αγώ­να για την κατάρ­γη­ση όλων των αντια­σφα­λι­στι­κών νόμων.

«Εμείς οι εργα­ζό­με­νοι στα Ξενο­δο­χεία και τον Επι­σι­τι­σμό έχου­με πολύ μεγά­λη και πικρή πεί­ρα από τη πολι­τι­κή που εφάρ­μο­σαν μέχρι σήμε­ρα όλες οι προη­γού­με­νες κυβερνήσεις.

Ξέρου­με τι σημαί­νει διά­σω­ση του ασφα­λι­στι­κού συστή­μα­τος, όπως θέλουν να παρου­σιά­σουν τη παρά­δο­ση των συντά­ξε­ων και των εισφο­ρών μας στο κεφάλαιο .

Σημαί­νει σακα­τε­μέ­νοι εργα­ζό­με­νοι και κυρί­ως γυναί­κες που στα 45 και στα 50 χρό­νια δε μπο­ρούν να στα­θούν στα πόδια τους από τη μέση και τα γόνα­τα. Σημαί­νει ότι είμα­στε στο “περί­με­νε” για ένα ολό­κλη­ρο χρό­νο για να πάρου­με ένα ψωρο­ε­πί­δο­μα ασθε­νεί­ας, όταν θα χρειά­ζε­ται να στα­μα­τά­με για μεγά­λο χρο­νι­κό διά­στη­μα τη δου­λειά μήπως και γλι­τώ­σου­με τις επαγ­γελ­μα­τι­κές ασθέ­νειες, που ανα­γκά­ζουν χιλιά­δες από μας να μένου­με άνερ­γοι, για­τί δε μπο­ρού­με να αντα­πε­ξέλ­θου­με στη πολύ σκλη­ρές συν­θή­κες εργα­σί­ας που επι­βά­λουν τα κέρ­δη της εργοδοσίας».

asfalistiko1

Ο αγώ­νας για την Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση είναι κοι­νός τόνι­σε ο Δήμος Κου­μπού­ρης πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Συντα­ξιού­χων ΙΚΑ μιλώ­ντας από το συλ­λα­λη­τή­ριο στα Προπύλαια.

Θα συνε­χί­σου­με και θα κλι­μα­κώ­σου­με τον αγώ­να υπο­γράμ­μι­σε και κάλε­σε σε μαζι­κή συμ­με­το­χή στο πανελ­λα­δι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο στις 14 Δεκέμ­βρη με πορεία στο Μέγα­ρο Μαξίμου.

Ο Δ. Κου­μπού­ρης υπο­γράμ­μι­σε ότι όλοι μαζί πρέ­πει να δώσου­με τη μάχη και να συνε­χί­σου­με τον αγώ­να μέχρι να ανα­τρα­πεί αυτή η πολιτική.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο